Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

Με τοω Pepe Romero και το σόι του (ήταν ολόκληρη οικογένεια βιρτουόζων της κιθάρας) έχω ένα δίσκο με κοντσέρτα του Vivaldi για 1,2 και 4 κιθάρες. Συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα του Σαν Αντόνιο (στο Τέξας. Τυχαίο; Δε νομίζω!) Ωραία ηχογράφηση (της Mercury σε επανέκδοση της Philips), σε έργα ανάλαφρα. Αύριο θα ανεβάσω φωτο, τώρα δεν προλαβαίνω!

Με την ορχήστρα του Σαν Αντόνιο έχω τον Angel Romero στο κονσέρτο de Aranjuez, που ξέχασα πριν να αναφέρω, και στο κονσέρτο Andaluz για τέσσερεις κιθάρες που παίζει όλη η οικογένεια σε Rhilips SAL.
Σε μεταγενέστερη (οχι ψηφιακή) καλή και φθηνή κόκκινη Philips τον Pepe στο κονσέρτο του Giuliani σε la και τους Pepe και Angel στο κονσέρτο Madrigal του Rodrigo με Neville Marriner.
Ευκαιρία να τα ξανακούσω μετά από πολλά χρόνια.

Με την ορχήστρα του Σαν Αντόνιο έχω τον Angel Romero στο κονσέρτο de Aranjuez, που ξέχασα πριν να αναφέρω, και στο κονσέρτο Andaluz για τέσσερεις κιθάρες που παίζει όλη η οικογένεια σε Rhilips SAL.
Σε μεταγενέστερη (οχι ψηφιακή) καλή και φθηνή κόκκινη Philips τον Pepe στο κονσέρτο του Giuliani σε la και τους Pepe και Angel στο κονσέρτο Madrigal του Rodrigo με Neville Marriner.
Ευκαιρία να τα ξανακούσω μετά από πολλά χρόνια.
Εννοείς το κουτί 2 δίσκων, το έχω και είναι πολύ καλό. Σε σύγκριση με ένα δίσκο Mercury δεκαετίας 1960 το Philips ήταν καλύτερο. Έχουν οι δίσκοι την μπλε ετικέτα με ασημένια τα γραφικά; Λ.Σ.

Εννοείς το κουτί 2 δίσκων, το έχω και είναι πολύ καλό. Σε σύγκριση με ένα δίσκο Mercury δεκαετίας 1960 το Philips ήταν καλύτερο. Έχουν οι δίσκοι την μπλε ετικέτα με ασημένια τα γραφικά; Λ.Σ.

Πρόκειται για χωριστά αγορασμένους δίσκους (οχι σε κουτί) σε κόκκινη Philips. Ο ένας είναι σειρά SAL του 1968 και ο άλλος είναι του 1975.

Τα λυρικά κομμάτια του Grieg αποτελούν μαγευτικές και συνάμα οικίες στο άκουσμά τους πιανιστικές μινιατούρες. Χαρακτηρίζονται από την λιτή και απλή, αλλά όχι απλοϊκή, μουσική τους φόρμα. Αποτελούν ένα μουσικό ημερολόγιο της ζωής του συνθέτη μιας και συνθέτονταν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Ο Grieg επηρεάστηκε στις εγκύκλιες σπουδές του στην Λειψία από την μουσική του Schumannn και την λαϊκή μουσική της Νορβηγίας, αργότερα από τον List και την πρώτη παράσταση του Δακτυλιδιού το 1876 στο Bayreuth και τέλος από τους Γάλλους Faure και Debussy.
Η προτεινόμενη ηχογράφηση, με επιλογή κάποιων λυρικών κομματιών από τον Gilels, μάλλον αποτελεί την αναφορά για την αξιολόγηση των υπόλοιπων ηχογραφήσεων του έργου (δεν πιστεύω να τα έχει κανείς τα μονοφωνικά του Gieseking και βγω ψεύτης). Ο Gilels πάντως βρίσκεται και σε cd στην σειρά originals.

gilels.JPG

Η ορχηστική σουίτα Peer Gynt περιλαμβάνει μερικές από τις πιο γνωστές, αγαπητές και με περισσή χάρη μελωδίες της κλασσικής μουσικής. Το έργο γράφτηκε μετά από παραγγελία του παμμέγιστου θεατρικού συγγραφέα Ερίκου Ιbsen για το ομώνυμο έργο του.
Κορυφαία εκτέλεση και εγγραφή αποσπασμάτων του έργου είναι αυτή του Beecham με την Royal Philharmonic Orchstra σε original δίσκο της EMI (ASD 258). Θαυμάσιος τόσο στο Πρωινό όσο και στο θάνατο της Ase.
Μια δεύτερη εκτέλεση που ακούω σπανιότερα είναι με τον Barbirolli και την Hallé Orchestra σε EMI-Columbia.

Peerr gynt.JPG

Κάποιοι συνθέτες δεν άντεχαν κάποια από τα έργα τους. Ο Tchaikovsky απέρριπτε τον Καρυοθραύστη , ο Rachmaninoff αρρώσταινε όταν του ζητούσαν να παίξει το 2ο πρελούδιο και ο Grieg τον Peer Gynt. Σε επιστολή του προς τον Ibsen έγραφε ότι δεν μπορεί να ακούσει το In the Hall of the Mountain γιατί θεωρούσε την μουσική εθνικιστική, αυτάρεσκη και ζέουσα από τις κοπριές των αγελάδων.
Πάντως και στα τρία παραδείγματα που ανέφερα ευτυχώς η άποψη των συνθετών αποτελεί την συντριπτική μειοψηφία.

Μιας και ανέφερες τον Grieg αξίζει να ακούσει κανείς και ολόκληρο τον Peer Gynt. Συνιστώ την έκδοση σε 2 βινύλια της Unicorn με Peer Dreier. Ενδιαφέρον επίσης έχει και μια ψηφιακή έκδοση με τον Jarvi της DG όπου μου αρέσει η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι διάλογοι.
Φυσικά το Κονστέρτο για Πιάνο με Solomon σε HMV σειρά ASD ή τον Γιουγκοσλάβο Kovachevitch σε Philips με το κοντσέρτο του Schubert που συνήθως συνυπάρχει στη μία πλευρά. Λ.Σ.

Λουκά,πως και δεν αναφέρεις την περίφημη ηχογράφηση του Ojvin Fjelstad για την Decca;

sxl2012.jpg

Εντάξει, ερμηνευτικά δε φτάνει τον Beecham, αλλά έχει φοβερό ήχο.

Στο κοντσέρτο για πιάνο αγαπημένος μου είναι για μιά ακόμη φορά ο Arthur Rubinstein

RUBI%2013.jpg

Ερμηνεία μοναδική, ήχος εκπληκτικός, είναι αυτό που λέμε στο χωριό του πατέρα μου "the best of both worlds". Ο Αρτούρο ήταν άπιαστος στο ύστερο ρομαντικό ρεπερτόριο, είχε μιά ικανότητα να παίζει λες και έβλεπε κάθε κομμάτι για πρώτη φορά (όχι με την κακή έννοια, απλά του έβγαινε ένας φοβερός αυθορμητισμός, κάτι το παιδικό...)

τον gilels στα λυρικα του grieg τον εχω και εγω, ωραιο βινυλιο.

και μια και ανοιξε η σκανδιναβικη μουσικη να προσθεσω κατι και εγω. την πρωτη ηχογραφηση του kullervo του sibelius

sibelius22.jpg

paavo berglund/ bournemouth SO/ helsinki mens choir

Last edited:
Λουκά,πως και δεν αναφέρεις την περίφημη ηχογράφηση του Ojvin Fjelstad για την Decca;

sxl2012.jpg

Εντάξει, ερμηνευτικά δε φτάνει τον Beecham, αλλά έχει φοβερό ήχο.

Στο κοντσέρτο για πιάνο αγαπημένος μου είναι για μιά ακόμη φορά ο Arthur Rubinstein

RUBI%2013.jpg

Ερμηνεία μοναδική, ήχος εκπληκτικός, είναι αυτό που λέμε στο χωριό του πατέρα μου "the best of both worlds". Ο Αρτούρο ήταν άπιαστος στο ύστερο ρομαντικό ρεπερτόριο, είχε μιά ικανότητα να παίζει λες και έβλεπε κάθε κομμάτι για πρώτη φορά (όχι με την κακή έννοια, απλά του έβγαινε ένας φοβερός αυθορμητισμός, κάτι το παιδικό...)
Ε! Κώστα να μην τα λέει όλα ένας, ώστε να αναπτύσσεται και *διάλογος*. Είναι πολύ καλός ο δίσκος της Decca τώρα τον έχω και σε διπλό 45άρι London από της κορυφαίες, αλλά ακριβές επανεκδόσεις της ORG απευθείας από τις λαμπάτες ταινίες με λαμπάτη χάραξη. Πολύ καλός και ο Ρουμπινστάιν, λίγο ο ήχος των εγχόρδων δεν είναι και πολύ σόι. Λ.Σ.

τον gilels στα λυρικα του grieg τον εχω και εγω, ωραιο βινυλιο.

και μια και ανοιξε η σκανδιναβικη μουσικη να προσθεσω κατι και εγω. την πρωτη ηχογραφηση του kullervo του sibelius

sibelius22.jpg

paavo berglund/ bournemouth SO/ helsinki mens choir
Εξαιρετική η πρώτη αναλογική ηχογράφηση, ιδίως αν την είχες σε Εγγλέζικη έκδοση με τον έγχρωμο Nipper/γραμματόσημο. Λ.Σ.

Μιας και σταθμεύσαμε στην Σκανδιναβία γνωρίζει κανείς τον Allan Pettersson; Συνθέτης του 20ού αι. πέθανε το 1980. Έγραψε πολλές συμφωνίες. Η υπ'αρ.14 είναι η τελευταία που έχω στη δισκοθήκη μου δεν γνωρίζω αν έγραψε άλλες. Πρέπει να έχω 15 δίσκους του με εξαίρεση 4 που αφορούν μουσική δωματίου και ένα με φωνές οι υπόλοιποι δίσκοι είναι οι συμφωνίες, μάλλον 10 συνολικά. Λ.Σ.

Μιας και σταθμεύσαμε στην Σκανδιναβία γνωρίζει κανείς τον Allan Pettersson; Συνθέτης του 20ού αι. πέθανε το 1980. Έγραψε πολλές συμφωνίες. Η υπ'αρ.14 είναι η τελευταία που έχω στη δισκοθήκη μου δεν γνωρίζω αν έγραψε άλλες. Πρέπει να έχω 15 δίσκους του με εξαίρεση 4 που αφορούν μουσική δωματίου και ένα με φωνές οι υπόλοιποι δίσκοι είναι οι συμφωνίες, μάλλον 10 συνολικά. Λ.Σ.

Επειδή τον αγνοώ θα βοηθούσαν προτάσεις ακρόασης έργων του όπως και μια μικρή περιγραφή της μουσικής του.

Ο Allan Pettersson γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1980.Είναι ο σπουδαιότερος Σουηδός συνθέτης του 20ού αι. Εζησε στις φτωχογειτονιές της Στοκχόλμης, παιδί ανειδίκευτων εργατών. Η παιδική του ηλικία και εφηβία στις τρώγλες της εργατικής τάξης τον έκανε να νοιώθει ένα με τους προλετάριους, τους απόβλητους και τους δήθεν εγκληματίες. Αυτό παράλληλα τον αποξένωσε από τους συναδέλφους του μουσικούς. Σπούδασε στην Στοκχόλμη και αργότερα στο Παρίσι με τον Honegger και Leibowitz. Συνέθεσε 16 συμφωνίες καθώς κοντσέρτα και μουσική δωματίου. O Antal Dorati και ο Sergiu Comissiona συνέβαλαν στην διάδοση της μουσικής του.
Σήμερα πέρασα ένα ωραίο βράδυ με έναν φίλο που του άρεσε ακούγοντας μερικές από τις συμφωνίες.
Οι δίσκοι που έχω είναι οι παρακάτω:
1.Κοντσέρτο για ορχήστρα εγχόρδων αρ.1 [Caprice]
2.Κοντσέρτο για ορχήστρα εγχόρδων αρ.3 [Sweedish Society/Telefunken]
3.Σόλο βιολί και κουαρτέτο εγχόρδων [Caprice]
4.Κοντσέρτο αρ.2 για βιολί και ορχήστρα [Caprice]
5.Συμφωνία αρ.2, Stig Westerberg [Sweedish Society]
6.Συμφωνία αρ.3 & αρ.15, Leif Segerstram [CD BIS]
7.Συμφωνία αρ.5, κοντσέρτο για βιόλα, Nabuko Imai, M.Atzmon/L.Markiz [CD BIS]
8.Συμφωνία αρ.6, Okko Kamu [CBS]
9.Συμφωνία αρ.7, Dorati [DECCA]
10.Συμφωνία αρ.8,Sergiu Comissiona [DG]
11.Συμφωνία αρ.9,Sergiu Comissiona 2LP [PHILPS]
12.Συμφωνία αρ.10, Dorati [EMI]
13.Συμφωνία αρ.12,σε ποίηση Pablo Neruda, Carl Rune Larsson [CAPRICE]
14.Συμφωνία αρ.14,Sergiu Comissiona [PHONO SUECIA] Ψηφιακή ηχογράφηση
15. Σονατες για 2 βιολιά αρ.1,2,4,5,6
16.Σονατες για 2 βιολιά αρ.3,7 και άλλη μουσική δωματίου [CAPRICE]
17.VOX HUMANA για σολίστες, χορωδία και ορχήστρα Stig Westerberg [BIS]

Σχεδόν όλες οι συμφωνίες του είναι σε ένα μέρος και φυσικά παίζονται χωρίς διακοπή. Η 9η συμφωνία σε ένα μέρος διαρκεί 85 λεπτά. Λ.Σ.

Μετά από φρεσκάρισμα της μνήμης ακούγοντας για δυο μέρες θα σου πρότεινα τα παρακάτω:
4.Κοντσέρτο αρ.2 για βιολί και ορχήστρα [Caprice] με την Ida Heandel και H.Blomstedt
8.Συμφωνία αρ.6, Okko Kamu [CBS]
9.Συμφωνία αρ.7, Dorati [DECCA]
10.Συμφωνία αρ.8,Sergiu Comissiona [DG]
Λ.Σ.

Κώστα ευχαριστώ για την παρότρυνση...-bye-

Uploaded with ImageShack.us

Joachim Raff / Συμφωνία Νο3 (Στο Δάσος) και Ωδή στη άνοιξη / Kapp /Ponti Candide (VOX) CE 31063

Σαν audiophile δίσκος δεν λέει και πολλά έχει όμως μια ανάλαφρη αύρα και ιδιαίτερα η Ωδή στην Άνοιξη σε ταξιδεύει... φίλος και μαθητής του Mendelssohn με έκδηλη την ομοιότητα ύφους... απλά ονειρικό...

Και άλλο ένα...

Uploaded with ImageShack.us

Αnton Rubinstein / 3ο Κονσέρτο για Πιάνο / Dimitri Kabalevsky / (επίσης) 3ο κονσέρο για Πιάνο / Freeman / Preston (και επίσης με την Συμφωνική της Βεστφαλίας όπως και ο προηγούμενος δίσκος)

Orion Master Recordings ORS 74149

Απ ότι λέει επάνω η πρώτη στερεοφωνική ηχογράφηση των έργων αυτών.

Ποιότητα audiophile (χωρίς να είναι από τα τοπ)

Το στυλ του Anton Rubinstein η επιτομή της Λιστ(ικής) βιρτουόζικης σχολής και του μεγαλείου...

Του Kabalevsky σφύζει από νεανική γρηγοράδα και πάθος... (δεν είναι τυχαίο που είναι αφιερωμένο στην νεότητα...).

Έχω τον δίσκο του Raff αλλά στην έκδοση της Decca. Το εξώφυλλο διατηρεί την φωτογραφία η οποία βρίσκεται σε μαύρο περιθόριο. Επίσης έχω την 5η συμφωνία "Leonore" με London Philharmonic Orchestra και Bernard Hermann σε Unicorn [UNS 209] του 1970 καθώς και τη
συμφωνία αρ.8 ["Ήχοι της άνοιξης"]με την Ραδιοφωνική Ορχήστρα της Βασιλείας και Gyorgy Lehel σε Ex Libris του 1978. Λ.Σ.

Σκανδιναβία...Ο σπουδαιότερος συνθέτης που έβγαλε η παγερή Χερσόνησος ήταν μάλλον ο φινλανδός Sibelius.

Τα συμφωνικά του ποιήματα μου αρέσουν όσο και οι συμφωνίες του. Εδώ είναι μιά συλλογή από τις πολλές που κυκλοφορούν σε διεύθυνση του Κοζανίτη:

SLPM139016CVR.jpg

Ειδικά η μυστηριακή Tapiola είναι ένα από τα σπουδαιότερα συμφωνικά έργα του20ου αιώνα.

Last edited:
Κώστα έχεις ακούσει Sibelius με τον μάγο Beecham; Tapiola, Oceanides, Pelleas & Melisande [HMV SXLP 30197] ή στην πρώτη έκδοση [ASD 468] με την 7η συμφωνία αλλά χωρίς το Pelleas & Melisande ή τον ASD 518 The Inimitable T.Beecham όπου έχει την Tapiola μόνο αλλά με άλλες οβερτούρες. Τον Κοζανίτη θα τον ξεχάσεις. Λ.Σ.