Όντως καλός δίσκος είτε σε αυτή την έκδοση ή στην ποιο πρώιμη σε δύο διαφορετικούς δίσκους μαζί με άλλα έργα. Φυσικά οι δίσκοι εκείνοι κοστίζουν πολύ περισσότερο από αυτόν που έχεις.
Έχω την ίδια ηχογράφηση του κοντσέρτου του Elgar στην πρωτότυπη εκδοχή του ASD-655,όπου στη Β' πλευρά έχει τον κύκλο τραγουδιών Sea pictures. Και εδώ εμφανίζεται το πρόβλημα που λέγαμε: τα συγκεκριμένα τραγούδια δε μου λένε τίποτα, σε αντίθεση με το εκπληκτικό κοντσέρτο για βιολοντσέλο.
Η συγκεκριμένη ηχογράφηση είναι θρυλική στη χώρα καταγωγής της σολίστα Jaqueline Du Pre, εν μέρει λόγω της τραγικά σύντομης ζωής και κατάληξής της (έπασχε από σκλήρυνση κατά πλάκας), η οποία έχει γυριστεί και σε (πολύ καλή) ταινία. Στην ταινία ο τότε σύζυγός της , Daniel Barenboim, απεικονίζεται αρκετά αρνητικά.
Η ηχογράφηση του ίδιου κοντσέρτου μεγάλου Pierre Fournier, συνοδευόμενου από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του George Szell είναι τουλάχιστον το ίδιο καλή.
Eξαιρετική η ηχογράφηση της Deutsche Grammophon (την έχω σε μεγάλη τουλίπα). Η ερμηνεία του Fournier παίρνει ένα τελείως διαφορετικό δρόμο από της Du Pre. Εκεί που η αγγλίδα είναι απροκάλυπτα συναισθηματική, απολαμβάνοντας κάθε ευκαιρία να τονίσει το μελωδικό περιεχόμενο του έργου, ο γάλλος είναι πιό κλασσικός, αποφεύγει τους συναισθηματισμούς.
Η δεύτερη πλευρά περιέχει το Schelomo του Ernest Bloch, άλλο ένα θαυμάσιο έργο ενός συνθέτη που σχεδόν κανείς δεν ξέρει το υπόλοιπο έργο του.
Λουκά, ποιός ξέρει, αν ζήσω κι εγώ μερικά χρόνια στην Αγγλία μπορεί να κατανοήσω και τη μουσική τους.