Μετά την Nikon d3100 τι?

tiniakos

AVClub Fanatic
7 August 2007
17,561
Τήνος / Ελλάς
Πούλησα την nikon d3100 που είχα για να πάρω κάτι καλύτερο.
Έχω τον tamron 17-50 f2.8 και το nissin 622 για nikon και σκέφτομαι αρχικά να κινηθώ σε nikon.
Nikon d3200 ή nikon d5100 μου φαίνονται σαν καλή αναβάθμιση αλλά βλέπω και η panasonic με τη sony έχουν μπει δυνατά και αν αξίζει ας αλλάξω εταιρία και δίνω φακό και φλας.
Μέγιστο ποσό που θα διέθετα θα ήταν τα 500-600 ευρώ το πολύ εκτός και αν δώσω φλας και tamron και ανέβουμε στα 1000 ευρώ.
Τι προτείνετε?Όσο πιο γρήγορα κινηθώ το καλύτερο γιατί την άλλη εβδομάδα έχουμε τα πρώτα γενέθλια της 2ης κόρης και η nikon 1 j1 δεν αρκεί για το γεγονός.

Προσωπικά, με στόχο την αναβάθμιση, δε θα έβλεπα λόγο να κινηθώ κάτω από την d5200.
Αν σε παίρνει και για την D7100 ακόμη καλύτερα.

Προσωπικά θα έβαζα λίγα ακόμα και θα πήγαινα σε Nikon d7000. η αν μπορούσα θα χτύπαγα την D7100 (εξαιρετικο AF)
Εναλλακτικά η D5200 είναι άρατη επιλογή πιστεύω.

Τι απαιτήσεις έχεις ; τι παραπάνω θέλεις που δεν έχει η 3100 ?

Last edited:
Nikon d7000 δεν είναι κάπως παλιά?Αν και βλέπω είναι full frame.
Στην nikon d3100 με ζορίζανε τα λίγα mp στο crop και το μέτριο σε ανάλυση βίντεο.
Δεν ήταν κακή μηχανή αλλά με την αγορά του tamron νομίζω ότι ένα καλύτερο σώμα θα βοηθούσε και το φακό.
Η 5200 φαίνεται μια χαρά αν δεν με προβλημάτιζε αυτός
http://www.authority.gr/photo/reviews/21081-nikon-d5200-camera-review.html
Βλέπω βραβεία και αποθέωση για την panasonic gh3.

Αν εχεις σκοπο να πας παλι σε κιτρινη γιατι δεν κρατησες και τον 50 1.8 που ειχες;

Παντως αν θελεις βιντεο η γνωμη μου ειναι να μην πας σε Nikon γιατι και η 5100 που ειχα εγω το βιντεο δεν....

Για βιντεο πας σε Panasonic η Sony NEX

Τον έχω ακόμη τον 35mm f1.8 αλλά θα τον δώσω για να βάλω και άλλα χρήματα για το σώμα.
Δε με καίει και τρελά το βίντεο.

Nikon d7000 δεν είναι κάπως παλιά?Αν και βλέπω είναι full frame.

H d7000 υπερκαλύπτει τις ανάγκες των περισσοτέρων χειριστών φωτογραφικής μηχανής πολύ άνετα. Είναι εξαιρετική μηχανή και δύσκολα κάποιος μπορεί να εξαντλήσει τις δυνατοτητές της.
Δεν είναι FF βέβαια. Το "παλιά" στις φωτογραφικές μηχανές είναι πολύ σχετικό ειδικά στα μοντέλα τις τελευταίας 3ετίας, ειδικά αν δε σε ενδιαφέρουν gadgeto-καταστάσεις του στυλ wifi, σπαστές οθόνες και in-camera effects.
Π.χ. και η 7D παλιά είναι αλλά ελάχιστες μηχανές cropped την ξεπερνάνε σήμερα και μάλιστα όχι σε όλα τα σημεία..

Στην nikon d3100 με ζορίζανε τα λίγα mp στο crop και το μέτριο σε ανάλυση βίντεο.

Αν βρίσκεις λίγα τα mp της d3100 για να δεις διαφορά θα πρέπει να πας στα 24mp, ή να δεις μήπως χρειάζεσαι έναν περισσότερο tele φακό από αυτούς που έχεις, ή να είσαι πιο προσεκτικός στη λήψη. Ειδικά με το τελευταίο έχεις και παράπλευρα ωφέλη, όπως πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και λιγότερο χρόνο για την επεξεργασία.

Δεν ήταν κακή μηχανή αλλά με την αγορά του tamron νομίζω ότι ένα καλύτερο σώμα θα βοηθούσε και το φακό.

Ο φακός είναι εξαιρετικός (τον είχα και ήμουν πολύ ευχαριστημένος) αλλά τα περισσότερα mp σε ένα σώμα πιθανώς να αναδείξουν κάποιες αδυναμίες του φακού. Ίσως να κερδίσεις από καλύτερο AF στη μηχανή.

Η 5200 φαίνεται μια χαρά αν δεν με προβλημάτιζε αυτός
http://www.authority.gr/photo/reviews/21081-nikon-d5200-camera-review.html
Βλέπω βραβεία και αποθέωση για την panasonic gh3.

Προσωπικά, θεωρώ ότι δε θα καταλάβεις ότι έκανες αναβάθμιση αν πας από σειρά d3xxx σε σειρά d5xxx. Θα πρέπει να πας σε d7000 ή σε d7100.
Οι λόγοι πιστεύω είναι οι εξής: Καλύτερο πιάσιμο της μηχανής, 2 βασικοί επιλογείς για ρυθμίσεις και μεγαλύτερο και φωτεινότερο σκόπευτρο. Αυτά θα αλλάξουν την εμπειρία σου με τη μηχανή.

Για μένα, όσο περνάει ο καιρός τόσο λιγότερες φωτογραφίες βλέπω στο 100% και αυτές μόνο στη διαδικασία του post processing.
Πιστεύω μετά από λίγο καιρό ότι δε θα σε ενδιαφέρει αν θα έχεις 14 ή 16 ή 18 ή 24 mp. Μόνο αν πας στα 36 έκει θα δείς αισθητή διαφορά ειδικά στο χώρο του δίσκου σου. Εκτός αν εκτυπώνεις σε μεγάλο μέγεθος, εκεί πάω πάσο.

Φιλικά

P.S. τον 35άρη κράτησέ τον είναι εξαιρετικός για την αξία του.

Δεν το εννοώ υποτιμητικά, αλλά λίγοι από εμάς έχουν εξαντλήσει τα όρια του εξοπλισμού τους. Και όχι απαραίτητα γιατί δεν είναι αρκετά καλοί, αλλά γιατί οι σύγχρονες μηχανές είναι τόσο καλές... Εγώ έχω να βελτιωθώ ακόμα πάρα πολύ στην τεχνική προτού να τολμήσω να ισχυριστώ κάτι τέτοιο. Και πάλι θα είναι λάθος...

Αυτό που θέλω να πώ είναι οτι σκέψου καλά και με ειλικρίνεια τί ακριβώς σου έλειπε απο τις φωτογραφίες σου. Πιστεύεις οτι θα βελτιωθούν με ένα καινούργιο σώμα?

Αν υπήρχε μία κλίμακα από το 1-10 και στο ένα ήταν ο αρχάριος και στο 10 ο επαγγελματίας εγώ θα έβαζα στον εαυτό μου ένα 4-5.
Το ταβάνι δεν ήταν μάλλον η σωστή λέξη.
Η πρώτη αιτία πώλησης ήταν ο καταναλωτισμός.
Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα που στο ντουλάπι κάθεται η nikon 1 j1 και ο tamron 17-50.
(Τον 35αρη τον δίνω γιατί στην άκρη του μυαλού μου έχω τον Sigma DC 18-35mm f/1.8 HSM).

Χτες το βράδυ κάθισα ώρες και ώρες και διάβασα σε site Ελλάδα και εξωτερικού κυρίως απόψεις και σχόλια αγοραστών και όχι τόσο επίσημα review.
Η 5200 όσο και αν προμοτάρεται σαν εξαιρετική μηχανή στα χρήματα της έχει θέματα υπερέκθεσης και όχι μόνο.
Η nikon d7000 και d7100 αν και εξαιρετικές εμφανίζουν μαύρα στίγματα λόγω προβλήματος στο αισθητήρα από μία κόλλα που υπάρχει δίπλα σε αυτόν, μάλιστα πολλοί γύρισαν τη μηχανή στη nikon διορθώθηκε προσωρινά το πρόβλημα αλλά μετά από χρήση ξαναεμφανίστηκε. Και αν μιλάγαμε για πιο λίγα λεφτά είναι ανεκτό αλλά θεωρώ ασυγχώρητο σε ακριβά προϊόντα τέτοιες αστοχίες.
Στη σκέψη μου αυτή τη στιγμή κάθεται πιο βολική η αγορά μιας d3200 ή μιας d5100 με την επιλογή μου να βαραίνει λίγο προς την πρώτη.
Σε canon δεν κοιτάω καθόλου γιατί με έχει βολέψει η nikon.
Η sony φαίνεται πολύ ανταγωνιστική αλλά θα μπω σε άλλες διαδικασίες πώλησης του tamron και όχι μόνο.

Διαφορά per pixel θα δεις αν πας στον 16ρη αισθητήρα, αλλά δεν ξέρω εάν τελικά θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να σου κάνει αίσθηση η αλλαγή. Οι 24ρηδες έχουν άλλα προτερήματα, αλλά η κύρια διαφορά τους είναι το μέγεθος του αρχείου που εξάγεται.

Σοβαρή αίσθηση θα σου κάνει η αλλαγή σε FF, αλλά μιλάμε για πολλά λεφτά συν ότι έχουμε όλοι πολλά να μάθουμε πριν μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τα θηρία.. Όπως είπε και ο AlexTheodin, έχουμε μέλλον για να τις εξαντλήσουμε (και εάν δεις, έχουν βγει αριστουργήματα με κάτι ρετρό φακούς που ψάχνει και βρίσκει..! ).

Μπορεί να θέλεις να δοκιμάσεις κάποια mirrorless APS-C, εναλλακτικά.

Συμφωνώ απόλυτα με τον Συντονιστή μας..

Τώρα αν έχεις λεφτά για ξόδεμα και θέλεις να ενισχύσεις τα φωτογραφικά καταστήματα ... εσύ ξέρεις..

Χτες το βράδυ κάθισα ώρες και ώρες και διάβασα σε site Ελλάδα και εξωτερικού κυρίως απόψεις και σχόλια αγοραστών και όχι τόσο επίσημα review.
Η 5200 όσο και αν προμοτάρεται σαν εξαιρετική μηχανή στα χρήματα της έχει θέματα υπερέκθεσης και όχι μόνο.
Η nikon d7000 και d7100 αν και εξαιρετικές εμφανίζουν μαύρα στίγματα λόγω προβλήματος στο αισθητήρα από μία κόλλα που υπάρχει δίπλα σε αυτόν, μάλιστα πολλοί γύρισαν τη μηχανή στη nikon διορθώθηκε προσωρινά το πρόβλημα αλλά μετά από χρήση ξαναεμφανίστηκε. Και αν μιλάγαμε για πιο λίγα λεφτά είναι ανεκτό αλλά θεωρώ ασυγχώρητο σε ακριβά προϊόντα τέτοιες αστοχίες.
Στη σκέψη μου αυτή τη στιγμή κάθεται πιο βολική η αγορά μιας d3200 ή μιας d5100 με την επιλογή μου να βαραίνει λίγο προς την πρώτη.
Η sony φαίνεται πολύ ανταγωνιστική αλλά θα μπω σε άλλες διαδικασίες πώλησης του tamron και όχι μόνο.

Ας πούμε μερικά πράγματα....

Το σημαντικότερο είναι να συνειδητοποιήσεις τί είναι αυτό με το οποίο θέλεις να πειραματιστείς και μετά να κάνεις τις επιλογές σου. Π.χ. αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με την κάλυψη των οικογενειακών εκδηλώσεων η επένδυση σε ένα σώμα 7000/7100 κι ένα φλας θα δώσει αυτό που θέλεις καθώς η διαφορά του στην εστίαση σε σχέση με την 3100 είνααι μεγάλη. Είναι και πιο μεγάλο το σκόπευτρο....

Προβλήματα ποιότητας κατασκευής υπάρχουν. Σε όλες σχεδόν τις μηχανές. Και στους φακούς επίσης... Εγώ έχω έναν NIKON AFS 28-70 2.8 να κάθεται πάνω στο γραφείο μου και να με κοιτά διότι έχει χαλάσει το μοτέρ του. Κι ο τηλεφακός της ίδιας γενιάς έχει επίσης αρχίσει να παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα. Τί να κάνω, να μην ξαναπάρω φακούς της επαγγελματικής σειράς της ΝΙΚΟΝ; Και επίσης να πάψω να ονειρεύομαι μια d800e διότι πολλές είχαν πρόβλημα στην εστίαση στα έξω δεξιά σημεία εστίασης; Κι αν θυμάμαι καλά τα προβλήματα στην Tamron ήταν επίσης μεγάλα, αλλά τον φακό τον πήρες και τον τέσταρες... και σου βγήκε καλός. Και το κέρδος σου από τη χρήση του είναι μεγάλο, έτσι δεν είναι;

ΚΙ όσο περισσότερο χρησιμοποιείς τον εξπλισμό σου και πιο τολμηρά θα έλεγα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις να πάθεις ζημιές. Π.χ. φίλος μας έχασε μεγάλο τηλεφακό, διότι αγνόησε την συμβουλή να βγάλει τη μηχανή πέρυσι το χειμώνα από τους +25 βαθμούς, δίπλα στη σόμπα κατευθείαν στους -20 στο ύπαιθρο. Έτσι χύμα την έβγαλε χωρίς καν μια θήκη. Το αποτέλεσμα πάει ο 300άρης ο CANON. Είπε το ποίημα εσωτερικά. Κι έχουμε τώρα κι έναν άλλο φίλο μας που έχασε την FF του διότι έφαγε ένα ξαφνικό κύμα στην πλάτη αλλά του έβρεξε τη μηχανή. Κι εσύ αν πάς να αλλάξεις φακούς στα 6-7 μπωφόρ του νησιού σου έχοντας ακάλυπτο τον αισθητήρα δίπλα στη θάλασσα, δεν θα χάσεις τον αισθητήρα σου;

Άρα δες τί θέλεις να κάνεις κι αποφάσισε. Και πρόσεξε για τα προβλήματα όταν θα δεις μπροστά σου τη μηχανή. Δεν είναι απαραίτητο να έχει η μηχανή που θέλεις το πρόβλημα που παρουσιάστηκε...

υστ. προσωπικά βλέπω ότι η 3200 δεν θα σου δώσει κάτι διαφορετικό από την 3100. Θα δώσει καλύτερο αρχείο (μεγέθος, δυναμικό εύρος, χρώμαατα) αλλά όχι κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη έχεις.

Δηλαδή η nikon d7000 αξίζει για εσένα Βλάση και ας έχει τα θέματα που λένε αν τα έχει?
Διάβασα επίσης ότι δεν αξίζει και τόσο τα 300 ευρώ επιπλέον η d7100.

Η D7100 εχει παρουσιάσει τέτοια θέματα μεμονωμένα στά όρια του αποδεκτόυ στατιστικού δείγματος ενώ από όσο ξέρω (μιας και έχω άκρη σε Nikon USA) ακόμα και τα ανάλογα προβλήματα που εμφάνισε η D7000 έχουν πλέον διορθωθεί στις νεες παρτίδες

Καλό ειναι οτι διαβάζουμε στα φόρουμς να τα αξιολογούμε σωστά γιατί μέσα στα πλαίσια της ανωνυμίας που παρέχει ένας τέτοιος τόπος, πολλοί γράφουν οτι τους κατέβει είτε ηθελημένα είτε αθέλητα.

Αν μπορεις να διαθέσεις το χιλιάρικο η D7100 κατά τη γνώμη μου ειναι εξαιρετική μηχανή που πολύ δύσκολα θα την ξεπεράσεις.

Με την D3200 δεν θα έχεις

-- Στιβαρό σώμα από μαγνήσιο
-- 100% κάλυψη viewfinder
-- Το κορυφαία AF συστημα που εχει αυτή τη στιγμη η nikon
-- Δυνατότητα χρήσης παλαιών φακών AF/AFD με αυτόματη εστίαση.
-- Δυνατότητα χρήσης manual φακών AI-AIS με αυτόματη φωτομέτρηση.
-- Πολλαπλά controls από κουμπιά και άμεσες ρυθμισεις και αλλαγές σε WB, ISO, AF, φωτομέτρηση χωρις να χρειάζεται να μπαινεις στα μενου..
-- Γρήγορη ριπή
-- Φλας με commander mode και πλήρη υποστήριξη ολων των λειτουργιών του Συστήματος Φλας της Nikon (CLS)
-- Απουσια low pass filter

Ολα τα παραπάνω θα τα εκτιμήσεις ιδιαίτερα όσο ασχολείσαι και αυξάνεται η εμπειρία σου και οι γνώσεις σου.

Προσωπικά και όντας στην D90 δεν θα κοίταζα καμιά άλλη τωρινή μηχανή Nikon για αναβάθμιση πέρα απο την D7100

ΣΚΕΨΟΥ ΟΜΩΣ ΞΑΝΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΕΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ή κάτι άλλο (εξάσκηση, διάβασμα ...)

Last edited:
Δηλαδή η nikon d7000 αξίζει για εσένα Βλάση και ας έχει τα θέματα που λένε αν τα έχει?
Διάβασα επίσης ότι δεν αξίζει και τόσο τα 300 ευρώ επιπλέον η d7100.

αυτό δεν μπορώ να σου το πω, διότι δεν έχω δουλέψει σοβαρά με τις συγκεκριμένες μηχανές. Όμως ο Λεωνίδας μας έχει δώσει εξωφρενικά καλές φωτογραφίες με τον συνδυασμό nikon d7100/nikon afs 300 2.8 φωτογραφίες που έχουν πάρει respect από πουλάδες με τρεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ εξοπλισμό μόνο σε φακούς (if you know what I mean.. ). Μια δυο θα δεις και στο αντίστοιχο νήμα. Η δική μου ένσταση ήταν το μικρό buffer σε raw. Όμως ο ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟΣ Λεωνίδας μου είπε (και μου απέδειξε) ότι η συγκεκριμένη μηχανή επειδή δεν χρειάζεται sharpening στον ΗΥ λόγω της έλλειψης του φίλτρου δεν είναι απαραίτητο να τραβά σε raw. Ο ίδιος φωτομετρά και βάζει σταθερό WB και μετά με αυτές τις ρυθμίσεις το γυρνά σε jpg fine, όπου δεν έχει όριο το buffer. Και μου πέταξε τα μάτια έξω....

Αν πάλι δεν χρειάζεσαι τις διαφορές των δυο μηχανών, τότε και η 7000 είναι εξαιρετική μηχανή.

Προσωπικά θα μάζευα χρήματα και θα περίμενα να βρω μτχ. Τον Νοέμβριο όταν θα γίνουν πάλι ανακοινώσεις μηχανών, θα έχουμε πωλήσεις. Τότε θα ορμούσα.... 500 ευρώ για την 7000 και 700 ευρώ για την 7100 θα ήταν αυτό που θα έδινα.

Η διαφορά των δυο μηχανών είναι μικρή