Μετατροπή σταθερού πιάτου σε κινητό. Γίνεται;

Μετατροπή σταθερού κατόπτρου σε κινητό

Εχω ενα σταθερό πιατο διαμετρου 1.20 και σκεφτομαι να το κανω κινητό, οι ερωτήσεις μου ειναι οι εξής:

1. Πέρα απο το μοτερ χρειαζομαι και καποιο αλλο εξαρτημα;
2. Προτεινετε μου ενα καλό μοτέρ για enigma2 μηχανημα (xtrend 6500)
3. Ποιο ειναι το τόξο που θα μπορώ να στοχευω;
4. Από ολο το τοξο σε ποιους δορυφόρους θα μπορω να λαβω μεγάλο ποσοστό των καναλιων που διαθέτει; (Περιοχή Θεσσαλονίκη)

Re: Μετατροπή σταθερού κατόπτρου σε κινητό

1. Όχι.

2. Αν το πιάτο είναι σιδερένιο, ίσως είναι οριακό για κίνηση με μοτέρ. Πάρε οπωσδήποτε κάποιο με μεταλλικά γρανάζια. Εγώ σε λίγες μέρες θα πάρω το Jaeger SG-2500A από Γερμανία. Βγαίνει στα 60 ευρώ με τα μεταφορικά, και με επιπλέον 5 ευρώ σου δίνει 2 χρόνια εγγύηση έξτρα, δηλαδή 4 συνολικά. Το πιάτο που θα βάλω εγώ βέβαια είναι αλουμινένιο και λίγο μικρότερο.

3. Θεωρητικά, αν δεν έχεις κάποιο εμπόδιο στον ορίζοντα, μπορείς να βγάλεις γύρω στις 60 τροχιακές θέσεις. Από 45W έως 95E χοντρικά.

4. Σε πολλές θα έχεις το 100% των καναλιών, σε μερικές θα έχεις ένα μέρος. Είναι πάρα πολλές για να τις αναφέρω. Ρίξε μια ματιά στο Satbeams.

Last edited:

Λίγο υπερβολή μου ακούγεται η αγορά μοτέρ από το εξωτερικό. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα πλέον κι εδώ και έχεις και το "πλεονέκτημα" της "προσωπικής" επαφής με τον πωλητή!

Επίσης, είναι πολύ λίγα τα κάτοπτρα που ονομάζονται 1,20 αλλά είναι πραγματικά 1,20. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 1,10 ενώ πολλές φορές είναι ακόμα και 1μ. Οπότε το πιθανότερο είναι να τον καλύπτει το μοτεράκι από αυτή την άποψη.

Το πιάτο ειναι σιδερένιο και τελικά ειναι 1.10 η πραγματική διαμετρος

Last edited:

Λίγο υπερβολή μου ακούγεται η αγορά μοτέρ από το εξωτερικό. Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα πλέον κι εδώ και έχεις και το "πλεονέκτημα" της "προσωπικής" επαφής με τον πωλητή!
Έχεις να μου προτείνεις κάποιο αντίστοιχο (με μεταλλικά γρανάζια και 4 χρόνια εγγύηση) με 65 ευρώ στο σπίτι μου; Και να μου πεις από που να το πάρω σε παρακαλώ.

Εχω το Technomate TM-2600. Σουπερ δυνατο, λειτουργει 2 χρονια σε ακραιες θερμοκρασιες χωρις θεμα, με 1μ μεταλικο πιατο. μπορεις να το βρεις σε διαφορα μέρη. Ενδεικτικά

Εννοούσα από ελληνικό κατάστημα, όπως λέει ο φίλος πιο πάνω που με χαρακτηρίζει "υπερβολικό".

Απάντηση: Μετατροπή σταθερού κατόπτρου σε κινητό

Από τη μια μεριά έχεις δίκιο που δε βρίσκεις με μεταλλικά γρανάζια, από την άλλη η εγγύηση είναι μεν θετικός παράγοντας αλλά σκέψου να πάθει κάτι το μοτέρ και να χρειαστεί να το στείλεις έξω (δεν το λες και ελαφρύ το μοτέρ)... Επικοινώνησε και με τον Αντώνη, Afam, μήπως σε βοηθήσει.

Αφου εισαι Θεσσαλονικη πανε στον Αστρασατ και ζητα του ενα με μεταλικο γραναζι.
Ολα φασον ειναι, τα ιδια ακριβως, μονο τα brand names αλλαζουν.
DM-3800 ειναι το χαρακτηριστικο της ετικετας τους.

Θα συμφωνήσω.
Εγώ από το συγκεκριμένο κατάστημα πήρα πριν λίγους μήνες το Amiko DM3800 και μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί αρκετά καλό.
Και μέρες με πάρα πολύ αέρα δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα σε λήψη.

Last edited by a moderator:
Είμαι Αθήνα, δεν είμαι Θεσσαλονίκη.

Με τον Astrasat που λες, έστειλα mail την προηγούμενη βδομάδα να ρωτήσω για ένα πιάτο και ακόμα περιμένω απάντηση. Αυτό επειδή ο φίλος nocarder μίλησε για το πλεονέκτημα της προσωπικής επαφής στα ελληνικά καταστήματα. Άλλα καταστήματα απαντάνε την επόμενη μέρα, είτε ελληνικά είτε ξένα. Αυτά θα προτιμήσω.

Για το DM3800 έχω διαβάσει καλά λόγια και υπάρχει εδώ και εδώ στα 60 ευρώ (+έξοδα αποστολής) με 1 και 2 χρόνια εγγύηση. Ο Astrasat πόσο το έχει και πόσο δίνει εγγύηση;

@Σεραφείμ, για πόσο βάρος μιλάμε και πόσο μπορεί να πάνε δηλαδή τα μεταφορικά για να το στείλω στη Γερμανία αν πάθει κάτι; Δεν έχω εμπειρία από ταχυδρομικές αποστολές. Ο Αντώνης (Αfam) έχει δύο μοτέρ στο site που δεν νομίζω να έχουν μεταλλικά γρανάζια.

Επεξεργασία:
Βρήκα πόσο κοστίζει το ταχυδρομείο για Γερμανία. Είναι αρκετά τσουχτερό...

Τελικά που καταλήξαμε; Την ίδια τιμή θα βρεις και στην Ελλάδα! Το μοτέρ της GT SAT νομίζω έχει μεταλλικά γρανάζια!

Είμαι Αθήνα, δεν είμαι Θεσσαλονίκη.

Με τον Astrasat που λες, έστειλα mail την προηγούμενη βδομάδα να ρωτήσω για ένα πιάτο και ακόμα περιμένω απάντηση. Αυτό επειδή ο φίλος nocarder μίλησε για το πλεονέκτημα της προσωπικής επαφής στα ελληνικά καταστήματα. Άλλα καταστήματα απαντάνε την επόμενη μέρα, είτε ελληνικά είτε ξένα. Αυτά θα προτιμήσω.

Για το DM3800 έχω διαβάσει καλά λόγια και υπάρχει εδώ και εδώ στα 60 ευρώ (+έξοδα αποστολής) με 1 και 2 χρόνια εγγύηση. Ο Astrasat πόσο το έχει και πόσο δίνει εγγύηση;

@Σεραφείμ, για πόσο βάρος μιλάμε και πόσο μπορεί να πάνε δηλαδή τα μεταφορικά για να το στείλω στη Γερμανία αν πάθει κάτι; Δεν έχω εμπειρία από ταχυδρομικές αποστολές. Ο Αντώνης (Αfam) έχει δύο μοτέρ στο site που δεν νομίζω να έχουν μεταλλικά γρανάζια.

http://www.satrix.gr/moter_kinisis_...67/GT-SAT-DM15AT-DiSEqC-1.3-Moter-kinisis.htm

Τελικά που καταλήξαμε; Την ίδια τιμή θα βρεις και στην Ελλάδα! Το μοτέρ της GT SAT νομίζω έχει μεταλλικά γρανάζια!
Δεν λέω όχι. Δεν υπάρχει όμως αυτό που θέλω/ήθελα (αρχικά τουλάχιστον). Επίσης, δεν θέλω μόνο μοτέρ, αλλά και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία είναι ομοίως φτηνότερα απ' ότι εδώ, οπότε συνολικά βγαίνει κάνα 10-15 ευρώ φτηνότερα.

Αυτό που μου είπε όμως ο Σεραφείμ για τα μεταφορικά στο εξωτερικό, δεν το ήξερα ότι είναι τόσο ακριβά, οπότε, είναι ουσιαστικά σαν να μην έχεις εγγύηση.

Ναι, όντως το έβλεπα πριν και δεν το πρόσεξα. Δεν έχω διαβάσει όμως τίποτα γι' αυτό το μοτέρ. Το έχει κανένας;

Έλα από το γραφείο το πρωί να στο δείξω σε τι κατάσταση είναι, κατέβηκε πριν από ένα μήνα από το πιάτο του γραφείου. Ήταν 1,5 χρόνο εκεί...

Για να καταλάβεις..

Είσαι μακρυά νομίζω (Β.Π ενώ εγώ είμαι Νότια). Αλλά σε πιστεύω. :p

εγώ δύο μοτέρ που έχω εδώ και 5 χρόνια είναι αυτά http://sg2100.com/ και δεν έχουν πάθει το παραμικρό. όταν ψωνίζεις από το εξωτερικό δεν συμφέρει με τίποτα να τος το στείλεις για επισκευή ακόμη και εντός εγγύησης. αν η διαφορά είναι στα 10ε πάρ'τα από Ελλάδα

Εχω να κάνω μία ερώτηση:
Το Μοτέρ αυτό μπορή να μετακινήσει άνετα και ωραία από οποιαδήποτε σημείο, σε οποιοδήποτε σημείο του τόξου το Gibertini μου 120ΟΡ ;
Και ειδικά στους ακριανούς δορυφόρους στα Ανατολικά, και ειδικά στα δυτικά που γονατίζει σχεδόν το κάτοπτρο.

Μπορεί, αλλά στον πρώτο δυνατό άνεμο θα πάρεις το μοτέρ στο χέρι. Το πρόβλημα είναι ότι το μέγεθος του πιάτου είναι μεγάλο (όχι το βάρος) και έχει μεγάλη αντίσταση στον αέρα. Μιλάω με την πείρα 2 (δύο) σπασμένων μοτέρ από άνεμο με το ίδιο πιάτο.

Η λύση; Σταθερό με πολλά lnb το OP120 και αν θέλεις και κινητό, αγοράζεις άλλο με (το πολύ) 1μ μέγεθος.
Εναλλακτικά με μεγαλύτερο κόστος και μπελά εγκατάστασης μπορείς να βάλεις actuator + positioner για να κάνεις το OP120 κινητό.