μη προνομιούχοι χριστιανοί

Βλάσση αν δεν κάνω λάθος υπάρχει διοικητής του Αγίου όρους που ορίζεται από την πολιτεία. Ένας τέτοιος ήταν και ο Ψυχάρης του Βήματος. Σε κάθε περίπτωση το Αγ. Όρος δεν αποτελεί ανεξάρτητο κράτος και στην ελλάδα δεν έχουμε ου´τε πολιτείες ούτε ομοσπονδίες, αλλά περιφέρειες, νομούς, επαρχίες, δήμους και κοινότητες. Το γεγονός ότι το Αγ. Όρος τυγχάνει προνομιακής αντιμετώπισης μέσα στην ελληνική πολιτεία όντως πηγάζει από τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, αλλά το γεγονός ότι αποτελεί ελληνικό έδαφος είναι αδιαπραγματευτο.

Το Άγιο Όρος δεν είναι ανεξάρτητο. Είναι αυτόνομο, αυτοδιοίκητο. Έχει ειδικό καθεστώς, τόσο απέναντι στο ελληνικό κράτος, όσο και απέναντι στην Ευρωπαική Ένωση. Για περισσότερα
http://www.macedonian-heritage.gr/Athos/General/legal_status.html
και κυρίως
Charalambos K. Papastathis , The Status of Mount Athos in Hellenic Public Law

...μου αρέσει πάντως γιατρέ που, στους παπάδες, είσαι έτοιμος να τα κατανοήσεις και να τα συγχωρέσεις όλα...-bye-

Προσπαθώ να κατανοήσω το πώς η ´πρωτοποριακή αντίληψη´μειοψηφιών πάει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.Ετσι για να φυλάγομαι...
-bye- -bye-

μα ...μόνο τα Χριστιαννόπουλα είναι πρωτοπορία!
άμα έχεις το Χριστό στον πάγκο, προηγεισαι με γκόλ απ τα αποδυτήρια.

Last edited:
Τελευταία μου φαίνεται πως ο Σπύρος παίρνει θέση περισσότερο με βάση του ποιοι τη βάλλουν, παρά με το τι πιστεύει ο ίδιος!

Καμία αντίρρηση στο ότι οι Ταλιμπάν και οι ιεροεξεταστές είναι/ήταν χειρότεροι. Ούτε στο ότι μεγάλο μέρος της Ελληνικής ιστορίας είναι ταυτισμένο με την ορθοδοξία. Ούτε στο ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν ως pet hate τους την Εκκλησία (εγώ είμαι πιο light εκδοχή: απλώς λατρεύω τη θρησκευτική σάτιρα).

Από την άλλη, δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και στα στραβά της:
Όλοι σχεδόν οι ανώτατοι ιεράρχες είναι τετράπαχοι και ζουν μέσα στη χλίδα - σε αντίθεση με τους φιλοξενούμενους των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.
Προς τι οι ταρίφες των γάμων και των βαφτίσεων;
Γιατί η Γιαγιά μου ανησυχεί που δεν πάω στην εκκλησία, και δεν της φαίνεται αρκετό το ότι η πέμπτουσία του χριστιανισμού, η συγχώρεση του άλλου ( αλήθεια, το θυμάται κανείς αυτό; ), είναι για 'μένα στάση ζωής;

Όπως με άνεση λες για το δωδεκάθεο ότι ξεπράστηκε, και εγώ θεωρώ ότι πλέον έχουμε πιο "καλά" όπλα για τις εσωτερικές μας αναζητήσεις από τη θρησκεία. Όντως περιμένω να φτάσουμε στο σημείο που η ανάγκη για αγάπη θα είναι κοινή λογική, όχι θεία επιταγή.

Re: Απάντηση: μη προνομιούχοι χριστιανοί

Όντως περιμένω να φτάσουμε στο σημείο που η ανάγκη για αγάπη θα είναι κοινή λογική, όχι θεία επιταγή.

σκέφτηκες όμως ότι τότε δεν θα υπάρχουν moderators και συντονιστές ή θα είναι καθαρά εθιμοτυπικός ο ρόλος τους;

Σκέψου επίσης ότι οι περισσότερες ταινίες θα ήταν σαν τη Μελωδία της Ευτυχίας. Και χωρίς Ναζί μάλιστα. :flipout:

Τώρα για το κατά πόσο η Εκκλησία αποτελεί pet hate... αντιγράφω λίγους στίχους του Σουρή:

Μέσα στή Μονή γυρίζω...
τί γαλήνης ατμοσφαίρα!...
τόν Ακάκιον γνωρίζω,
ευτραφέστατον πατέρα.

Υψηλός καί μαύρος-μαύρος
βγαίνει μέσ' απ' το κελλί,
έχει και λαιμό σάν ταύρος,
έχει καί πυκνό μαλλί.

Όμως κάνει καί λουτρά
μές σ' αρώματα καί κρόκους,
καί μακάριος μετρά
τού κομπολογιού τούς κόκκους.

Πάντα χαβιαροσαλάτες
θέλει γιά το δείπνο του
καί καλόγριες αφράτες
βλέπει καί στον ύπνο του.

Τίποτε νά μή θυμάται,
τόχει σκέψη κι έννοια του...
τρώει, πίνει καί κοιμάται,
κι ευλογεί τά γένια του.

Πώς επάχυνε κι ετράφη
ο πατήρ Ακάκιος...
μοναχά πού δέν συγγράφει
νά γενεί Βοκάκιος.

Ώ! τόν τρις ευλογημένο,
τόν πατέρα Ακάκιο...
νά τόν άφηναν λυμένο
μέσα σ' έν' Αρσάκειο.

Είναι δεδομένο το δηκτικό έως καυστικό ύφος του Σουρή, όμως εάν σκεφτούμε ότι τα παραπάνω έχουν γραφεί παραπάνω από 100 χρόνια πριν από σήμερα, αυτό νομίζω κάτι ελάχιστο λέει.

Λευτέρη απ´όσα έχω γράψει πού έχω υποστηρίξει την επίσημη Εκκλησια??Moνον εναντίον τής δήμευσης τής περιουσίας της τάχθηκα εκτός πιά εάν έχει κηρυχτεί ´προλεταριακή επανάσταση ´και δεν το ξέρω.Τότε όμως θά είχαμε πολλές δημεύσεις και εμείς δεν θα συζητούσαμε τώρα.;)
Οπως λές πολύ σωστά το πρόβλημα είναι το pet hate.
Για ορισμένους αποτελεί εύσημο η γενικευμένη επίθεση στην Εκκλησία.
Εμένα με ενοχλεί,που πίσω απο την επίθεση στην εκκλησια υπάρχει επι τής ουσίας μιά επίθεση σε αυτούς πού πιστεύουν.Αυτούς τούς σέβομαι εκτός εάν οδηγούνται σε ακραίες εκδηλώσεις ,που φτάνουν τα όρια τής γραφικότητας.
Αλλά για μέν η κυρία Λουκά και ο κύριος Κουναλάκης επί παραδείγματι αποτελούν τήν άλλη όψη τού ιδίου νομιματος.
Το ότι η εκκλησία έχει αποκλίνει απο τις βασικές της αρχές και έχει μετατραπεί σε οργανισμό είναι γνωστό εδώ και χρόνια και ουδεμίαν σχέση έχει με την ορθόδοξη παράδοση.Αλλά όποιος ασχολείται με την εκκλησία επιτιθέμενος ας αναφέρει και την δράση τού Βατικανού που μπροστά του η εκκλησία τής ελλάδος είναι Παναγία.Εκεί υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα όλων τών Καθολικών.Υποστηρίξεις σε χούντες τής Λατινικής Αμερικής,επιθέσεις εναντίον φωτισμένων κληρικών που στέκονται στο πλάϊ τών λαων τους,πλήρης αδράνεια και ανοχή στον Χίτλερ ,υποστήριξη τής Κροατίας στον εμφύλιο τής Γιουγκοσλαυίας και πάει λέγοντας.Και εκεί μιλάμε για πραγματικά αμύθητες περιουσίες .
Ο άνθρωπος έχει ανάγκη την πίστη και εξακολουθεί να συγκινείται με το δράμα τής Σταύρωσης.Και έχει ανάγκη απο υποδείγματα ήθους και αξιών.Είτε αυτά προέρχονται απο ιερείς είτε απο ´λαϊκούς ´για μένα είναι χρήσιμο.
Αλλά όταν ο Ανδριανόπουλος πανηγυρίζει για τίς μπόμπες που σκοτώνουν λαούς και ταυτόχρονα επιτίθεται στην πίστη τών ανθρώπων,κάτι άλλο συμβαίνει.
Σκοπός είναι η διάλυση τών εθνικών κρατών,αυτό πουέχει αρχίσει εδώ και 15 χρόνια να γίνεται στα Βαλκανια και τώρα συνεχίζεται με το Κόσσοβο και που στα επόμενα χρόνια θα το υποστούμε όλοι μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Και οι Κοσσοβάροι,επι παραδείγματι είναι φανατικοί Μουσουλμάνοι,αλλά αυτό δεν εμποδίζει τούς πάτρωνές τους να τούς χαϊδεύουν και να υμνούν τήν θρησκεία τους ή να μιλάνε για καταπιεσμένο λαό:blink: Αντίθετα οι Παλαιστίνιοι είναι πάντα κακοί Μουσουλμάνοι που βάζουν την θρησκεία τους πάνω απ´όλα.Δυό μέτρα και δυό σταθμά.Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τούς ´πεφωτισμένους´...........

Απάντηση: Re: Απάντηση: μη προνομιούχοι χριστιανοί

σκέφτηκες όμως ότι τότε δεν θα υπάρχουν moderators και συντονιστές ή θα είναι καθαρά εθιμοτυπικός ο ρόλος τους;

Έι, για άλλων καρέκλες μιλάμε τώρα! Τη δικιά μου να την αφήσεις ήσυχη! :flipout:

Μ' άρεσε η τοποθέτηση του Λευτέρη.
"Λατρεύω τη θρησκευτική σάτιρα". :grinning-smiley-043

Υ.Γ. Εγώ ο δύστυχος τι να πω, που εξετάστηκα στα θρησκευτικά στις πανελλήνιες και μέτρησαν και στα μόριά μου;

Μικρό το κακό.

Τι να πουν και οι Αμερικάνοι. Γνωρίζετε ότι μέχρι το 1968, εάν θυμάμαι καλά κάτι που έτυχε να διαβάσω, απαγορευόταν ακόμη σε ορισμένες πολιτείες τους η διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου περί της εξέλιξης των ειδών? Να μην πούμε για την κωμωδία της περίφημης "Monkey Trial" τη δεκαετία του 1920. Είναι αστείο μέσα σε τέτοια παραδείγματα φονταμενταλιστών, δυτικών και ανατολικών, να μιλάμε για θεοκρατία στη χώρα μας. Τουλάχιστον στη χώρα μας τέτοιοι ακραιφνείς αποτελούν νούμερα στην trash tv.

Για ορισμένους αποτελεί εύσημο η γενικευμένη επίθεση στην Εκκλησία.
Εμένα με ενοχλεί,που πίσω απο την επίθεση στην εκκλησια υπάρχει επι τής ουσίας μιά επίθεση σε αυτούς πού πιστεύουν.

Η εκκλησία γιατρέ, είναι πάντα με την εξουσία - κι αν όχι πάντα, στις 99% των περιπτώσεων. Και οι δικοί μας επίσης: μη σου πώ για του Φαναριώτες τώρα.:blink:
Ασ'τα. Μην τα σκαλίζεις γιατί βρωμάνε :frown:

Η εκκλησία γιατρέ, είναι πάντα με την εξουσία - κι αν όχι πάντα, στις 99% των περιπτώσεων. Και οι δικοί μας επίσης: μη σου πώ για του Φαναριώτες τώρα.:blink:
Ασ'τα. Μην τα σκαλίζεις γιατί βρωμάνε :frown:

Για το Φανάρι σε άλλο thread:flipout:
Υπάρχουν πολλές ιστορικές πηγές και αναλύσεις για τον ρόλο τών Φαναριωτών.
Πάντως εάν η εκκλησία ήταν κατά 99% ιστορικά μονον με την εξουσία,ίσως νάχε μειωθεί πολύ και ο αριθμός τών πιστών.
Ακόμα και εξαιρέσεις μονον να υπάρχουν δεν είδα κανέναν απο τούς ´φωταδιστές´να τίς μνημονεύει.
Ουτε τον Χρυσόστομο Σμύρνης αναφέρουν ουτε τον Μητροπολίτη Κοζάνης που είχε ευλογήσει το Ε.Α.Μ.Ούτε πολλούς ταπεινούς παπάδες που συνέδραμαν στην Κατοχή ή στην επανάσταση τού ´21.
Το μνημονικό για τούς´φωτισμένους´παθαίνει Μπλακάουτ κατι τέτοιες στιγμές.
Να μην σού αναφέρω και τού παπάδες τής ´Θεολογίας τής Απελευθέρωσης´στην Λ.Αμερική που προσέφεραν τα μάλα στούς λαούς τους που υπέφεραν απο στυγνές φασιστικές χούντες.

Η εκκλησία γιατρέ, είναι πάντα με την εξουσία - κι αν όχι πάντα, στις 99% των περιπτώσεων.

Δηλαδή, το 1% που μένει είναι η περίοδος της τουρκοκρατίας και της κατοχής??????

Ε, τότε έχουμε μικρή διαφορά με τους Καθολικούς, μιας και αυτοί ήταν πάντα 100% με την εξουσία......

Ακόμα και εξαιρέσεις μονον να υπάρχουν δεν είδα κανέναν απο τούς ´φωταδιστές´να τίς μνημονεύει.

οι φωταδιστές παθαίνουν αυτό που παθαίνεις κι εσύ με την ανανεωτική αριστερά: μόλις ακούνε για παπάδες, αρχίζει και γυαλίζει το μάτι τους. :speechless-smiley-0
δεν πειράζει: ανθρώπινο είναι :rolleyes:

οι φωταδιστές παθαίνουν αυτό που παθαίνεις κι εσύ με την ανανεωτική αριστερά: μόλις ακούνε για παπάδες, αρχίζει και γυαλίζει το μάτι τους.
:speechless-smiley-0
δεν πειράζει: ανθρώπινο είναι :rolleyes:

Δεν βλέπω καλά σύντροφε.Δεν φοράω τα γυαλιά μου.
Ανανεωτική ....ποιά????:flipout: :flipout: :flipout:

Υπάρχει ένα πολύ καλό απο τούς Μόντυ,που ανέφερε ο Παναγιώτης,όπου ένας ¨προχωρημένος ζωγράφος´ζωγραφίζει τον μυστικό Δείπνο και έχει βάλει 3 Χριστούς και απο γύρο διάφορα ζώα και έχει φτιάξει έναν πίνακα σκέτη´ομορφιά´.
Εμφανίζεται δειλά-δειλά ένας παπάς και τού λεει του ζωγράφου ότι δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν 3 Χριστοί.Ο ´καλλιτέχνης´τού απαντά ότι έτσι αυτός εκφράζεται καλύτερα.Ο παπάς το αποδέχεται και τού ζητά να αφαιρέσει τουλάχιστον τα διάφορα ζωάκια.Τότε ο καλλιτέχνης αρχίζει και ουρλιάζει για λογοκρισίες και τα τοιαύτα.
Θυμάμαι το σκετσάκι,αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ την ταινία.Οι Μοντυ είχαν σφαιρικό χιούμορ και εθιγαν τα κακώς κείμενα γενικώς και όχι μονόπλευρα.

Δεν βλέπω καλά σύντροφε.Δεν φοράω τα γυαλιά μου.
Ανανεωτική ....ποιά????:flipout: :flipout: :flipout:

Ξέρεις μωρέ: αυτοί που έχουν πιάσει όλα τα πόστα και είναι μέσα στην τρελλή 'κονόμα. Αυτοί που φταίνε για όλα :slapface:
ρώτα τον Αρχιεπίσκοπό σου ντε! -bye-

Ξέρεις μωρέ: αυτοί που έχουν πιάσει όλα τα πόστα και είναι μέσα στην τρελλή 'κονόμα. Αυτοί που φταίνε για όλα
ρώτα τον Αρχχιεπίσκοπό σου ντε! -bye-

Α,ναί,αυτοί που μετέτρεψαν τίς παλαι ποτέ ´διαρθρωτικές αλλαγές´τού κράτους σε κατάληψη θεσεων.
Μπερδέψανε την ´έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα´με την έφοδο στο Κολωνάκι.:flipout: :flipout: :flipout:

Eνας είναι ο Θεός
και ο απόστολος αυτού επί γής είναι ο Κάρλος Μαριγκέλα :grandpa:

και τις αστακομακαρονάδες άλλος τις έτρωγε...λέγε με χοντρόπαπα...:BDGBGDB55:

Last edited: