Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

φαντάζομαι ότι έτσι πρέπει να είναι, αλλά από τη στιγμή που δεν έχω βάλει στο χέρι αυτά τα σώματα σε δύσκολες συνθήκες, δεν μπορώ να ξέρω. Και δεν είναι κάτι που εύκολα κάνει κάποιος χωρίς να είναι σίγουρος από πριν για το αποτέλεσμα. Άλλο το splashproof και άλλο το waterproof ή resistance.

ΥΣΤ. Εγώ τα 50 κλείνω τον Απρίλη....

Μηπως να κανουμε κανενα παρτυ οι μελλοντικοι 50αρηδες .....:ernaehrung004:

Η Ε-Μ1 δεν ειναι μονο splashproof εχει την ιδια αντοχη κατα την Ολυ (δεν εχει τυχει να το τεσταρω ο ιδιος ομως) με τις Ε-3,Ε-5 και με αυτες εμπαινες μεσα στον καταρρακτη δεν τον κοιτας απο μακρια....

ΕΣΎ dstil (αν κρίνω από την υπογραφή σου ) με καταλαβαίνεις ...

Ναι και μην νομιζεις οτι εχω και εγω σταθερη άποψη. Αλλάζει αναλογα με τα κέφια.
Τις μισές φορές σκέφτομαι να γυρίσω μόνο σε Νικον λόγω τέλειων φακών και φτηνών περιφερειακών τρίτων κατασκευαστών, τις άλλες μισές ευχαριστώ την τύχη μου που υπάρχει η Sony.
Αν τις παντρευαμε τις δύο θα ήταν τέλεια!!!

Η δική μου πρόταση:
1) ΜΗΝ συντηρήσεις δύο συστήματα. Οι συνθήκες αλλάζουν τόσο γρήγορα τελικά που δεν αξίζει να χτίζεις πλέον συστήματα. Χρειάζεσαι ευελιξία για να ελίσσεσαι.
Εμένα αυτό με κρατάει από το να επενδύσω σε καλούς φακούς.

2) από τη στιγμή που έχεις ήδη χτίσει και θα συνεχίσεις να χτίζεις ένα καλό σύστημα με Νικον, μείνε σε αυτό. Εγώ ήμουν άλλη περίπτωση. Δε συγκρίνεται η δική μου Νικον συλλογή με τη δική σου!
Εμένα πρακτικά η Sony είναι πρώτη. όχι δευτερο σώμα.

3) πάρε την Nikon J3 (200 ευρώ) με ένα καλό ζουμ φακό Nikon 1 mount και αντάπτορα τον Nikon FT1 (250 euro). Έτσι θα μπορεί να φορέσει τους καλούς prime της μεγάλης όταν θελήσεις να έχεις οξύτητα!!!
Διαφορετικά μπορείς να πάρεις όποια άλλη mirrorless με ένα π.χ. metabones speed booster. Αλλά βγαίνει πιο ακριβά!

Τι κερδίζεις:
α) δεν επενδύεις σε πολλούς φακούς
β) μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα και τους καλούς prime της d750 με καλή χειροκίνητη εστίαση
γ) χρόνο!!!. Δες εδώ μία συνέντευξη της Νικον, σε 1 χρόνο μπορεί να έχεις καμία DX mirrorless...(πάτα εδώ το λινκ και δες κάτω κάτω)
Μην ξεχνάς ότι η Nikon παίρνει αισθητήρες Sony.
Υ.Γ. αν γίνει αυτό...πάρτυ θα κάνουμε.

δ) είναι όντως mirrorless σε αντίθεση με τη (καταπληκτική σε IQ) d5300. Αν την δεις με κάποιον native φακό πάνω της, είναι αρκετά μικρή. (Φυσικά με τον αντάπτορα πλησιάζει την d5300).

Τι χάνεις:
α) ποιότητα σε φωτογραφία λόγω μικρότερου αισθητήρα. Αλλά μόνο σε δύσκολο φωτισμό!!! Σε καλό φωτισμό δεν θα έχεις πρόβλημα.
β) ναι χάνεις και άλλα πολλά (ούτε EVF δεν έχει), αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Η μάλλον μπορείς αλλά θα σου βγει πανάκριβο.

Για μένα το κύριο θέμα είναι οι φακοί σε ένα δευτερο σύστημα. Εκεί χάνεται η μπάλα, όχι στο σώμα. Για αυτό λέω...ίσως με την ταπεινή Nikon j3 να καταφέρεις να βάλεις φρένο και να κρατηθείς λίγο οικονομικά σε πιο σωστά πλαίσια κερδίζοντας χρόνο.

Απάντηση: Re: Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

@ kbouk: όταν λέω ότι ΔΕΝ έχει χειροκίνητη εστίαση εννοώ ότι ΔΕΝ έχει FP και η μεγέθυνση που δίνει στο σκοπευτρο είναι χάλια. Άρα ΔΕΝ έχει για μένα.
οκ καταλαβα...
Ο olympus 40-150 θα έχει νόημα μόνο σε σώμα olympus μιας και δεν έχει ο ίδιος σταθεροποιηση.
μα στο ειπα ηδη οτι απο τα 450-500 Ευρω (σε προσφορα που κανει ο Πανυ 14-140) στα 130-150Ευρω του 40-150 βαζεις στην τσεπη χαλαρα 300-350Ευρω και τα δινεις επιπλεον στο σωμα για να εχεις σταθεροποιηση παντου και παντα..... αφου δεν θα μεινεις με την G5 οπως σου ειπα GX7,EM1 εχουν σταθεροποιηση

Την πλήρως σπαστη οθόνη πραγματικά δεν ξέρω αν τελικά πρέπει να τη θυσιάσω για να κερδίσω αλλού. Με ψήνει άγρια η ΕΜ1 οφείλω να παραδεχτώ.
πιο φθηνη θα σου βγει η GX7 αλλα αν θελεις την καλυτερη σταθεροποιηση, πιο ανθεκτικο ακομη σωμα και σημεια PDAF πας σε ΕΜ1 που εχει αρχισει και φθηναινει αλλα ακομη ειναι ακριβη

Πολυ ωραιο τοπικ... Ολοι ψαχνομαστε απο οτι βλεπω.. :drummer:

Προσωπικα πιστευω οτι η πιο vfm αγορα σε mirrorless αυτη την στιγμη ειναι η xm1 με 300ευρω απο τον modus + τον 18-55 με αλλα 370 απο τον γαλλοκινεζο.
Κλεινω προς fuji γιατι:
1) Την εμπιστευομαι σαν εταιρια για να γινω πελατης της (δινει updates συχνα, σκεφτεται φωτογραφικα και οχι μαρκετινιστικα τυπου σονυ με τα 300 σωματα, το συστημα της εχει φακους για ολα τα γουστα)
2) Οι φακοι της ειναι ενας και ενας και ειναι ολοι ΜΕΤΑΛΙΚΟΙ και οχι πλαστικοι. Οι τιμες τους (στο εξωτερικο) ειναι νορμαλ γιαυτο που παιρνεις.
3) Ο κιτ 18-55 μου φαινεται ο πιο τιμιος ζοομ φακος της αγορας στα λεφτα του.
4) APS-C.
5) ....ΧΤ-1...

Αν ειχα αποφασισει βεβαια, θα την ειχα αγορασει.. Απλα λεω προς τα που κλεινω και για ποιους λογους μπας και βοηθησω και εγω.

Το χειροτερο που κανουμε ειναι να "παγιδευομαστε" σε καποιο . . . οικοσυστημα.

Μιλαω για τον ευατο μου πρωτα απο ολα (παρολο που εβαλα πρωτο πληθυντικο),

Μετα, φταινε και οι "κακες" παρεες, εδω μεσα στο φορουμ :ernaehrung004: :grinning-smiley-043

Θα ηθελα να μην εχω επενδυσει αυτη την στιγμη σε νικον, και να εκανα μια βολτα απο την Fuji family . . .

η fuji που είναι μετά βίας μισό σκαλί πάνω σε φωτογραφική ποιότητα απορρίπτεται, μια και οι φακοί της είναι πολύ καλοί αλλά φωτιά και λαύρα, ας πούμε ο ευρυγώνιος 10-24 που θα με ενδιέφερε, τιμάται 1.000 παρά κάτι ψιλά.

Επειδη και εμενα με ενδιαφερει ο ζοομ υπερευρυγωνιος..
Βλεπω τα εξης:

fujinon 10-24 f4 800ευρω γαλλοκινεζος
sony 10-18 f4 623ευρω γαλλοκινεζος
Oly 7-14 f4 1594ευρω (:BDGBGDB55:) γαλλοκινεζος
Oly 9-18 f4-5,6 500ευρω γαλλοκινεζος

Αν βαλουμε κατω την διαφορα στο crop στο μ4/3, o 1os oly ειναι σε τιμη να σε πιανουν τα γελια και ο 9-18 πολυ πιο αργος απο τον αντιστοιχο της fuji.
Σε σχεση με την σονυ, πληρωνεις +175ευρω αλλα παιρνεις μεταλικο φακο + καποια extra mm στο τελε του.

Αρα, οπως και να το δω, ο υπερευρυγωνιος της fuji μαλλον ειναι πιο vfm, ακομα και αν εχει 800...
Ξεχναω κατι?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εκτος και αν τσιμπισες ηδη την ricoh με 369 λιρες απο amazon uk :p

Για πρώτο-βασικό σύστημα, κι εγώ ψηφίζω με τα χίλια Fuji.
Οι ενστάσεις μου είναι όταν προορίζεται για δεύτερο σύστημα. Ακόμη και η X100s/t είναι δούρειος ίππος και σε προωθεί για αναβάθμιση.
Μετά τη σύντομη επαφή μου με X-M1 + 23 1.4 κατέληξα ότι η Fuji αξίζει για X-T1 + τη μαγική τριάδα 23/56/90 (ή/και zoom 10-24/16-55/50-140 αναλόγως προτιμήσεων). Από κει και πέρα τα υπόλοιπα μοντέλα, ακόμη και σε προσφορά, δεν διαπρέπουν κάπου ιδιαίτερα, και δεν προσφέρουν τουλάχιστον φορητότητα.

Επίσης, είμαι κι εγώ κατά της ταυτόχρονης συντήρησης δύο συστημάτων διαφορετικών εταιριών με εναλλάξιμους φακούς. Χάνει η μάνα το παιδί, και το παιδί τη μάνα. Πέραν του ότι δημιουργεί μεγάλη τρύπα στην τσέπη.

Γενικώς καλά τα λες. Είπαμε οι fujinon είναι "αστέρια", απλά προς το παρόν δεν έχεις εναλλακτικές φθηνές σχετικά λύσεις. Οι XC που είναι μια χαρά φακοί καλύπτουν τις βασικές ανάγκες (24mm-....), αλλά πέραν αυτού... Στο m4/3 έχεις πιο πολλές επιλογές, και οι φτηνοί φακοί είναι από τους πιο vfm ever, π.χ. ο 9-18 (τον έχω μόνιμα μαζί μου, γιατί είναι και πολύ μαζεμένος), ο βασικός κιτ 14-42 και το συμπλήρωμά του - 40-150, o 45/1,8 και πάει λέγοντας. Επίσης λόγω διάδοσης βρίσκεις εύκολα μεταχειρισμένα και κομμάτια από "σπασμένα" κιτ σε καλές τιμές. Η Fuji είναι εξαιρετική εταιρεία, υποστηρίζει τον πελάτη και με firmware update ακόμα και μετά την κατάργηση του μοντέλου, αλλά οι τιμές της είναι επικίνδυνα κοντά σε FF (Για Ελλάδα δεν το συζητάμε καν, άστο καλύτερα...).

edit: η αναφορά μου ήταν στο post του ampaleos :2thumb22sup:

... και ως προς την ποιοτητα φωτογραφιας, βλεπω το εξης..

sony a7 28-70 3.5-5.6 1200ευρω
fuji xm-1 18-55 2.8-4.0 (δλδ σε FF 4.2-6) 670ευρω

Αυτες ειναι οι δικες μου σκεψεις.. Πιστευω να ειναι τεκμηριωμενες εν ολιγης.. :p

Δεν έχουν καμία σχέση οι δυο μηχανές σε ποιότητα κατασκευής και χειρισμό. Η σωστή σύγκριση θα ήταν με την XT νομίζω.

Γενικώς καλά τα λες. Είπαμε οι fujinon είναι "αστέρια", απλά προς το παρόν δεν έχεις εναλλακτικές φθηνές σχετικά λύσεις. Οι XC που είναι μια χαρά φακοί καλύπτουν τις βασικές ανάγκες (24mm-....), αλλά πέραν αυτού... Στο m4/3 έχεις πιο πολλές επιλογές, και οι φτηνοί φακοί είναι από τους πιο vfm ever, π.χ. ο 9-18 (τον έχω μόνιμα μαζί μου, γιατί είναι και πολύ μαζεμένος), ο βασικός κιτ 14-42 και το συμπλήρωμά του - 40-150, o 45/1,8 και πάει λέγοντας. Επίσης λόγω διάδοσης βρίσκεις εύκολα μεταχειρισμένα και κομμάτια από "σπασμένα" κιτ σε καλές τιμές. Η Fuji είναι εξαιρετική εταιρεία, υποστηρίζει τον πελάτη και με firmware update ακόμα και μετά την κατάργηση του μοντέλου, αλλά οι τιμές της είναι επικίνδυνα κοντά σε FF (Για Ελλάδα δεν το συζητάμε καν, άστο καλύτερα...).

edit: η αναφορά μου ήταν στο post του ampaleos :2thumb22sup:

Αν ψαχνουμε το απολυτο vfm βαζοντας μεσα και τα μεταχειρισμενα, εε ναι, μ4/3 all the way.. Αλλα σου φτανει? Εχεις τετοιο συστημα αρα τα ξερεις πολυ καλυτερα απο μενα ;)

Εμενα στο μ4/3 με εκνευριζουν (πολυ) οι τιμες που ζητανε οι "καλοι" τους φακοι.. Που σε συγκριση με τους fujinon, δεν ξερω αν δικαιολογουν τα λεφτα τους..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν έχουν καμία σχέση οι δυο μηχανές σε ποιότητα κατασκευής και χειρισμό. Η σωστή σύγκριση θα ήταν με την XT νομίζω.

χαχα, σιγουρα καμια σχεση, μαζι σου!
Ως προς την φωτογραφια που θα παρεις (ως αποτελεσμα) ηταν η συγκριση και μονο ως προς αυτο.
Μισα λεφτα ρε Δημητρη...

Εκτος και αν τσιμπισες ηδη την ricoh με 369 λιρες απο amazon uk :p

Η δική μου απορία πάνω στο υπερευρυγώνιο που λες είναι πώς είναι δυνατόν ο conversion lens 21mm πάνω στη Ricoh GR να έχει τέτοια απόδοση που κάποιοι συγκρίνουν με τον πολύ καλό Fujinon 14 2.8! Φυσικά μένει να το διαπιστώσω ιδίοις όμμασι, μόλις παραλάβω τον 21mm φακό μετατροπής της Ricoh, για τον οποίο ψάχνω-ψάχνω και δεν βρίσκω αρνητικό σχόλιο.

http://www.rangefinderforum.com/forums/showthread.php?t=140422

http://www.mingart.de/essays/2014/09/wide-conversion-lens-21mm-gw-3-for-ricoh-gr/

Last edited:
Επειδή τυχαίνει να είμαι στο ψάξιμο, ή για να το πω καλύτερα σε επανέλεγχο των επιλογών μου, το έχω ψάξει αρκετά. Η διαφορά σε ποιότητα φωτογραφίας μεταξύ των "καλών" m4/3 και fuji που την θεωρώ κορυφαία APS-C και παράλληλα είναι αρκετά μαζεμένη, είναι στον θόρυβο από iso 1600 και πάνω (σε raw - στα jpeg υπεισέρχονται κι άλλοι παράγοντες), περίπου 1/3 - 1/2 στοπ. Ευκρίνεια τα δικά μου μάτια βλέπουν την OMD ισάξια αλλά εδώ μπαίνουν στην μέση και οι φακοί. Οπότε θα έλεγα ότι η αναβάθμιση δεν είναι άξια λόγου. Αν θες αναβάθμιση πας σε FF...

Ήμουν από τους πρώτους εδώ μέσα στις αρχές του 2014 που πήγα σε fuji x.
Οφείλω να πω ότι στην αρχή ήμουν διστακτικός και προβληματισμένος γιατί δεν έβλεπα απήχηση στο σύστημα.
Στο flickr το 90% ήταν φωτογραφίες γιαπωνέζων και στα φόρουμ ήταν εξίσου υποτονικά τα πράγματα.
Από το καλοκαίρι και μετά και σε συνδυασμό με τις προσφορές που έβγαλε η fuji θα έλεγα ότι έχει γεμίσει ο τόπος fuji x.
Ναι και στην Ελλάδα πουλάει αλλά ήμαστε μικρή αγορά και δεν φαίνεται.
Μάλιστα μετά και τη σιωπηρή αναβάθμιση της Χ-Τ1 το ρεύμα δείχνει fuji ακόμη και αν δεν έχει FF να παρουσιάσει.

Για τις Fuji αντάπτορας για να μπορείς να βάλεις πάνω κανα prime απο nikon παίζει; Και αν ναι υπάρχουν επιπτώσεις και ποιες είναι αυτές?
Αν δηλαδή υπάρχει λύση ανάλογη με την j3 που πρότεινε ο φίλος dstil θα είχε ενδιαφέρον...

Δημητρη, αν κοιταξουμε για μετρια πραγματα, δλδ οχι τους πιο γρηγορους φακους, ή για το μεγεθος του συστηματος συνολικα, τοτε παλι το m4/3 δεν παιζεται.. Εσυ νομιζω παιζεις πολυ με primes οποτε καταλαβαινω και τους λογους που εισαι στο μ4/3.

Εμενα η ενσταση μου ειναι μονο αν θελει καποιος να επενδυσει σε γρηγορους φακους. Εκει πιστευω οτι το m4/3 ζηταει παρα πολλα λεφτα για αυτα που δινει.. Αποψη μου παντα.. πχ. ο 12-40 f2.8 (δλδ 5.6 σε ff) ειναι στα 800 ευρω.. Ο αντιστοιχος pany νομιζω ειναι ακριβοτερος ακομα.. Το ιδιο συμβαινει και με καποιους καλους prime. Εξερεση ειναι ο 45 f1.8.

Προσωπικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μου με το μ4/3 (e-pm2 + 14/2.5 + 45/1.8, GM1 + 12-32, GH4 + 7-14 + 42.5/1.2 + 100-300), o θόρυβος στα ψηλά iso θα με κρατήσει μακριά από το σύστημα. Μόνο η Ε-Μ1 με γοητεύει λίγο και αυτή μόνο ως συνδυασμό με τον 40-150/2.8 φακό.

Η GH4 Γιάννη είχε θέμα με τον θόρυβο?
Μετά από ποιο iso?
Πάντως αυτό που καταφέρνει η fuji με τον θόρυβο είναι εντυπωσιακό, όχι μόνο η απουσία του αλλά και η μη ενοχλητική ύπαρξη του όταν αυτός εμφανίζεται.

Απάντηση: Re: Μία γνώμη στη δεύτερη εφηβεία του Ηλία

Επειδη και εμενα με ενδιαφερει ο ζοομ υπερευρυγωνιος..
Βλεπω τα εξης :
Oly 7-14 f4 1594ευρω (:BDGBGDB55:) γαλλοκινεζος
Oly 9-18 f4-5,6 500ευρω γαλλοκινεζος

Αν βαλουμε κατω την διαφορα στο crop στο μ4/3, o 1os oly ειναι σε τιμη να σε πιανουν τα γελια και ο 9-18 πολυ πιο αργος απο τον αντιστοιχο της fuji.

Λιγο προσοχη σε προχειρες αναζητησεις και συγκρισεις, ναι βλεπεις αλλα μαλλον δεν ξερεις τι διαβαζεις στο συγκεκριμενο, ο 7-14/4 ειναι ο κορυφαιος αδιαβροχος 4/3 φακος απο την σειρα SHG για το παλιο συστημα (ετος αναγγελιας του 2004), καποτε εκανε πολυ πανω απο 2000Ευρω και θεωρουνταν και ειναι ενας απο τους καλυτερους ευρυγωνιους φακους, στο μ4/3 εχει ανακοινωθει ο αδιαβροχος mZuiko 7-14/2.8 και τον περιμενουμε στο 2015 με τιμη σιγουρα πανω 1000E, εως τοτε ξεχνας οτι υπαρχει ο εξαιρετικος και μικρος Panasonic 7-14/4 (στο χιλιαρικο) που τον τσιμπας ανα ψαχθεις στα 800Ε απο εκει που τον πηρε ο tzo,

το ιδιο μαλλον βλεπεις και στον 9-18/4-5.6 (4/3 φακος) αλλα εδω οντως εχει βγει σε αναλογη τιμη και ο καινουργιος μικρος m43 9-18/4-5.6 που χανεται στην παλαμη σου σε μεγεθος, δυσκολα θα βρεις ευρυγωνιο σε τετοιο μεγεθος - βαρος.

Επισης εχω διαβασει απειρα ποστ και τεστ απο ανθρωπους που εχουν ταυτοχρονα ΕΜ1 και ΧΤ1, κανεις τους δεν εθαψε την μια για την αλλη, υπαρχουν υπερ και κατα εκατερωθεν και σιγουρα η διαφορα στην ποιοτητα της εικονας ειναι τετοια που δεν επηρεαζει την τελική επιλογη. Eνας απο τους πολλους : http://www.luminous-landscape.com/essays/cameras/two_weeks_with_the_olympus_e_m1.shtml