Μηχανές μεσαίου φορμά με φιλμ

Εγω εχω την Mamiya AFD (6Χ4,5) την Pentacon Six TL (6Χ6) μια Lubitel και μια Τοy Camera Holga,
Oλες ειναι απαικτες και της εχω καταυχαριστιθει αρκετα χρονια. Ασχετα με την διαφορα της αξια τους , η καθεμια εχει την χαρη της και την χρηση της.
Τυπωνω με εναν Ιlford μεγενθηντη και με φακό Schneider 75mm f 2,8
To μεσαιο φορμά ειναι το πάθος μου....

Περισσοτερα για το μεσαιο φορμα και οχι μονο θα βρείτε εδω στο Blog μου : http://chrisoulakis.blogspot.com/

H ΜΑΜΙΥΑ μου...

Attachments

• AMAMICM355104677.jpg
    AMAMICM355104677.jpg
    18 KB · Views: 11
χαχα!Alex πολύ καλό!!

Ήδη παρακαλουθώ μια pentax 6x7 που έχει φτάσει στα 200 και κάτι χωρίς φακό.

Τάσο με γειά! Κούκλα είναι το θηρίο!!! :p

Και η Rollei ωραία! Μεγάλη αρκετά φαίνεται όμως. Χωρίς τρίποδο την λειτουργείς?
1950gr. Με τον Planar 2.8/80

Βαριούτσικη...
Αρκετα αν και παραμενει πιο ελαφρια απο τη PENTAX 6X7 ακομα και με το πρισμα(Αν πραγματι η Pentax ειναι 2.8κιλ.οπως αναφερετε πριν)Ειναι ομως πολυ καλα ζυγισμενη και προσφερεται για φωτογραφια εξω.Εχει δε πολλα μαζεμενα πλεονεκτηματα-ευκολιες που δεν τα εχω συναντησει ολα μαζι σε αλλη μεσαιου φορμα:
-Δυνατοτητα του φακου να τοποθετηθει ανεστραμενος (μπαγιονετ μπρος - πισω στο φακο ιδια) αρα μακρο ευκολη.
-Φισουνα που βγαινει εξω ~10εκ και ρυθμιση +/- 8μιρες στον καθετο αξονα(Βαθος πεδιου πιο εκτεταμενο)
-Πλατες 120 6Χ6,220 6Χ6,120 4.5Χ6,220 4.5Χ6
-Πλατες Polaroid.
Γενικα μια 6Χ6 που νομιζω εγγραψε ιστορια.

Ναι, με τον 55/3.5 το συνολάκι φτάνει τα 2.800.
Αφού ο φακός μόνος είναι κάτι λιγότερο από κιλό νομίζω. 1.300 πρέπει να είναι το σώμα της 6x7 σκέτο, δίχως το (βαρύ) πρίσμα.

Αρκετα αν και παραμενει πιο ελαφρια απο τη PENTAX 6X7 ακομα και με το πρισμα(Αν πραγματι η Pentax ειναι 2.8κιλ.οπως αναφερετε πριν)Ειναι ομως πολυ καλα ζυγισμενη και προσφερεται για φωτογραφια εξω.Εχει δε πολλα μαζεμενα πλεονεκτηματα-ευκολιες που δεν τα εχω συναντησει ολα μαζι σε αλλη μεσαιου φορμα:
-Δυνατοτητα του φακου να τοποθετηθει ανεστραμενος (μπαγιονετ μπρος - πισω στο φακο ιδια) αρα μακρο ευκολη.
-Φισουνα που βγαινει εξω ~10εκ και ρυθμιση +/- 8μιρες στον καθετο αξονα(Βαθος πεδιου πιο εκτεταμενο)
-Πλατες 120 6Χ6,220 6Χ6,120 4.5Χ6,220 4.5Χ6
-Πλατες Polaroid.
Γενικα μια 6Χ6 που νομιζω εγγραψε ιστορια.

αν δεν κάνω λάθος εστιάζει με φυσούνα, όπως και η MAMIYA RB. Κάνει tilt ή όχι? Διότι αν έχει τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, έχουμε μια μηχανή με όλα νετ, κάτι που η HASSELBLAD δεν μπορούν να κάνουν, γι αυτό και παίζουν με εντελώς κλειστά διαφράγματα, π.χ. 22/32.

αν δεν κάνω λάθος εστιάζει με φυσούνα, όπως και η MAMIYA RB. Κάνει tilt ή όχι? Διότι αν έχει τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, έχουμε μια μηχανή με όλα νετ, κάτι που η HASSELBLAD δεν μπορούν να κάνουν, γι αυτό και παίζουν με εντελώς κλειστά διαφράγματα, π.χ. 22/32.
Ναι εστιαζει με φυσουνα και εχει tilt +/- 8 μιρες,στα ονειρα της η Hasselblad ολα αυτα.

Η κίνηση πάνω-κάτω είναι η shift. Τιλτ έχουμε όταν η πλάκα του φακού δεν είναι παράλληλη με το φιλμ. Έχει τέτοια κλίση η πλάκα; Μεγαλύτερη τότε ήταν η ανάγκη για shift, παρά για tilt.

Η κίνηση πάνω-κάτω είναι η shift. Τιλτ έχουμε όταν η πλάκα του φακού δεν είναι παράλληλη με το φιλμ. Έχει τέτοια κλίση η πλάκα; Μεγαλύτερη τότε ήταν η ανάγκη για shift, παρά για tilt.

ναι, έχει http://www.sl66.com/

Attachments

• sl66_scheimpflug_down.jpg
    sl66_scheimpflug_down.jpg
    37.8 KB · Views: 12
  • sl66_scheimpflug_up.jpg
    sl66_scheimpflug_up.jpg
    36.2 KB · Views: 7
Last edited:
τιλτ φυσικά. Κι αυτό σημαίνει φίλε μου όλα νετ από το ένα μέτρο μέχρι το άπειρο με διάφραγμα 8-11. Σωστά;;;

Αν είσαι και μάγκας με τη φωτομέτρηση....
Υπαρχουν διαφανοι indicators που συνοδευουν τους φακους 50,80,120,150,250 και βοηθουν στις κατα Scheimpflug συνθηκες εστιασης.

Με το "πανω-κατω"εννοω οτι διαγραφει ενα τοξο 8',εχεις δικιο δεν το διατυπωσα σωστα απο την αρχη.Τελικα ειναι τιλτ.