Μηχανικά πληκτρολόγια, εργαλείο, φετίχ, παιχνίδι, ή και τα τρία;

Βέβαια, αρχίζω να αναρωτιέμαι πως θα ήταν ένα πιο hiend, διπλάσιας τιμής και πάλι, στα $219, που δίνει επιπλέον gasket, μεταλλικό σασί, και διάφορα μικρά εξτραδάκια. Μπορεί και να κυλήσω και να το δοκιμάσω, θα δούμε, για την ώρα είμαι τόσο ευχαριστημένος με το V6 που αισθάνομαι λίγο τύψεις να ψαχτώ παραπάνω.

Είμαι ο μόνος;

Η δουλειά μου είναι προγραμματιστής, που σημαίνει ότι γράφω άπειρες γραμμές σε πληκτρολόγια κάθε μέρα, αλλά και Gamer σε ένα βαθμό, που σημαίνει ότι θέλω και ένα πληκτρολόγιο που να έχει καλή απόκριση. Προσωπικά δεν θεωρώ το πληκτρολόγιο ότι πρέπει να είναι ακριβό για να είναι καλό. Στην ανάγκη θα έγραφα και σε ένα μεμβράνης με 5-10 ευρώ (έχω μπροστά μου ένα τέτοιο Zalman και για τον Home server που το χρησιμοποιώ είναι μια χαρά). Έχω ένα Corsair K70 μεταλλικό (Cherry MX καφέ - 150 euro), ένα Fnatic πλαστικό των 70 ευρώ (Cherry MX καφέ), αυτήν την στιγμή γράφω, αλλά και παίζω, από ένα Motospeed με blue διακόπτες που το πήρα από ένα random μαγαζί κοντά στο εξοχικό μου με 30 ευρώ περίπου και το Corsair το έχω κάπου πεταμένο στην αποθήκη.

Βάζω και εγώ ένα παλιό πληκτρολόγιο από Mac του 1985 που έχω στην αποθήκη (θέλει λίγο restoration)
IMG20250208130311.jpg

Σαν αίσθηση τα μηχανικά μου αρέσουν πολύ, αλλά αυτό το κλικ-κλικ είναι κουραστικό

Επειδη εχω υπαρξει χρηστης παιχνιδιων σε pc και μαλιστα απαιτητικος - πανε χρονια βεβαια- και επειδη ειχα διαφορα dedicated ημιπλητρολογια για βαρια χρηση και με εξειδικευμενες αναγκες (πχ pad με συγκεκριμενα πληκτρα κλπ) προσφατα που ενα απο τα παιδια μου ηθελε να παιξει σε υπολογιστη και για να μην καταστρεψει τα ωραια μου φωτιζομενα rgb πληκτρολογια της razer που εχω
παραγγειλα ενα vintage look μηχανικο πληκτρολογιο να βγαζει τα απωθημενα του και να ειμαστε ολοι ευχαριστημενοι :D

Aυτο το μηχανικο πληκτρολογιο της 8bitdo που λειτουργει και ασυρματα και ενσυρματα, εχει δυο προγραμματιζομενα super buttons με καταπληκτικη αισθητικη (εχει 5 διαφορετικα, ενα φωτιζομενο με xbox σχεδιασμο, ενα που ειναι κοπια του commodore 64

1739027652160.png1739027676969.png

Και 2-3 ακομα

1739028157592.png1739028224414.png

Αυτο το τελευταιο παραγγειλα εγω με ξεχωριστο μηχανικο numpad που λειτουργει και ως ξεχωριστο calculator με αυτονομη ρετρο οθονη και βγαινει σε ασορτι χρωματισμους

1739028499028.png

Υπαρχουν και οι εκδοσεις με ενσωματωμενο numpad με δικη του ρετρο οθονη αλλα παραειναι μακρυ....

Last edited:
Όχι βρε. Αυτά είναι για τους εντελώς παλαβούς. Υπάρχουν όντως εταιρίες που σου τα δίνουν κομμάτι κομμάτι.

Δεν υπάρχει λόγος να μπλέξεις. Αγοράζεις ένα καλό με ανταλλάξιμα πλήκτρα όπως έγραψε ο @Maestro και στο μέλλον παίζεις ή βλέπεις το παραπάνω πινακάκι και τα αντίστοιχα άλλων κατασκευαστών, επιλέγεις κάτι και μένεις με αυτό.

Ευτυχώς έχουν ξαναγυρίσει στη μόδα και υπάρχουν άπειρες επιλογές.

Το Skroutz έχει συνολικά 1345 μηχανικά πληκτρολόγια. Ξεκινάνε από 20€ και ανεβαίνουν. Τώρα τα καλά με επώνυμους διακόπτες προφανώς είναι ακριβά. Αλλά όπως βλέπεις έχεις να διαλέξεις να δεις αν σου κάνει κάτι.

Πχ εδώ η Keychron που είναι από τις καλύτερες. Έχω επιλέξει πλήρες πληκτρολόγιο και ασύρματο. Αν δεις στα υπόλοιπα φίλτρα έχει γραμμικά, tactile και κλασικά με κλικ.

Αν δεις στο κάθε πληκτρολόγιο έχει τα καταστήματα και κάποια είναι και επίσημοι μεταπωλητές. Πχ υπάρχει κατάστημα στην αρχή της Μεσογείων. Σχεδόν κέντρο. Πας τη βόλτα σου και δοκιμάζεις.
Δεν περασε ΚΑΝ η σκεψη απ'το μυαλο μου οτι ....... κυκλοφορουν ανταλλαξιμα πληκτρα !
Noμιζα οτι ................. συναρμολογεις ΟΛΟ το πληκτρολογιο, απ την αρχη. ΜΕΣΑ-ΕΞΩ. ΟΛΑ.
Τωρα καταλαβα τι εννοουσε ο Ιασωνας (εγω νομιζα οτι ξεκινουσε from scratch).

• Like
Reactions: koupa
Ολοκληρα σετ υπαρχουν . Η ανω εταιρεια που εβαλα αν θες εχει ας πουμε αυτο το εναλλακτικο/ανταλλακτικο σετ

Ορεξη να εχεις....

Koupa, Kosh

ΠΕΦΤΩ ................. ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ !

Πως μου ξεφυγε αυτη η κατηγορια αγορας ............. τοσα χρονια ?
Και τα ψαχνω (γμ την τρελλα μ). Που στο κορακα ......... εψαχνα ?!
Moνο κατι χρωματιστα της Wyse ειχα πετυχει (και αυτα, πριν χρονια).

Eδω μιλαμε για .......... paradise found !

Καλά, εννοείται ότι επί της ουσίας μιλάμε για χαβαλέ/χάζι, για δουλειά και τα standard πληκτρολόγια της Apple μια χαρά είναι, ξεκούραστα, αθόρυβα, και ακριβέστατα. Το θέμα είναι να το ευχαριστιέσαι κιόλας. :cool:

Last edited:
  • Like
Reactions: koupa and SR-71
Να προσθέσουμε ότι αυτά δεν είναι καθόλου διακριτικά και στον ήχο δηλ αν είσαι Skype zoom ή κλήση κλπ και θες να ψάξεις κάτι κλπ ενώ μιλάς το μαθαίνει όλη η υφήλιος… Και φυσικά αν έχεις κοντά άλλον σε υπολογιστή ή μη που χρειάζεται ησυχία..

Εγώ είχα ένα αυθεντικό IBM από AT που το κράτησα οδό πήγε. Μετά πήρα ένα Microsoft που έκανα το ίδιο. Τώρα έχω ένα Microsoft και ένα ίδιο καβατζα με ανταπτορα ps2 σε usb!

• Like
Reactions: SR-71 and koupa
Βέβαια, αρχίζω να αναρωτιέμαι πως θα ήταν ένα πιο hiend, διπλάσιας τιμής και πάλι, στα $219, που δίνει επιπλέον gasket, μεταλλικό σασί, και διάφορα μικρά εξτραδάκια. Μπορεί και να κυλήσω και να το δοκιμάσω, θα δούμε, για την ώρα είμαι τόσο ευχαριστημένος με το V6 που αισθάνομαι λίγο τύψεις να ψαχτώ παραπάνω.

Τελικά φαίνεται ότι το Q series έχει πολύ συχνά θέματα με συγκερκιμένα πλήκτρα, για τα οποία η Keychron κάνει τον Κνέζο (κυριολεκτικά και μεταφορικά), το reddit είναι γεμάτο από θρεντς όπως αυτό. Οπότε μάλλον κάθομαι στ'αυγά μου, μπορεί τα $219 να είναι αστείο ποσό σε σχέση με αυτά που συνήθως δίνουμε εδώ μέσα για "παιχνίδια", αλλά αν είναι να πάει άπατο σε λίγους μήνες, να λείπει.

Μην σας πιανει η λυσσα η καταναλωτικη παντως εγω αν δεν ηταν για να παιζουν τα παιδια μου - οκ με το δικο μου στυλ - τετοιο πληκτρολογιο δεν θα επαιρνα ποτε......για καθημερινη χρηση .

Εχουμε αλλαξει πιστα σε αυτα εμεις .....

• Haha
Reactions: Maestro
Μην σας πιανει η λυσσα η καταναλωτικη παντως εγω αν δεν ηταν για να παιζουν τα παιδια μου - οκ με το δικο μου στυλ - τετοιο πληκτρολογιο δεν θα επαιρνα ποτε......για καθημερινη χρηση .

Εχουμε αλλαξει πιστα σε αυτα εμεις .....

Μπα, όσο γερνάμε (ή έστω, μεγαλώνουμε), αρχίζουν να παίζουν άλλα πράγματα, νοσταλγία για τα παλιά, κούραση από τα καινούρια, κλπ. Είναι πολλά καθημερινά θέματα που έχω αρχίσει συνειδητά να κάνω τη ζωή μου "δύσκολη", απλά γιατί τελικά έχουν καταντήσει ακόμα πιο κουραστικές οι "ευκολίες".

Eγω παντως χωρις φωτιζομενο πληκτρολογιο πλεον κουραζομαι.....με βολευουν απιστευτα και την τελευταια 10ετια μονο με φωτιζομενα παιζω.

Πάντως πρέπει να είμαι ο μόνος που του αρέσουν αυτά που έχουν ενσωματωμένη υποστήριξη για καρπούς στο πληκτρολόγιο.
Ακόμη και αν τα πλήκτρα δεν είναι τέλεια, η υποστήριξη στο χέρι μου κάνει τη δουλειά πολύ πιο εύκολη.
Τα τελευταία χρόνια έχω το παρακάτω μεβράνης.
1739191765421.png

Έχω κρατήσει και hardcore μηχανικά από παλιά αλλά το πολύ κλακ κλακ πια με κουράζει. Θέλω την ανάδραση χωρίς το θόρυβο.

View attachment 246965

Ο παππούς όλων σας. ΝΑΙ το αυθεντικό ίσως πάνω από 35 ετών. Δείτε μέγεθος. Δίπλα το iPad είναι το 9ης γενιάς 10.5". Το απέσυρα διότι η μάνα μου πριν χρόνια έσπασε τα ποδαράκια με αποτέλεσμα να μη με βολεύει στην πληκτρολόγηση. Από τότε βολοδέρνω με ότι φτηνό βρω. Πχ το σετ που βλέπετε έχει 20€.

Δυστυχώς μέχρι πριν λίγα χρόνια τα μηχανικά ήταν μόνο με καλώδιο και να πω την αλήθεια είχα βολευτεί με την ελευθερία του ασύρματου. Δεν γράφω τόσο πολύ ούτε και παίζω να πω ότι με απασχολεί. Αλλά το ρημάδι μου λείπει αρκετές φορές. ΞΕΡΕΙΣ ότι πατάς το κουμπί και όχι το διπλανό. Κάποια στιγμή θα μου τη βαρέσει πάλι και θα την κάνω τη χαζομάρα.

Έτσι για το fun fact στο συγκεκριμένο πληκτρολόγιο έχουν γραφτεί κείμενα της EE. Ναι αυτής που φαντάζεστε. Θείος του κολλητού μου είχε εταιρία που τους προμήθευε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μας έφερνε τις αλλαγές. Είχα μικρούλι ασπρόμαυρο μόνιτορ με burn in από τη μπάρα των Windows. Ο φίλος μου αναβαθμιζόταν πιο συχνά όπως καταλαβαίνετε.
Το είχα το IBM αρκετά χρόνια. Απίστευτο πληκτρολόγιο. Τώρα έχω ένα Coolermaster με brown keys, αλλά σαν το IBM δεν είναι

edit: δεν ήταν πάντως καλό το IBM για games, μπλόκαρε σε κάποιους συνδυασμούς 4-5 πλήκτρων

• Like
Reactions: SR-71 and koupa
Ξανακοίταξα και είδα ότι πχ το Cooler Master MasterKeys MK750 έχει ωραίο πρόσθετο για τους καρπούς. Το έχει κανένας; Στέκεται στη θέση του αυτό;
Πρέπει να αλλάξω το πληκτρολόγιο στο εξοχικό και μπορώ να αναβαθμίσω (λες και θέλω δικαιολογία) το καθημερινό.

Ξανακοίταξα και είδα ότι πχ το Cooler Master MasterKeys MK750 έχει ωραίο πρόσθετο για τους καρπούς. Το έχει κανένας; Στέκεται στη θέση του αυτό;
Πρέπει να αλλάξω το πληκτρολόγιο στο εξοχικό και μπορώ να αναβαθμίσω (λες και θέλω δικαιολογία) το καθημερινό.

Εγώ θα έπαιρνα κάποιο third party μαλακό/ μαξιολαροειδές που να προσαρμόζεται στα δικά σου χέρια. Τα σκληρά δε με βόλεψαν ποτέ ιδιαίτερα.

Εγώ θα έπαιρνα κάποιο third party μαλακό/ μαξιολαροειδές που να προσαρμόζεται στα δικά σου χέρια. Τα σκληρά δε με βόλεψαν ποτέ ιδιαίτερα.
Το πρόβλημα που έχω με αυτά είναι ότι κουνιούνται συνέχεια και καταντούν ενοχλητικά, οπότε προτιμώ λιγότερο άνετο με σταθερότητα παρά καλύτερο και να πρέπει να κάνω πατέντες με κολλητική ταινία κλπ.