Μηχανουργικός τορνος.

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Vlad, καταλαβαίνεις οτι αυτό που κάνεις δεν έρχεται από δρόμο, έ;
Φοβάσαι το κεντράρισμα με τον τόρνο και προτιμάς το laser του τρυπανιού; 😳
Είναι σα να μου λές οτι θές να μετρήσεις μια απόσταση και προτιμάς να τη μετρήσεις με βήματα επειδή δεν εμπιστεύεσαι την κορδέλα.
Δεν παίζει αυτό.
Έχω την εντύπωση οτι τον φοβάσαι τον τόρνο και σ’αυτή τη περίπτωση κακώς δεν τον πουλάς, τσάμπα χώρο σου πιάνει.

• Like
Reactions: SatSea
Vlad, καταλαβαίνεις οτι αυτό που κάνεις δεν έρχεται από δρόμο, έ;
Φοβάσαι το κεντράρισμα με τον τόρνο και προτιμάς το laser του τρυπανιού; 😳
Είναι σα να μου λές οτι θές να μετρήσεις μια απόσταση και προτιμάς να τη μετρήσεις με βήματα επειδή δεν εμπιστεύεσαι την κορδέλα.
Δεν παίζει αυτό.
Έχω την εντύπωση οτι τον φοβάσαι τον τόρνο και σ’αυτή τη περίπτωση κακώς δεν τον πουλάς, τσάμπα χώρο σου πιάνει.

Ξεχνάς για ποιον λόγο τον αγόρασα ;;

Όταν φτιάξω αυτά που θέλω (και πρέπει) για τους βραχίονες των Technics μου , θα το σκεφτώ.

Το πρώτο πάντα(?) το πετάς;
Χμμ… μάλλον, ή τουλάχιστον τα περισσότερα.
Δοκίμασα σήμερα να φτιάξω μια λαβή κατσαβιδιού για κάποιο που μου έσπασε στο χωριό.
Θα μπορούσα να την κάνω πολύ εύκολα με κανελάζ και διάφορες γραμμούλες σαν σχεδιάκι, πχ το ματσολάκι αυτό:

IMG_5591.jpeg

Επειδή όμως είχα χρόνο σήμερα και βαριόμουν και λίγο να βγώ είπα να φτιάξω, για πρώτη φορά, μια διαφορετική λαβή, πιο ρετρό και πολύ πιο δύσκολη βέβαια.
Το ξεκίνησα χωρίς πολλά-πολλά αλλά από την αρχή φάνηκε οτι τα παλιά μαστόρια που έλεγαν «πέντε μέτρα και μία κόβε» είχαν απόλυτο δίκιο!

IMG_5583.jpegIMG_5586.jpegIMG_5587.jpeg

…τελικά πολλά πήγαν λάθος με το μεγαλύτερο να είναι η λάθος διάμετρος του αλουμινίου.
Κι ενώ θα έπρεπε να έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω ενδεχομένως μεγαλύτερο τρυπάνι και σίγουρα να το τορνίρω πιο πολύ ώστε να μείνει μόνο το 1/4 της τρύπας δυστυχώς το κομμάτι που διάλεξα δεν μου το επέτρεπε 😟
Δε πειράζει… τα παθήματα γίνοντσι μαθήματα, πάμε γι’άλλα..

IMG_5588.jpegIMG_5589.jpeg

Last edited:
Ωραίο βγήκε, και ωραία η έμπνευση για το πως να γίνει το πλαινό αυλάκι με τρυπάνι και τόρνο.
Για το φινίρισμα θα το τρίψεις; Μετά, βάζεις τίποτα για να μην βγάζει μαυρίλες στο χέρι (βερνίκι;)

Όχι, αυτό δεν θα το χρησιμοποιήσω, δεν μου αρέσει, θα φτιάξω άλλο.
Τώρα που είδα τα λάθη μου θα φτιάξω κάποιο πολύ καλύτερο.
Για το τρίψιμο, επειδή μέσα στα λούκια είναι αρκετή μανούρα και την ψιλοβαριέμαι, μετά το τρυπάνι θα μπεί αλεζουάρ για να βγεί όσο πιο καθαρό γίνεται και μετά τρίψιμο.
Για τη μαυρίλα θα δώ, δεν μου πολυ αρέσει η ιδέα του βερνικιού, φοβάμαι οτι θα σπάει και θα φεύγει, ίσως το βάψω με Aluminium Black.

• Like
Reactions: dk31
Το πρώτο πάντα(?) το πετάς;
Χμμ… μάλλον, ή τουλάχιστον τα περισσότερα.
Δοκίμασα σήμερα να φτιάξω μια λαβή κατσαβιδιού για κάποιο που μου έσπασε στο χωριό.
Θα μπορούσα να την κάνω πολύ εύκολα με κανελάζ και διάφορες γραμμούλες σαν σχεδιάκι, πχ το ματσολάκι αυτό:

View attachment 278336

Επειδή όμως είχα χρόνο σήμερα και βαριόμουν και λίγο να βγώ είπα να φτιάξω, για πρώτη φορά, μια διαφορετική λαβή, πιο ρετρό και πολύ πιο δύσκολη βέβαια.
Το ξεκίνησα χωρίς πολλά-πολλά αλλά από την αρχή φάνηκε οτι τα παλιά μαστόρια που έλεγαν «πέντε μέτρα και μία κόβε» είχαν απόλυτο δίκιο!

View attachment 278331View attachment 278332View attachment 278333

…τελικά πολλά πήγαν λάθος με το μεγαλύτερο να είναι η λάθος διάμετρος του αλουμινίου.
Κι ενώ θα έπρεπε να έχω τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω ενδεχομένως μεγαλύτερο τρυπάνι και σίγουρα να το τορνίρω πιο πολύ ώστε να μείνει μόνο το 1/4 της τρύπας δυστυχώς το κομμάτι που διάλεξα δεν μου το επέτρεπε 😟
Δε πειράζει… τα παθήματα γίνοντσι μαθήματα, πάμε γι’άλλα..

View attachment 278334View attachment 278335

Δεν μπορώ να καταλάβω πως έκανες τις 4 τρύπες στο αλουμίνιο αφού όλες είναι εκτός κέντρου.. για πες..

Ώπα.. τώρα είδα τις σιαγόνες του τσοκ..
Άκυρη η ερώτηση λοιπόν.

• Like
Reactions: Babis K.
ίσως το βάψω με Aluminium Black.
Ενδιαφέρον ακούγεται και νομίζω το έχεις ξαναναφέρει. Τον τελευταίο καιρό που χαζεύω διάφορα, έπεσα πάνω στο Purple Metal Polish που από τα διάφορα φόρουμ φαίνεται πολύ δημοφιλές. Δυστυχώς δεν βρήκα να το πουλάνε πουθενά τοπικά ή σε νορμάλ τιμή απ' έξω. Ίσως υπάρχει κάτι παρόμοιο, αν σε ενδιαφέρει μόνο γυάλισμα χωρίς χρώμα.

• Like
Ένα βίντεο θα βοηθούσε αρκετά και θα έλυνε απορίες. Το τρυπάνι είναι σταθερό και η λαβή του κατσαβιδιού περιστρέφεται έστω και έκκεντρα. Το τρυπάνι έχει μήκος 3-4 εκατοστά έξω από το τσόκ του. Ξεκινάει και τρυπάει όταν καλύψει αυτό το μήκος λογικά η λαβή θε ακουμπήσει στο τσόκ του τρυπανιού. Πώς έγινε και συνέχισες το αυλάκι σε τόσο μήκος που πήγαινε η λαβή του κατσαβιδιού όταν έφτανε στο τσόκ. Αυτά και άλλα εξηγούνται με ένα βίντεο που είχες πει ότι θα το εφαρμόζεις στο μέλλον αλλά τίποτα... :ROFLMAO::ROFLMAO::love:

• Haha
Το Ενδιαφέρον ακούγεται και νομίζω το έχεις ξαναναφέρει.

Ναι, το έχω αναφέρει ξανά αλλά σπάνια το χρησιμοποιώ γιατί δεν είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα που παίρνω στο αλουμίνιο, αντίθετα με το σίδερο που το Super Blue δίνει πολύ καλά αποτέλεσμα.

Ένα βίντεο θα βοηθούσε αρκετά και θα έλυνε απορίες. Το τρυπάνι είναι σταθερό και η λαβή του κατσαβιδιού περιστρέφεται έστω και έκκεντρα. Το τρυπάνι έχει μήκος 3-4 εκατοστά έξω από το τσόκ του. Ξεκινάει και τρυπάει όταν καλύψει αυτό το μήκος λογικά η λαβή θε ακουμπήσει στο τσόκ του τρυπανιού. Πώς έγινε και συνέχισες το αυλάκι σε τόσο μήκος που πήγαινε η λαβή του κατσαβιδιού όταν έφτανε στο τσόκ. Αυτά και άλλα εξηγούνται με ένα βίντεο που είχες πει ότι θα το εφαρμόζεις στο μέλλον αλλά τίποτα... :ROFLMAO::ROFLMAO::love:

Νικόλα έχεις δίκιο αλλά το video είναι μεγάλος μπελάς για μένα, θέλει κάμερες θέλει τριπόδια θέλει μοντάζ μετά… χέσε μέσα, μόνο που τα γράφω κουράζομαι.
Αυτό που βλέπεις δεν είναι το τρυπάνι που χρησιμοποίησα αλλά ο κεντραδόρος που έκανε τις αρχικές τρύπες/οδηγούς.
Το τρυπάνι που χρησιμοποίησα μετά είναι αρκετά μακρύ και φτάνει μέχρι το τέρμα.
Για να σου λυθούν οι απορίες δες εδώ κάτι που βρήκα ψάχνωντας στο διαδύκτιο. :)

• Like
Reactions: newbie and dk31