Micro Stock Agencies, διαδικτυακή διάθεση φωτογραφιών και πνευματικά δικαιώματα

Re: Micro Stock Agencies

Εγώ πάλι τις δύο τελευταίες ημέρες έχω πατώσει...

Δημήτρη τι σημασία έχει αν οι κατηγορίες είναι δημοφιλείς; Το μονοπώλιο παραμένει!

Μπήκα κι εγώ πρίν από μήνες, αλλά από τις αρνητικές εμπειρίες του Βλάση + κάποιες ιδιαιτερότητες στον τύπο των αρχείων, τους παράτησα.

Γιατί αρνητικές εμπειρίες; Βασικά το έκανα με τη λογική πως θα έχω ένα χώρο όπου θα μπαίνουν φωτογραφίες που δεν ανήκουν στο microstock, περισσότερο casual για editorial χρήση δηλαδή.

Θα αναφέρω κάτι περίεργο:

Βρήκα κάποιες φωτογραφίες μου και μάλιστα προηγούμενων ημερών, σε ένα ιαπωνικό microstock το www.photooo.net

Το θέμα είναι πως κάποιες από αυτές τις είχα διαγράψει από ΟΛΑ τα πρακτορεία στα οποία τις είχα ανεβάσει. Κι όμως, σε αυτό φαίνονται κανονικά!

Ξέρει κανείς με ποιους συνεργάζεται το συγκεκριμένο;

Επίσης σε αυτό --> http://jp.snaparazzi.eu είδα φωτογραφίες του vlasisdis

Last edited:

Το πρώτο δεν το ξέρω, το δεύτερο είναι υποπρακτορείο του Fotolia, έχει και δικές μου. Σε ότι αφορά την διαγραφή, διάβασε προσεκτικά το συμβόλαιο. Πρέπει να περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποσυρθούν πλήρως, έως και 180 ημέρες.

Μάλιστα. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Όσο αφορά το Alamy, από τη στιγμή που δέχτηκαν τις φωτογραφίες μου, συμπλήρωσα όοολες εκείνες τις πληροφορίες για κάθε φωτογραφία και έκανα Save. Τώρα πρέπει να κάνω κάτι άλλο ή μπήκανε στο portfolio μου, γιατί δεν κατάλαβα.

δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια. Κι αυτό διότι το Alamy κάνει συχνά αλλαγές στο workflow, όπως επίσης και στο content management tool που χρησιμοποιεί. Προσωπικά χρειαζόμουν περίπου 50-80 λεπτά για κάθε φωτογραφία, κι εννοώ από το Upsize, το upload, τις λέξεις κλειδιά, τις δεύτερες λέξεις κλειδιά, την περίληψη θέματος (άντε να δείς πόσο εύκολο είναι με αψίδες, τρούλους, ημιθόλια, κλπ. ) . Και τελικά όχι μόνο δεν είχα πωλήσεις, αλλά είχα κι ελάχιστες επισκέψεις στο Portfoglio. Γι αυτό το εγκατέλειψα. Με τα παραπάνω δεν θέλω να σε επηρεάσω, απλώς δηλώνω τη δική μου εμπειρία.

Τα microstocks είναι διαφορετική περίπτωση κι ελπίζω σε 1-2 μήνες να έχω λίγο χρόνο για να ασχοληθώ και πάλι μαζί τους. Τώρα δουλεύω από 08.30 μέχρι 01.00 με διαλείμματα μόνο για μεταφέρω τα παιδιά σε σχολεία, αγγλικά, μπαλέτα, ποδόσφαιρα, κλπ.Να φανταστείς συνήθως τρώω μπροστά στον ΗΥ. Ήλθα για 2 μέρες στην Αθήνα και ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν μόνο από σταθμό Λαρίσης μέχρι το Πανεπιστήμιο με το Μετρό. Οι υπόλοιπες 36 ώρες ήταν δουλειά....

Βασικά δεν έκανα καθόλου Upsize στις φωτογραφίες μου. Μάλλον τις κάνει αυτόματα.

Προσωπικά έχω γλυτώσει πολύ χρόνο με το να προσθέτω τα keywords κλπ από το photoshop έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τα πληκτρολογώ ξανά και ξανά και ξανά...

Γενικά αν το δω από τώρα στα σοβαρά θα υπάρξει μεγάλη απογοήτευση και όχι μόνο με το Alamy αλλά με όλα τα πρακτορεία. Όμως έχω βάλει στόχο να ανεβάζω συγκεκριμένο αριθμό φωτογραφιών κάθε μήνα και πλέον μόνο φωτογραφίες που δεν θα ντραπώ να δείξω σε κάποιον συμ-χομπίστα. Με ενδιαφέρουν οι αγοραστές μου και όχι τα 20σαρικα.

Στο χώρο "παίζουνε" απίστευτοι καλλιτέχνες, όπως η αγαπημένη μου Subbotina Anna που κάθε φορά που μπαίνω στη gallery της αναλογίζομαι αν ποτέ θα καταφέρω να φτάσω το επίπεδο της.

Κι εγώ μέχρι και πριν 2 χρόνια δούλευα σε 2-3 δουλειές και κοιμόμουν ελάχιστα. Τώρα προτιμώ να μην έχω μία και να περνάω χρόνο για τον εαυτό μου παρά το αντίστροφο.

Δημήτρη, μετά από πόσο καιρό είδες σημαντική βελτίωση στις πωλήσεις σου στο SS;

Μετά από πέντε μήνες περίπου, αλλά παρενεβλήθει το καλοκαίρι που έλειπα (μεταξύ εργασίας και διακοπών) για ενάμισυ μήνα...

Φαντάζομαι μετά το καλοκαίρι θα ανέβασες μεγάλο όγκο φωτογραφιών.

Αυτή την εβδομάδα έτυχα μεγάλη πτώση στο SS και αύξηση στο IS. Η αλήθεια είναι πως άλλαξα ύφος, εγκατέλειψα οτιδήποτε έχει να κάνει με white background. Μερικά παραδείγματα:

istockphoto_15736104-luxury-red-liqueur-and-milk-chocolate.jpg
istockphoto_15754484-orange-juice-art-background.jpg
istockphoto_15754583-hot-chocolate-pleasure.jpg

Δεν θέλω να πιστεύω πως οφείλεται σε αυτό γιατί για καλό το ξεκίνησα.

Last edited:

Αυτές δηλαδή τις τραβάς για χόμπυ? Οι "επαγγελματικές" σου πως είναι δηλαδή?
:SFGSFGSF:

Νομίζω πως στο 'χω ξαναπεί. Το χρώμα είναι κάτι σχετικά καινούργιο για μένα γιατί τόσα χρόνια δούλευα μόνο ασπρόμαυρο φιλμ. Έγχρωμο χρησιμοποιώ τώρα για τα MS. Για αυτό και χειρίζομαι το χρώμα σαν να ήτανε τόνοι του γκρι και αποφεύγω φωτογραφίες με πάνω από 2-3 χρώματα.

Αλλά πραγματικά δηλώνω άσχετος και όσο μάλλον, μαθητής. Ότι κάνω το κάνω καθαρά για ψυχαγωγία και πρώτα στο μυαλό μου.

istockphoto_15763416-wine-luxury-art-background-beverages-collection.jpg
istockphoto_15763428-art-wine-in-a-glass-on-black-green-background.jpg

Μου αρέσει η διαβάθμιση του φωτός στα φόντα σου. Μπράβο, πολύ καλές!

Σε ευχαριστώ. Για το φωτισμό του φόντου κατασκεύασα ένα grid από καλαμάκια. Να προσθέσω πως δεν τις πείραξα σχεδόν καθόλου στο photoshop και τα χρώματα δεν έχουν υποστεί το παραμικρό κορεσμό.

Πάντως γεγονός είναι πως οι 20 τελευταίες φωτογραφίες που ανέβασα αυτήν την εβδομάδα (ανάμεσα και οι παραπάνω) αφήνουν παγερά αδιάφορο το αγοραστικό κοινό του SS. Δεν ξέρω τι να πω. Μου πάει πολύ χάλια ενώ περίμενα το αντίθετο...

Καλά μην τρελαίνεσαι, εξ άλλου την πλάκα μας κάνουμε, στο FT ας πούμε έχω 450 φωτογραφίες και έχω πουλήσει μόλις 50...

Δεν τρελαίνομαι απλώς προσπαθώ να καταλάβω τη "λογική" του μηχανισμού αναζήτησης.

Εγω, απο οσα διαβασα εδω, νομιζω οτι μεγαλυτερη ζητηση εχουν φωτο με ανθρωπινη παρουσια... δεν βρισκετε καμμια φίλη-φίλο (ωστε να εξασφαλισετε το model release) προθυμο να ποζαρει και να σκηνοθετειτε ληψεις?

Αν παρακολουθειτε και λιγο την επικαιροτητα σε εφημεριδες περιοδικα, ισως εχετε και μια κατευθυνση προς τα που να κινηθειτε...