Micro Stock Agencies, διαδικτυακή διάθεση φωτογραφιών και πνευματικά δικαιώματα

Μια ερώτηση για Shutterstock

Για να γίνεις contributor ανεβάζεις 10 φωτογραφίες και αν περάσουν τουλάχιστον 7 γίνεσαι δεκτός. Μετά πρέπει να ξανα ανεβάσεις αυτές τις φωτό? Δηλαδή δεν αποθηκεύονται απ'την πρώτη φορά?

Δεν θυμάμαι, αλλά αν αποθηκεύονται θα τις δεις στο προσωπικό σου Gallery μετά από δυο-τρείς μέρες το πολύ.

Ρωτάω επειδή σήμερα έκριναν τις φωτογραφίες και λέω τώρα να ανεβάσω ένα πακετάκι με αρκετές να δω πόσες θα πάρουν. Και δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω και τις πρώτες μέσα. Πάντως προς το παρόν μου λέει ότι δεν έχω κανένα upload.

Αν σε αποδέχθηκαν ως συνεργάτη, μπορείς να αρχίσεις να ανεβάζεις. Παράλειψε προς το παρόν τις εγκεκριμένες γιατί μπορεί να φανούν σε μερικές ώρες ή 1-2 μέρες. Αν όχι τις ξανανεβάζεις μετά.

To Shutterstock μου απέρριψε κανά δυο φωτογραφίες για λόγο: "Overuse--Image has excessive noise reduction and/or excessive sharpening effects applied."

Αλλά γενικά χρησιμοποιώ την ίδια φόρμουλα στο sharpening στα raw ειδικά σε παρόμοιες φωτιστικές συνθήκες όταν πρόκειται για μέρα ας πούμε. Μπορεί να είναι και τυχαίο ότι τις απέρριψαν για τέτοιο λόγο ή πρέπει να ακολουθώ κάποια συγκεκριμένη μέθοδο για sharpening?

Επίσης έχω άλλες δυο απορίες αν μπορείτε να βοηθήσετε.
Οι πιο πολλές απορρίπτονται για WB. Μπορώ να κάνω κάτι γι'αυτό? Δηλαδη αν τις βάλω στο photoshop και διορθώσω προσεκτικά το WB δεν θα υπάρχει θέμα?
Έχετε να προτείνετε κάποιο τρόπο οργάνωσης για να μην χάνεται η μπάλα με το τι ανεβαίνει και τι όχι στο κάθε site? Γιατί στην αρχή σκεφτόμουν να κρατάω αντίγραφα για κάθε ένα ξεχωριστά με τι ανέβηκε και τι απορρίφθηκε αλλά είναι μεγάλος ο όγκος και δεν έιναι πρακτικό. Ή αρκεί το ιστορικό του κάθε ms και μπορείς να βλέπεις από κει τι δεν έχεις ανεβάσει?

Καλύτερα μην τις κανεις sharpening γιατι δεν δεχονται επεξεργασια τετοιου ειδους.Αν θελεις να κανεις επεξεργασια οπως WB μονο σε RAW.Αν και τέτοιες αιτιολογίες τρελές θα τις συναντας πολλές φορές,αν δεν θελουν την συγκεκριμενη περιοδο καποιες φωτογραφιες θα βρουν διαφορες αιτιολογιες.
Εμενα με κοψανε εκτος απο μια εικόνα ολες τις 3 τελευταιες φορες που ανεβασα, τα περισοτερα λουλουδια, και μου λένε οτι έχω θόρυβο, αν είναι δυνατόν απο την σονυ α65 με iso 100 το πολυ 200 μερα μεσημερι.Δεν ξερω για τους αλλους αν εχουν κοψιματα αυτην την περιοδο...?

Καθόλου sharpening? Αυτοί είναι ικανοί να μου πούνε μετά "image is too blurry....."
Εντάξει είχα διαβάσει και δω μέσα ότι κόβουν για ότι να ναι λόγους καμιά φορά. Τα λουλούδια κόβονται γιατί έχουν άπειρα και δύσκολα τα δέχονται. Οπότε μάλλον ο θόρυβος είναι δικαιολογία....

Κάτι άλλο. Οι φωτογραφίες που ανεβάσατε παλιά πουλάνε ακόμα ή παίζει ρόλο το να έχεις φωτο στις πρόσφατες της κάθε κατηγορίας? Και επίσης έχουν ημερομηνία λήξης ή μένουν ενεργές όσο δεν ακυρώνεις τον λογαριασμό σου?

Μήπως ξέρει κάποιος πως βλέπουμε τα views μας στο Shutterstock? Γιατί μου λέει τις πωλήσεις αλλά στο image gallery views μου βγάζει 0.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο απ'τα: Shutterstock, Fotolia, Istock, Dreanstime, Bigstock, 123RF?

Δεν ξέρω πως βλέπουμε τα views, αν κάποιος ξέρει ας το γράψει εδώ. Κάποιες λίγες πωλήσεις κάνω και στο Depositphotos.

Το παράκανα με τις ερωτήσεις αλλά μια τελευταία....
Κάπου έχει επιλογή να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία σαν editorial σε περίπτωση που δεν επιλεγεί από τους reviewers. Ξέρει κάποιος τι σημαίνει αυτό και αν αξίζει να το επιλέγουμε?

δεν αξίζει παρά μόνο αν έχεις συγκεκριμένους πελάτες. Η μόνη φωτο που έχω editorial και πουλά είναι με ένα μοναχό που ταίζει ένα μουλάρι στο Άγιο Όρος.

Οι δικες μου απαντησεις για τον giannisdim και για οσους εχουνε αποριες

Sharpening κανω ελαχιστα παντα, και επισης παντα ελεγχω αν χρειαζετε noise reduction ιδιως οταν εχει σκιες και ουρανο.
WB κανω παντα στο lightroom
Αποφευγω να εχουν μεγαλες αντιθεσεις και συνήθως ειναι flat μιας και παρατηρησα οτι γινονται περισσότερο δεκτες
Ποτε δεν επεξεργάζομαι μια jpg κανω Tiff και απο εκει διορθωνω

*Δε θα γλυτωσεις αποριψη και ας ειναι ολα ενταξει
** Αν εχεις μεγαλο ογκο φωτογραφιων μη ψαχνεις να διορθώσεις και να ξανα ανεβασεις , καλυτερα προχωρησε στις επομενες ( εκτος απο ειδικές περιπτωσεις, δες με τον Βλασίδη )

Δε κραταω αρχειο με αποριψεις και δε διαγραφω μιας και άλλα site μπορει να γινουν δεκτες
Νεες φωτογραφιες τις κραταω σε νεο φακελο για να ξερω ποιες ειναι ,ανεβαζω σε ολα τα site και μετα τις μεταφερω
Φωτογραφιες αν εχουν πουληθει συνηθως συνεχιζουνε να πουλανε οσος καιρος και να περασει, δε διαγραφεις το portfolio σου παρολα αυτα
Στο Shutterstock views δεν υπαρχουν , υπαρχουν στο fotolia και στο dreamstime αν δε κανω λαθος, αλλα τα πολλα views δε σημαίνει οτι θα πουλησουν κιολας
Στα editorial δεν εχω εικονα μιας και εβαλα ευζωνους πριν κατι χρονια και δεν εγινε κατι

Ευχαριστούμε πολύ theodoros75 και όλα τα παιδιά, πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σας.

Μετά την εξαγορά της Fotolia από την Adobe, ανακοινώθηκε σήμερα η αναμενόμενη κίνηση: To adobe stock ως αυτόνομο stock site αλλά το κυριότερο ως ενσωματωμένο στην πλατφόρμα CC. Με λίγα λόγια όσοι χρειάζονται φωτογραφίες, θα μπορούν να ψάξουν και να βρουν ότι θέλουν κατ' ευθείαν ΜΕΣΑ από την εφαρμογή (PS, illustrator κ.λ.π.). Μια φωτογραφία θα έχει περίπου 10$, αλλά βέβαια θα υπάρχουν τα γνωστά "πακέτα" καθώς και συνδρομές, μηνιαίες, ετήσιες κ.λ.π. Με 4.000.000 χρήστες - οι περισσότεροι επαγγελματίες - λογικά θα πρέπει να υπάρχει κάποια αύξηση στις πωλήσεις. Πέραν αυτού, τα καλά νέα για τους contributors είναι ότι από 20-25% το ποσοστό κέρδους αυξάνεται στο 33% για όλους.

Περισσότερα εδώ: http://blog.fotolia.com/us/2015/06/16/adobe-stock-launches/

Υ.Σ. Οι υπάρχοντες contributors δεν χρειάζεται να αλλάξουν τις συνήθειές τους, απλά συνεχίζουν να ανεβάζουν στο fotolia.

Δεν εξαγοράζει και το SS η να συνεργαστεί ? Στο φοτολια αν και δεν εχω ανεβασει πολλες εκει ,εχω να πουλησω κατι, ενα χρονο.

Μετα την αλλαγη του FT δεν εχω πουλησει ουτε μια φωτογραφια , μου εκανε τοσο εντυπωση και κοιταξα στο google αν εχει καποιο θεμα το FT ετσι ειδα! τις αλλαγες και μείωση πωλησεων συνεβη και σε αλλους.
Διαβασα πως κανανε καποιες αλλαγες στα keywords και στις κατηγοριες και ας ελπισω πως θα επανελθω στις πωλησεις εστω και σε αυτες τις λιγες που ειχα !

Last edited:
Έχει πράγματι διαφοροποιηθεί η διαδικασία υποβολής αλλά πριν ξεκινήσει το adobe stock. Δεν είδα κάποια διαφοροποίηση στις πωλήσεις πέραν της συνηθισμένης "καλοκαιρινής" ελαφράς πτώσης...