Micro Stock Agencies, διαδικτυακή διάθεση φωτογραφιών και πνευματικά δικαιώματα

Re: Micro Stock Agencies

Πολύ ενδιαφέρων τό θέμα διάβασα όλες τίς σελίδες.Νά αναφέρω ότι καί εγώ είχα κάνει μιά αίτηση στο istockphoto καί απορίφθηκα 2 φορές, μετά μού τήν έδωσε καί δέν συνέχισα.Τό πρόβλημα κυρίως ήταν νομίζω οτι τά θέματα δέν ήταν εμπορικά καί τόσο, ή φωτ.μηχανή ήταν μιά canon s5 καί όχι slr σέ κάποιες δέν έβαλα καθόλου λέξεις κλειδιά-περιγραφή επειδή θεώρησα ότι ήταν απλώς δείγματα.Μπορεί νά ξαναπροσπαθήσω μέ μιά άλλη μηχανή καί σέ άλλο stock γιατί τό istock μού φάνηκε πολύ απαιτητικό.Από ότι κατάλαβα από τά γραφόμενα εδώ μπορεί κάποιος νά έχει ταυτόχρονα σέ πολλά sites φωτογραφίες του;Διότι από ότι θυμάμαι τό istock απαγόρευε νά υπάρχουν καί αλλού.Καί μιά άλλη ερώτηση , φωτός μέ γκράφιτυ δέχονται ή υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα γιά αυτά;

Πολύ ενδιαφέρων τό θέμα διάβασα όλες τίς σελίδες.Νά αναφέρω ότι καί εγώ είχα κάνει μιά αίτηση στο istockphoto καί απορίφθηκα 2 φορές, μετά μού τήν έδωσε καί δέν συνέχισα.Τό πρόβλημα κυρίως ήταν νομίζω οτι τά θέματα δέν ήταν εμπορικά καί τόσο, ή φωτ.μηχανή ήταν μιά canon s5 καί όχι slr σέ κάποιες δέν έβαλα καθόλου λέξεις κλειδιά-περιγραφή επειδή θεώρησα ότι ήταν απλώς δείγματα.Μπορεί νά ξαναπροσπαθήσω μέ μιά άλλη μηχανή καί σέ άλλο stock γιατί τό istock μού φάνηκε πολύ απαιτητικό.Από ότι κατάλαβα από τά γραφόμενα εδώ μπορεί κάποιος νά έχει ταυτόχρονα σέ πολλά sites φωτογραφίες του;Διότι από ότι θυμάμαι τό istock απαγόρευε νά υπάρχουν καί αλλού.Καί μιά άλλη ερώτηση , φωτός μέ γκράφιτυ δέχονται ή υπάρχουν πνευμ.δικαιώματα γιά αυτά;

μόνο για τις exclusive άδειες

θα πρέπει να είναι δικά σου.

Μάλιστα, γιά τίς αποκλειστικές άδειες θά πρέπει νά είμαι ό δημιουργός καί ο φωτογράφος τών γκράφιτυς, αλλιώς δηλαδή κανένα πρόβλημα.
Ευχαριστώ.

Το istock είναι το πιο δυσκοίλιο πρακτορείο που υπάρχει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Χαρά στο κουράγιο σε όποιον εξακολουθεί να ασχολείται μαζί τους!

Το SS πάντως όταν έφτασα τα 500$ (σύνολο) πρίν από 15 ημέρες περίπου, μου έκανε "αύξηση" ~32%, από 0,25 σε 0,33$ ανά φωτογραφία και ανάλογα για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Επίσης με την εξαίρεση του γνωστού "τσεκουριού" που κάνει review ΣΚ ή Δευτέρα, έχω βρεί την "συνταγή" ρυθμίσεις φωτογραφικής-επεξεργασία, και τα ποσοστά αποδοχής μου είναι της τάξης του 90%+.
Στo FT έχω περίπου τις μισές φωτογραφίες (λόγω πιό περίπλοκης διαδικασίας υποβολής), και στο DT περίπου το 30% του SS. Πωλήσεις στα δύο αυτά σποραδικές, αλλά ανεβάζω γιατί τα κριτήρια επιλογής είναι διαφοροποιημένα, κι έτσι έχω μεγαλύτερη ποικιλία φωτογραφιών μου στο διαδίκτυο. Είπαμε το χόμπυ μας κάνουμε (άλλοι το λένε μούρλια :cool4:). Τους υπόλοιπους τους έχω ψιλοπαρατήσει...

Μάλιστα, γιά τίς αποκλειστικές άδειες θά πρέπει νά είμαι ό δημιουργός καί ο φωτογράφος τών γκράφιτυς, αλλιώς δηλαδή κανένα πρόβλημα.
Ευχαριστώ.

O Βλάσσης σου απάντησε στις δυο διαφορετικές ερωτήσεις που έκανες με δυο διαφορετικές απαντήσεις.

Αυτό σημαίνει οτι οι φωτογραφίες που έχουν exclusive άδεια πρέπει να είναι σε ένα μόνο πρακτορείο, ενώ τα γράφιτι που θέλεις να ανεβάσεις θα πρέπει να είναι δικά σου ή να έχεις την άδεια των δημιουργών.

Έχω την εντύπωση πως μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφίες με γκράφιτυς αλλά μόνο για Editorial χρήση.

Δημήτρη κάτι ανάλογο κάνω και εγώ και τουλάχιστον στο SS δεν έχω καμία απόρριψη εκτός και αν πέσω στον τύπο με το "..focus is not located where we feel" που απλά την ίδια στιγμή ξαναστέλνω τις φωτογραφίες μου και τις αποδέχονται.

O Βλάσσης σου απάντησε στις δυο διαφορετικές ερωτήσεις που έκανες με δυο διαφορετικές απαντήσεις.

Αυτό σημαίνει οτι οι φωτογραφίες που έχουν exclusive άδεια πρέπει να είναι σε ένα μόνο πρακτορείο, ενώ τα γράφιτι που θέλεις να ανεβάσεις θα πρέπει να είναι δικά σου ή να έχεις την άδεια των δημιουργών.

Σορρυ λάθος κατάλαβα.Τώρα έγινε κατανοητό.Αλλά πάλι είναι μπέρδεμα οσο αφορά τά δικαιώματα τών γκραφιτι, πώς μπορεί νά αποδείξει ό δημιουργός ότι τού ανήκουν από τήν στιγμή πού είναι εκτεθιμένα δημόσια καί υποψιάζομαι ότι είναι παράνομη δραστηριότητα νά ζωγραφίσεις σέ τοίχους.
Εμένα βέβαια δέν θά μού άρεσε νά εμπορεύομαι τήν τέχνη τών άλλων , απλά τό ρωτάω γιατί είναι καλό νά ξεκαθαρίζονται κάποια πράγματα.

Πρόβλημα του το πως θα το αποδείξει στην ακραία περίπτωση που κατατεθεί μήνυση από κάποιο φυσικό πρόσωπο που ισχυρίζεται πως του ανήκει. Το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι η ενυπόγραφη άδεια πως είναι ο δημιουργός του artwork.

Από την άλλη θα πρεπε περισσότερο να σε απασχολεί το stock value. Οι πελάτες των Microstocks δεν ψάχνουν για fine art παρά για θέματα με άμεσα εμπορικά μηνύματα.

Πρόβλημα του το πως θα το αποδείξει στην ακραία περίπτωση που κατατεθεί μήνυση από κάποιο φυσικό πρόσωπο που ισχυρίζεται πως του ανήκει. Το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι η ενυπόγραφη άδεια πως είναι ο δημιουργός του artwork.

Από την άλλη θα πρεπε περισσότερο να σε απασχολεί το stock value. Οι πελάτες των Microstocks δεν ψάχνουν για fine art παρά για θέματα με άμεσα εμπορικά μηνύματα.

+1 Έτσι κι αλλοιώς, οι φωτογραφίες αν δεν συνοδεύονται από release, δεν θα γίνουν δεκτές και ας είναι του νεου Helmut Newton...

Εντάξει, άλλωστε δέν θά ανέβαζα σέ κάποιο στόκ μέ τέτοιες φωτογραφίες.
Απλά εδώ έχουμε μιά ιδιαίτερη υπόθεση πού δημιουργούνται κάποιες απορίες καί ρωτάω γιά νά καταλάβω καλύτερα τί ισχυει γενικά όσο αφορά τά πνευμ.δικαιώματα.

Τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρώνονται αυτόματα τη στιγμή δημιουργίας του πνευματικού έργου. Αυτό που θα πρέπει να εξασφαλίσει ο δημιουργός είναι κάποιο χρονολογικό σήμαντρο (σφραγίδα με ημερομηνία και ώρα) από οποιαδήποτε δημόσια αρχή (ΕΛΤΑ, αστυνομία, νοσοκομείο, σχολείο, οτιδήποτε δημόσιο) ή μέσω συμβολαιογραφικής πράξης. Υπάρχει και μια ακόμα περίπτωση, αυτή της δημοσίευσης η οποία όμως σχετίζεται με το χρονολογικό σήμαντρο.

Γουστάρεις το φεγγάρι για δικό σου; Απέδειξε πως το σκέφτηκες πρώτος και έγινε!

Ωραίοι στο SS... Σε τελευταίο ανέβασμα, είχα στα keywords την λέξη logo. Στον έλεγχο, μου βγάζει μύνημα the word "logo" shouldn't be used, ο.κ. λέω μέσα μου και την σβύνω. Σήμερα κοιτάω statistics γενικώς κι αορίστως, πέφτω στα 100 δημοφιλέστερα search, και no.2 είναι... ναι σωστά μαντέψατε, η λεξούλα logo! Τελικά η βλακεία (ή η λαμογιά, ανάλογα πως το βλέπει κανείς), δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο μας... :jester:

Απάντηση: Re: Micro Stock Agencies

Τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρώνονται αυτόματα τη στιγμή δημιουργίας του πνευματικού έργου. Αυτό που θα πρέπει να εξασφαλίσει ο δημιουργός είναι κάποιο χρονολογικό σήμαντρο (σφραγίδα με ημερομηνία και ώρα) από οποιαδήποτε δημόσια αρχή (ΕΛΤΑ, αστυνομία, νοσοκομείο, σχολείο, οτιδήποτε δημόσιο) ή μέσω συμβολαιογραφικής πράξης. Υπάρχει και μια ακόμα περίπτωση, αυτή της δημοσίευσης η οποία όμως σχετίζεται με το χρονολογικό σήμαντρο.

Γουστάρεις το φεγγάρι για δικό σου; Απέδειξε πως το σκέφτηκες πρώτος και έγινε!

Ένας τρόπος κατοχύρωσης των πνευματικών μας δικαιωμάτων ή καλύτερα της μοναδικότητας ενός δικού μας έργου είναι ο εξής:
Πρίν την οποιαδήποτε δημοσίευση των φωτογραφιών μας τις ταχυδρομούμε...στον εαυτό μας(!) και όταν τις παραλάβουμε δεν ανοίγουμε ποτέ το φάκελλο.
Έτσι εάν μας τύχει κάποια...παρασπονδία προσκομίζουμε το φάκελλο ενώπιον της αρχής (δικαστικής) η οποία τον αποσφραγίζει και εξετάζει το γεγονός ότι η ημερομηνία που αναγράφεται στην ταχυδρομική σφραγίδα προηγείται της δημοσιοποίησης ή ακόμη και της κλοπής του έργου μας σε περίπτωση που αυτός που μας έκλεψε μας αρνηθεί την κυριότητα .

Δημήτρη, το logo χρησιμοποιείται για vectors και όχι για φωτογραφίες.

Εδώ και καιρό οι λέξεις της περιγραφής μετράνε και σαν keywords. Όχι Γιάννης, Γιαννάκης...

Άλλο να υπάρχει στο description field και άλλο στο keyword field.

* * *

Άσχετο, θέλω κι εγώ να πουλήσω με EL!
Πόσες τέτοιες έχετε πουλήσει;