Micro Stock Agencies, διαδικτυακή διάθεση φωτογραφιών και πνευματικά δικαιώματα

Re: Micro Stock Agencies

Έχεις δίκιο Ηλία, αλλά προς το παρόν τους φίλους/ες του κρατάω για μένα (ο εγωϊσταρος). Κάτι σκέπτομαι για μέρη του σώματος χωρίς πρόσωπο, αλλά στο περιβάλλον μου είναι όλοι πολυάσχολοι... ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν :)

Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και φωτογράφοι που ασχολούνται αποκλειστικά με πορτρέτα γιατί είναι το γρηγορότερο είδος φωτογραφίας.

Επίσης κάτι πολύ σημαντικό: Οι φωτογραφίες για τα microstock έχουν εμπορικό χαρακτήρα ενώ αυτές που βλέπουμε στις εφημερίδες, editorial.

Κατά τα άλλα το χόμπι μας κάνουμε και κάνουμε "κλικ" σε ότι μας κάνει πρώτο...

rinos01 αν δεν σου κάνει κόπο περιέγραψε μας (ή και φωτογράφισε αν είναι πιο εύκολο) το setup σου

NtinNton για κάθε φωτογραφία φτιάχνω διαφορετικό setup. Όταν βρω "χώρο" θα ανεβάσω μερικά παραδείγματα γιατί μου το ζήτησαν και από ξένα fora.

Είδα πως έρχομαι πρώτος σε διάφορες λέξεις κλειδιά στο SS. Ωστόσο σας βεβαιώνω πως δεν ξεσκίζομαι στις πωλήσεις, όπως πίστευα πως θα συνέβαινε σε αυτούς που βρίσκονται στα most popular απλώς πουλάω συγκεκριμένες φωτογραφίες σχεδόν κάθε ημέρα από τουλάχιστον μια φορά.

Είναι αυτό που έλεγα για το πόσο δημοφιλείς είναι οι επιμέρους κατηγορίες. Π.χ. στις πιο δημοφιλείς με ακρόπολη, παρθενώνα κ.λ.π. έχω περίπου 10 στην πρώτη σελίδα, αλλά προφανώς οι πωλήσεις δεν είναι σπουδαίες διότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση. Αν καταφέρεις να μπείς αντίστοιχα στην κατηγορία λουλούδια γίνεται πανικός, αλλά πλήν ελαχίστων περιπτώσεων, κατρακυλάς πολύ γρήγορα στις παρακάτω θέσεις...

Εγώ είμαι σε τεχνολογικού ενδιαφέροντος αλλά και πάλι δεν συμβαίνει τίποτα το εξωφρενικό διότι οι πωλήσεις μας από ότι κατάλαβα είναι ελεγχόμενες. Δεν είναι δυνατόν χθες για 2 ώρες να γίνεται πανικός και σήμερα τίποτα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Το κόλπο με τον "αντεστραμμένο φακό" για να βγάζετε macro, το γνωρίζετε;

Μερικά samples χρησιμοποιώντας τον αγαπημένο μου 50αρη σε f8:

stock-photo-iron-screws-on-a-white-background-macro-shot-71718589.jpg
stock-photo-thre-leds-electronic-components-red-green-red-isolated-on-white-background-71718580.jpg

stock-photo-macro-shoot-of-beautiful-white-dahlia-flower-on-black-background-71631568.jpg
stock-photo-macro-shoot-of-beautiful-white-dahlia-flower-on-black-background-71631565.jpg

Last edited:

Και ένα σημερινό collage ως παράδειγμα macro-φωτογράφησης με αναποδογυρισμένο φακό:

istockphoto_15820296-flower-collage.jpg

Από τις σταγόνες νερού φαντάζομαι μπορείτε να καταλάβετε το μέγεθος της μεγέθυνσης με τη συγκεκριμένη τεχνική

Την είδατε την καινούργια αγγαρεία του Dreamstime? GEOTAG! Και είναι τόσο εκνευριστικό που ακόμα δεν κατάφερα να ανεβάσω ούτε μια φωτογραφία. Τι και αν δηλώνω Thessaloniki, αυτό εκεί επιμένει να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος.

-1 από μένα εκτός και αν έχει σημασία το αν οι ντομάτες μου φωτογραφίζονται στην Άνω-Κάτω ραχούλα ή στο L.A.

Προαιρετική αγγαρεία. Αν δεν θέλεις, ανεβαίνουν και χωρίς αυτό... Για μένα έχει νόημα κυρίως για τοπία και λοιπά θέματα που δεν ταυτοποιούνται, αλοιώς δεν έχει σημασία.

Πως το απενεργοποιώ τότε, γιατί δεν το βρίσκω.

Όσο αφορά τα τοπία είχα ανεβάσει κάτι βάρκες και μου ζήτησαν Property Release(!!!)

PS: Τώρα βρήκα πως αν δεν το πειράξεις καθόλου δεν σου ζητάει να κάνεις zoom Κλπ.

Μου φαίνεται πως λάλησε ο σημερινός inspector του SS!

Μου απέρριψε φωτογραφίες όπως ένα λευκό πιάτο με μακαρόνια σε άσπρο φόντο, κόκκινες απλές χάντρες σε άσπρο φόντο, καφές σε σκόνη σε άσπρο φόντο κλπ με την αιτιολογία: Trademark--Contains potential trademark or copyright infringement

...

Κατόπιν ωρίμου σκέψης, κατέβασα τις φωτογραφίες μου από τα FuturePicks και 123RF. Ο λόγος, πολύ απλός - δεν έχω πουλήσει ούτε μια φωτογραφία μέσω αυτών, ποιός ξέρει ίσως δεν είναι το στύλ μου.

Κατά τα άλλα, στο SS συνάντησα κάποιες φωτογραφίες που φέρουν όλες ανεξαιρέτως τον τίτλο: "Parthenon... blahblahblah", ενώ τα πραγματικά θέματα είναι π.χ. το Ερέχθειο, μια κολώνα από τον ναό του Ολυμπίου Διός κ.λ.π. Ο "συνάδελφος" ή είναι άσχετος και ήρθε για ώρες στην Αθήνα, τον πήγανε βόλτα να δεί τον Parthenon και νόμιζε ότι όλα είναι... Parthenon, ή το πιθανότερο είναι πονηρός, και επειδή τα keywords "parthenon", "acropolis" είναι ψηλά στην λίστα και αυξάνονται οι πωλήσεις σου, κοπάνησε αναντάμ-μπανταντάμ τις λεξούλες, κι όποιον πάρει ο χάρος.
Έστειλα βέβαια message στους κ.κ.υπεύθυνους του SS, επισημαίνοντας - μεταξύ άλλων - τον κίνδυνο να βρεθούν κάποιοι artists (με βαθειά γνώση του αντικειμένου) να προμοτάρουν διάφορα με φαρδιά-πλατειά το "Parthenon", και στη φωτό να παίζουν άσχετα. Υποτίθεται ότι θα μου απαντούσαν εντός 24 ωρών... και οι μέρες περνάνε, κοντεύουνε βδομάδα.

Δεν μπορώ να πω πως έκανες καλά που κατέβασες τις φωτογραφίες σου. Με minimum payout 50$ θα μπορούσες κάποια στιγμή να τα πάρεις.

Το εξοργιστικότερο πρακτορείο είναι το crestock. Όχι μόνο απορρίπτουν φωτογραφίες σου άνευ λόγου της τάξεως 70%-100%, έχουν χαμηλή αγοραστική κίνηση αλλά και δυσκολεύονται στις πληρωμές. Θα δεις πολλά μηνύματα στο forum τους του στυλ "I want to close my account" και "where is my money".

Το keyword spamming δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα και είναι ενοχλητικό για τους αγοραστές. Υπάρχουν contributors που στείλανε email για σοβαρότερα θέματα, από copyright issue έως account takeover και δεν έλαβαν ποτέ τους απάντηση.

Στα δύο συγκεκριμένα πρακτορεία δεν έχω πουλήσει ούτε μία! Δεν ξέρω γιατί... και φαντασθείτε ότι έχω πουλήσει σε "κουφά" agencies, όπως το veer και το canstock.

Για το spamming συμφωνούμε απολύτως, αλλά σε λίγο θα δούμε το Big Ben ως Πύργο του Άϊφελ αν συνεχίσουμε έτσι :flipout: ας γελάσουμε για να μην κλάψουμε,,,

Έχεις πουλήσει στο canstock;;; :rifle: Πως τα κατάφερες βρε;

Κακά τα ψέματα, σαν το SS και IS δεν υπάρχουν. Το fotolia και dreamstime μπορεί να έρχονται ακολούθως αλλά αν δεν είσαι αποκλειστικός τους το πολύ να εισπράξεις δύο φορές το χρόνο και αυτό με το ζόρι.

Έχεις πουλήσει στο canstock;;; :rifle: Πως τα κατάφερες βρε;

Κακά τα ψέματα, σαν το SS και IS δεν υπάρχουν. Το fotolia και dreamstime μπορεί να έρχονται ακολούθως αλλά αν δεν είσαι αποκλειστικός τους το πολύ να εισπράξεις δύο φορές το χρόνο και αυτό με το ζόρι.

εγώ στο FT έχω το 1/4 των εισπράξεων του SS. Δηλ. έχω πάρει πάνω από 800 ευρώ, και δεν είμαι exclusive.

να ρωτησω κατι
τετοιο effect πως το πετυχαινεις?
http://www.shutterstock.com/pic-3890854/stock-photo-green-grassland-and-storm-cloud.html

και πως γινεται να λενε οτι δεν θελουν υπερβολικα επεξεργασμενες φωτο για να μπορει ο αγοραστης να τις επεξεργαστει οπως θελει και απο την αλλη στα top να ειναι ολο τετοιες φωτο?