Mikhail Pletnev

Για το ακριβώς αντίθετο συζητάμε φίλε μου Alex, δηλαδή αν η αξιόποινη πράξη αναιρεί την καλλιτεχνική προσφορά του δράστη.

Πάνο το κατάλαβα, αλλά ορισμένες φορές δεν είμαι σίγουρος αν το έχουν καταλάβει το οι ίδιοι οι αντίδικοι. Απλά μερικές φορές είναι πιο ευγενικό να χρησιμοποιήσεις το πρώτο ενικό...

Δυστυχώς αυτή η νέα μορφή επικοινωνίας (φόρουμ) είναι μια μίξη γραπτού και προφορικού λόγου και πολύ συχνά βλέπουμε να επικρατούν τα αρνητικά κάθε μορφής και να εκτρέπονται οι περισσότερες συζητήσεις που επιχειρούν να προσεγγίσουν ένα ευαίσθητο θέμα. Το οποίο βρίσκω πολύ ενδιαφέρων και θα λυπηθώ αν κλείσει.

Ναι Διονύση μου αλλα εδώ έχουμε ξεφύγει. Ενα γεγονός που σήμερα αναπαράγεται από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όταν ποστάρεται στη Μουσική κατηγορία κατηγορείται για "πρωϊνάδικο" και Espresso και εξοβελίζεται με συνοπτικές διαδικασίες αφού η Κατηγορία της Μουσικής (κατά τους υπεύθυνους) ασχολείται μόνο με αυτή καθεαυτή τη μουσική και τίποτε άλλο.

Όχι μόνο σύμφωνα με τους υπεύθυνους αλλά και σύμφωνα με τα μέλη της, η Μουσική Κατηγορία ασχολείται με τη Μουσική. Αδυνατώ να διακρίνω το αξιόμεμπτο όπως αφήνετε να εννοηθεί. Αν συχνάζατε περισσότερο στη γειτονιά μας θα το είχατε διαπιστώσει και δεν θα χρειαζόταν να σας το επισημάνω. Επίσης ούτε οι υπεύθυνοι ούτε τα μέλη της κατηγοέχουν ξεφύγει από κάπου ή για κάπου.

Όχι μόνο σύμφωνα με τους υπεύθυνους αλλά και σύμφωνα με τα μέλη της, η Μουσική Κατηγορία ασχολείται με τη Μουσική. Αδυνατώ να διακρίνω το αξιόμεμπτο όπως αφήνετε να εννοηθεί. Αν συχνάζατε περισσότερο στη γειτονιά μας θα το είχατε διαπιστώσει και δεν θα χρειαζόταν να σας το επισημάνω. Επίσης ούτε οι υπεύθυνοι ούτε τα μέλη της κατηγοέχουν ξεφύγει από κάπου ή για κάπου.

Είναι άκρως ειρωνικό τα μέλη που στη μουσική κατηγορία δεν έχουν ξεφύγει ποτέ όπως λες, τα ίδια μέλη να χαρακτηρίζουν εδώ μέσα όσους είναι αντίθετοι με αυτούς "φαρισαίους" για το ίδιο θέμα.

Ωραία πράγματα.
Μπράβο..................................

Να είστε περήφανοι για τη γειτονιά σας.

Last edited:
Ναι Διονύση μου αλλα εδώ έχουμε ξεφύγει. Ενα γεγονός που σήμερα αναπαράγεται από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όταν ποστάρεται στη Μουσική κατηγορία κατηγορείται για "πρωϊνάδικο" και Espresso και εξοβελίζεται με συνοπτικές διαδικασίες αφού η Κατηγορία της Μουσικής (κατά τους υπεύθυνους) ασχολείται μόνο με αυτή καθεαυτή τη μουσική και τίποτε άλλο.

Είναι άκρως ειρωνικό τα μέλη που στη μουσική κατηγορία δεν έχουν ξεφύγει ποτέ όπως λες, τα ίδια μέλη να χαρακτηρίζουν εδώ μέσα όσους είναι αντίθετοι με αυτούς "φαρισαίους" για το ίδιο θέμα.

Ωραία πράγματα.

Jim..., χωρις να θελω να κανω το διερμηνεα του Skakinen νομιζω πως αναφερεται στο bold του economides. Δεν λεει οτι τα μελη της μουσικης δεν εχουν ξεφυγει ποτε.
Εισαι λιγο αδικος τωρα οσον αφορα τη γειτονια...

Jim..., χωρις να θελω να κανω το διερμηνεα του Skakinen νομιζω πως αναφερεται στο bold του economides. Δεν λεει οτι τα μελη της μουσικης δεν εχουν ξεφυγει ποτε.

Ακριβώς αυτό που έγραψα λένε τα bold.

Δεν έχουν ξεφύγει στην ειδική κατηγορία, αλλά, για το ίδιο θέμα στην εκτός είναι οκ να ξεφύγουμε και λίγο...

Tο μεταφραζουμε διαφορετικα, μαλλον ο Διονυσης το μεταφραζει διαφορετικα, φιλε Jim...

Δεν νομιζω οτι λεει για θεματα πειθαρχειας στην κατηγορια και ξεσαλωματος σε αλλες.

Ετσι το αντιλαμβανομαι, και φυσικα μπορει να κανω λαθος.

Αντιπαρέρχομαι την ειρωνεία σου.
Για τελευταία φορά.

Το θέμα δεν άπτεται της Μουσικής Κατηγορίας.
Κακώς άνοιξε εκεί.
Η επιλεκτική ευαισθησία, Ναι: είναι φαρισαϊσμός του χειρίστου είδους.
Οπως και το 'σταύρωσον αυτόν!'-πριν καν περατωθεί η ανακριτική διαδικασία και απαγγελθούν κατηγορίες.
Το θέμα χρησιμοποιήθηκε σαν βήμα για να πεί ο καθένας την άποψή του για την παιδεραστία και μερικοί μάλιστα 'ξέφυγαν' άσχημα. Ζήτησαν να του κόψουν τα δάχτυλα, να τον κάψουν και άλλα τέτοια ωραία.
Εσένα σε πείραξε το 'Φαρισαίοι'.
Αυτό κράτησες από όλο το πατιρντί.
Και βρήκες την ευκαιρία να λοιδωρήσεις και ...τη γειτονιά μας.
Σε ευχαριστούμε θερμά.

Αντιπαρέρχομαι την ειρωνεία σου.
Για τελευταία φορά.

Το θέμα δεν άπτεται της Μουσικής Κατηγορίας.
Κακώς άνοιξε εκεί.
Η επιλεκτική ευαισθησία, Ναι: είναι φαρισαϊσμός του χειρίστου είδους.
Οπως και το 'σταύρωσον αυτόν!'-πριν καν περατωθεί η ανακριτική διαδικασία και απαγγελθούν κατηγορίες.
Το θέμα χρησιμοποιήθηκε σαν βήμα για να πεί ο καθένας την άποψή του για την παιδεραστία και μερικοί μάλιστα 'ξέφυγαν' άσχημα. Ζήτησαν να του κόψουν τα χάχτυλα, να τον κάψουν και άλλα τέτοια ωραία.
Εσένα σε πείραξε το 'Φαρισαίοι'.
Αυτό κράτησες από όλο το πατιρντί.
Και βρήκες την ευκαιρία να λοιδωρήσεις και ...τη γειτονιά μας.
Σε ευχαριστούμε θερμά.

Τι έγινε Κώστα?

Γράφεις και στην espresso τώρα?

Διάβασα τό νήμα καί τά διαγραμένα..
.Είναι όντως μιά έντονη συζήτηση.
Επίσης δέν είναι παιδόφιλος ο Pletniev αλλά κατηγορείται γιά παιδοφιλία.
Παλιότερα είχε γίνει συζήτηση πάντως στήν Μουσική Κατηγορία γιά τόν Cecil Taylor μέ αφορμή τό έργο του όμως,όπου απο συνομιλητές προσετέθη καί τό ζήτημα τής παιδοφιλίας του.
Η Συζήτηση ήταν έντονη μέ παρόμοιο στύλ απόψεων αλλά τό νήμα είχε μείνει στήν Μουσική,ακριβώς επειδή αφορούσε τό έργο τού Cecil Taylor..
Δυό-τρείς παρατηρήσεις:
1)To μέλος πού άνοιξε τό νήμα στην Μουσική , είχε ρεπορτάζ πού δέν αφορούσε την Μουσική ιδιότητα τού Καλλιτέχνη..

2)Οι αντιδράσεις ´ιδεολογικής καθαρότητος´πού διάβασα στην Cafe απο φίλους ήταν τουλάχιστον υπερβολικές.
Οταν μάλιστα κάποιοι απ´αυτούς συμμετέχουν καί στην καφέ καί οχι μόνον στήν Μουσική.

3)Οι αντιδράσεις άμεσης καταδίκης τού εν λόγω προσώπου ακολούθησαν τήν γνωστή επωδό τής πρώιμης ενοχοποίησης κάποιου κατηγορουμένου..
Πάλι καλά πού τουλάχιστον έλειψαν οι παλιότερες(σέ ανάλογα θέματα)διαστροφικές περιγραφές μελών γιά τό τί θάθελαν νά κάνουν στόν βιαστή κ.λ.π.,κ.λ.π...Τόσο μάλιστα διαστροφικές πού σχεδόν έμοιαζαν μέ τήν απαράδεκτη πράξη τού βιαστή.

Ας πέσουν γενικώς οι τόνοι πάντως..

Προσωπικά δέν θάχα αντίρρηση το νήμα νάμενε στην Μουσική κατηγορία,γιατί δέν θεωρώ οτι κινδυνεύει η ποιότητά της απο τέτοια νήματα έστω καί ´κουτσομπολίστικα´..Καί φυσικά έχουν γίνει flames και στήν Μουσική πού και πάλι δέν υποβίβασαν τήν ποιότητά της..
Αλλά και η μεταφορά του εδώ καί πάλι δέν υποβιβάζει τήν παρούσα Κατηγορία..

Ως μέλος πού εδώ και 5 χρόνια πρέπει νάχω παρουσιάσει πάνω από 200 θέματα κατά τό μάλλον ή ήττον πρωτότυπα στην Μουσική,αλλά έχω συμμετάσχει καί σέ πάμπολλες συζητήσεις βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι εκεί πέρα ,και ταυτοχρόνως συμμετέχω και στήν Cafe νά αρχίσω νά νοιώθω διχασμένος??:cool::cool::blush:

Last edited:
Ρε παιδιά μύγα σας τσίμπησε;;;;;;

Ας δούμε λίγο τα γεγονότα ένα ένα μπας και ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα:

1. Υπάρχει μια είδηση για superstar της κλασσικής μουσικής "βιομηχανίας" που αναφέρει ότι συνελήφθη για ειδεχθές έγκλημα

2. Ο εν λόγω καλλιτέχνης έχει πλούσιο δισκογραφικό και μη έργο, αρκετό για να τον κατατάσσει στους μεγάλους της γενιάς μας (προσωπικά όπως είπα δεν τον πολυπάω αλλά περί ορέξεως...)

3. Βρεθήκαμε λοιπόν στο θρεντ αυτό να συζητήσουμε κατά πόσο το ένα αναιρεί το άλλο.

Προς τι οι προσβολές;;; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω...

Τα ίδια και τα ίδια επανέρχονται σε διάφορά νήματα. Πέρα από το πραγματικό ή όχι της ιστορίας μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ακούγονται οιμωγές για τα καϋμένα θύματα που τα εκμεταλλεύονται οι ακόρεστοι δυτικοί σεξοτουρίστες-καθάρματα. Φαίνεται όμως ότι η ηθική εξαντλείται νοτίως της ζώνης μας και στην απαίτηση εξόντωσης του μιάσματος. Προφανώς δεν είναι ανήθικο να βυθίζεις λαούς ολόκληρους στην ανέχεια, την πείνα, την αρρώστια και την άγνοια.Μπορεί δηλαδή ο μάγκας δυτικός επενδυτής, επιχειρηματίας, καταναλωτής, τουρίστας όλους αυτούς να τους ξεζουμίζει και να τους απαυτώνει παντοιοτρόπως (με πρώτα θύματα τα παιδιά) αλλά προς θεού όχι σεξουαλικώς. Τότε είναι ηθικός, κύριος. Μόνιμη πηγή της υποκρισίας είναι η αναγωγή του συμπτώματος σε αίτιο.Και αυτό ισχύει και για τους παιδόφιλους...

Παρακαλώ να ηρεμήσουμε όλοι. Όποιος θέλει να τοποθετηθεί επί του θέματος, έχει καλώς. Οποιαδήποτε ειρωνική, χλευαστική τοποθέτηση θα διαγράφεται αμέσως, σύμφωνα με τους Κανονισμούς. Ευχαριστώ...

Πάντως νομίζω ότι στη συγκεκριμένη κουβέντα το θέμα δεν είναι κατά πόσο ένας παιδεραστής (ή αντιστοίχως ένας δολοφόνος, ρατσιστής, φασίστας ή οτιδήποτε άλλο) μπορεί παράλληλα με τη διαστροφή του να παράγει μεγάλη Τέχνη. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε (βάσει όσων διάβασα αν μη τι άλλο), και η ίδια η ιστορία το αποδεικνύει με πολλά παραδείγματα.

Το θέμα που προκύπτει, για μένα, είναι το κατά πόσο κάποιος πιστοποιημένα επικίνδυνος άνθρωπος (δολοφόνος, παιδεραστής ή ό,τι άλλο) μπορεί να απολαμβάνει ασυλία στην κοινωνία σήμερα λόγω του καλλιτεχνικού του έργου. Ή αλλιώς, το κατά πόσο μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος ένας πιστοποιημένος δολοφόνος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς τον κίνδυνο για τους γύρω του, επειδή έχει τα φόντα να δημιουργήσει κάτι εξαιρετικό. Με λίγα λόγια, το πρόβλημα είναι όχι το πως θα αναγνωρίσουμε ή όχι μια ιδιοφυία μετά θάνατον, αλλά το τι θα κάνουμε με ανθρώπους που κυκλοφορούν σήμερα γύρω μας.

Ειλικρινά δεν μπορώ να πάρω θέση σ'αυτό, δεδομένου ότι θεωρώ τη μουσική ως τη μισή μου ζωή, και, αν μιλούσαμε ας πούμε για μια ιδιοφυία όπως αυτή του Mahler, θα προτιμούσα να κυκλοφορεί γύρω μου με κίνδυνο να με σκοτώσει, αν ανήκε σ'αυτή την κατηγορία, παρά να του στερηθεί η ευκαιρία να γράψει όσα έγραψε. Ή, για να το θέσω σε σημερινά δεδομένα, αν κάποιος μου έλεγε ότι ο Abbado είναι ψυχασθενής και επικίνδυνος, θα του απαντούσα πως δεν με απασχολεί. Σε άλλους καλλιτέχνες, ή σε άλλες Τέχνες, μπορεί αν σκεφτόμουν ανάποδα..

Last edited:
Πάντως νομίζω ότι στη συγκεκριμένη κουβέντα το θέμα δεν είναι κατά πόσο ένας παιδεραστής (ή αντιστοίχως ένας δολοφόνος, ρατσιστής, φασίστας ή οτιδήποτε άλλο) μπορεί παράλληλα με τη διαστροφή του να παράγει μεγάλη Τέχνη. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε (βάσει όσων διάβασα αν μη τι άλλο), και η ίδια η ιστορία το αποδεικνύει με πολλά παραδείγματα.

Το θέμα που προκύπτει, για μένα, είναι το κατά πόσο κάποιος πιστοποιημένα επικίνδυνος άνθρωπος (δολοφόνος, παιδεραστής ή ό,τι άλλο) μπορεί να απολαμβάνει ασυλία στην κοινωνία σήμερα λόγω του καλλιτεχνικού του έργου. Ή αλλιώς, το κατά πόσο μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος ένας πιστοποιημένος δολοφόνος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς τον κίνδυνο για τους γύρω του, επειδή έχει τα φόντα να δημιουργήσει κάτι εξαιρετικό. Με λίγα λόγια, το πρόβλημα είναι όχι το πως θα αναγνωρίσουμε ή όχι μια ιδιοφυία μετά θάνατον, αλλά το τι θα κάνουμε με ανθρώπους που κυκλοφορούν σήμερα γύρω μας.

Ειλικρινά δεν μπορώ να πάρω θέση σ'αυτό, δεδομένου ότι θεωρώ τη μουσική ως τη μισή μου ζωή, και, αν μιλούσαμε ας πούμε για μια ιδιοφυία όπως αυτή του Mahler, θα προτιμούσα να κυκλοφορεί γύρω μου με κίνδυνο να με σκοτώσει, αν ανήκε σ'αυτή την κατηγορία, παρά να του στερηθεί η ευκαιρία να γράψει όσα έγραψε. Ή, για να το θέσω σε σημερινά δεδομένα, αν κάποιος μου έλεγε ότι ο Abbado είναι ψυχασθενής και επικίνδυνος, θα του απαντούσα πως δεν με απασχολεί. Σε άλλους καλλιτέχνες, ή σε άλλες Τέχνες, μπορεί αν σκεφτόμουν ανάποδα..

Μάλιστα ... και φαντάζομαι ότι στους συγγενείς του ανθρώπου που θα σκότωνε ή θα βίαζε ή θα.... θα έλεγες ότι "τι να κάνουμε η τέχνη υπεράνω όλων"

Στέλιο σωστά το αντιλαμβάνεσαι. Φυσικά και δεν λέω ότι δεν έχουμε ξεφύγει ποτέ.

Από τη μία δεν έχει σχέση το έργο με τη ζωή του καλλιτέχνη, από την άλλη αν ήταν το δικό μας παιδί που βιάστηκε, θα νοιώθαμε "κάπως" (τουλάχιστον...), αν βλέπαμε τις πωλήσεις και την αποδοχή του έργου του παιδεραστή-βιαστή ανεπηρέαστο.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι η πλειοψηφία των μουσικόφιλων επηρεάζεται σαφώς από την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη και μάλιστα χρησιμοποιεί αυτήν την άποψη (όποτε βολεύει) για να απορρίψει ή να υπερτονίσει το έργο του. Δεν ξεχνώ το μαλλί κομμωτηρίου κάποιων heavy metal groups και πόσο εύκολα τα απέρριπτα, με συνοπτικές διαδικασίες...

Αυτός "κάνει παρέα τον πλανητάρχη", αυτός είναι "mainstream", ο άλλος "επαναστάτης" κοκ, είναι λίγα από αυτά που ακούγονται και είναι σαφώς λιγότερο άσχημα από την παιδοφιλία ή τον βιασμό.

Από την άλλη είναι το έργο. Πως να πετάξεις στα σκουπίδια ένα αριστούργημα, ένα μνημείο της ανθρωπότητας?

Άστα να πάνε δηλαδή... Και θέλετε να βγάλετε και άκρη...

Για την θέση όμως, που πρέπει να έχει ένα νήμα η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη... ο μόνος που μπορεί να γνωρίζει είναι αυτός που το ανάρτησε! Αυτός είναι που ξέρει ακριβώς το θέμα συζήτησης... Αυτός είναι που έχει την ανάγκη να πάρει τη γνώμη των μελών μιας συγκεκριμένης κατηγορίας και καλό θα είναι αυτό να γίνεται σεβαστό. Άλλωστε οι υπόλοιποι, μερικές φορές, είμαστε και off topic.

Πολλά θέματα έχουν σχέση με περισσότερες από μία κατηγορίες. Είτε στην μία είτε σε κάποια άλλη, η «βλάβη» που μπορεί να προξενηθεί από κακόβουλα post και συμπεριφορές έχει αντίκτυπο στο forum και όχι στη κατηγορία.

Μάλιστα ... και φαντάζομαι ότι στους συγγενείς του ανθρώπου που θα σκότωνε ή θα βίαζε ή θα.... θα έλεγες ότι "τι να κάνουμε η τέχνη υπεράνω όλων"

Ξεκαθάρισα ότι μιλάω τελείως υποκειμενικά και ειλικρινά, δεν είπα ότι η άποψή μου είναι σωστή. Απλά έδωσα ένα παράδειγμα για το πόσο σχετικά είναι όλα αυτά...

Ωραία πράγματα.

Νομίζω ότι δεν χρησιμοποίησα τη λέξη ποτέ οπότε μάλλον κατάλαβες λάθος.
Πάντως είμαστε περήφανοι για τη γειτονιά μας.
:smile:

Ξεκαθάρισα ότι μιλάω τελείως υποκειμενικά και ειλικρινά, δεν είπα ότι η άποψή μου είναι σωστή. Απλά έδωσα ένα παράδειγμα για το πόσο σχετικά είναι όλα αυτά...

Και εγώ στην υποκειμενική σου γνώμη απάντησα, για να συγκεκριμενοποιούμε και λίγο τις θεωρίες. Δεν είπα ότι η γνώμη σου είναι σωστή ή όχι, απλά ενδιαφέρομαι να μάθω τι θα απαντούσες ......

Για την θέση όμως, που πρέπει να έχει ένα νήμα η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη... ο μόνος που μπορεί να γνωρίζει είναι αυτός που το ανάρτησε! Αυτός είναι που ξέρει ακριβώς το θέμα συζήτησης... Αυτός είναι που έχει την ανάγκη να πάρει τη γνώμη των μελών μιας συγκεκριμένης κατηγορίας και καλό θα είναι αυτό να γίνεται σεβαστό. Άλλωστε οι υπόλοιποι, μερικές φορές, είμαστε και off topic.

Πολλά θέματα έχουν σχέση με περισσότερες από μία κατηγορίες. Είτε στην μία είτε σε κάποια άλλη, η «βλάβη» που μπορεί να προξενηθεί από κακόβουλα post και συμπεριφορές έχει αντίκτυπο στο forum και όχι στη κατηγορία.

Δηλαδή αύριο θά ανοίξω ένα νήμα γιά τόν Jarrett στούς προβολείς καί άν μού το μεταφέρουν θά βγώ νά διαμαρτυρηθώ...........................(δέν αναφέρομαι στο νήμα τού φίλου economides,αλλά στην δική σου ´γενική τοποθέτηση´)
Οσο γιά τά περί αντικτύπου στό φορουμ,επίτρεψε νά υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις.Δέν υπάρχει μόνον μιά.-bye--bye-

Οπως επίσης γιά τό τί θεωρείται κακόβουλο,καλόβουλο ή υποκριτικό πόστ..............