Μικρές συμβουλές και κόλπα για τα μαστορέματα.

Τα πόδια στο σκαμπό θα εφάπτονται υπο γωνία αφου τα κόψεις στις μοίρες κλίσης που θέλεις. Νομίζω στις 20 μοίρες εαν θέλεις και ψηλά ποδαράκια εισαι καλά.
Μπορεί και λιγότερο.. Δες το αφου κάνεις τα σημαδάκια, με το μάτι που θα φτάσει το πόδι στις αντίστοιχες μοίρες..

Χρησιμοποίησε μοιρογνωμόνιο (ενα απλό κάνει) και με το μολύβι χαράζεις την ευθεία κοπής στο ξύλο . Επειτα κόβεις με πριόνι χειρός ή σέγα ..

Ετσι εννοεις τις μοίρες? Η κόκκινη γραμμή ειναι που θα κοψω. Ειναι το πάνω μερος των 2 ξυλων που ειναι ενωμένα
gonia.jpg

Τα πόδια στο σκαμπό θα εφάπτονται υπο γωνία αφου τα κόψεις στις μοίρες κλίσης που θέλεις. Νομίζω στις 20 μοίρες εαν θέλεις και ψηλά ποδαράκια εισαι καλά.
Μπορεί και λιγότερο.. Δες το αφου κάνεις τα σημαδάκια, με το μάτι που θα φτάσει το πόδι στις αντίστοιχες μοίρες..

Χρησιμοποίησε μοιρογνωμόνιο (ενα απλό κάνει) και με το μολύβι χαράζεις την ευθεία κοπής στο ξύλο . Επειτα κόβεις με πριόνι χειρός ή σέγα ..

Οι 20 μοίρες σε ενα πόδι μήκους 40 εκατοστων πχ εχει μια αποκλειση στην καθετότητα περίπου 15 εκατοστων . Τεράστια για πόδι θοδωρη .

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ετσι εννοεις τις μοίρες? Η κόκκινη γραμμή ειναι που θα κοψω. Ειναι το πάνω μερος των 2 ξυλων που ειναι ενωμένα
gonia.jpg

Έτσι ακριβώς φίλε μου , και στα δυο μέρη του ποδιού .

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το ίδιο θα κανεις και στην κάτω πλευρά με αντίθετο κόψιμο . Γενικα τα κοψιματα πανω-κάτω να ειναι παράλληλα .

Λογικά οι 20 ίσως ειναι όντως πολλές εχεις δίκιο . Για αυτο του λέω να το δεί με το μάτι αφου χαράξει στις μοίρες που θέλει.

Βασικά ανάποδα το είπα γράψτε λάθος. Λιγότερες μοίρες αν θέλει ψηλά ποδαράκια και περισσότερες στα κοντά ..

Ευχαριστώ παίδες! Εχω φτιάξει το κάθισμα και δεν εχω προχωρήσει στα ποδια τόσο καιρό γιατι δεν ημουν σίγουρος για το κόψιμο μην κάνω @@ :)

Ενα tip για πολυ πιο καθαρες καθετες κοπες με φαλτσοπριονο ακομα και με μετριας ποιοτητας δισκο .
Αντικατασταση πλακας κοπης με κοντρα πλακε 8χιλιοστων .
Εδω με προχειρο πατρον απο mdf ρεταλι .

Αφου τοποθετησουμε το κομματι ξυλου και το βιδωσουμε κανουμε με το ιδιο το φαλτσοπριονο μια κοπη στο κομματι που τοποθετησαμε .

Η μεγαλη διαφορα στο παχος του κενου ειναι εμφανης , απο 1,6 εκατοστα στα 2,6 χιλιοστα το παχος του δισκου .

Ετσι παταει καλυτερα το ξυλο που θελουμε να κοψουμε στο σημειο κοπης και γινεται πολυ πιο καθαρη και με ακριβεια κοπη . :violent-smiley-030:

Παιδες θελω την βοήθεια σας. Δεν εχω εμπειρια, αλλα εχω πολύ όρεξη και οπως οι περισσότεροι ξεκινάω με παλέτες. Θέλω να φτιάξω αυτά τα σκαμπουδάκια, που οπως βλεπετε τα ποδια δεν ειναι κατακόρυφα προς το έδαφος, εχουν μια κλιση προς τα εξω ωστε να μπαινει το ενα μέσα στο αλλο. Εκει ειναι το προβλημα μου, πως υπολογίζω και πως κόβω το πάνω μερος των ποδιών ωστε να υπάρχει η κλιση αυτη και καμια ιδεα πως να τα στερεώσω στο "κωλο" του σκαμπό γιατι για να καρφωθουν στο τελάρο δεν νομιζω να γινεται αφου δεν θα εφαπτονται λογω κλίσης.

3df75ac48e32e60c7680e5c6ce8e4284.jpg

Ξέρω οτι ζητάω πολλά αλλα αν καποιος μπορει να βοηθήσει, η εστω κανα video στο youtube με κατι παρόμοιο θα με βοηθούσε πολυ

Πρεπει να κοψεις φαλτσα και στις δυο μεριες για καθε ποδι. Εαν εχεις φαλτσοπριονο αυτο ειναι ευκολο με μια κοπη κανεις και τα δυο φαλτσα στο ποδι. Προτεινω 7-9°.
Δες εδω ενα τροπο οπου με το παγκοπριονο και ενα εξυπνο κολπο κοβει το καθε ποδι μια φορα, στο 0:29.
https://www.youtube.com/watch?v=QkKkoh2BaTI

*Οταν λεω δυο φαλτσα εννοω οτι το μπροστα δεξι ποδι πρεπει να γερνει προς τα πισω (πρωτο φαλτσο) και προς τα αριστερα (δευτερο φαλτσο). Αντιστοιχα γινεται και στα αλλα.

Ενα tip για πολυ πιο καθαρες καθετες κοπες με φαλτσοπριονο ακομα και με μετριας ποιοτητας δισκο .
Αντικατασταση πλακας κοπης με κοντρα πλακε 8χιλιοστων .
Εδω με προχειρο πατρον απο mdf ρεταλι .

Η μεγαλη διαφορα στο παχος του κενου ειναι εμφανης , απο 1,6 εκατοστα στα 2,6 χιλιοστα το παχος του δισκου .

Ετσι παταει καλυτερα το ξυλο που θελουμε να κοψουμε στο σημειο κοπης και γινεται πολυ πιο καθαρη και με ακριβεια κοπη . :violent-smiley-030:

Ωραιος ο Ηλιας!
Μου εδωσες μια ιδεα!!

Ωραίος.. Όπως τα zero clearence plates που βάζουν στα παγκοπρίονα για τον ίδιο λόγο (καθαρές κοπές - και όταν βέβαια από αυτό που κόβουν μένει λεπτό κομμάτι να μην το τραβάει ο δίσκος μέσα)

Σωστός αλλά του parkside ειναι πιο πλατη για να μπορεις να κοβεις τα φάλτσα και απο τις δυο μεριες,(δεξια αριστερα), αμα κόψεις τωρα στο δικο σου φάλτσα θα το φάς

Σωστός αλλά του parkside ειναι πιο πλατη για να μπορεις να κοβεις τα φάλτσα και απο τις δυο μεριες,(δεξια αριστερα), αμα κόψεις τωρα στο δικο σου φάλτσα θα το φάς
Για τα φάλτσα βάζεις το δικό του . Το συγκεκριμένο όπως έγραψα ειναι για καθαρές κάθετες κοπές .
Τα φάλτσα θα τα χρησιμοποιήσεις σε δοκάρια και σανιδες που δεν σε ενδιαφέρουν και τόσο τελειες κοπές .
Σε μελαμινες MDF και κόντρα πλακε που θέλεις καθαρές κοπές σπάνια εώς ποτε δεν χρησιμοποιείς φάλτσα .

παιδια, με πιο τροπο μπορει κανεις να κανει 2 αντιθετες γραμμες κατα μηκος ενος σωληνα?
Σιγουρα θα χρειαστει καποια στηριξη σε καποιο καναλι, αλλα απο εκει και περα δεν κατεβαζω καποια ιδεα...

Έχω μία μικρή παλιά αποθήκη 15τμ, η οποία έχει κεραμοσκεπή αλλά μικρής κλίσης λόγω μη διαθέσιμου χώρου, τα κεραμίδια είναι τα γαλλικά και δεν υπάρχει κάποιο ταβάνι από κάτω, η σκεπή βλέπει το βοριά και το πρόβλημα είναι το εξής: όταν βρέχει πολύ και κυρίως όταν φυσάει ταυτόχρονα (9 στις 10 φορές φυσάει βοριάς) από τα κενά που αφήνουν τα κεραμίδια όπως ακουμπάει το ένα πάνω στο άλλο φέρνει νερό μέσα στην αποθήκη αρκετό μπορώ να πω....

υπάρχει κάποιος τρόπος ή υλικό για να κλείσω τις τρύπες αυτές? (έτσι θα λυθεί μερικώς και το θέμα των ποντικιών)

Εγώ θα έβγαζα τα κεραμίδια (15τ.μ.) είναι...θα έβαζα σανίδα από κάτω επάνω μεμβράνη για κεραμίδια και θα τα ξαναέβαζα. Αν βέβαια είναι δική σου η αποθήκη.
Ότι άλλο και να κάνεις περισσότερος κόπος και αμφίβολο αποτέλεσμα.

παιδια, με πιο τροπο μπορει κανεις να κανει 2 αντιθετες γραμμες κατα μηκος ενος σωληνα?
Σιγουρα θα χρειαστει καποια στηριξη σε καποιο καναλι, αλλα απο εκει και περα δεν κατεβαζω καποια ιδεα...

Δεν αντιλαμβανομαι τι θες να κανεις. Για διατυπωσε το αλλιως please :)

Έχω μία μικρή παλιά αποθήκη 15τμ, η οποία έχει κεραμοσκεπή αλλά μικρής κλίσης λόγω μη διαθέσιμου χώρου, τα κεραμίδια είναι τα γαλλικά και δεν υπάρχει κάποιο ταβάνι από κάτω, η σκεπή βλέπει το βοριά και το πρόβλημα είναι το εξής: όταν βρέχει πολύ και κυρίως όταν φυσάει ταυτόχρονα (9 στις 10 φορές φυσάει βοριάς) από τα κενά που αφήνουν τα κεραμίδια όπως ακουμπάει το ένα πάνω στο άλλο φέρνει νερό μέσα στην αποθήκη αρκετό μπορώ να πω....

υπάρχει κάποιος τρόπος ή υλικό για να κλείσω τις τρύπες αυτές? (έτσι θα λυθεί μερικώς και το θέμα των ποντικιών)

Εγώ θα έβγαζα τα κεραμίδια (15τ.μ.) είναι...θα έβαζα σανίδα από κάτω επάνω μεμβράνη για κεραμίδια και θα τα ξαναέβαζα. Αν βέβαια είναι δική σου η αποθήκη.
Ότι άλλο και να κάνεις περισσότερος κόπος και αμφίβολο αποτέλεσμα.

Αυτό που λέει ο Νικος άνωθεν είναι και το πιο σωστό..

Μεσοβέζικη, κουραστική και χρονοβόρα λύση είναι να φτιάξεις τσιμεντακι, να ανέβεις στη σκεπή και να γεμίσεις όλα τα κενά με ένα μυστρί..

...και να ριξεις στο τσιμεντακι λιγο καφε χρωμα για να μην πολυφαινεται το μερεμετι. Το εχω κανει για να φραξω τα κενα στα τελειωματα των κεραμιδιων για να μην μπαινουν οι ποντικοι.