Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Δεν υπάρχει περίπτωση να δεις ίδιο αποτέλεσμα με κανένα φακό , μόνο στο ότι έχει πιο φωτεινό ο φακό η ΧΖ 2 υπάρχει προβάδισμα .
Ακόμη και ο κιτ 14-42 II R επάνω στην PEN E-PL5 που έχω , βγάζει καλύτερες φωτογραφίες από την ΧΖ 2 που έχει ο κουμπάρος μου .
Δεν γίνεται σύγκριση μεταξύ των αισθητήρων .

Γιάννη καλημέρα , σε εσωτερικό χώρο που την είδα όταν μου την έφερε να μου την δείξει (εγώ του την πρότεινα) ,είδα πως δεν πρόκειται για μια απλή compact και αξίζει με το παραπάνω τα 300 περίπου Ευρώ που του κόστισε . Αλλά όχι και να μπει δίπλα από m4/3 αισθητήρα . Εντάξει , πιο φωτεινός ο φακός και καλός , αλλά δεν φτάνει μόνο το 1.8 .
Και φυσικά δεν σύγκρινα φωτογραφίες που έβγαλε αυτός, αλλά είχαμε δίπλα δίπλα τις μηχανές .

Δεν συγκρινουμε αισθητηρες , αλλα συστημα αισθητηρα - φακου (αυτο καταλαβα τουλαχιστον).

Δεδομενου οτι εχεις κερδος 2 στοπ περιπου , λογω αισθητηρα στην EPL5, και "χασουρα" περιπου 2 στοπ (f/1.8 vs f/3.5) sto wide ακρο και στο τελε ακρο (f/2.8 vs 5.6) οι διαφορες που θα δεις ειναι μικρες.
Την ειχα και ειχα κανει παρομοια τεστ με τις nex - m4/3 και κιτ φακο παντα.

Με πιο φωτεινους φακους τα πραγματα φυσικα αλλαζουν... αν καποιος ομως θελει ενα συστημα με ενα φακο kit, θα προτεινα XZ2.

Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Δεν συγκρινουμε αισθητηρες , αλλα συστημα αισθητηρα - φακου (αυτο καταλαβα τουλαχιστον).

Έτσι ακριβώς ..............και με τον παλιό κιτ φακό (ο pancake 14-42ΕΖ είναι ελαφρώς καλύτερος ) η ΕΜ10 θα είναι καλύτερη , πλην εσωτερικού χώρου με χαμηλό φωτισμό όπου λόγω 1,8 η ΧΖ 2 απλά θα πλησιάσει , αλλά δεν θεωρώ καν σε απόσταση αναπνοής .

αν καποιος ομως θελει ενα συστημα με ενα φακο kit, θα προτεινα XZ2.

Συμφωνώ απόλυτα για αυτό και την πρότεινα στον κουμπάρο μου , αλλά.........................ήθελε να μπαίνει στην τσέπη , εάν δεν είχε θέμα με το μέγεθος , σαν εναλλακτική του πρότεινα να πάρει μία pm1 στα ίδια περίπου χρήματα . Είχα κατά νου και την nex3n , αλλά επειδή θα μπορούσα να του δάνειζα στην ανάγκη τον lumix 14/2.5 , έγειρε η ζυγαριά στην pen .

Για ξεκολατε λιγο με τα συν πλην στοπ αισθητηρων - φωτεινότητας φακων, το συνολικο IQ του καθε πακέτου (μηχανή φακος) δυστυχως ή ευτυχως έχει και πολλες άλλες παραμέτρους, δεν φωτογραφιζεις σε χαμηλό φωτισμό μονο και υπαρχουν κιτ φακοι που σε κανουν να ντεπεσαι και φωτεινοι φακοι compact μηχανων που ειναι για κλαματα, αυτα γενικά και αόριστα κατα τα αλλα αμεση συγκριση καθε πακετου με δειγματα σε ολες τις συνθηκες δινει και τα πιο ασφαλη συμπεράσματα.

Για ξεκολατε λιγο με τα συν πλην στοπ αισθητηρων - φωτεινότητας φακων, το συνολικο IQ του καθε πακέτου (μηχανή φακος) δυστυχως ή ευτυχως έχει και πολλες άλλες παραμέτρους, δεν φωτογραφιζεις σε χαμηλό φωτισμό μονο και υπαρχουν κιτ φακοι που σε κανουν να ντεπεσαι και φωτεινοι φακοι compact μηχανων που ειναι για κλαματα, αυτα γενικά και αόριστα κατα τα αλλα αμεση συγκριση καθε πακετου με δειγματα σε ολες τις συνθηκες δινει και τα πιο ασφαλη συμπεράσματα.

Να αγιάσει το στόμα σου !!!

Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

τι ακριβως εννοεις ?

Εχοντας την XZ2 και συγκρινοντας την με m4/3 και apcs μηχανες (με κιτ φακους) , δεν βρηκα να υστερει σημαντικα (ισως και καθολου) ....
Το συστημα εστιασης ηταν σχετικα αργο στην αρχη, αλλα βγηκε firmware update Που διορθωσε τα πραγματα σε ενα βαθμο.

Εδω συζηταμε, αν καποιος που δε θελει να επενδυσει σε φακους , μπορει να εχει παρομοιο αποτελεσμα με την ΧΖ2 και μια m4/3 με κιτ φακο ... εγω λεω κατηγορηματικα ναι.

Σ αυτο εχεις καποια αντιρρηση ?

Eπειδη καποιοι βαριουντα επισης να διαβασουν τα πρωτα ποστ μου, ας ριξουν μια ματια σ αυτες τις φωτο με την ΧΖ2 .... ισως εκπλαγουν!
https://www.flickr.com/photos/toxotis70/sets/72157632637250414/

Δε νομιζω να ειχες καλυτερο αποτελεσμα με μια m4/3 και κιτ φακο....

Last edited:
Για ξεκολατε λιγο με τα συν πλην στοπ αισθητηρων - φωτεινότητας φακων, κατα τα αλλα αμεση συγκριση καθε πακετου με δειγματα σε ολες τις συνθηκες δινει και τα πιο ασφαλη συμπεράσματα.

Δεν κολλήσαμε πουθενά βρε , ο Γιάννης παινεύει μια μηχανή την οποία πρότεινα ο ίδιος σε δικό μου άτομο , αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει καλύτερη σε αυτά τα χρήματα , με την επίπτωση στην φορητότητα δυστυχώς .
Και μη μιλάς για δείγματα .................................με τι να βγάλω ................μη μου το θυμίζεις τώρα ....................ας έγραφες αύριο :ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Εδω συζηταμε, αν καποιος που δε θελει να επενδυσει σε φακους , μπορει να εχει παρομοιο αποτελεσμα με την ΧΖ2 και μια m4/3 με κιτ φακο ... εγω λεω κατηγορηματικα ναι.

Φυσικά και έχω , μιλώ για pm1 με 14-42 ΙΙ R και μετέπειτα μοντέλα όμως γιατί αυτά έχω δοκιμάσει .

Eπειδη καποιοι βαριουντα επισης να διαβασουν τα πρωτα ποστ μου, ας ριξουν μια ματια σ αυτες τις φωτο με την ΧΖ2 .... ισως εκπλαγουν!
https://www.flickr.com/photos/toxotis70/sets/72157632637250414/

Τα έχω ξαναδεί και είναι ένας από τους λόγους που την έχω σε εκτίμηση .
Όμως δεν είναι jpeg από την μηχανή αλλά από το Adobe Photoshop Lightroom , εκεί δεν μπορεί να γίνει σύγκριση καθώς μεσολαβούν αρκετοί παράγοντες , ταλέντο στην επεξεργασία , οθόνη pc κλπ .

Γιάννη αυτο που λένε οι συνφορουμίτες είναι οτι ναι μεν σε χαμηλό φωτισμό μπορεί να έρχονται ισοπαλία αλλά σε δυναμική περιοχή σε μέτριο-καλό φως η διαφορά είναι σχεδόν 2 στοπ υπερ της ΕΜ-10 και γενικώς και η ευκρίνεια της ακόμα και με τον κιτ είναι αρκετά καλύτερη παρόλο που ο φακός της ΧΖ είναι πολύ καλός.

Υπάρχει η γνωστή παγίδα στις φωτογραφικές εμπειρίες .. δεν συγκρίνουμε πάντα τα ίδια πράγματα π.χ. δεν συγκρίνουμε σε ίδιο μέγεθος παρουσίασης και ούτε σε ισοδύναμη φωτό .. π.χ. οι περισσότερες κομπακτ υπερεκθέτουν επίτηδες για να γλυτώσουν όσο θόρυβο μπορούν, π.χ. στην τρίτη φωτό σου είναι ψιλοκαμένη η επιδερμίδα στο χέρι ..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

τι ακριβως εννοεις ?

Φυσικα και εχω και εξηγησα γιατι, οταν κανουμε συγκρισεις δεν γενικευουμε κατηγορίες αλλα αναφερόμαστε σε συγκεκριμενα πακετα,

φυσικα και δεν εχεις κανει τεστ ολες τις μηχανες m4/3 με ολους τους κιτ φακους σε ολες τις φωτιστικες συνθηκες ημερας και νυχτας για να βγαλεις τετοιο απλοικο συμπερασμα, μονο και μονο η πολυ καλυτερη σταθεροποιηση των σωματων της OLympus απο αυτη της ΧΖ2 εκμηδενιζει την διαφορα στην φωτεινοτητα του φακου για στατικα θεματα οπως αυτα που δινεις, το αν ειναι ο φακος της ΧΖ2 πολυ καλος συνολικα ή αν ο επεξεργαστης της αλλης κανει καλυτερη δουλεια απαλειφοντας θορυβο κλπ. είναι κατι αλλο απο αυτο που αναφερεις εσυ τρεις το λάδι τρεις το ξυδι με τα στοπ, αυτο εξηγησα με την τοποθετηση μου,

δεν εχει γινει καμια ιδαιτερη επξεργασια στις περισσοτερες.

Προφανως ο κουμπαρος σου δεν την εχει ξεψαχνισει ακομα , γι αυτο ειμαι σιγουρος.
Ουτε κι εσυ αλλωστε...

Κωστα και η XZ2 εχει σταθεροποιηση , μαλλον το ξεχασες .

Πουθενα επισης δεν ειπα οτι η ΧΖ2 ειναι καλυετρη απο οποιαδηποτε m4/3 , ειδικα με καποιο καλο φακο.
Αλλα μια m4/3 αντιστοιχης αξιας , και λιγο παραπανω, με καποιο κιτ φακο , ειναι σχεδον ισοδυναμες σε τελικη εικονα.
Δεν τα λεω μονο εγω αυτα ρε Κωστα , η Φυσικη τα λεει ! :p

Επισης, ξεχνας οτι σε αυτες τις μηχανες εχει γινει πολυ καλυτερο optimazation μεταξυ φακου - σωματος, εξου και τα πολυ καλα αποτελεσματα , οπως πχ και στην RX10.
Δε γινεται αυτο δυστυχως σε μηχανες με εναλλαξιμους φακους.

Αλλο παραδειγμα επισης η Sony RX1 - RX1r που ειναι σαφως καλυτερη απο μια A7 kai zeiss 35mm f/2.8 .

Last edited:

Οκ Γιαννη εχεις την αποψη σου αλλα επετρεψε μου να εχω την δικη μου (ενημερωτικα εχω επισης και την ΧΖ1) και αν διαβασεις προσεκτικα θα δεις οτι αναφερομαι και στην σταθεροποιηση της ΧΖ2, δεν την αγνοω,
η ΧΖ2 ειναι εξαιρετικη για καποιον που δεν θελει να αλλαζει φακους , ειδικα στα χρηματα που ειναι τωρα.

Κωστα, δεν ειναι αποψη μου.... μαθηματικα ειναι , και τα εξηγησα παραπανω.

Εδω μιλαμε για μια μηχανη 250 ευρω (καινουργια) vs μια μηχανη m4/3 σε αντιστοιχα χρηματα , αντε και λιγο παραπανω με κιτ φακο.

Δε μιλαμε για Omd em10 kai em1 τον 12-40mm.

Για να μη παρεξηγουμαι, το εχω πει πολλες φορες ... μιλαμε για κιτ φακους.

Ξερεις ποσες φορες , προσπαθοντας να εξηγησω το ιδιο πραγμα σε συναδελφους , εχω "μαλωσει" μαζι τους ?
Προσφατα , συναδελφος επεμενε για το ιδιο πραγμα , με τη καινουργια του Nikon 5200 + kit fako VS rx10 ... φανταζομαι ξερεις τι εγινε οταν τις βαλαμε διπλα-διπλα , κι ας ειχε η nikon καλυτερο αισθητηρα!

Last edited:
Αν η φωτογραφική ποιότητα μετριοταν μόνο σε φωτεινότητα και μέγεθος αισθητήρα τότε όλοι θα ψωνιζαμε βασει spec sheet. Μάλλον όμως είναι πολύ πιο σύνθετο το πρόβλημα. Αυτό κατάλαβα ότι λέει ο φίλος kbouk.

μα εδω μιλαμε μονο για τη τελικη ποιοτητα φωτο... δεν αναφερθηκα πουθενα σε αλλες δυνατοτητες και προτιμησεις.

αλλωστε , δε συγκρινουμε high end σωματα m4/3 με μια compact... δεν εχει νοημα αλλωστε (τουλαχιστον οχι με μια τοσο φτηνη compact μηχανη).

Αυτο που λεμε, και σ αυτο ειμαι καθετος, οτι αν καποιος με ρωτησει τι μηχανη να παρει με λιγα λεφτα (αντε μεχρι 300 ευρω) , δε νομιζω οτι θα του προτεινα ποτε μια m4/3 ουτε apsc μηχανη με κιτ φακο.
Επσιης , αν φερεις μια μηχανη αυτης της κατηγοριας απεναντι στην XZ2 , δε νομιζω οτι θα καταλαβεις ποια ειναι ποια σε blind test .

Σε προσφατο blind test μεταξυ pany gh3 vs rx10 , με εμπειρο συναδελφο καμεραμαν και σκηνοθετη, εκθειαζε την ανωτεροτητα της pany gh3 _ 12-35 + 35-100 (σε φωτο και βιντεο) ... και μιλαγε τελικα για την RX10 ! :p

Last edited:

Nikon 5200 + kit fako VS rx10 ...

Αναρωτιέμαι επειδή αναφέρθηκε και το οικονομικό , εάν βάζατε στην 5200 τον ανάλογο φακό ώστε το μπάτζετ να φθάσει στα 1000 ευρώ , ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα .