Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Δυστυχως δε την ξερω την TZ8. Αν ξερει καποιος αλλος μπορει να μας πει.

δύσκολα θα δεις διαφορές στην ταχύτητα. Οι Panasonic ΤΖ δεν ήταν αργές μηχανές, το αντίθετο θα έλεγα. Κι έχω ακόμα μια ΤΖ7.

Και ομως θα δει, τελικα η xz-2 εχει shutter lag 0.115sec (ταχυτερη απο αρκετες dslr), ενω η panasonic 0.41sec.

Η xz-2 ειναι δηλαδή 4 φορές πιο γρήγορη.

Καλα τοχα καταλαβει οτι ειναι ταχυτατη...

http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-xz2/olympus-xz2A.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/ZS5/ZS5A.HTM

Και ομως θα δει, τελικα η xz-2 εχει shutter lag 0.115sec (ταχυτερη απο αρκετες dslr), ενω η panasonic 0.41sec.

Η xz-2 ειναι δηλαδή 4 φορές πιο γρήγορη.

Καλα τοχα καταλαβει οτι ειναι ταχυτατη...

http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-xz2/olympus-xz2A.HTM
http://www.imaging-resource.com/PRODS/ZS5/ZS5A.HTM

Πέρα από τα specs υπάρχει και η πράξη. Και η πράξη λέει (γι αυτούς που έχουν δουλέψει με αυτές τις μηχανές) ότι η xz2 είναι ταχύτατη μηχανή για κόμπακτ, αλλά ότι στις εστιακές αποστάσεις που είναι κοινές, η διαφορά στο εστίαση και λήψη δεν είναι εύκολα αντιληπτή από το μέσο χρήστη. Και να συμπληρώσω ότι δεν είμαι ο μέσος χρήστης.

Το ότι αγόρασες μια κάμερα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάνε όλα θεικά σε σχέση με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί. Εννοείς τί εννοώ.

Πέρα από τα specs υπάρχει και η πράξη. Και η πράξη λέει (γι αυτούς που έχουν δουλέψει με αυτές τις μηχανές) ότι η xz2 είναι ταχύτατη μηχανή για κόμπακτ, αλλά ότι στις εστιακές αποστάσεις που είναι κοινές, η διαφορά στο εστίαση και λήψη δεν είναι εύκολα αντιληπτή από το μέσο χρήστη. Και να συμπληρώσω ότι δεν είμαι ο μέσος χρήστης.

Το ότι αγόρασες μια κάμερα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάνε όλα θεικά σε σχέση με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί. Εννοείς τί εννοώ.

Τις συγκεκριμενες που ειπες στον φιλο οτι δε θα δει διαφορα, τις εχεις δοκιμασει και τις 2; Εγω οχι, μονο τα specs βλεπω.

Μια χαρα εννοω, αλλα και το να μην ειμαστε μεσοι χρηστες δε μας κανει αμεσως παντογνωστες. ;)

Τις συγκεκριμενες που ειπες στον φιλο οτι δε θα δει διαφορα, τις εχεις δοκιμασει και τις 2; Εγω οχι, μονο τα specs βλεπω.

Μια χαρα εννοω, αλλα και το να μην ειμαστε μεσοι χρηστες δε μας κανει αμεσως παντογνωστες. ;)

φυσικά και τις έχω δοκιμάσει. Τη μια την έχω ακόμη στο σπίτι μου (η tz7 είναι σχεδόν ίδια με την tz8). Kαι τη xz2 την έχω χρησιμοποιήσει για μικρό χρονικό διάστημα (τότε εργαζόμουν στη Σόφια) το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2012. Τράβηξα κάτι λιγότερο από 3000 λήψεις σε ελεγχόμενο περιβάλλον (αρχείο βιβλιοθήκης και εξωτερικοί χώροι). Με την panasonic τράβηξα την ίδια εποχή περίπου 5000 λήψεις. Δεν είναι συγκρίσιμες μηχανές στην ποιότητα overall, αλλά στην εστίαση και λήψη οι διαφορές είναι ελάχιστες (στα συγκρίσιμα εστιακά μήκη).

Οκ, εγω διαβαζω παντως τα παρακατω:

Για xz-2:

Shutter Lag: Full autofocus shutter lag is lighting fast at 0.115 second at wide angle and 0.114 second at telephoto. This is faster than most DSLRs! Enabling the flash raises shutter lag to 0.177 second, but that's still faster than most cameras without the flash enabled. Manual focus shutter lag is 0.069 second while prefocused shutter lag is 0.033 second, both very fast.

Για tz8:

Shutter lag: Full autofocus shutter lag is good, at 0.41 second at wide angle and 0.44 second at full telephoto. A high speed AF mode cuts lag to 0.39 second. Prefocus shutter lag is 0.011 second, which is very fast.

Οποτε διατηρω μια επιφυλαξη για την αποψη σου.

Οκ, εγω διαβαζω παντως τα παρακατω:

Για xz-2:

Shutter Lag: Full autofocus shutter lag is lighting fast at 0.115 second at wide angle and 0.114 second at telephoto. This is faster than most DSLRs! Enabling the flash raises shutter lag to 0.177 second, but that's still faster than most cameras without the flash enabled. Manual focus shutter lag is 0.069 second while prefocused shutter lag is 0.033 second, both very fast.

Για tz8:

Shutter lag: Full autofocus shutter lag is good, at 0.41 second at wide angle and 0.44 second at full telephoto. A high speed AF mode cuts lag to 0.39 second. Prefocus shutter lag is 0.011 second, which is very fast.

Οποτε διατηρω μια επιφυλαξη για την αποψη σου.

κι εγώ έχω επιφυλάξεις για τις επιδόσεις της Α6000 στη φωτογράφηση της ριπής, αλλά επειδή δεν έχω τη δυνατότητα να τη βάλω στο χέρι και να δω πώς συμπεριφέρεται, απλώς δεν λέω τίποτε και διαβάζω αυτά που μας γράφουν οι κάτοχοί της, ειδικά αυτοί που γνωρίζουν τι να κάνουν και πώς να το κάνουν.

Εγώ το σταματώ εδώ. Δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας ή προκατειλημμένος.

Εκείνο που ξαναλέω είναι ότι έχοντας στην κατοχή μου κατά το παρελθόν και τις δυο μηχανές κι έχοντας χρησιμοποιήσει και τις δυο μηχανές σε παρόμοιες ή ίδιες συνθήκες (έτυχε, δεν έκανα τεστ, αλλά επαναλάμβανα πολλές φορές τις ίδιες λήψεις στις ίδιες εστιακές αποστάσεις) ένας μέσος χρήστης δεν θα βρει αισθητές διαφορές ανάμεσα στις συγκεκριμένες μηχανές. Και, αν θέλεις να δεις πόση είναι η διαφορά, βάλε χρονόμετρο π.χ. του κινητού και μέτρα τη διαφορά του 0.3 δευτ. κρατώντας τη μηχανή σου σε τυπική στάση εστίασης και λήψης.

φιλικά
Βλάσης

0.3 sec σε shutter lag ειναι ποοολυ μεγαλη διαφορα.
Το καλυψαμε το θεμα, ο καθενας μεσος κ οχι μεσος χρηστης ειπε την γνωμη του, παμε παρακατω.

Άραγε οι συγκρίσεις που κάνει αυτο το site http://snapsort.com/compare/Olympus-XZ-2-iHS-vs-Sony-NEX-5N έχουν βάση;
Έχει η NEX τόσο καλύτερη ποιότητα εικόνας (77 vs 49);
Και πάλι η Olympus κερδίζει;

Βασικα η Olympus κερδιζει επειδη η Sony παιρνει μηδεν στον φακο. Μπορεις να δεις τα επιμερους σκορ διαλεγοντας την επιλογη πανω πανω

Σε αυτο το λινκ παντως μπορουμε να δουμε διπλα διπλα φωτογραφιες απο τις 2 μηχανες. Νομιζω οτι της Nex μου αρεσουν πιο πολυ

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Last edited:
Βασικα η Olympus κερδιζει επειδη η Sony παιρνει μηδεν στον φακο. Μπορεις να δεις τα επιμερους σκορ διαλεγοντας την επιλογη πανω πανω

Σε αυτο το λινκ παντως μπορουμε να δουμε διπλα διπλα φωτογραφιες απο τις 2 μηχανες. Νομιζω οτι της Nex μου αρεσουν πιο πολυ

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Αν το site δεν λανθανει (εννοω στην επιλογη φακου για την ΝΕΧ, αντιστοιχου με την ΧΖ2), τοτε η διαφορα ειναι συντριπτικη...
Δειτε ενα συγκριτικο στα ISO800 :guitarist:

14114173374_0b60e717f1_b.jpg

δεν είναι αυτό το θέμα Γιάννη. Είναι η υφή της φωτογραφίας που -κακά τα ψέμματα- άλλη είναι στις κόμπακτ, άλλη στις apsc κι άλλη στις FF. Στα πάνω iso. Και υπάρχει και χρωματικός θόρυβος στα μαλλιά.

το σιτε χρησιμοποιει σταθερο φακο, μακρο, καμια σχεση με τον κιτ που λεμε....

Σιγουρα δεν ειναι ο 16-50 στη ΝΕΧ, αλλα αν δεις το exif (στο site) θα δεις οτι προκειται για Minolta Zoom (αρα ψιλοαρχαιος...)
Αυτο που λεει ο Βλασης θελω να τονισω κι εγω με το crop που εβαλα...
Οχι μονο ο θορυβος, αλλα και η απιστευτη μειωση ευκρινειας και τα τεχνουργηματα, ειναι η διαφορα των 2.

Στο Exif Report της φωτογραγιας με ISO800 γραφει:
LensInfo 100-300mm f/4.5-5.600000001
LensModel 100-300mm F4.5-5.6
LensType Minolta AF 100-300mm F4.5-5.6 APO (D) or Sigma Lens

Last edited:
εγω που εχω δει και τις δυο, επετρεψε μου να εχω αλλη γνωμη.

Την nex3n με τον κιτ φακό την είχα για καποιους μήνες και είχα βγάλει αρκετές φωτό σε διάφορες συνθήκες.
Άρα γι αυτήν έχω γνώμη.
Αν δεν υπήρχαν το πρόβλημα της πρεσβυωπίας δεν θα την είχα δώσει.
Επομένως (πιστεύω) ούτε κι ο Βλάσης.
Ήταν πολύ καλό καθημερινό εργαλείο.
Εξάλλου, το πρόβλημα του κιτ φακού ήταν οι παραμορφώσεις στα 16mm.Αν λάβουμε υπόψη την τιμή του, και το ότι διορθώνονταν εσωτερικά στα jpeg, δεν μπορώ να είμαι τόσο αυστηρός μαζί του, τη στιγμή που σε άλλους αντίστοιχους "πρεστιζατους" κιτ φακούς (λεγε με LEICA T π.χ), όλοι "σφυρίζουν" αδιάφορα για τα ίδια θέματα. .........
Και να υπενθυμίσω πως αντιπαθώ την SONY σαν εταιρεία και δεν τοχω κρύψει. ...