Moode Audio Player - μια MPD based διανομή για Raspberry Pi

Επιλέγεις τον standard kernel. Ο άλλος (του clivem από το diyaudio δηλαδή) είναι για i2s dacs.

Επιλέγεις τον ondemand governor ο οποίος είναι μια χαρά. Ο performance είναι overkill, τουλάχιστον βάσει της εμπειρίας μου (όχι με το moode).

Αυτά είναι κόλπα του Moode, δεν τα ξέρω. Ο Tim πάντως διαφημίζει εδώ και μήνες το FIFO.

Edit:

Κρατάω μια μεγάλη επιφύλαξη αλλά θεωρώ ότι αναφέρεται στα παρακάτω:

http://www.linuxjournal.com/article/3910

Με λίγα λόγια SCHED_RR vs SCHED_FIFO.

Δεν θεωρώ ότι όλα αυτά έχουν και μεγάλο νόημα, αλλά για να τα έχει βάλει θα έχει τους λόγους του.

Edit 2:

Από την πρώτη στιγμή που έχω διαβάσει τα παραπάνω στο diyaudio εδώ και καιρό, έχω αναρωτηθεί αν έχουν πεδίο εφαρμογής χωρίς την ύπαρξη real time kernel. Δεν το έχω ψάξει περισσότερο γιατί δεν σκαμπάζω τίποτα από real time, αλλά έχω την εντύπωση ότι ένας RT kernel είναι προαπαιτούμενος γι' αυτά.
" The Advanced audio kernel has performance tuning in addition to new audio capabilities. It can provide an overall benefit to the system regardless of whether I2S or USB audio device is being used.

In Moode 3.0 MPD can be configured to run under real-time thread scheduling policies, either FIFO or Round Robin (RR will be in upcoming software update). You can read about thread scheduling policies at this link. sched(7) - Linux manual page

Using real-time thread scheduling allows MPD to preempt other lower priority tasks that are in the list to be scheduled for a CPU. This simply ensures that audio related work is given higher priority that other stuff.

Another audio component in Moode 3.0 that runs under real-time scheduling is Squeezelight. It's pre-configured to use RR schedule policy "

Απάντηση του Τιμ στο νήμα του C.A. σε σχετική ερώτηση.
Δεν έχω ιδέα βέβαια αν έχουν ουσία όλα αυτά.
Όταν πέρασα τον advanced kernel είχα κάτι κολλήματα...

Δεν ξέρω τι προσφέρει το interface του, πάντως οι περισσότεροι android clients έχουν δυνατότητα δημιουργίας playlists.

Στο παρακάτω νήμα έχω παρουσιάσει αρκετούς clients:

http://avclub.gr/forum/showthread.php/142074-MPD-Music-Player-Daemon?highlight=music+player+daemon
Άνα μπράβο το έψαχναν το νήμα αυτό..
Δοκίμασα να φτιάξω με τον Mupeace και δεν το κατάφερα..
Θα δοκιμάσω και τους άλλους που λες!
Ευχαριστώ

Φρέσκο update...

Hi,

An in-place software update for Moode 3.0 is available that provides bug fixes, feature updates and improvements. See the list below

To get the update, open the System configuration page and click "CHECK for software update" then click VIEW/INSTALL. Reboot after the completion message appears.

Many thanks to all of you for taking the time to test and report bugs!Regards,
Tim

Updates

- UPD: Add real-time RR to MPD scheduler policy dropdown
- UPD: Bump squeezelite to version 1.8.5-823
- UPD: Reduce squeezelite DSP buffer setting for armv6l

Bug fixes

- FIX: Logic in Squeezelite restart job in Worker
- FIX: Pegged CPU due to FIFO schedule policy in squeezelite service
- FIX: MPD/Squeezelite fail on 1-core armv7l due to CPUAffinity setting
- FIX: Squeezelite compatibility with armv6l platform (Pi-1B/B+)
- FIX: PCM5121 chip options grayed out on Customize screen
- FIX: Incorrect coding for Audiophonics PCM5122 in audio device table

Να σημειωθεί ότι το update αυτό γίνεται μέσα από το interface. Δεν απαιτεί κατέβασμα νέου image.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Έχουμε ήδη μεταβεί στην έκδοση 3.1 , προλάβετε !!! :crown:

"Moode 3.1 is available for download at moodeaudio.org. This is primarily a bugfix release but it does contain a nice enhancement to the Browse panel that provides auto-scroll to the selected folder when the back button is pressed.

It also includes the 4.4.24-sc1 advanced kernel. It was necessary to switch to this kernel due to source-tree issues with 4.4.30-sc1. The same advanced audio capabilities and performance tunings are provided in 4.4.24-sc1.

If you are currently using Moode 3.0 you can upgrade to Moode 3.1 via in-place software update. To get the update, open the System configuration page and click "CHECK for software update" then click VIEW then INSTALL. Reboot after the completion message appears and BE SURE to follow the post-reboot instructions. I've reprinted them below.

- Open Customize and toggle the Theme color to reset it
- Open System config and toggle the MPD scheduler policy to reset it
- If running Advanced kernel press INSTALL to update it then REBOOT

Regards,
Tim

======================
3.1 Release 2016-12-05
======================

Updates

- UPD: Add real-time RR to MPD scheduler policy dropdown
- UPD: Bump squeezelite to version 1.8.5-823
- UPD: Reduce squeezelite DSP buffer setting for armv6l
- UPD: Minor cleanup for rotary encoder driver
- UPD: Switch to 4.4.24 advanced kernel
- UPD: Add moodeaudio.org and twitter links to About

Bug fixes

- FIX: Logic in Squeezelite restart job in Worker
- FIX: Pegged CPU due to FIFO schedule pol in squeezelite svc
- FIX: MPD/Squeezelite fail on 1-core armv7l due to CPUAffinity
- FIX: Squeezelite compatibility with armv6l platform (Pi-1B/B+)
- FIX: PCM5121 chip options grayed out on Customize screen
- FIX: Incorrect coding for Audiophonics PCM5122 in audiodev tbl
- FIX: Browse not scrolling to selected item after back btn
- FIX: DLNA server status page not found

"

http://www.diyaudio.com/forums/pc-based/271811-moode-audio-player-raspberry-pi-551.html

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εάν στην έκδοση 3.0 είχατε εγκαταστήσει τον Advance Kernel, θα πρέπει μετά την αναβάθμιση του Moode στη νέα έκδοση 3.1 να επαναγκατασταθεί ο Advance Kernel.

Παρέλαβα νέα sdcard και το original rpi3 τροφοδοτικό και δοκίμασα πάλι το rpi3/moode2.7 με audio device: Αune S16.
Η εγκατάσταση γίνεται με berryboot για multiboot: rasbian/osmc/moode, οπότε έβαλα αναγκαστικά την 2.7 γιατί δεν είναι διαθέσιμη η 3.1 στο berryboot.

Tα αποτελέσματα ήταν πάνω κάτω τα ίδια, όσο με βοηθάει η μνήμη μου και η αίσθηση που αποκομίζεις βέβαια, γιατί ΑB δεν είναι εφικτό, i.e. μικροδιαφορές σε δυναμικά και διαφάνεια προς το χειρότερο σε σχέση με G1.Sniper Z97/i5/ram8gb/foobar, μικροδιαφορές σε θαμπάδα/κουρτίνα προς το καλύτερο σε σχέση με rpi3/osmc). Νομίζω πως το rpi3 psu (5V/2.5A) δεν πρόσφερε κάτι παραπάνω ηχητικά σε σχέση με το samsung τροφοδοτικό (5Ω/2Α).
Αντίθετα είχα κάποια προβλήματα στην ανταπόκριση των λειτουργικών, αν και δεν ξέρω κατα πόσο ευθύνεται η τροφοδοσία γι αυτό, μιας και άλλαξαν και άλλοι παράγοντες (boot via berryboot αντί σόλο όπως την πρώτη φορά)

και κάπου εδώ μπαίνει τo ερώτημα...
κατα τη διάρκεια του σεταρίσματος παρουσιάστηκαν κολλήματα και γενικά λίγο απρόβλεπτη συμπεριφορά - αστάθεια (και στα τρία λειτουργικά αλλα εδώ μας νοιάζει το moode)
Γνωρίζει κανείς αν επηρεάζεται η λειτουργία του moode απο το berryboot ή απο τον ελεύθερο χώρο στο αποθηκευτικό μέσο ή απο την ταχύτητα του αποθηκευτικού μέσου? Η κάρτα με το berryboot είναι 16άρα και το usb stick με τα 3 ΟS Images (σύνολο ~1,5GB) είναι 2GB.
Ή απλά είναι λίγο πίσω στο χειρισμό το moode2.7?

Λογικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν προβλήματα με το multiboot , εφόσον χρησιμοποιούμε αξιόπιστα class 10 SD cards.
Ωστόσο , από τα πολλά πειράματα, εγώ προσωπικά έχω κάψει εντός του 2016 τουλάχιστον 2-3 SD cards.
Πλέον αποφεύγω τα quick formats και πάντα διατηρώ ένα πλήρες SD card image backup σε σκληρό δίσκο.
Οι ηχητικές διαφορές ανάμεσα σε πακάκια τύπου SMPS (παλμοτροφοδοτικά) είναι λιγοστές. Θεωρώ ότι αναφερόμαστε στα πακάκια που αποδίδουν άνετα σε φορτίο τα 2Α στα 5 volts, χωρίς πτώση τάσης.
Επειδή ο θόρυβος που παράγουν τα φτηνά smps είναι υψηλός σε όλο το ακουστικό φάσμα και ακόμα παραπάνω, τα αποφεύγω σε κανονικές ακροάσεις μουσικής.

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρετικής ποιότητας παλμοτροφοδοτικά (smps), λ.χ. σαν αυτά που χρησιμοποιεί στις συσκευές της η Tascam και η Benchmark, που παίζουν καλύτερα και από γραμμικά τροφοδοτικά.

Thanx Γιώργο, λογικά ακούγονται αυτά που λες για τα τροφοδοτικά.
Ευελπιστώ να μου φέρει ο Τuxx το δικό του κάποια στιγμή, καθώς επίσης διαθέτει και ο ford focus ένα linear. Ίσως μαζί με το ifi του domie να μπουν σε τεστ (με άλλα δύο aune που παίζουν στη παρέα) οπότε θα το σκίσουμε το θέμα, ως συνήθως χεχε
Το κόστος σίγουρα δεν είναι απαγορευτικό (σε σχέση με τη τιμή του rpi) αλλα όσο να ναι για να πληρώσει κάποιος πάνω κάτω τα ίδια λεφτά για ειδική τροφοδοσία, καλό είναι να δοκιμάσει πρώτα στο σύστημά του και αν μπορεί να αναδείξει τις διαφορές, προχωράμε.

Μέχρι τώρα (κυρίως πειράματα) δεν έχω χαλάσει κάρτα, παρότι πρέπει να έχω κάνει καμια 10ριά hard reboot (3-4 μόνο χτες...). Επίσης όλες οι κάρτες μου είναι class10, γρήγορες και επώνυμες.
Το μόνο ατύχημα ήταν αυτό με τη πρώτη εγκατάσταση του moode, όταν έβαλα το rpi3 στο κουτί του μαζί με την κάρτα και την έσπασα, ως γνήσιος νιούμπης...

Και εγώ δεν πιστεύω να το επηρεάζει το multiboot αλλα ο ελεύθερος χώρος στο usb stick???
Ξέρουμε πόσο χρειάζεται? Γίνεται expand αυτόματα όπως στο noobs ή θέλει κάποια ρύθμιση σε αυτό?

Θα στήσω και άλλη κάρτα σόλο και θα σας ανατροφοδοτήσω πιθανόν το ΣΚ.
Μου έχει κάνει εντύπωση ότι ο χειρισμός του παρουσιάζει προβλήματα (κολλήματα, καθυστερήσεις, χάνει το δίκτυο κτλ).
Υπόψιν επίσης ότι το moode 2.27 έχει υποστεί κάποιες προσαρμογές-μετατροπές για να δουλέψει με το berryboot.

Εσύ απο χειρισμό όλα καλά? Με ενδιαφέρει η απόκριση στη ροή των εντολών και η σταθερότητα γενικότερα για να ξέρω τι να περιμένω.

Last edited:
Από χειρισμό , όλα καλά. Αλλά, όταν κάνω restart τον MPD χάνω προσωρινά την επαφή με τo http interface του moode, και αναγκάζομαι να ξανασυνδεθώ.
Με το Moode 3.0 & 3.1 έχω την αίσθηση ότι ο ήχος έχει βελτιωθεί, σε σχέση με την έκδοση 2.7, αλλά ίσως πρόκειται και για Placebo effect, οπότε δεν ορκίζομαι κιόλας.

Η απόλαυση είναι όταν παίζω με ένα δεύτερο RPi2, με διανομή Moode 3.0 (τώρα που μιλάμε με 3.1) μουσική υψηλής ανάλυσης με δειγματοληψία 24-bit 352.8KHz (DXD), μέσω της διεπαφής i2s από το RPi2, με ένα PCM 5201Α based DAC.
Δεν είναι δυνατόν να παίζει τόσο καλά και χωρίς προβλήματα διακοπών ή θορύβου ένα κινέζικο DAC που με fee shipping μου κόστισε κάπου στα 8 .

Από χειρισμό , όλα καλά. Αλλά, όταν κάνω restart τον MPD χάνω προσωρινά την επαφή με τo http interface του moode, και αναγκάζομαι να ξανασυνδεθώ.

Τα ίδια και εγώ... και στο apply. Κάθε φορά αποσύνδεση.

... μέσω της διεπαφής i2s ...
Αργώ για i2s, αλλα σκοπεύω να το δοκιμάσω με και χωρίς 'kali' ή αντίστοιχης, σε mambo v2 και buffalo III (αντί της amanero που φοράνε τώρα), όταν τελειώσουμε με τα πειράματα.
Πρέπει να με ικανοποιήσει σε κάποια πράγματα, σε σχέση με το υπάρχον σεταπ. Έχει δρόμο ακόμα...

Καταλαβαίνω την ευκολία του multiboot αλλά προσπωπικά θα προτιμούσα να έχω ξεχωριστές κάρτες για κάθε OS.
Πόσο μάλλον αν με το εν λόγω σύστημα δεν μπορείς να έχεις την τελευταία έκδοση του ΟS..

Σε σχέση με τον χειρισμό, μέσω browser καμία φορά αργεί λίγο ή και χάνει την σύνδεση αλλά μέσω Android app είναι πολύ πιο άμεσος ο χειρισμός!
Δεν το βλέπω σαν ουσιαστικό πρόβλημα πάντως...
Ας μην είμαστε κ σούπερ απαιτητικοί σε για super fast response...
Με ενδιαφέρει κ εμένα να ακούσω παραπάνω τροφοδοτικό πάντως θεωρώ πως (δεν γίνεται να μην) παίζουν ρόλο!

Άσχετο με τα παραπάνω αλλά ήθελα να τα ρωτήσω εδώ κ μέρες..

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε import ραδιοφωνικούς σταθμούς;

Για ραδιοφωνικούς σταθμούς, μπορείς πάντα να φτιάξεις το δικό σου pls αρχειάκι και να το βάλεις εκεί που βάζει ο moode τους σταθμούς του με ένα filezilla.

Ρίξε μια ματιά για παραδείγματα σταθμών από το δικό μου Link, όπου χρησιμοποιώ σταθμούς από το moode (έχοντας πάρει την άδεια από τον Tim);

https://github.com/archphile/recipe/raw/master/files/webradio.tar.gz

Όσον αφορά στις αποσυνδέσεις όταν κάνετε restart τον MPD, είναι λογικό στιγμιαία να χάνετε την πρόσβαση στο web interface. Τo interface είναι client που βλέπει τον server. Όταν ο server κάνει πάπαλα, προσωρινά ο client δε βρίσκει αυτό που πρέπει οπότε διαμαρτύρεται. Από κει και πέρα τι γίνεται μετά είναι θέμα υλοποίησης. Aν χρειάζεται refresh ή οχι κλπ και είναι θέμα του client.

Όσον αφορά στις αποσυνδέσεις δικτύου κλπ, εδώ δε θα έπρεπε να συμβαίνει καμία αποσύνδεση υπό κανονικές συνθήκες και οτι πρόβλημα έχετε θα πρέπει να το αναφέρετε στον Tim.

Όσον αφορά στα τροφοδοτικά, το δικό μου δεν μπορεί να δοκιμαστεί στο RPI στην υπάρχουσα μορφή του, καθώς είναι αποκλειστικά για odroid και τον κονέκτορά του. Αν δε σας αρέσει ο ήχος του με ένα πακάκι το οποίο δουλεύει σωστά, μην περιμένετε να γίνουν μαγικά με κάποιο καλό τροφοδοτικό. Πιθανότατα δε σας κάνει ως transport ο συνδυασμός RPI/Linux/MPD.

Ευχαριστώ Μιχάλη!
Με το ipower θαρρώ πως άκουσα διάφορα σε σχέση με το μαμά οπότε σίγουρα θέλω να δοκιμάσω κ κάτι καλύτερο!
Βέβαια δεν θέλω να αγοράσω κάτι χωρίς ακρόαση

Re: Απάντηση: Moode Audio Player - μια MPD based διανομή για Raspberry Pi

Νoμίζω ότι και το moode έχει shutdown button.

Γενικά για να στέλνετε εντολές όπως shutdown, reboot κλπ από το κινητο σας, μπορέιτε να δείτε και εδώ:

http://archphile.org/tips-n-tricks/android-ssh-remote-control-archphile/

Εγώ με αυτό τον τρόπο ελέγχω και το nas μου αλλά και το transport μου.

Όσο για το hi-end, δεν μπορώ με τσιγγλάει αφάνταστα :D

Κάποιος σαν και μας που παίζει με rpi/odroid/cubox ή δεν ξέρω και γω τι, απολαμβάνει high quality lo-fi. Ας τα λέμε ως έχουν και ας το απολαμβάνουμε :D
Την ip address οκ την βρίσκω από τα settings του Moode.
Από κει κ πέρα username, password και port από που θα τα βρω;

Ευχαριστώ

προσπαθώντας να συνδεθώ με την ssh app απο το κινητό κάτι αλλξα στις ρυθμίσεις κ πλέον δεν μπορώ να μπω στο Moode ούτε από το web interfae!!

Τώρα τι κάνουμε;

μάλλον το πάω για φορματ στην micro sd

Από το app του ssh αποκλείεται να έχεις πειράξει το οτιδήποτε στο moode.

Πιθανότατα έχεις αλλάξει ρυθμίσεις δικτύου.

1. Μπες από το μακ σου (ή από windows αν έχεις βάλει bonjour) με κάποια διεύθυνση που θα δίνει ο moode του τύπου blabla.local, η οποία κάνει autodiscovery. Δεν ξέρω ποια είναι η διεύθυνση για το moode
2. βάλε το fing σε android κινητό, σκάναρε το δίκτυο και δες την ip του RPI.
3. Μην εφαρμόζεις στα τυφλά όσα περιγράφω εγώ για το spinning down. Εγώ δίνω γενικές οδηγίες για linux. Ο Tim μπορεί να έχει κάνει κάποια αλλαγή ή ρύθμιση και όλα αυτά να μην εφαρμόζονται.
4. Δεν δέχονται όλοι οι δίσκοι spin down εντολές
5. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θέλεις να κάνεις. Όσα περιγράφω εγω'είναι για να κοιμηθει ο δίσκος όταν το RPI είναι σε λειτουργία. Εσύ αυτό που περιγράφεις ότι έκανες παλιά είναι να κοιμάται ο δίσκος όταν κοιμάται το PC/RPI κλπ.
6. το port για ssh είναι συνήθως το 22. Αν ο Tim το έχει αλλάξει,θα το αναφέρει κάπου όπως θα αναφέρει και τους κωδικούς για το login.
7. Γενικά μπορούμε να πειράζουμε conf αρχεία στο sd card και να μην κάνουμε επανεγκατάσταση, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε (πχ που είναι το conf αρχείο για το δίκτυο) και κυρίως θα πρέπει το OS μας να υποστηρίζει ext4.

Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω, βάλε στατική ip στις ρυθμίσεις του moode, για να ξέρεις πχ. ότι ότιδήποτε και να γίνει το RPI σου έχει την 192.168.1.145. Αν δεν θες για κάποιο λόγο να κάνεις αυτό, τσέκαρε αν το ρούτερ σου δέχεται να κλειδώσει συγκεκριμένη ip σε συγκεκριμένο mac address (και τελικά σε συγκεκριμένο μηχάνημα δηλαδή). Εν ολίγοις πρέπει να έχεις μια φιξαρισμένη IP που θα την ξέρεις.

Γενικά όσοι χρησιμοποιείτε moode, ρωτάτε τον Tim για τέτοια ειδικά θέματα, σε κάποιο από τα forums που γράφει. Ο άνθρωπος απαντάει απίστευτα γρήγορα.

Last edited:

Από το app του ssh αποκλείεται να έχεις πειράξει το οτιδήποτε στο moode.

Πιθανότατα έχεις αλλάξει ρυθμίσεις δικτύου.

1. Μπες από το μακ σου (ή από windows αν έχεις βάλει bonjour) με κάποια διεύθυνση που θα δίνει ο moode του τύπου blabla.local, η οποία κάνει autodiscovery. Δεν ξέρω ποια είναι η διεύθυνση για το moode
2. βάλε το fing σε android κινητό, σκάναρε το δίκτυο και δες την ip του RPI.
3. Μην εφαρμόζεις στα τυφλά όσα περιγράφω εγώ για το spinning down. Εγώ δίνω γενικές οδηγίες για linux. Ο Tim μπορεί να έχει κάνει κάποια αλλαγή ή ρύθμιση και όλα αυτά να μην εφαρμόζονται.
4. Δεν δέχονται όλοι οι δίσκοι spin down εντολές
5. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θέλεις να κάνεις. Όσα περιγράφω εγω'είναι για να κοιμηθει ο δίσκος όταν το RPI είναι σε λειτουργία. Εσύ αυτό που περιγράφεις ότι έκανες παλιά είναι να κοιμάται ο δίσκος όταν κοιμάται το PC/RPI κλπ.
6. το port για ssh είναι συνήθως το 22. Αν ο Tim το έχει αλλάξει,θα το αναφέρει κάπου όπως θα αναφέρει και τους κωδικούς για το login.
7. Γενικά μπορούμε να πειράζουμε conf αρχεία στο sd card και να μην κάνουμε επανεγκατάσταση, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε (πχ που είναι το conf αρχείο για το δίκτυο) και κυρίως θα πρέπει το OS μας να υποστηρίζει ext4.

Ανεξάρτητα από όλα τα παραπάνω, βάλε στατική ip στις ρυθμίσεις του moode, για να ξέρεις πχ. ότι ότιδήποτε και να γίνει το RPI σου έχει την 192.168.1.145. Αν δεν θες για κάποιο λόγο να κάνεις αυτό, τσέκαρε αν το ρούτερ σου δέχεται να κλειδώσει συγκεκριμένη ip σε συγκεκριμένο mac address (και τελικά σε συγκεκριμένο μηχάνημα δηλαδή). Εν ολίγοις πρέπει να έχεις μια φιξαρισμένη IP που θα την ξέρεις.

Γενικά όσοι χρησιμοποιείτε moode, ρωτάτε τον Tim για τέτοια ειδικά θέματα, σε κάποιο από τα forums που γράφει. Ο άνθρωπος απαντάει απίστευτα γρήγορα.

Μιχάλη μου δυστυχώς δεν τα καταλαβαινω απόλυτα όλα αυτά που γράφεις ... προσπαθώντας να βάλω στατική ip (από το web interface) έκανα την πατάτα και τώρα δεν μπορώ να μπω από τον υπολογιστή στο Moode !

Επίσης μπαίνω και απο Μακ και από πισι στο rasp αλλά στο πισι δεν έχει χρειαστεί να εγκαταστήσω το bonjour μπαίνει κανονικά (δλδ πριν την πατάτα)
Τώρα χρησιμοποιώ Volumio και επίσης μπαίνει
Δλδ με Volumio ή Moode.local/ συνδέομαι κανονικά!

Αυτό που ήθελα να κάνω είναι μόνο να μπορώ να κάνω shut down χωρίς να χρειαστεί να μπαίνω μέσω υπολογιστή σε πρώτη φάση.

Σε δεύτερο χρόνο θέλω αν γίνεται οι δίσκοι να μην μπαίνουν σε sleep mode όσο χρησιμοποιώ το μηχάνημα (που τώρα γίνεται αν πχ ακούω ραδιόφωνο για κάποια ώρα δλδ αν δεν χρησιποιείται ο δίσκος) και να μπαίνουν σε sleep mode όταν το κλείνω (τώρα ο ένας μπαίνει αλλά ο άλλος -ο φορητός- δεν μπαίνει. Ισώς ωταίει το ότι είναι πάνω σε ενεργό hub)

Μπερδεύτηκα αρχικά και όταν έλεγες ssh app νόμιζα ότι ήθελες να κάνεις log in μέσω ssh για να πειράξεις το spinning down.

Για να κάνεις shutdown τον υπολογιστή από το remote, θα πρέπει να ξέρεις:

1. RPI ip

H ip θα πρέπει να είναι static. Αν δεν είναι static κάποια στιγμή θα αλλάξει και η εντολή από το SSH remote δε θα κάνει τίποτα καθώς θα προσπαθεί να εκτελεστεί στο μηχάνημα με την ip που έχεις βάλει εκεί. Δεν έχω δοκιμάσει βέβαια εκεί αντί για ip να βάλω blabla.local. Μπορεί να δουλέψει και έτσι.

2. να βάλεις το χρήστη root με το password του

Απλός χρήστης δεν μπορεί να κάνει shutdown με εντολή στο linux και με standard configuration. Επίσης εντολη με sudo (με την οποία ο χρήστης παίρνει δικαιώματα root για μια εντολή και μόνο) δεν μπορείς να βάλεις στο SSH remote γιατί θα ζητάει password για να εκτελεστεί και στο app αυτό δε θα μπορείς να το διεκπαιρεώσεις (χρειάζεσαι οθόνη και keyboard). Ο μοναδικός τρόπος να δουλέψει το app με sudo για shutdown είναι να οριστεί στο /etc/sudoers passwordless poweroff για το συγκεκριμένο χρήστη. Εν ολίγοις χρειάζεσαι root με το password του 99,9%

3. να βάλεις το command systemctl poweroff (και σκέτo poweroff θα δουλέψει)

Tώρα όσον αφορά στο spin down, ΑΝ ο δίσκος σου υποστηρίζει, πιθανώς με τις οδηγίες που λέω στο link που έδωσα από το forum μας να μπορέσεις να το κάνεις αν βάλεις την εντολή που τον κοιμίζει στο /etc/rc.local. Με την εντολή που θα βάλεις θα ορίσεις ότι ο δίσκος κοιμάται μετά από X χρονική περίοδο. Εκκινεί το rpi, διαβάζει πάντα το rc.local (σε debian based διανομές), εκτελέι ότι βλέπει εκεί μέσα και κατ' επέκταση εκτελεί και την εντολή που θες ώστε να ενημερώσει το δίσκο ότι θα πρέπει να κοιμηθεί υπό τις συνθήκες που όρισες.