Μουσικό PC

Καθολου χαζη ερώτηση. Εγω θα το συνδέσω με την TV, αλλα υπαρχει δυνατότητα έλεγχου και απο κινητό η ταμπλετα.

foobarcon εφαρμογή και έλεγχο απο ταμπλέτα ή κινητό φαντάζομαι.
Αλλά και πάλι τα υπόλοιπα (σεταρίσματα κλπ) θα χρειασθούν οθόνη, έτσι δεν είναι? ???

(και αν προσθέσεις και το κόστος του προγράμματος......πάει το όνειρο για μένα! !!!)

Ποιανού προγραμματος? του λειτουργικού εννοεις? Αν ναι, υπαρχει το Linux που ειναι ελευθερο, νομιμο και με καλο ηχο.

Πάνο, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, τώρα στα γεράματα να μάθω άλλο λειτουργικό.
Δεν μπορώ και δεν θέλω να κουράζω άλλο το μυαλό μου για το χόμπι μου.
Οπότε άλλο ενα 150αρι στην δική μου περίπτωση! !

Αυτο με τον θορυβο παντως που λετε μου κανει εντυπωση. Στο δικο μου htpc αλλα και στο προηγουμενο με τερμα το volume δεν ακουγεται το παραμικρο ουτε στα ηχεια ουτε με ακουστικα. Εκτος αν λετε κατι αλλο και δεν το καταλαβα. Επισης προσωπικη μου αποψη ειναι , οπως ανεφερε καπου και ο sok, να βαλεις και καποιο ανεμιστηρακι καλο. Οι εχθροι στα ηλεκτρονικα ειναι η θερμοκρασια και η σκονη. Μην μπλεξεις με το πρωτο για να αποφυγεις καποιον ελαχιστο θορυβο. Αυτο βεβαια ειναι παντα η ταπεινη μου γνωμη

Απάντηση: Re: Μουσικό PC

ένα θέμα που έχει ακουστεί είναι αυτό με τα διακοπτικά τροφοδοτικά,
που ίσως περνάνε θόρυβο στη γραμμή τροφοδοσίας ή στις εξόδους και ενδεχομένως επηρεάζει τον ήχο. Μη μου πείτε ότι δεν επηρεάζει τα data στον browser ή την database, γιατί και άλλα πράγματα δεν τα επηρεάζουν αυτά αλλά παίζουν ρόλο στον ήχο.

Λέω "'ισως" γιατί δεν ξέρω που τελειώνει ο μύθος και που αρχίζει η αλήθεια. Έχουμε κάποια πιο εμπεριστατωμένη εμπειρία σε αυτό το θέμα;
Έχω ξαναπεί ότι είναι για μένα ένα (ψυχολογικό ίσως) εμπόδιο στο να φτιάξω ένα dedicated diy music server.

το θέτω σαν ερώτημα σχετικό με το νήμα, και σε σχέση με το ερώτημα πιο πάνω του Dalanik για το αν παίζει γραμμικό τροφοδοτικό.

Επιγραμματικά το θέμα της τροφοδοσίας είναι κυρίως η σταθερή τάση, η απόδοση / απώλεια θερμότητας και το ηλεκτρικό σκουπίδι που μεταφέρει.
Υπάρχει μία άποψη που λέει ότι για σοβαρά φορτία (Watt) προτιμούνται οι γραμμικοί, ενώ για μικρότερα (κινητά, ταμπλέτες, μικρά pc) τα διακοπτικά που μπορούν και συνδυάζουν μικρό μέγεθος - χαμηλή τιμή - υψηλή απόδοση.
Σε ενισχυτές για παράδειγμα δεν βάζουμε διακοπτικά...

Στο project που τρέχει στο νήμα (λίγα watt) και βάση των μετρήσεων που έδωσε ο Τάσος νωρίτερα μάλλον δεν έχει νόημα η γραμμική, αλλα σε κάθε περίπτωση τα υπόλοιπα μέρη του pc πρέπει να είναι ποιοτικά και με καλή θωράκιση ώστε να μην περνούν ή εισάγουν τα δικά τους σκουπίδια.

Λίγες πληροφορίες απο το lab http://www.thelab.gr/cases-psu-and-mods/i-leitourgia-enos-psu-ena-mikro-mathima-66405.html

Last edited:
Χρήστο θόρυβο εννοούμε τα ανεμιστηράκια ή τους σκληρούς...
Τον θόρυβο δλδ που μπορεί να παράγει το μηχανάκι κατά την λειτουργία του και όχι το θόρυβο που μπορεί να βγάζει η έξοδος ήχου.
Εσένα είναι εντελώς αθόρυβο;
Ακούγεται τίποτα; Και από ποιά απόσταση;

+
ακουμπώντας το κουτί νοιώθεις κάποια δόνηση?

Δεν θα μπω στο κομμάτι αν αυτή επηρεάζει ή όχι... απλά θα ρωτήσω,,,
αν μπορούσες να την αποφύγεις θα το έκανες?

Δεν νομιζω Goj να εννοει ο κοσμος αυτο γιατι ειπωθηκε η φραση " εισαγωγη θορυβου στο ακουσμα". Αν εννουμε τον θορυβο που λες..ειναι ενας πολυ χαμηλος θορυβος που ετσι και αλλιως απο πολυ πολυ χαμηλες εντασεις μουσικης δεν ακουγεται. Εμενα προσωπικα απο επιλογη το htpc ακουγεται πολυ λιγο ( μεχρι τα 2 μετρα). Θα μπορουσα να το κανω ακομα πιο αθορυβο αλλα δεν θελω να μπλεξω με θεματα θερμοκρασιας. Η εμπειρια μου μεχρι τωρα μου εχει δειξει οτι τι hardware θα σε συνοδευσει απροβληματιστα αρκετο καιρο αν προσεχεις τις θερμοκρασιες. Επισης το fractal εχει απο κατασκευη στα πλαγια ενα μικρο διακοπτακι στα πλαγια που ειναι fan speed controller. Αν το πας στο τερμα low δεν ακουγεται τιποτα παρα στο ενα μετρο. Δονηση δεν υπαρχεικαθολου στο κουτι

Επιγραμματικά το θέμα της τροφοδοσίας είναι κυρίως η σταθερή τάση, η απόδοση / απώλεια θερμότητας και το ηλεκτρικό σκουπίδι που μεταφέρει.
Υπάρχει μία άποψη που λέει ότι για σοβαρά φορτία (Watt) προτιμούνται οι γραμμικοί, ενώ για μικρότερα (κινητά, ταμπλέτες, μικρά pc) τα διακοπτικά που μπορούν και συνδυάζουν μικρό μέγεθος - χαμηλή τιμή - υψηλή απόδοση.
Σε ενισχυτές για παράδειγμα δεν βάζουμε διακοπτικά...

Στο project που τρέχει στο νήμα (λίγα watt) και βάση των μετρήσεων που έδωσε ο Τάσος νωρίτερα μάλλον δεν έχει νόημα η γραμμική, αλλα σε κάθε περίπτωση τα υπόλοιπα μέρη του pc πρέπει να είναι ποιοτικά και με καλή θωράκιση ώστε να μην περνούν ή εισάγουν τα δικά τους σκουπίδια.

Λίγες πληροφορίες απο το lab http://www.thelab.gr/cases-psu-and-mods/i-leitourgia-enos-psu-ena-mikro-mathima-66405.html

Αυτό με τα διακοπτικά τροφοδοτικά είναι μύθος.
Βάζουμε και παραβάζουμε και σε ενισχυτές και σε άλλες πολύ κρίσιμες συσκευές.
Αν είναι ποιοτικό δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Για παράδειγμα,τα Ncore.
Ανεξάρτητα από τον ήχο τους (κολοκυθόπιτα),οι μετρήσεις τους,και στο θέμα θορύβου SNR είναι άπιαστες.
Και σε αυτό συμβάλει (και) το τροφοδοτικό.

Στους δε υπολογιστές,που η ακρίβεια είναι κρίσιμη (στο BIOS οι άτακτοι παίζουμε με mV) ,τόσο καιρό δεν έχουμε κανένα θέμα.
Εγώ θα έλεγα λοιπόν να μην ταλαιπωρούμαστε με αυτό το κομμάτι.
Το τροφοδοτικό που ποστάραμε κι εγώ στην αρχή και ο tmjuju μετά,είναι μια χαρά και δοκιμασμένο.

Edit:Και 5 χρόνια εγγύηση,δεν είναι λίγα.

Last edited:
Σοκ δεν το γνωρίζω το θέμα, γι' αυτό και όταν το έθεσα μπήκε με ερωτηματικό.

Για τα μηχανήματα μεγάλης ισχύος και απαιτήσεων πάντως κρατάω τις επιφυλάξεις μου.
Δε νομίζω τέτοιου είδος θόρυβος να μετριέται απο κοινά μετρητικά, ούτε ότι σοβαρές εταιρείες (χωρίς να υπονοώ ότι η hypex δεν είναι!) προτιμούν βαριά και ογκώδη γραμμικά τροφοδοτικά για πλάκα...

Στο προκείμενο πάντως (χαμηλής ισχύος pc) και εγώ δεν θα ασχολούμουν με εξωτερικό γραμμικό τροφοδοτικό. :a0210:

Τελικα ομως ενα μυθος περι φτηνου PC καταρρίπτεται.

Σχεδιασαμε μαζι ενα καλο (για τα δεδομενα της χρησης που θελουμε) στα 600 και ο Νικος εριξε το budget στα 500. Αυτη την διαφορά δεν νομίζω οτι μπορούμε να την θεωρήσουμε σημαντική και σε καμια περίπτωση δεν βλεπω πως μπορούμε να κανουμε ενα PC με ποσο της ταξης των 300 ευρω που κατα καιρούς ακουμε και διαβάζουμε στα διάφορα νήματα.

Εχθες εριξα και μια ματια στα μετ/σμενα στον μπαυ, για να σχηματίσω μια γνώμη του ποσα χρηματα μπορει να γλιτωσει καποιος σε σχεση με το καινουργιο. Δεν ειδα ομως "ευκαιριες". Ειδα μηχανηματα κάποιων (λιγων) ετων να φευγουν στα 400+ ευρω, οταν στα 580 μπορει να βρει καποιος καινούργιο μεσα στην εγγύηση εδω Ελλαδα, και φυσικα με καλυτερο επεξεργαστή και φρεσκο σκληρο.

Αυτο που βλεπω δλδ, ειναι οτι οι δυο περιπτωσεις τείνουν σε παραπλήσιο budget, στα 600 περιπου. Απο εκει και περα ειναι θεμα επιλογών (λειτουργικο, επεκτασιμότητα κτλ).

Last edited:
Doctor, η δικη σου περιπτωση κοστιζει τοσο.
Η δικη μου που δεν εχω οθονη και θελω 7αρια αγορασμενα,αρχιζει και γινεται ανεκδοτακι!!!!
Σαφως και δεν ειναι τζαμπα πραγμα .....σαφως και ειναι ακριβο το καλο computer audio......αποδεδειγμενα πλεον:flipout:

Μιχαλη, μπορει να γινει κατι και πιο οικονομικα. Ενα φτηνο κλασσικο κουτι, λιγο πιο παλιο-φτηνο επεξεργαστη κτλ.

Μονο που στο τέλος δεν θα εχει ιδιαίτερη διαφορα απο το Laptop που ηδη χρησιμοποιώ.

Μιλησα με τον Νικο, θα κανουμε μια δοκιμη με το μακ μινι του, για να παρω μια ιδεα του θορυβου και της γενικοτερης λειτουργιας του.

Πάνο και εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να στηθεί καλό htpc που να μπορεί να παίξει και κάποια αξιόλογα παιγνίδια (και σίγουρα σε αυτό το τομέα τα mac mini δεν είναι κατάλληλα) κάτω απο τα 600-700
Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι πλέον μπορεί να στηθεί ένα καλό (όχι άριστο) audio pc, ακόμα και με λιγότερα απο 300 , με λίγο μεγαλύτερο θόρυβο και χαμηλότερες επεξεργαστικές επιδόσεις, αλλά το ίδιο ποιοτικό στην αναπαραγωγή.

Δεν σου έγραψα τυχαία ότι με το κατα τι οικονομικότερο pc με mobo85/pentium τελευταίας γενιάς κτλ πας με audi στο περίπτερο... μπορείς να πας και με scoda... μπορείς να πας και με παπάκι... μπορείς και με τα πόδια... πηγαίνεις και πηγαίνεις το ίδιο καλά! Αν θες στήνουμε επι τόπου ένα "πεζό 2" με λιγότερα από 400 (με προηγούμενης γενιάς mobo/επεξεργαστή και λιγότερο μουράτο κουτί κτλ) ή βάζουμε links απο έτοιμα που θα κάνουν τη δουλειά audio το ίδιο καλά.
Άλλο ένα θέμα είναι τι audio ζητάει ο καθένας. Εσύ με dsd και hi res, σίγουρα θα πρέπει να πληρώσεις κάτι (έως πολύ) παραπάνω.

Αυτό ακριβώς συζητάγαμε και με τον Τάσο και τον Σωκράτη χτες. Είναι τι ζητάει ο καθένας. Είναι ως επι τω πλέιστον diyoύικος ο συγκεκριμένος τομές ακόμα.
Αν θες την τελευταία τεχνολογία και σούπερ ποιοτικά components, στη ζελατίνα... λιγότερο ρίσκο δηλ... σαφώς θα το πληρώσεις 500-600-700 .

Η βασική δουλειά γίνεται και αλλιώς πάντως... αυτό το θεωρώ δεδομένο!

Ένα ακόμα ενδεικτικό νήμα στη μεσαία κατηγορία (ας πούμε ότι του browser ήταν στην υψηλή)

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/113843-HTPC-Mini-itx-Haswell-Mac-mini-Intel-HD-4600 (περίπου 400)

+++
Πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς ζητάς. Το vfm διαφέρει αρκετά απο το hi end (αν και οι όροι αυτοί δεν ξέρω αν σχετίζονται αρκετά στο χώρο των pc)
Aν δεν το βλέπεις προσωπικά, αλλα ως γενικότερο θέμα (μας λείπει νομίζω ένα sticky/έτος ή εξάμηνο - προτείνω να κάνεις την αρχή) τότε υπάρχουν βαθμίδες στις τιμές/υλικά/επιδόσεις.
(και δεν έχουμε μιλήσει καθόλου για laptops, ultrbooks κτλ!)

Doctor, η δικη σου περιπτωση κοστιζει τοσο.
Η δικη μου που δεν εχω οθονη και θελω 7αρια αγορασμενα,αρχιζει και γινεται ανεκδοτακι!!!!
Σαφως και δεν ειναι τζαμπα πραγμα .....σαφως και ειναι ακριβο το καλο computer audio......αποδεδειγμενα πλεον:flipout:

Μιχάλη, αυτό που έφερε ο Aντώνης και είδες να δοκιμάζω στη Μαρμίτα (Asus υβριδική ταμπλέτα+βάση) έπαιξε απροβλημάτιστα τα δείγματα που είχα φέρει (έξι 16/44.1 και ένα 24/96)
https://www.skroutz.gr/s/4135796/Asus-Transformer-Book-T100TA-DK002H-Z3740-2GB-32GB.html

Δεν το θεωρώ ειδικό για τη δουλειά, αλλά με official win/office, οθόνη που γίνεται ταμπλέτα, άριστη απόκριση και μπαταρία (οκ ήταν ολοκαίνουριο...), αθόρυβο (με το αυτί κολλημένο στο σασί!!!) φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν (ή θα υπάρξουν σύντομα) και πιο δυνατά laptops / ειδικά προϊόντα που θα μας κάνουν τη δουλειά audio pc σχετικά οικονομικά!

-bye-

Το είπαμε πολλές φορές,για να κάνει κάποιος απλώς την δουλειά του,φτάνει και αυτό.,με 250 ευρώ.

Ε,θα έχει λίγο θόρυβο (εως πολύ και εκνευριστικό που κάνουν τα μικρά ανεμιστήρια),δεν έχει USB 3 και άλλα παρόμοια,το κουτάκι είναι πλαστικό και δεν είναι να σταθεί δίπλα σε θηρία των 30-40 κιλών,κλπ.
Αλλά δουλειά σου κάνεις.

Νικο, πιο πριν μου ειχες πει και παλι για σημαντικά λιγότερα χρήματα αλλα μου παρουσίασες μια πρόταση των 500 ευρω. Σε σχέση με τα 600 δεν την θεωρώ διαφορα ουσιας.

Τα 300 (που ειναι μισα χρηματα) ειναι σαφώς πιο εφικτά για πολλούς φιλους, αλλα τι περνεις; Μιλαμε παντα για καινούργιο (φανταζομαι).

Όποτε βρεις λιγο χρόνο κανε μια ολοκληρωμένη πρόταση στα 300, με τιμές αγορας απο pc1, skroutz κτλ για να πάρουμε ολοι μια ιδεα.

Γιατι εχω την εντύπωση οτι με 300 ευρω μετα βιας θα φτάσουμε στο επιπεδο ενος εισαγωγικού φορητου PC, ενος laptop δλδ σαν αυτο που χρησιμοποιούμε ηδη ολοι μας, οποτε ποιο το νοημα;

Μπορει να κανω και λαθος, οποτε κανε την προταση σου για να δουμε τι μπορουμε να πετύχουμε στα 300.

Θα το μελετήσω το βράδυ (σίγουρα γίνεται γιατί το είδαμε τις προάλλες για φίλο)
Δεν είπα πάντως ότι θα είναι δυνατότερο από το pc του σπιτιού. Το pc του σπιτιού επίσης κάνει τη δουλειά (ίσως / κατα κανόνα με λίγο περισσότερο θόρυβο και όγκο)

Πρέπει όμως να δώσουμε τις ανάγκες μας, πρώτα.
Aπο audio 16/44.1 μέχρι πολυκάναλο dsd υπάρχει διαφορά όπως και από ματρόσκα έως 3D iso (frame packing)
αν δε προσθέσεις και το "να παίζουμε κανα παιχνιδάκι" το χάσαμε το κορμί πατριώτη...

+++
Πρόχειρα και με το Gygabyte Brix στήνουν απο celeron και amd A8 μέχρι i5 haswell αρκετά οικονομικά, αναλόγως τις ανάγκες.
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4742#sp
Κάποιες εκδόσεις (που κάνουν τη δουλειά) δεν ξεπερνούν τα 300 . Δες στο amazon.

Last edited:
Εγώ θα το πάρω ανάποδα.
Από την στιγμή που θέλουμε κουτί και τροφοδοτικό της προκοπής και 8 γκίγκα μνήμη,πάμε το λιγότερο στα 80+120+60=260 ευρώ..
Με τα υπόλοιπα 40 θα πάμε σε SSD σκληρό,Mobo και επεξεργαστή;Χλωμό...
Εκτός και απαρνηθούμε τα πρώτα και πάμε σε πλαστικό κουτί,4 γκίγκα και τροφοδοτικό με ανεμιστήρα.
Εκεί κάτι μπορούμε να γλιτώσουμε.