Μουσικό PC

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μουσικό PC

Δεν τα κάνεις μια τούμπα να δεις;
Κι αν σου αρέσει το αποτέλεσμα,του βάζεις και αθόρυβα ανεμιστήρια και είσαι μια χαρά.

Αυτα αστα για οταν κατεβω κατω.
Μονος μου να κανω συγκριτικο λαπτοπ?.... δεν....βαριεμαι!

Μέτα απο λιγη μελέτη ακόμα, καταλήγω στα εξης, και μιλαω για προσωπικές επιλογές-αποψεις:

Για κατι αξιόλογο (χαμηλο θορυβο, επεκτασιμότητα, επιδοσεις) σε audio PC χρειαζονται περιπου 600 ευρω. Σε μεγαλο βαθμο ειναι future proof, δεν θα παραγει σχεδον καθολου θορυβο και με ενα ωραιο κουτι θα στέκεται ευχαριστα στο συστημα.

Με τα ιδια περιπου χρηματα μπορουμε να κατευθηνθουμε σε mac mini, που σαν λυση ειναι σαφως πιο compact, για καποιους πιο καλαισθητη, με ολο το support της Apple και με τεραστια δυνατοτητα μεταπωλησης που εξισορροπει την future proof δομη των PC (αντι δλδ να κανεις αναβαθμισεις μπορεις να το πουλησεις και να παρεις ενα νεο μοντελο χωρις να χασεις μεγαλο μερος των χρηματων).

Για budget wise καταστάσεις μπορουμε να ακολουθήσουμε 2 σεναρια. Είτε ενα entry level PC (300 ευρω) που σε μεγαλο βαθμο θα μας καλύψει για μουσικη, ειτε να καθισουμε στα αυγα μας με το laptop-desktop που ηδη εχουμε, προσθέτοντας-αναβαθμιζοντας καποια επι μερους στοιχεία αν το εχουμε ανάγκη.

Το "αθορυβο" ειναι υποκειμενικο για τον καθενα. Εχω ακουσει "αθορυβα" και "αθορυβα" pc και με εχουν πιασει τα γελια.. Το αθορυβο θελει καλη προεργασια χωρις βιασυνες, ψαξιμο, μπατζετ και μερακι!!... Με 300 και 400 ευρο αθορυβο pc δεν μπορεις να φτιαξεις κατα την ταπεινη μου γνωμη.

Επισης αθορυβο pc δεν παει να πει πως πρεπει να ειναι fanless στα παντα. Υπαρχουν και fans (noctua, bequiet κλπ) και τροφοδοτικα (bequiet, enermax κλπ), που λογο χαμηλων στροφων δεν ακους τπτ. Προσωπικα, λογο των καλοκαιριων της ελλαδας, fanless psu δεν θα βαζα.. Οχι πως δεν γινετε βεβαια, απλα θελει πολυ προσοχη στην ροη του αερα που θα εχεις μεσα στο case. Υπαρχουν τροφοδοτικα που ξεκινα ο ανεμηστηρας τους να κουνιεται μετα απο καποια watt (300, 400 κλπ..), αυτα θα προτεινα προσωπικα.

Καταρχάς συμφωνώ ότι υπάρχουν καταπληκτικοί ανεμιστήρες!!!

Όντος το fanless ΑΤΧ τροφοδοτικό , εάν θέλουμε και watt, θέλει και καλό σχεδιασμό, από πλευράς κουτιού ή ροής.

Παρόλο που έχω fanless τροφοδοτικό (και έχω στήσει και άλλα για φίλους) και τα έχω χρησιμοποιήσει χωρίς ανεμιστήρες καλοκαιριά, χωρίς πρόβλημα,

Είναι τόσο καλοί οι ανεμιστήρες που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί στο εικοσάρικο που δεν υπάρχει λόγος να μη μπει κάποιος,

Έχω και στο παρελθών δανείσει noctua / bequiet / noiseblocker κ.ο.κ. και ευχαρίστως εάν κάποιος έχει απορία να του δανείσω για τις δοκιμές του από 6-7-8-9-12-14 εκατοστά.
Δυο ευρώ κάνει και ένας ροοστάτης για έλεγχο στοφών, κάτι λεπτά του ευρώ κοστίζει ένας μειωτής με σταθερή αντίσταση.
Εύκολα πράγματα!

Συμφωνώ απολύτως για ποιοτικούς ανεμιστήρες.
Και η γνώμη μου είναι,όσο μεγαλύτερος,τόσο καλύτερα.

Το βζιν που κάνουν τα μικρά μερικές φορές,είναι απαράδεκτο,ακούγεται μέτρα.

Συμφωνώ απολύτως και με τον γιατρό,ευτυχώς ή δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα.

Διάβαζα κάποια στιγμή για αντίστοιχη υλοποίηση,άλλα στην Hi-end κατηγορία των υπολογιστών (έχουν κι αυτοί,δεν είμαστε οι μόνοι τρελοί).
Με προσανατολισμό,HTPC,Gaming,entertaining center δηλαδή όπως το έλεγαν αυτοί και αυστηρά για σαλόνι.
Καλύτερα να μην πω τιμή...

Στα βασικά του όμως,έμοιαζε αρκετά με αυτό των 600 ευρώ που βγήκε από την συζήτηση,αν εξαιρέσουμε το κομμάτι της εικόνας.

Εγώ πάντως αν έστηνα τώρα,θα έστηνα ακριβώς αυτό.
Αν ήθελα να κάνω εκπτώσεις,θα πήγαινα κατευθείαν στο πιο χαμηλό που υπάρχει,κάτι σαν αυτό που έκανε τον κόπο να συνθέσει ο tmjuju.

Άκρως εποικοδομητική η κουβέντα πάντως,ξεδιάλυνε πολλά πράγματα.

ας πω και εγω την αποψη μου μιας και πριν καιρο εγινε ολοκληρη σπουδη και κατασκευασα και εντελως diy κουτακι που εβγαλε καμποσα καλοκαιρια
Το κουτι πρεπει να χωραει καλη ψυκτρα, και να εχει αρκετο χωρο για ροη. Εδω ενα lm 317 βαζουμε και σου ανεβαζει 3 βαθμους την εσωτερικη θερμοκρασια. Οτιδηποτε αγχωτικα μικρο θα ειναι προβλημα και θα σου στρεσαρει αχρειαστα τα υλικα. Θα σου προτεινα να δεις κατι καινουργια τετραγωνα κουτακια που ειναι πραγματικα κουκλια απο co.uk μερια, δεν ξερω αν ερχονται στην Ελλαδα.

πχ: http://www.ebay.co.uk/itm/E-M3-Aluminium-Mini-ITX-Cube-Chassis-4-5mm-Thick-Black-Colour-USB3-/221413124238?pt=UK_Computing_DesktopComponents_RL&hash=item338d40288e
(βγαζεις το led απο το κουμπι. Το συγκεκριμενο χωραει και μεγαλο τοροειδη και δυο hypex moduλιτσες, ειναι στα πλανα μου :grinning-smiley-043)

Τον ανεμιστηρα και δη τον μεγαλο μην τον φοβασε, ειδικα αμα τον κανεις undervolt απλα για να βοηθαει την ροη/εκροη του αερα απο το κουτι, δεν θα ακουγετε κιχ.

Θα συμφωνησω ομως απολυτα με το σκεπτικο σου, αναλογως setup θελεις 500-600 που το κανει ανταγωνιστικο με mac mini κτλπ

Last edited:
Re: Απάντηση: Μουσικό PC

Συμφωνώ απολύτως για ποιοτικούς ανεμιστήρες.
Και η γνώμη μου είναι,όσο μεγαλύτερος,τόσο καλύτερα.

Σωστο εν μερη..
Η μονη μου ενσταση ειναι οτι οι 140mm δεν εχουν τοσο καλο static pressure οσο καποιοι 120αριδες.
Για ψυχτρα επεξεργαστη προσωπικα θα βαζα 120αρη γιαυτο τον λογο και μονο. Οχι πως με τον 140αρη θα ειχες προβλημα σαφως, απλα τα νουμερα λενε οτι καλυτερα θα ηταν σε ψυχτρες πανω η χρηση των 120ριδων.

Κατα τα αλλα, συμφωνω για τους 140ριδες full.

α
πχ: http://www.ebay.co.uk/itm/E-M3-Aluminium-Mini-ITX-Cube-Chassis-4-5mm-Thick-Black-Colour-USB3-/221413124238?pt=UK_Computing_DesktopComponents_RL&hash=item338d40288e
(βγαζεις το led απο το κουμπι. Το συγκεκριμενο χωραει και μεγαλο τοροειδη και δυο hypex moduλιτσες, ειναι στα πλανα μου :grinning-smiley-043)

Εξαιρετικό για την τιμή του!
Όχι δεν έχω δει αντίστοιχο σε αυτή την τιμή στην Ελλάδα
Τα αντίστοιχα Silverstone έχουν τα διπλά τριπλά
Και φυσικά πιάνει το μάτι σου, όντος φαίνεται ταμαμ και για κουτί ενισχυτή ή για άλλη diy κατασκευή!!!

Με τα ιδια περιπου χρηματα μπορουμε να κατευθηνθουμε σε mac mini,..........
https://www.google.gr/search?q=mac+...annel=rcs&gfe_rd=cr&ei=uQxqU9asBI6A0AWmuoDQAQ
Doc,μετα απο αυτα που διαβασα ,δεν νομιζω οτι τετοια λυση μπορει να καλυψει τις απαιτησεις σου, οσο αφορα το θορυβο που ειναι για σενα (και για μενα) βασικη προϋποθεση.
Αμα σου λεει ο αλλος οτι κανει σαν σεσουαρ μαλλιων , με τι καρδια να το βαλεις στο σαλονι σου!

Αμα σου λεει ο αλλος οτι κανει σαν σεσουαρ μαλλιων , με τι καρδια να το βαλεις στο σαλονι σου!

Ούτε καν. Υπερβολές.
Ας μας πεί ο ίδιος μετά την δοκιμή που θα κάνουν.
Κι´εγώ στο σαλόνι το´χω και δεν υπάρχει θόρυβος.

@ Tsip: To κουτι "τα σπαει" κατα πως λενε και οι νεοι.. Σχεδον με βαζει σε σκεψεις..

@ mdvq: Ειναι βεβαιο οτι καποιο θορυβο θα παραγει το μακ μινι. Η δοκιμη παει για Σαβ μαλλον, οποτε θα εχουμε και μια αντικειμενική εκτιμηση. Δεν πιστευω οτι ειναι επιπέδου σεσουαρ αλλα ουτε και παντελώς αθορυβο.

Να πω οτι εχω και ενα εξωτερικό db-meter οποτε η δοκιμη θα γινει "επισημα" με A/C weighted μετρηση.

edit: εστηλα ενα μυνημα στον Εγγλεζο για να μαθω αν στελνει Ελλαδα (και ποσο κοστιζει). Θα ενημερωσω μολις εχω νεα.

Last edited:
Μελετω την πιθανοτητα στησιματος ενος PC για την αναπαραγωγη ηχου, σε συνδιασμο με ενα εξωτερικο DAC.[/U]

Είδες τι κάνουν οι κακές παρέες :smile:

Επειδή ξέρω πως σε ενδιαφέρει πολύ και το αισθητικό κομμάτι, εγώ θα σκεφτόμουνα και την εκδοχή ενός Rasberry pi (αν σε καλύπτει) το οποίο θα έμπαινε μέσα στην βάση του πικάπ, ίσως και μαζί με το dac, έχοντας μια εντελώς stealth εκδοχή.

Μια δεύτερη εκδοχή θα ήταν ένα netbook με SSD. π.χ τα netbook της Dell δεν έχουν ανεμιστήρα ενώ μπορούν να τρέξουν Win, Linux & Hackintosh. Επίσης μπορείς εύκολα να αντικαταστήσεις το SMPS με ένα linear αν θέλεις.

Rasberry pi, ε?

Μου ειχε περασει παλαιότερα απο το μυαλό αλλα νομίζω οτι το PC μου ειναι ανώτερο. Το θεωρώ (κακος ίσως) σαν ενα συμπαθητικό project του τι ειναι εφικτό αλλα οχι σαν λυση στις ανάγκες μου.

Και για να μην υπαρχουν παρεξηγήσεις, ακομα δεν εχω DAC πάνω στο σύστημα. Όλα υπό μελέτη.

Επειδή το έχω λιώσει το raspberry pi, δεν είναι συσκευή για απαιτητικούς χρήστες. Είναι μια εξαιρετική λύση για flac μέχρι και 24/192 (εγώ έχω δοκιμάσει μέχρι και 24/96) και για ανθρώπους που κινούνται σε χαμηλό budget.

Σε δοκιμή που κάναμε με τον tmjuju τα έφτυσε τελείως με dsd. Κρατάω μια επιφυλαξη να ήταν κακό ταίριασμα Rpi με το dac (κάτι να μην πήγαινε καλα).

Εγώ συνεχιζω να παίζω μαζί του γιατί είναι η χαρά του λινουξα και γιατί κατάφερα να το φέρω 100% στα μέτρα μου.

Εξαιρετικό για την τιμή του!
Όχι δεν έχω δει αντίστοιχο σε αυτή την τιμή στην Ελλάδα
Τα αντίστοιχα Silverstone έχουν τα διπλά τριπλά
Και φυσικά πιάνει το μάτι σου, όντος φαίνεται ταμαμ και για κουτί ενισχυτή ή για άλλη diy κατασκευή!!!

@ Tsip: To κουτι "τα σπαει" κατα πως λενε και οι νεοι.. Σχεδον με βαζει σε σκεψεις..

edit: εστηλα ενα μυνημα στον Εγγλεζο για να μαθω αν στελνει Ελλαδα (και ποσο κοστιζει). Θα ενημερωσω μολις εχω νεα.

Πολύ καλό το κουτί...
Εδώ και η σελίδα του κατασκευαστή για πιο πολλές φώτο..

Τασο, αφου ειμαι κουτακιας τι να κανω? :grinning-smiley-043
Πλακα πλακα επειδη το εχω μετρησει παιρνει 300VA+ τοροειδη χαλαρα, χωρο για πυκνωτες-γεφυρουλς και ειναι ταμαμ για classd τελικους και gainclone.

Πανο αν δεν στελνει ελλαδα υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες, νομιζω ο e-buyer το εχει επισης

Μόνο προσοχή στην επιλογή του κουτιού σε περίπτωση που θέλει κανείς να βάλει fanless τροφοδοτικό. Το τροφοδοτικό πρέπει να κάτσει σε συγκεκριμένη θέση ώστε να υπάρχει απαγωγή της θερμότητας προς τα πάνω. αυτό της antec που ανέφερα προηγουμένως δεν το παίρνει σωστά. Ούτε και τα κουτάκια που προτείνει ο tsip.

Πριν λιγο εφυγε ο Νικος απο το σπιτι.

Ήρθε απο εδω εξοπλισμένος κατα το 99%. Εφερε μαζι του το μακ μινι, το mambo dac v2, usb cable και ασύρματο πληκτρολόγιο. Αυτο που δεν εφερε ηταν μια hdmi, θεωρωντας οτι δεν υπαρχει σπιτι χωρις hdmi, αλλα υπολογιζε χωρις τον αναλογικο ξενοδοχο.

Λύση βρεθηκε, ακουει στο όνομα video club=> 7 ευρω...

Στησαμε λοιπον το ντακιδιο τρεχωντας με boot camp. Το μακ ηταν τοσο αθορυβο κατα την διαρκεια της ακροασης οσο και οταν το ειχαμε μολις ανοιξει. Προσπαθησα να μετρησω με το db-μετρο μου την σταθμη θορυβου αλλα ακομα και στα 10 εκατοστα ηταν κατω απο το οριο του μηχανηματος (effective range 40-130 db). Στην ουσια το δωματιο πρεπει να ηταν στα 35-40 δβ και το μακ δεν προσέθετε τπτ σε αυτο.

Τα πραγματα δεν άλλαξαν ακομα και με αρχεια hi res με τον επεξεργαστή να μένει σταθερα σε πολυ χαμηλες "στροφες". Οι στροφες ανεβηκαν μονο οταν επεσε βαρύ αρχειο εικονας, αλλα και παλι χωρις να δημιουργεί καποιο ιδιαιτερο προβλημα.

Το μακ μινι πρεπει να λαμβάνεται σοβαρα υπόψιν για όποιον θελει μια όμορφη και ευέλικτη λύση.

Να ευχαριστήσω και παλι τον Νικο που μπηκε στην διαδικασία να ερθει μεχρι εδω με ολο τον σχετικο εξοπλισμο, και φυσικα για την εξαιρετική παρεα.

Όπως είπαμε ξανα (και ξανα και ξανά...) τα mac mini ακόμα και 3ετίας είναι πολύ σχετικά αθόρυβα και στο ένα μέτρο κάτω απ οτο κατώφλι θορύβου ενός νορμαλ δωματίου (30-40db).
O χώρος του doctor ήταν όπως προείπε κα ιο ίδοας κάτω απο 40 και το mak ακόμα χαμηλότερα σε όλη τη διάρκεια της ακρόασης ακόμα και σε αναπαραγωγή ταινίας 1080p (jriver madvr max settings).
Να τελειώνουμε με αυτό... Σε αναπαραγωγή μουσικού προγράμματος δεν μασάει και δεν κάνει θόρυβο.
Τώρα αν το βάλετε να τρέχει ταυτόχρονα κανα διαγνωστικό τεστ ή να παίζει και ταινία με extreme madvr, ναι θα ζοριστεί και θα ακουστεί και το ανεμιστηράκι του.

Τώρα αν είναι καλή λύση ή όχι, αυτό είναι στη κρίση του καθενός μας.

+++
Dr δεν ξέρω αν το κατάλαβες αλλά πέραν της παρθενιά του hdmi μπήκες κανονικά και στην ψηφιακή εποχή...
δεν ακούσαμε ούτε ένα κομμάτι απο το παλιοπικάπ σου :flipout:

+++
Επι την ευκαιρία, για άλλη μια φορά γοητευμένος φίλε με το σύστημά σου, εννοώντας τα μηχανάκια και το χώρο.
Ένα πολυ αξιόλογο (τουλάχιστον) και πραγματικά monitor σύστημα υψηλότατων επιδόσεων.
Ανταπεξέρχεται εύκολα σε ότι του ζητήσεις!
Μπράβο για τη προσπάθεια, να το χαίρεσαι και να σε ταξιδεύει πάντα το ίδιο καλά στα βινυλιακά ταξίδια σου!

(κάποιος να πάει να το φωτογραφήσει γιατί μας βγήκε σεμνός ο SM! :grandpa: )

:ernaehrung004:

Μπράβο ρε μπαγάσηδες.
Ωραίο παρεάκι.
Και τα παιχνίδια σας και ολα.

Α, και να μην ξεχνιόμαστε: θόρυβος - μακ : 0-1
Νιάου ρε γατάκια... :grinning-smiley-043

Μια χαρά τα περνάτε επάνω...
Και για να ρωτήσω κι εγώ.

Τι hi-rez ακούσατε;Με τι player;
Μπήκε επάνω DSD πολυκάναλο όπως είπα είπα σε προηγούμενο ποστ,σε downsampling και downmixing στο jriver;
Ή μόνο foobar που παίζει με το τίποτα;

Βεβαίως μπορεί να το λυπήθηκε ο κ. Νίκος το μηχανάκι μήπως και...

(Εκτός πια και γίνουμε τόσο χαιεντάδες που να αρνηθούμε να παίξουμε κομμάτι που δεν μπορούμε να παίξουμε bit-perfect.:flipout: )

Αστειεύομαι, στο 90% των περιπτώσεων και με την εξωτερική θερμοκρασία σε νορμάλ πλαίσια,ούτε εγώ νομίζω πως θα υπάρξει θέμα.
Κι αν έχω κάποια ένσταση,δεν είναι στο επίπεδο του θορύβου αλλά σε αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν όλοι όταν φτιάχνουν κάτι ανάλογο.

Κι αυτό είναι ο σταθερός θόρυβος και σε χαμηλή συχνότητα που δεν μεταβάλλεται.Εκεί είναι το κλειδί.
Η οποιαδήποτε μεταβολή αναγκάζει το αυτί (και το μυαλό) να δώσει προσοχή,ενώ μια σταθερή μη μεταβαλλόμενη χαμηλή συχνότητα είναι σχεδόν μη αντιληπτή μετά από κάποια στιγμή,σε περίπτωση που επιλέξουμε κάτι μη fanless φυσικά..
Γι´αυτό και διαλέγουμε ένα μεγάλο,αρχοντικό fan (120-200 mm,ανάλογα την θέση που θα τοποθετηθεί) με σταθερές στροφές και ξεμπερδεύουμε.