Το συγκεκριμένο μηχάνημα σέρνεται ακόμα και με linux desktop. Δεν τίθεται θέμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανταπεξέλθει με windows στις απαιτήσεις μας. Δε φτάνει κάν ο δίσκος του ο οποίος είναι 4gb.
O επεξεργαστης του είναι ο:
Code:
[root@archphile ~]# cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 13
model name : Intel(R) Celeron(R) M processor 900MHz
To σύστημα που έχω στήσει είναι ίδια λογική με Archphile. Εντελώς άδειο εκτός από MPD/ympd και μερικά ακόμα καλούδια (upnp κλπ)
Ο χώρος που καταλαμβάνει, χωρίς να έχω ασχοληθεί να αφαιρέσω διάφορα άχρηστα είναι:
Code:
[root@archphile ~]# df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda2 3.6G 1.1G 2.3G 34% /
Eκκινεί χρησιμοποιώντας περίπου
30Mb Ram και δεν ξεπερνάει τα
60-70Mb ανεξαρτήτως του αρχείου που θα κληθεί να παίξει.
Ο βασικός λόγος που πειραματίζομαι με τόσο minimal προσέγγιση, εκτός του ότι αυτή είναι η λογική που στήνω Linux συστήματα εν γένει, είναι ότι με τον τρόπο αυτό μπορούμε να δούμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιες είναι οι πραγματικές hardware απαιτήσεις για μουσική αναπαραγωγή. Προσωπικά ακόμα και σε i7 με 16gb ram το ίδιο installation θα έκανα.
Είναι πέρα από φανερό ότι τα πραγματικά "βαρίδια" δεν είναι τα high res αρχεία και η αναπαραγωγή τους αλλά τα λειτουργικά συστήματα και τα διάφορα προγράμματα αναπαραγωγής.
Ξέρω ότι ελάχιστοι μη ασχολούμενοι με το Linux θα μπορέσουν να κάνουν μια όμοια εγκατάσταση, καθώς απαιτεί μεγάλη εξοικείωση με τον πιγκουίνο, παρόλα αυτά είναι χαρά μου να βοηθήσω όποιον σκέφτεται να πειραματιστεί.