Μουσικό PC

μιας και το ξανάφερε η κουβέντα, ας ποστάρω ένα configuration που βρήκα (οι τιμές είναι ενδεικτικές βάσει αυτών στο eshop.gr:

Motherboard: ASROCK H97M ANNIVERSARY RETAIL 73.90
Επεξεργαστής: INTEL CORE I5-4440S 3.30GHZ LGA1150 182,21
Ψήκτρα επεξεργαστή: COOLERMASTER HYPER 212 EVO 28.50
Η ψήκτρα είναι σε τιμή προσφοράς μέχρι και το Σάββατο. Στη χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα έχει ήχο 9dB.
Κάρτα γραφικών: Ενσωματωμένη στον επεξεργαστή (Intel HD Graphics 4600
Μνήμη: KINGSTON KVR16N11K2/16 16GB (2X8GB) DDR3 1600MHZ PC3-12800 149.51
Σκληρός Δίσκος: SAMSUNG MZ-7TE250BW 840 EVO SERIES SSD 250GB 2.5'' SATA3 122 ευρώ
Τροφοδοτικό: XILENCE 350W RED WING SERIES 34,40
DVD-R: LG GH24NSB0 SUPER MULTI DVD-REWRITER SATA BLACK 14,90
Κουτί: BE QUIET! SILENT BASE 800 119,90

μου φαίνεται συμπαθέστατη πρόταση στα 700 περίπου ευρώ

Να ρωτήσω αν τα φίλτρα στις usb πόρτες γενικά έχουν να κάνουν με το φιλτράρισμα της τάσης που παρέχεται στην συνδεδεμένη συσκευή ή με τη καλύτερη λειτουργία της ίδιας της usb?

Γιατί έχω την εντύπωση ότι η παραπάνω mobo ανήκει στην κατηγορία gaming?

Αναλογικό φίλτρο και έξτρα ασφάλεια σε κάθε usb ξεχωριστά.
Θεωρητικά το κάνεις και από την πλευρά του dac,
Άλλα γιατί όχι και από τη mobo

Η mobo δεν είναι εισαγωγική κατηγορία, είναι σίγουρα λιγο πιο τσιμπημένη τιμή.

Απάντηση: Re: Μουσικό PC

μιας και το ξανάφερε η κουβέντα, ας ποστάρω ένα configuration που βρήκα (οι τιμές είναι ενδεικτικές βάσει αυτών στο eshop.gr:

Η ψήκτρα είναι σε τιμή προσφοράς μέχρι και το Σάββατο. Στη χαμηλή ταχύτητα ανεμιστήρα έχει ήχο 9dB.
Σκληρός Δίσκος: SAMSUNG MZ-7TE250BW 840 EVO SERIES SSD 250GB 2.5'' SATA3 122 ευρώ

Σπύρο,αυτά που γράφεις συν την μητρική που ανέβασα ή κάποια ανάλογη τεχνολογίας AMP-UP και είσαι πιο πολύ από super.

Τι λες ρε Σπύρο, ευκαιρία μιλάμε... :)

Και τους λινουξάρηδες (μαζί και μένα :) ) ποιός τους ακούει?

Άσε τους υπόλοιπους με το Rasp..κάτι, που με έχουν βάλει σε πειρασμούς για το VFM...

Και λίγο πιο ποιοτικό τροφοδοτικό,είναι το μόνο που δεν πρέπει να λυπηθείς.(@Δημοκηδής)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τι λες ρε Σπύρο, ευκαιρία μιλάμε... :)

Και τους λινουξάρηδες (μαζί και μένα :) ) ποιός τους ακούει?

Άσε τους υπόλοιπους με το Rasp..κάτι, που με έχουν βάλει σε πειρασμούς για το VFM...

Κι εγώ λινουξάκιας είμαι!:flipout:
Δεν είναι κακό όμως να το φορτώνεις κι από τέτοια μηχανάκια.:flipout:

Είναι σαν να οδηγείς τα Hifiman με μονομπλόκ 5 kW... :)

Σταύρο μου,καμία σχέση...
Κανείς δεν αντιλέγει πως δουλειά σου κάνεις και με ένα Rpi,με την ενσωματωμένη μιας μητρικής,με το ελάχιστο τέλος πάντων.
Ρίξε όμως μια ματιά να δεις τα μυριάδες προβλήματα που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το υλικό σε τέτοιες εφαρμογές.

Αλλά ότι αφορά προστασίες,top-of-the-line σχεδιασμό,ευκολίες,κλπ,συνήθως πάμε σε κάτι παραπάνω κι αυτά πληρώνουμε.
Αλίμονο,δεν τσιγκουνεύεται κανείς χ λεφτά για ένα ντακ ή ένα καλό transport για τα cd του,θα τσιγκουνευτεί για την ουσιαστικά πιο πολυχρησιμοποιημένη πηγή του;

Αυτής της φιλοσοφίας είμαι και κάλλιστα μπορεί να διαφωνεί κάποιος και να έχει δίκιο...
Δεν θα διαφωνήσω ποτέ σε διαφορετική ματιά.

Ποιές είναι τελικά οι απαιτήσεις για "τελείως απρόσκοπτη" αναπαραγωγή της μουσικής από pc?

Γιατί ένα απλό σύστημα αδυνατεί να αντεπεξέρθει είτε με foobar είτε με .... daphile?

Να το κουβεντιάσουμε, σαν ωραία παρέα που είμαστε, ή .... τάχουμε ήδη πει?

Ποιές είναι τελικά οι απαιτήσεις για "τελείως απρόσκοπτη" αναπαραγωγή της μουσικής από pc?

Γιατί ένα απλό σύστημα αδυνατεί να αντεπεξέρθει είτε με foobar είτε με .... daphile?

Τα έχουμε πει,ναι.
Για την αναπαραγωγή,δεν χρειαζόμαστε παρά το ελάχιστο.
Οκ,υπάρχουν περιπτώσεις player που σε ορισμένες καταστάσεις λειτουργίας και αναπαραγωγής μπορούν να ζορίσουν αρκετά ένα μηχανάκι.

Να σε ρωτήσω κάτι όμως;
Πότε το χόμπι μας αρκέστηκε στο ελάχιστο για να το κάνει και τώρα;

Ρίξε μια ματιά δίπλα σου,να δεις τι χρησιμοποιείς για να οδηγήσεις ένα ακουστικό.

Η παραπάνω λύση,θεωρώ πως συγκεντρώνει κατ´αρχήν όλες τις σωστές κατασκευαστικές αρχές.
(Και μόνο τα διαφορετικά layers by the book...κατάλαβες...)

Φυσικά δεν φτάσαμε σε σημείο να εκθειάζουμε τα τέρατα των 10.000-20.000-40.000 χιλιάδων που κυκλοφορούν (και περιέχουν λινουξάκια.)
Σε όρια πάντα...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μπορει ενα rPi να αναπαραγάγει DSD-DXD ή το πιάνει λόξιγκας?

32/384 από όσο έχω κοιτάξει,δεν...
Με κάθε επιφύλαξη,μπορεί στο μεταξύ να το πέτυχε κάποιος.

Μα πάντα είμαι ρεαλιστής. Π.χ. τα ακουστικά μου τα οδηγώ με το... ελάχιστο δυνατό (σοβαρά τώρα). :)

Γειά σου ρε Σωκ...

Ρε σεις, πως είναι δυνατόν να απάντησα σε ποστ που είναι πιό μετά???

Σωκράτη, σίγουρα η παραπάνω πρόταση σηκώνει περαιτέρω αναβάθμιση, πλην το πακέτο αφορά μπάτζετ 700 ευρώ ... μέσα σε αυτά τα χρήματα μπορείς να μου κάνεις κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο ;;;; θα με ενδιέφερε πολύ ... δεν έχω και ιδέα τι είναι το amp-up που είπες ...

Σταύρο, καλά τα λέει ο Σώκρατες ... αν υπολογίσω τις αγορές μου των τελευταίων πχ. 5 ετών, ποια είναι αυτή που έχει αποσβέσει 100 φορές το κόστος της ; το λάπτοπ μου ... από κάτι τελικούς, κάτι μεγάλα ηχεία, κάτι πλέυερς, κλπ. κλπ. δεν απέσβεσα ούτε το 5% της αξίας τους, ευτυχώς βέβαια τέτοια πράγματα μεταπωλούνται και χάνεις απλά κάποια χρήματα ...

Οπότε, θα κάνει κανείς οικονομία στον Η/Υ όταν για χαζομάρες (καλώδια, παπατζιλίκια, κλπ) δίνονται κατά καιρόν άφθονα χρήματα ;;;

Μα πάντα είμαι ρεαλιστής. Π.χ. τα ακουστικά μου τα οδηγώ με το... ελάχιστο δυνατό (σοβαρά τώρα). :)

Γειά σου ρε Σωκ...

Ρε σεις, πως είναι δυνατόν να απάντησα σε ποστ που είναι πιό μετά???

Πιο είναι πιο μετά;;;

Σύμφωνοι για το ελάχιστο δυνατό,κι εγώ μαζί σου.
θα μπορούσε όμως η επιλογή σου να ήταν τέτοια που να απαιτούσε πολύ λιγότερη ισχύ.
Όμως αυτή ήταν και δεν μπορεί να σε κακίσει κάποιος.

Δεν αρκέστηκες στο ελάχιστο,αλλιώς θα έμενες στα sony των 15 ευρώ τα οποία για την τιμή τους είναι εξαιρετικά.
Προτίμησες να πας 40 φορές επάνω (μέσα είμαι; ) για να πάρεις Χ4 ή Χ5-6 κλπ,ήχο.
Οπότε...

Οι κύριες απαιτήσεις καθορίζονται από το λειτουργικό σύστημα. Άλλες θα έχεις με windows xp, άλλες με windows 8 και άλλες με Linux. Αλλά και πάλι στο Linux, υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία σε απαιτήσεις. Σε στήσιμο όπως στο Archphile δε θες τίποτα. Αν πάλι θες γραφικό περιβάλλον έχει σημασία ποιο προτιμάς. Θες KDE/GNOME? Θες σχετικά σοβαρό μηχάνημα. Θες fluxbox/lxde? Οι απαιτήσεις έιναι πολύ μικρότερες.

Μετά το λειτουργικό σύστημα, έχει σημασία το τι πόρους τρώει από μόνο του το κάθε foobar, jriver κλπ απλά και μόνο για να τρέξει. Εδώ η απάντησή στο τι πορους θέλουμε είναι από πολλούς εως ελάχιστους.

Όσον αφορά στο θέμα της αναπαραγωγής αυτής καθεαυτής, οι απαιτήσεις είναι αστείες. Αν το RPi παίζει pcm 384 και DSD τότε θεωρητικά με το κατάλληλο στήσιμο παίζουν τα πάντα.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη μνήμη. Πέρα από το ελάχιστό της που καθορίζεται από το λειτουργικό σύστημα, έχει σημασία αν την χρησιμοποιούμε κατά την αναπαραγωγή. Έτσι πχ εγώ θα σου πω ότι 50-100 MB ram είναι αρκετά για αναπαραγωγή ακόμα και DSD ενώ κάποιος που φορτώνει σε αυτήν τεράστια αρχεια μουσικής θα σου πει ότι θες μερικά γίγα.

Μπορει ενα rPi να αναπαραγάγει DSD-DXD ή το πιάνει λόξιγκας?

http://avclub.gr/forum/showthread.p...ubox-i?p=1057201916&viewfull=1#post1057201916

Απ ότι θα δεις μεγαλύτερο πρόβλημα είχε με PCM υψηλής δειγματοληψίας παρά με DSD. O μεγάλος περιορισμός για αναπαραγωγή αρχείων 1GB+ θα είναι το δίκτυο αυτό καθεαυτό χωρίς το RPi να παίζει κάποιο ρόλο. Αυτό είναι εκτίμηση. Δεν έχω κάνει κάποιο test (παρά μόνο μια φορά μόλις τέλειωσα το 9018K2M μου) καθώς πραγματικά δεν θεωρώ ότι έχουμε κάποιο λόγο να ασχολούμαστε με το DSD τη δεδομένη χρονική στιγμή, παρά εργαστηριακά.

Δεν ξέρω πόσα άτομα από το avclub πχ ακούνε καθημερινά DSD αρχεία. Εκτιμώ ότι οι περισσότεροι δοκιμάζουν 2-3 αρχεία, ικανοποιούνται ότι το DAC τους τα παίζει και επανέρχονται στην ακρόαση των ταπεινών τους flacs.

Για να κλείσω, συμφωνώ απόλυτα με τον Σωκράτη και την άποψή του ότι δεν πρέπει σώνει και καλά να αυτοπεριοριζόμαστε στο minimum των τεχνικών χαρακτηριστικών. Στο hifi υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής παντού. Όλο και σε κάποιο άλλο κομμάτι της αλυσίδας μας έχουμε κάνει υπερβολές, δεν βλάπτει ακόμα μία :D

Last edited:

@Δημοκίδης,
βάλε σοβαρό τροφοδοτικό
για ήσυχα τροφοδοτικά, τσέκαρε το http://www.silentpcreview.com/ , για τα ηλεκτρικά τους τσέκαρε jonnyguru.com
Για cpu, μπορεί να έβαζα και κάνα πιο δυνατό, μιας και έχεις φτάσει ως εκεί.
Η 212 καλή είναι, παίρνει και καλύτερο ανεμιστήρα
Γενικά με τις μετρήσεις θορύβου να είστε επιφυλακτικοί γιατί είναι σε dBA όχι dBC
Ο 840 EVO καλός επίσης, αλλά φρόντισε να διαβάσεις για ένα εργαλείο που θα πρέπει να τρέξεις από τη Samsung.

Re: Απάντηση: Re: Μουσικό PC

32/384 από όσο έχω κοιτάξει,δεν...
Με κάθε επιφύλαξη,μπορεί στο μεταξύ να το πέτυχε κάποιος.

Υπάρχει κάποιο free sample να μου δώσεις Link?

@Tuxx Μιχαλη το DXD ειναι PCM με 24+/352+ και προφανώς ειναι πιο βαρυ αρα και πιο δυσκολο στην αναπαραγωγή απο το DSD. Ειναι κάποιοι που ακουνε τετοια αρχεια και δεν κανουν απλα δοκιμές. Οποτε μεχρι το 24/192 τα λινουξακια πανε μια χαρα, αν καποιος θελει τα super hi res μαλλον κοιταει για κατι πιο μεγάλο οπως ο Σπυρος πιο πανω.

Σωκράτη, σίγουρα η παραπάνω πρόταση σηκώνει περαιτέρω αναβάθμιση, πλην το πακέτο αφορά μπάτζετ 700 ευρώ ... μέσα σε αυτά τα χρήματα μπορείς να μου κάνεις κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο ;;;; θα με ενδιέφερε πολύ ... δεν έχω και ιδέα τι είναι το amp-up που είπες ...

Σταύρο, καλά τα λέει ο Σώκρατες ... αν υπολογίσω τις αγορές μου των τελευταίων πχ. 5 ετών, ποια είναι αυτή που έχει αποσβέσει 100 φορές το κόστος της ; το λάπτοπ μου ... από κάτι τελικούς, κάτι μεγάλα ηχεία, κάτι πλέυερς, κλπ. κλπ. δεν απέσβεσα ούτε το 5% της αξίας τους, ευτυχώς βέβαια τέτοια πράγματα μεταπωλούνται και χάνεις απλά κάποια χρήματα ...

Οπότε, θα κάνει κανείς οικονομία στον Η/Υ όταν για χαζομάρες (καλώδια, παπατζιλίκια, κλπ) δίνονται κατά καιρόν άφθονα χρήματα ;;;

Σπύρο,θα μπορούσες να ισοσταθμίσεις την διαφορά αφαιρώντας 8 Gb μνήμης και μένοντας με 8 που είναι υπεραρκετά.
Κι αν χρειαστεί αργότερα (που δεν),προσθέτεις άλλα 8,έχει την δυνατότητα.

Αλλά βάλε κάτι παραπάνω βρε συ για ένα καλύτερο τροφοδοτικό,και πιο ήσυχο θα είναι και θα έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο...