Re: Μπαταρίες-φορτιστές
Προ ημερών έπεσαν στα χέρια μου δύο μπαταρίες Laptop και αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν τις ήθελαν πλέον προέβηκα σε λεπτή επέμβαση αφαίρεσης των στοιχείων που είχαν μέσα.
Τα αποτελέσματα ήταν 8x
Samsung ICR18650-22E και 6x
Sanyo UR18650A όλες τους ονομαστικής χωρητικότητας 2200mah.
Μετρήθηκαν και βρέθηκαν οι μεν Samsung στα 3,8v οι δε Sanyo στα 3,6v. Ξεκίνησα την φόρτιση με τον Nitecore i4 που έχω σε ζευγάρια.
Στην πρώτη φόρτιση οι Samsung έφτασαν από 4,00v έως και 4,10v εκτός από ένα ζευγάρι που κόλλησε στα 3,90v σε όλες έγινε τερματισμός της φόρτισης από τον φορτιστή εκτός από το ζευγάρι που είχε κολλήσει στα 3,90v. Σε καμία δεν παρουσιάστηκε αισθητή αύξηση της θερμοκρασίας κατά την φόρτιση. Αφού της δοκίμασα όλες για κάνα δύο μέρες (φυσικά καμιά δεν άδειασε μιας και ο χρόνος ήταν λίγος) τις έβαλα ξανά για φόρτιση, αυτήν την φορά ανά τέσσερις, έγινε τερματισμός σε όλες στα 4,17v το προβληματικό ζευγάρι τερμάτισε και αυτό στα 4,15v ούτε αυτήν την φορά παρουσιάστηκε αισθητή αύξηση της θερμοκρασίας κατά την φόρτιση.
Πάμε στις Sanyo τώρα, εδώ τα πράγματα δεν ήταν τόσο καλά μιας και δεν τερματίστηκε ποτέ η πρώτη φόρτιση σε καμία από τις μπαταρίες, κόλλησαν όλες από τα 3,8v έως τα 4,0v στην καλύτερη και σχεδόν όλες ζεματούσαν όταν τις έβγαλα από τον φορτιστή. Αφού τις χρησιμοποίησα και αυτές λίγο για να πέσει η τάση τους επανέλαβα την φόρτιση. Πάλι σε ζευγάρια και χωρίς να το περιμένω η φόρτιση γίνετε κανονικά και τερματίζει σε όλα τα στοιχεία από 4,15v έως 4.17v χωρίς καμιά αύξηση θερμοκρασίας.
Εδώ να αναφέρω πως η μπαταρία με τις Samsung ήταν σε χρήση μέχρι και μια εβδομάδα πριν μου την δώσουν ενώ η άλλη με τις Sanyo είχε αποστρατευτεί ενώ ήταν σε καλή κατάσταση εδώ και έναν χρόνο.
Υπάρχει κάποιος τρόπος να μετρήσω την πραγματική τους πλέον χωρητικότητα; Εκ πρώτης άποψης φαίνονται να αξίζουν επόμενο τεστ είναι να τις φορτίσω στο φουλ και να τις αφήσω λίγο καιρό να δω εάν ξεφορτίζουν μόνες τους. Πάντως 3-4 μέρες που τις άφησα είχα μονο στις Sanyo μια μικρή απωλεια από 0,01v εως 0,03v