Μπαταρίες-Φορτιστές

Hθελα ενα αξιοπιστο φορτιστη για ΟΛΕΣ τις μπαταριες που χρησιμοποιω, λιθιου, ΝιΜΗ και 9βολτες. Το τελευταιο ηταν απαραιτητο χαρακτηριστικο του φορτιστη.

Επειδη ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος απο τον Αυστριακο accupower που εχω χρονια για ΝιΜΗ, προτιμησα το μοντελο του το οποιο φορτιζει ολους τους παραπανω τυπους μπαταριων.
IQ338XL-3.jpg

https://www.amazon.de/gp/product/B01DZCSVD2/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

Πλεον θα εχω μονο εναν εξτρα φορτιστη, αυτον για τις 9βολτες λιθιου. Για αυτο το θεμα θα στειλω ενα email στον παραπανω κατασκευαστη για να τον ρωτησω εαν o συγκεκριμενος φορτιστης μπορει να διακρινει τις ΝιΜΗ 9βολτες απο τις LiIon 9βολτες.

Ενας συντομος σπινθηρας δεν νομιζω οτι ειναι προβλημα.
Συμβαινει και μενα καμμια φορα συνηθως (οχι παντα) οταν η συσκευη δεν εχει διακοπτη on/off η/και απο στατικο ηλεκτρισμο.

βαλε πρωτα το τρφοδοτικο και μετα τον φορτιστη στο τροφοδοτικο. Ετσι προστατευεις και τον φορτιστη.

προτεινω παντα τον οπους γιαιτ
- βρισκεται σε πολυ καλη τιμη αν περιμενεις τις προσφορες 23 ευρω
- μετρα με καλη ακριβεια την χωρητικοτητα
- ειναι απο τυος λιγους που φορτιζουν με 1 αμπερ και τις 4 μπαταριες
- και ειναι απο τους ακομα λιγοτερους που μετρουν με καποια σχετικη ακριβεια την εσωτερικη αντισταση της μπαταριας.

εννοειται οτι αν βρειτε καποιον που να τα κανει και τα 3 τεελυταια, αγοραστε τον αν γουσταρετε

Απάντηση: Re: Μπαταρίες-Φορτιστές

βαλε πρωτα το τρφοδοτικο και μετα τον φορτιστη στο τροφοδοτικο. Ετσι προστατευεις και τον φορτιστη.

προτεινω παντα τον οπους γιαιτ
- βρισκεται σε πολυ καλη τιμη αν περιμενεις τις προσφορες 23 ευρω
- μετρα με καλη ακριβεια την χωρητικοτητα
- ειναι απο τυος λιγους που φορτιζουν με 1 αμπερ και τις 4 μπαταριες
- και ειναι απο τους ακομα λιγοτερους που μετρουν με καποια σχετικη ακριβεια την εσωτερικη αντισταση της μπαταριας.

εννοειται οτι αν βρειτε καποιον που να τα κανει και τα 3 τεελυταια, αγοραστε τον αν γουσταρετε

έλα ρε Κώστα δώσε τα φώτα σου. αφού είσαι ειδήμονας σε κάτι τέτοια !!!

δυστυχως δεν εχω πια χρονο να παρακολουθω τα παντα...παει ο καιρος που μπορουσα να κανωι εκεινους τους πινακες χαρακτηριστικων φορτιστων.
το σχολιο μου το εννουσα στην κυριολεξια.
Υπαρχουν σιγουρα και αλλα μοντελα που να εκπληρωνουν τα κριτηρια μου.
Σιγουρα η XTAR θα εχει καποια και θυμαμαι οτι υπαρχει μια πρωτοεμφανιζομενη μαρκα ου ο δανος εχει κανει review μερικα μοντελα

Γιατι οταν βαζω το φορτιστη στη πριζα (opus) κανει σπινθηρα?
Το τροφοδοτικό του OPUS είναι τεχνολογίας SMPS , σε αυτόν που διαθέτω είναι 12V 3Α και αυτά τα τροφοδοτικά αρχικά φορτίζουν
ένα πυκνωτή με ανορθωμένα 285V σε κάποια 33-100μF χωρητικότητας οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικός ένας αρχικός σπινθήρας
λόγω της απότομης στιγμιαίας φόρτισης του πυκνωτή άσχετα με το άν έχεις συνδέσει σε αυτόν τον φορτιστή.
Τα μεγαλύτερης ισχύος των 50W SMPS τροφοδοτικά με μεγαλύτερους πυκνωτές διαθέτουν NTC αντίσταση στην είσοδο που μειώνει αρχικά
το απότομο ρεύμα φόρτισης και αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει σε αυτά πχ PC / power laptops / αυτοενισχυόμενα ηχεία & D-Class Amp.
Είναι λοιπόν στο χέρι του κατασκευαστή να το προβλέψει αυτό και δεν χρίζει σημασίας για τον χρήστη ...

Για τον OPUS , τουλάχιστον τον BT-C3100 V2.2 που διαθέτω , ισχύουν όσα είπε ο Κωνσταντίνος εκτός της ακρίβειας της εσωτερικής αντίστασης
που έχει διαφορά από 30-80 mΩ παραπάνω από την πραγματική σύμφωνα με την πίεση που θα δεχθεί η μπαταρία από τα pins στερέωσης και
αυτό είναι εύλογο γιατί απαιτείται ειδική διάταξη πίεσης ακίδων επαφής για να μετρηθεί η πραγματική εσωτερική αντίσταση , αλλά τουλάχιστον
εικονικά βλέποντας την ένδειξη 63 mΩ σε μία 18650 LG HG2 θα ξέρετε ότι είναι 21 mΩ.
Τό ίδιο περίπου ισχύει με λίγο καλύτερη ακρίβεια και γιά τον καλύτερο αυτή την στιγμή φορτιστή End User , XTAR ST2 4,1A που επίσης διαθέτω.

Το τροφοδοτικό του OPUS είναι τεχνολογίας SMPS , σε αυτόν που διαθέτω είναι 12V 3Α και αυτά τα τροφοδοτικά αρχικά φορτίζουν
ένα πυκνωτή με ανορθωμένα 285V σε κάποια 33-100μF χωρητικότητας οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικός ένας αρχικός σπινθήρας
λόγω της απότομης στιγμιαίας φόρτισης του πυκνωτή άσχετα με το άν έχεις συνδέσει σε αυτόν τον φορτιστή.
Τα μεγαλύτερης ισχύος των 50W SMPS τροφοδοτικά με μεγαλύτερους πυκνωτές διαθέτουν NTC αντίσταση στην είσοδο που μειώνει αρχικά
το απότομο ρεύμα φόρτισης και αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει σε αυτά πχ PC / power laptops / αυτοενισχυόμενα ηχεία & D-Class Amp.
Είναι λοιπόν στο χέρι του κατασκευαστή να το προβλέψει αυτό και δεν χρίζει σημασίας για τον χρήστη ...

Για τον OPUS , τουλάχιστον τον BT-C3100 V2.2 που διαθέτω , ισχύουν όσα είπε ο Κωνσταντίνος εκτός της ακρίβειας της εσωτερικής αντίστασης
που έχει διαφορά από 30-80 mΩ παραπάνω από την πραγματική σύμφωνα με την πίεση που θα δεχθεί η μπαταρία από τα pins στερέωσης και
αυτό είναι εύλογο γιατί απαιτείται ειδική διάταξη πίεσης ακίδων επαφής για να μετρηθεί η πραγματική εσωτερική αντίσταση , αλλά τουλάχιστον
εικονικά βλέποντας την ένδειξη 63 mΩ σε μία 18650 LG HG2 θα ξέρετε ότι είναι 21 mΩ.
Τό ίδιο περίπου ισχύει με λίγο καλύτερη ακρίβεια και γιά τον καλύτερο αυτή την στιγμή φορτιστή End User , XTAR ST2 4,1A που επίσης διαθέτω.

Το κανει ειτε στο ακρο της πριζας, ειτε στο ακρο του φορτιστη, οταν ειναι ηδη στη πριζα το τροφοδοτικο.

Το κανει ειτε στο ακρο της πριζας, ειτε στο ακρο του φορτιστη, οταν ειναι ηδη στη πριζα το τροφοδοτικο.
Είναι ακριβώς το ίδιο και εκεί , πάλι πυκνωτής φορτίζεται απότομα , δεν χρίζει ούτε ανησυχίας ούτε σχολιασμού !

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μπαταρίες-Φορτιστές

Πολύ καλός φορτιστής αλλά για μένα που δεν ξέρω τόσα πολλά για τα ρεύματα, θα ήθελα κάτι πιο απλό. Για 2 μπαταρίες 18650 βασικά. Έχεις κάποιον άλλο να μου προτείνεις??

Δεν είναι θέμα απλού ή σύνθετου ... είναι τι χρειάζεσαι ...
Τα ζητούμενα είναι απλά , αξιόπιστος θεμελιωδώς που είναι όλοι οι επώνυμοι οπότε ότι και να πάρεις θα κάνεις την δουλειά σου !
Άν θες να τεστάρεις χωρητικότητες , άν θέλεις να φρεσκάρεις παλιές μπαταρίες που έχουν κατακερματιστεί , άν θές να φορτίζεις
όλων των χημικών τύπων μπαταρίες , σε τι ρεύμα φορτίζει κάθε slot , όλα γράφονται στα χαρακτηριστικά του φορτιστή , διαλέγεις και παίρνεις !

Αυτό όμως που προκύπτει τα τελευταία χρόνια από τους power users και τις ισχυρές μπαταρίες που μπορούν να φορτιστούν σε
ρεύματα κοντά στην χωρητικότητά τους είναι το υψηλό ρεύμα φόρτισης το οποίο το παρέχουν ελάχιστοι φορτιστές και είναι
δέουσας σημασίας γιατί ακόμα και στα 2Α φόρτισης ο χρόνος των 3 ωρών γιά μία 26650 Li-Ion για εμένα είναι ήδη πολύς !
Εδώ έρχονται οι φορτιστές νέας γενιάς USB - C , που φορτίζουν κινητά και μπαταρίες σε 30 λεπτά με ρεύματα φόρτισης άνω των
4 αμπέρ όπως ο κορυφαίος XTAR ST2 4,1A αλλά το τίμημα μαζί με τροφοδοτικό 45W USB - C 15V/3A είναι βαρύ.

Σημαντικό είναι κάτι που δεν φαίνεται στους φορτιστές που βλέπετε , οι περισσότεροι θέλουν ξεχωριστό τροφοδοτικό USB >2A ή 12V
οπότε άσχετα με τις λειτουργίες , το 20-ευρω θα το δώσεις για έναν απλό XTAR ή ότι αλλά plus τα 10 ευρώ για το τροφοδοτικό , πράγμα
που σημαίνει ο OPUS BT3100 v2,2 που δίνεται μαζί με τροφοδοτικό 220V/12V-3A , στα 33$ , είναι τζάμπα ...

συν οτι θα καλυψει τον απλο χρηστη οταν αυτος προχωρησει ειτε σε απαιτησεις, ειτε μπει και σε αλλες χημειςες.
πχ εγω γλυτωσα με αυτον την αγορα 2ου φορτιστη για μπαταριες lifepo4

Re: Απάντηση: Μπαταρίες-Φορτιστές

Ηλία καλησπέρα. Πολύ καλός φορτιστής αλλά για μένα που δεν γνωρίζω καλά τα ρεύματα, έχεις να μου προτείνεις κάτι πιο απλό??? Για μπαταρίες 18650 ενδιαφέρομαι βασικά.
Απαντησαν τα παιδια παραπανω,
ειναι ευκολος στην χρηση του και τα αξιζει τα λεφτα του!

Kατι απλο
https://www.gearbest.com/chargers/pp_3005940111059672.html?wid=2000001
https://www.banggood.com/NITECORE-U...-1429020.html?rmmds=category&cur_warehouse=CN

για αυτο μιλησα με συγκεκριμενα κριτηρια. ο liitikala

- ΔΕΝ μετρα σωστα εσωτερικη αντισταση (το απεδειξε ο Δανος)
- ΔΕΝ μπορει να δωσει 2 αμπερ ταυτοχρονα σε δυο μπαταριες

με τον UM2 μπαινεις στο τριπακι της ποιοτητας του ανταππτορα USB
https://lygte-info.dk/pic/NiteCore/UM2/Nitecore UM2 0.5A (2xSA18650-33)a.png
https://lygte-info.dk/pic/NiteCore/UM2/Nitecore UM2 1.5A QC (2xSA18650-33).png

λιγο παραπανω ρευμα φορισης σε διπλη μπαταρια δινει ο UMS2

Δεν είναι θέμα απλού ή σύνθετου ... είναι τι χρειάζεσαι ...
Τα ζητούμενα είναι απλά , αξιόπιστος θεμελιωδώς που είναι όλοι οι επώνυμοι οπότε ότι και να πάρεις θα κάνεις την δουλειά σου !
Άν θες να τεστάρεις χωρητικότητες , άν θέλεις να φρεσκάρεις παλιές μπαταρίες που έχουν κατακερματιστεί , άν θές να φορτίζεις
όλων των χημικών τύπων μπαταρίες , σε τι ρεύμα φορτίζει κάθε slot , όλα γράφονται στα χαρακτηριστικά του φορτιστή , διαλέγεις και παίρνεις !

Αυτό όμως που προκύπτει τα τελευταία χρόνια από τους power users και τις ισχυρές μπαταρίες που μπορούν να φορτιστούν σε
ρεύματα κοντά στην χωρητικότητά τους είναι το υψηλό ρεύμα φόρτισης το οποίο το παρέχουν ελάχιστοι φορτιστές και είναι
δέουσας σημασίας γιατί ακόμα και στα 2Α φόρτισης ο χρόνος των 3 ωρών γιά μία 26650 Li-Ion για εμένα είναι ήδη πολύς !

Εδώ έρχονται οι φορτιστές νέας γενιάς USB - C , που φορτίζουν κινητά και μπαταρίες σε 30 λεπτά με ρεύματα φόρτισης άνω των
4 αμπέρ όπως ο κορυφαίος XTAR ST2 4,1A αλλά το τίμημα μαζί με τροφοδοτικό 45W USB - C 15V/3A είναι βαρύ.

Το να φορτίσει μία μπαταρία 18650 ας πούμε στα 2Α μέσα σε 2-3 ώρες ή τέλος πάντων σε πολύ λίγο χρόνο από τους σύγχρονους φορτιστές, δεν είναι εις βάρος της μπαταρίας ; την πιάνεις μετά την φόρτιση και είναι αρκετά ζεστή μπορώ να πω. το ίδιο και ο φορτιστής. (αναφέρομαι σε φορτιστή Makita που φορτίζει τις μπαταρίες του δραπανοκατσάβιδου. ) το battery pack περιλαμβάνει τρεις ενσωματωμένες 18650. 40 λεπτά περίπου χρειάζεται για πλήρη φόρτιση. αλλά μετά μπαταρία και φορτιστής είναι αρκετά ζεστά.

Τώρα για τις 18650 που έχω για τους Led φακούς μου, έχω ένα παλιό Xtar vp1 με δύο slot και τις φορτίζω στο 0.25 Α ή στο 0.50Α
Ούτε οι μπαταρίες ζεσταίνονται καν αλλά ούτε και ο φορτιστής. το ξέρω είναι υπερβολή απλά το λέω για να δείξω τις διαφορές της πολύ γρήγορης φόρτισης.
Μιλάω πάντα για τις 18650. δεν ξέρω για άλλου τύπου τι ισχύει. Πάντως κάπου είχα διαβάσει σε ξένο άρθρο γνωστού δοκιμαστή μπαταριών ότι ποτέ
δεν πρέπει να ξεχνάμε το φορτιστή στην πρίζα να φορτίζει συνεχώς χωρίς να τσεκάρουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε τι κατάσταση βρίσκεται από πλευράς θερμότητας.
Θα μου πείτε, είναι εφικτό να γίνεται πάντα έτσι ; όχι αλλά νομίζω έχει λογική αυτή η σκέψη.
Αυτές τις λίγες γνώσεις έχω πάνω στο θέμα. ειδήμονας δεν είμαι. ούτε ψαγμένος υπέρ του δέοντος. αν κάτι δεν ισχύει παρακαλώ διορθώστε με.

Το αντικείμενο δεν είναι θέμα ψαξίματος του γούγλη , μόνο θέμα σπουδής θεμελιωδών κανόνων Χημείας & Φυσικής , οπότε ένας
Χημικός μηχανικός γιά τις ιδιότητες των μπαταριών και ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος γιά την ηλεκτρική συμπεριφορά τους τεκμηριώνουν
απόλυτα εμπεριστατωμένα τις απορίες σας χωρίς να ανατρέχετε σε Δανούς , Ιταλούς και λοιπό συναπάντημα !

Αρχικά λοιπόν , η "πραγματική" εσωτερική αντίσταση της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας είναι αυτή που θα καθορίσει το ρεύμα φόρτισής της
γιατί είναι αυτή που καθορίζει πόσο αναπτύσσεται η θερμοκρασία κατά την φόρτιση αλλά και εκφόρτιση της σύμφωνα και με την απορρόφηση
και απόσβεσής της από το περιβάλλον , το οποίο αντισταθμίζεται αυτόματα από τον καλό φορτιστή όταν διαθέτει σένσορα θερμοκρασίας.
Ο XTAR ST2 4,1A έχει λοιπόν σένσορα θερμοκρασίας και ότι και ρεύμα φόρτισης και να τοποθετήσεις θα το αντισταθμίσει σύμφωνα με την
θερμοκρασία που θα αναπτυχθεί στην μπαταρία πράγμα που κάνουν και οι fixed φορτιστές ακριβών εργαλείων όπως στο δικό σου Makita.
Στην ουσία λοιπόν το πιό σημαντικό feature σε έναν επαγγελματικό ταχυ-φορτιστή είναι η ανίχνευση θερμοκρασίας της μπαταρίας , τίποτε άλλο !

Η θερμοκρασία φόρτισης μέχρι 60 βαθμούς κελσίου είναι απόλυτα ασφαλής και δεν επηρεάζει καθόλου τον χρόνο λειτουργίας της και άν φορτίζουμε
πχ στο 0,5Α μία ισχυρή μπαταρία το μόνο που πετυχαίνουμε είναι η πολύωρη αναμονή ...
Οι μπαταρίες πολυμερούς λιθίου (των RC/Drones) δίνουν 50C δηλαδή 50 Χ την χωρητικότητα τους (>500Α) , έχουν 2 mΩ εσωτερική αντίσταση
και φορτίζονται σε πάνω από 15Α γιατί δεν αναπτύσσεται επάνω τους θερμοκρασία , σε αντίθεση με μία "μαιμού" 18650 "5000mAh" φαντασίας
χωρητικότητα , πούχει 300 mΩ και θα γίνει παρανάλωμα ήδη στο 1Α φόρτισης χωρίς ανίχνευση θερμοκρασίας , γι' αυτό είναι ουσιαστικό να
αγοράζουμε γνήσιες μπαταρίες για να γνωρίζουμε τι θα αντιμετωπίσουμε σε κάθε περίπτωση.
Μία λοιπόν 18650 Li-Ion εργαλείων αυθεντική Samsung 2600mAh έχει εσωτερική αντίσταση 10mΩ δίνει ρεύματα 30Α και μπορεί να φορτιστεί σε
ρεύμα 2 φορές της χωρητικότητάς της δηλ. στα 5Α και δεν θα ξεπεράσει τους 55 βαθμούς κελσίου ενώ μία μπαταρία 3500mAh Samsung 35Α ήδη
στο μισό ρεύμα της χωρητικότητάς της τα 2Α θα καταστραφεί από υπερθέρμανση γιατί η εσωτερική της αντίσταση είναι πάνω από 100 mΩ !
Μία 18350 ήδη στο 1Α μπορεί να καταστραφεί άν δεν είναι αυθεντική ισχυρή , άρα τελικά η μέθοδός σου 0,5Α φόρτισης δουλεύει επί του ασφαλούς
αλλιώς πηγαίνεις σε αγορά φορτιστή με σένσορες θερμοκρασίας.

Τώρα όσον αφορά την μέτρηση εσωτερικής αντίστασης της μπαταρίας , κανένα κοινό slot φορτιστή δεν μπορεί να μετρήσει σωστά , σε όλους οι
μετρήσεις είναι απολύτως λάθος και δεν οφείλεται στο καλιμπράρισμα γιατί αυτό και σωστό νάναι η αντίσταση των χαλαρών μπαρών του slot θα αλλάζουν
συνεχώς ενδείξεις με πάνω από 50 mΩ διαφορές , αυτοαπόδεικτο δε με την εξής αλάνθαστη μέθοδο :
- Βάλτε στον OPUS πχ μία ισχυρή 18650 LG HG2 ή Sony VTC5 στο quick test και κάντε συνεχόμενα μετρήσεις πιέζοντας με το χέρι σας τις μπάρες
του slot κάθε φορά θα έχετε και άλλες μετρήσεις με διαφορές 50 mΩ και ποτέ την αυθεντική 20-24 mΩ.

Χρειάζεται με άλλα λόγια ειδική διάταξη θήκης μέτρησης της μπαταρίας με ακίδες μεγάλης πίεσης όπως στην φωτό ΕΔΩ , άρα μην δίνετε σημασία
σε αυτή την λειτουργία στούς απλούς φορτιστές , γιατί θα σας οδηγήσουν και σε λάθος συμπεράσματα σε pair μπαταριών !!!
Γιά την ιστορία χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο εργαλείο iMAX B6AC V2 , για την δε μέτρηση εσωτερικής αντίστασης έχω καλιμπράρει την λειτουργία με
πίεση 10 κιλών με επίχρυσες μπάρες κατασκευή με ισχυρά ελατήρια.

Ελπίζω να κάλυψα κάποιες απορίες σας

Re: Απάντηση: Μπαταρίες-Φορτιστές

Απαντησαν τα παιδια παραπανω,
ειναι ευκολος στην χρηση του και τα αξιζει τα λεφτα του!

Kατι απλο
https://www.gearbest.com/chargers/pp_3005940111059672.html?wid=2000001
https://www.banggood.com/NITECORE-U...-1429020.html?rmmds=category&cur_warehouse=CN

Σαν δευτερο φορτιστη εχω τον Lii-PL4 (με 12βολτ εισοδο) https://www.aliexpress.com/item/328...chweb0_0,searchweb201602_1,searchweb201603_52

Απάντηση: Re: Μπαταρίες-Φορτιστές

Hθελα ενα αξιοπιστο φορτιστη για ΟΛΕΣ τις μπαταριες που χρησιμοποιω, λιθιου, ΝιΜΗ και 9βολτες. Το τελευταιο ηταν απαραιτητο χαρακτηριστικο του φορτιστη.

Επειδη ειμαι παρα πολυ ευχαριστημενος απο τον Αυστριακο accupower που εχω χρονια για ΝιΜΗ, προτιμησα το μοντελο του το οποιο φορτιζει ολους τους παραπανω τυπους μπαταριων.
IQ338XL-3.jpg

https://www.amazon.de/gp/product/B01DZCSVD2/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

Πλεον θα εχω μονο εναν εξτρα φορτιστη, αυτον για τις 9βολτες λιθιου. Για αυτο το θεμα θα στειλω ενα email στον παραπανω κατασκευαστη για να τον ρωτησω εαν o συγκεκριμενος φορτιστης μπορει να διακρινει τις ΝιΜΗ 9βολτες απο τις LiIon 9βολτες.

Ενημέρωσε όταν έχεις απάντηση σε παρακαλώ. Αυτός που ανέφερες είναι το τελευταίο και καλύτερο μοντέλο της εταιρίας;