Μπαταρίες-Φορτιστές

παιδια μια ερωτηση

αγορασα πριν λιγες εβδομαδες απο e-shop σε προσφορα εναν hunter με 18650 με το σκεπτικο να τον φορτιζω στο ηλεκτρονικο τσιγαρο του οποιου η μπαταρια ετσι κι αλλιως εχει αρχισει και γερναει.
ειδα ομως οτι η μπαταρια του τσιγαρου, 18650 και αυτη, ειναι λιγο πιο κοντη στο σωμα αλλά και χωρις μυτη με αποτελεσμα η μπαταρια του φακου να μην χωραει στο ηλεκτρονικο τσιγαρο.
ειναι λιγο πιο μακρυα (μερικα χιλιοστα) και με μυτη στο + με αποτελεσμα να μην μπορει να βιδωσει το καπακι του τσιγαρου. αντιθετα η μπαταρια του τσιγαρου δουλευει ανετα στον φακο.

η ερωτηση ειναι, οι φορτιστες που προτεινετε παιρνουν για φορτιση ειτε τις "κοντες" ειτε τις λιγο μακρυτερες?

Για ποση διαφορα μιλαμε Νικολα....1-2 χιλιοστα...;
Aν ναι δεν νομζιω να υπαρχει προβλημα καθως το ελατηριου ενος φορτιστη ερχεται και σφιγκει την μπαταρια προς φορτιση......τουλαχιστον στο xtarvc4 που εχω εγω ετσι γινεται.......

οχι κωστα ειναι παραπανω. ειναι και το "μπιμπικι" του + βλεπεις... δεν γινεται να μπει η μπαταρια του hunter στο ηλεκτρονικο stick pico
λογικα ο φορτιστης πρεπει να εχει τον αναλογο αερα , παραπανω απο λιγα χιλιοστα, αλλά τιποτα σιγουρο. εγω νομιζα οτι ολες οι 18650 θα εχουν το ιδιο συνολικο μηκος, κατι που ομως δεν ισχυει

αν μπορεσω θα βαλω φωτο

.....η ερωτηση ειναι, οι φορτιστες που προτεινετε παιρνουν για φορτιση ειτε τις "κοντες" ειτε τις λιγο μακρυτερες?

Ναι, Νικόλα, οι φορτιστές παίρνουν όλες τις Μπαταρίες 18650, που είναι συνήθως απο έξι εως εξίμιση cm αν θυμάμαι καλά.
Το πρόβλημα είναι με τις συσκευές ( όπως κάποια power bank που έχω) που δεν χωράνε οι μακριές.

Απάντηση: Re: Μπαταρίες-Φορτιστές

οχι κωστα ειναι παραπανω. ειναι και το "μπιμπικι" του + βλεπεις... δεν γινεται να μπει η μπαταρια του hunter στο ηλεκτρονικο stick pico
λογικα ο φορτιστης πρεπει να εχει τον αναλογο αερα , παραπανω απο λιγα χιλιοστα, αλλά τιποτα σιγουρο. εγω νομιζα οτι ολες οι 18650 θα εχουν το ιδιο συνολικο μηκος, κατι που ομως δεν ισχυει

αν μπορεσω θα βαλω φωτο

Αν ειναι παραπανω ισως υπαρχει θεμα αναλογα τον φορτιστη...

Ομως για να σε βοηθησω στην επιλογη σου βαζω φωτο μετρωντας τον XtarVC4 με ανοιγμενο πληρως το ελατηριο για να καταλαβεις...ειναι κοντα στο 7,2cm..

σας ευχαριστω πολυ παιδια
ναι ανετα θα την παιρνει. τις μετρησα, η κοντη ειναι 6,5 και η μακρια 6,9
δυστυχως επειδη η μακρια ειναι και ενα κλικ πιο χοντρουλα, στην προσπαθεια μου να την χωρεσω στο καπακι του τσιγαρου, σκιστηκε λιγο το περιβλημα της.
καλο θα ηταν να αποφυγω την αγορα φορτιστη για την ωρα (μπας και περισσεψει κανα λεφτο να παρω καμια μπαταρια 20v parkside) αλλά στη πρωτη ευκαρια θα παρω εναν πολυφορτιστη μαλλον αυτον με τα 4 καναλια που ειπατε

Attachments

• DSC_0788.jpg
    DSC_0788.jpg
    71.9 KB · Views: 152
  • DSC_0789.jpg
    DSC_0789.jpg
    77.4 KB · Views: 152
Παλικάρια μια απορία : έχω ένα ups tecnoware που παίρνει μπαταρία 12v 7a. Αν του βάλω 9a θα κρατάει περισσότερο ή θα το περιορίζουν τα ηλεκτρονικά του?

Ωραία πάω για αγορά, μια και διαπίστωσα ότι η παλιά τα έφτυσε. Κράτησε ένα τρίλεπτο σκάρτο με PC +οθόνη idle.

Παλικάρια μια απορία : έχω ένα ups tecnoware που παίρνει μπαταρία 12v 7a. Αν του βάλω 9a θα κρατάει περισσότερο ή θα το περιορίζουν τα ηλεκτρονικά του?
Σε τεχνικό επίπεδο , όλα εξαρτώνται όχι από τα Ah (το a που γράφεις ) αλλά από τα πραγματικά max αμπέρ που δίνει o κατασκευαστής της μπαταρίας ,
5/10/15C δηλ αντίστοιχα 35/70/105Α και από αυτό θα κριθεί άν θα αντέξει ο φθηνιάρικος φορτιστής που περιέχει το UPS που είναι και Mod Sine.

Συνήθως η φόρτιση είναι στα 14,4V με περιοριστή ρεύματος στο 0.5C δηλ στην προκειμένη στα 3,5Α αλλά είναι υπολογισμένος γιά συγκεκριμένη κακής
ποιότητας μολύβδου ρηχής εκφόρτισης που έχει υψηλή εσωτερική αντίσταση και γρήγορα θα έχει μικρές θερμικές απώλειες όταν η μπαταρία είναι
αφόρτιστη αφού θα ανεβάσει γρήγορα τάση αρχικά κοντά στα 12V σε αντίθεση με μία καλή μολύβδου βαθιάς εκφόρτισης Gell που πολύ δύσκολα
θα προσεγγίσει αρχικά τα 12V με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση και καταστροφή της μονάδας περιοριστή ρεύματος της φόρτισης !
Άν λοιπόν η μπαταρία που θα αντικαταστήσεις έχει κοντά την ίδια εσωτερική αντίσταση και περισσότερα αμπερώρια τότε όλα καλά και θα κερδίσεις
διάρκεια αλλά θα αργήσει περισσότερο η πλήρης φόρτισή της.

Τώρα σαν σχεδιαστής SMPS θα πληροφορήσω όλους σας ότι αυτά τα φθηνά UPS πού γράφουν κιόλας 800VA/1200VA (VA=Watt) είναι πραγματική
μούφα για τον απλούστατο λόγο ότι για να πάρουμε από τα 11V (που πέφτει υπό φορτίο η μολύβδου 100Ah) 220V AC & 1000W που γράφουν οι
απατεώνες , απαιτούνται συνεχόμενα 100 αμπέρ από μπαταρία μολύβδου που θα ζυγίζει και 30 κιλά , γιατί μία τέτοια φθηνή 5-10Αh δεν θα δώσει ούτε 200W !
Επίσης απαιτούνται ψυγεία αλουμινίου 10 κιλών για αυτά τα ρεύματα που θα διαχειρίζονται ισχυρότατα mosfet μετατροπής τάσης που μόνο αυτά σαν υλικά
έχουν κόστος πάνω από 150 ευρώ ... άν με καταλάβατε !

Συνεπώς όποιος θέλει να επενδύσει σε σοβαρό UPS/Inverter πρέπει απαρραίτητα νάναι 24V μπαταριών μολύβδου βαθιάς εκφόρτισης για να δώσει
πραγματικό ρεύμα φορτίου >1ΚW και το κόστος θα είναι πολύ υψηλό από αυτά τα "παιγνίδια" που διαφημίζουν

Πιστεύω να βοηθήσουν οι παραπάνω πληροφορίες άτομα που ψάχνουν τέτοιους μετατροπείς για να μη δημιουργώ καινούργιο topic.

βασικα αν η 9αρα μπαταρια εχει το ιδιο μεγεθος με την 7αρα, κρατα στον νου σου οτι κατω απο την ετικετα μπορει και αυτη να ειναι 7αρα

Επειδή μου έχουν χαλάσει αρκετές συσκευές από αλκαλικές μπαταρίες ΑΑ ή ΑΑΑ που βγάζουν υγρά (που όταν το δεις είνα αργά) υπάρχουν μπαταρίες που ΔΕΝ βγάζουν υγρά εγγυημένα;

Re: Απάντηση: Μπαταρίες-Φορτιστές

Aυτος...και εχεις το κεφαλι σου ησυχο...
https://www.skroutz.gr/s/8864609/XTAR-VC4.html

αυτόν πήρα και εγώ πριν από λίγο καιρό για να φορτίζω κάποιες μπαταρίες eneloop που πήρα μαζί.
στη συσκευασία όμως δεν περιλαμβάνεται ταχυφορτιστής και έτσι χρησιμοποιώ του κινητού μου, που είναι και ο μόνος που έχω και βγάζει 2.1a
σκέφτομαι να αγοράσω επικουρικά και ένα δεύτερο ταχυφορτιστή για να μην έχω μόνο του τηλεφώνου.
εσείς ποιό θα προτείνατε από τα παρακάτω?
ένα που να βγάζει 5v/2.1a ή 5v/2.4a ή 5v/3.0a.......κτλπ.
αυτοί με τα παραπάνω αμπέρ βοηθάνε π.χ. στο να φορτίσουν οι μπαταρίες πιο γρήγορα ή ενδέχεται να κάνουν και ζημιά?
ευχαριστώ.

https://www.skroutz.gr/c/581/fortis...f/630840/USB-A.html?keyphrase=5v&o=charger+5v

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μπαταρίες-Φορτιστές

αυτοί με τα παραπάνω αμπέρ βοηθάνε π.χ. στο να φορτίσουν οι μπαταρίες πιο γρήγορα ή ενδέχεται να κάνουν και ζημιά?
ευχαριστώ.
Πάντα η καλύτερη λύση του τροφοδοτικού είναι να παρέχει περισσότερο ρεύμα από αυτό που τραβάει η συσκευή και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει
ποτέ κίνδυνος γιατί η συσκευή πάντα τραβάει το ρεύμα που χρειάζεται άσχετα άν το τροφοδοτικό είναι 2 ή 100 αμπέρ.

Τά USB τροφοδοτικά νέας γενιάς πλέον φτάνουν τα 60W και περιλαμβάνουν όλα τα πρωτόκολλα USB όπως USB-C που δίνουν 9 & 16 βόλτ στα 4Α αλλά το
παλιό USB πρωτόκολλο στα 5V είναι max 3Α άρα οι διαθέτοντες τέτοιες συσκευές τροφοδοσίας 5V πάντα θα προτιμάτε τροφοδοτικά με max 3A και μάλιστα
και με 2 adaptor των 3Α για την τροφοδοσία 2 συσκευών.

Η τήρηση των USB standards αναγκάζει τους κατασκευαστές των συσκευών να διαχειρίζονται έμμεσα την ισχύ τροφοδοσίας , έτσι ένας φορτιστής που φορτίζει
πχ στα 10Α να χρησιμοποιεί το USB-C πρωτόκολλο , νά παίρνει 15V στα 3Α και να τα μετατρέπει εσωτερικά με switching κύκλωμα στα 4,2V 10A που απαιτούνται
για φόρτιση Li-Po και φωσφόρου μπαταριών.

Στο manual του Xtar ζηταει ρευμα εισοδου "5v 2.1A"...και αυτο θα πρεπει να παρεις...

σιγουρα το παρaπανω δεν κανει κακο...πχ θα θελατε να εχετε ενα αυτοκινητο που ο κινητηρας του να πηγαινει μεχρι τις 3500 στροφες?
ΑΛΛΑ σε αυτα τα ρευματα αυτο που θα πρεpει να προσεξεις ειναι KAI το καλωδιο...
ΔΕΝ σηκωνουν ολα τοσο ρευμα και στην επριπτωση αυτη ο φορτιστης θα παιρνει οτι αφηνει το καλωδιο να περνα
(αυτο μπορει κανεις να το διαβασει κι αλλιως - αν ειναι να εχεις απωλειες στο καλωδιο, θες λιγο παραπανω ρευμα για να καταληξει 2,1)

εγω προτεινω αναμεσα στα αλλα να πaρεις και ενα USb tester που να εχει στις προδιαγραφες το "QC 3.0"(κοστος μερικα ευρω)

Επαναφορτιζόμενες ε;; θέλω ένα σκασμό μπαταρίες.....

Αυτές ;;

https://www.skroutz.gr/s/9108893/Energizer-Ultimate-Lithium-AA-4τμχ.html?from=catspan

για λιθιου μιας χρησης, ναι αυτες...

τωρα...οσες επαναφορτιζομενες και να παρεις στο τελος κερδος θα εχεις

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Μπαταρίες-Φορτιστές

ΑΛΛΑ σε αυτα τα ρευματα αυτο που θα πρεpει να προσεξεις ειναι KAI το καλωδιο...
ΔΕΝ σηκωνουν ολα τοσο ρευμα και στην επριπτωση αυτη ο φορτιστης θα παιρνει οτι αφηνει το καλωδιο να περνα.
Σε αυτο εχεις απολυτο δικιο....
Μονο 2 απο τα 5 που εχω συνολικα καλωδια(απο διαφορα πραγματα)μπορει να φορτισουν...με λιγα λογια τα αλλα 3 δεν μπορουν να ξεκινησουν την φορτιση...