NAS - Qnap

Το παρέλαβα, το ξαναπέρασα το firmware, και μια μεταφορά που έκανα, λειτούργησε. Τα δεδομένα στους δίσκους είναι στην θέση τους, αλλά το χρησιμοποιώ σπάνια.
Και μιας και βρίσκομαι στο εξωτερικό αυτή την περίοδο, φαντάζομαι είναι σβηστό και καλά... :smile:

Πέρασα εχτές την νέα έκδοση του λειτουργικού 4.1.0

Αυτό που παρατήρησα είναι ότι συνδέομαι πιο γρήγορα και ότι το iTunes μπορεί προσπελά και να γράφει τα tags των τραγουδιών πιο γρήγορα.

ιστορίες τρόμου διαβάζω για τους RED δισκους της WD... και δεν εχω λόγο να μην τις πιστέψω, ο μόλις 3ων ημερών 4TB δισκος μου που αντικατέστησα τον χαλασμένο seagate (τουλαχιστον αυτός αντεξε 2 χρονια), έσκασε μόλις σε 4 μέρες.

Πλεον ειναι σε κατάσταση warning με 100pending reallocated sectors ... φυσικα παει για εγγύηση.

δεν νιώθω καμία σιγουριά για WD και seagate, νομίζω οτι ειναι εντελώς corrupted η βιομηχανια τους. Μονο οι hitachi μας εμειναν και μαλλον για εκει παω.

ιστορίες τρόμου διαβάζω για τους RED δισκους της WD... και δεν εχω λόγο να μην τις πιστέψω, ο μόλις 3ων ημερών 4TB δισκος μου που αντικατέστησα τον χαλασμένο seagate (τουλαχιστον αυτός αντεξε 2 χρονια), έσκασε μόλις σε 4 μέρες.

Πλεον ειναι σε κατάσταση warning με 100pending reallocated sectors ... φυσικα παει για εγγύηση.

δεν νιώθω καμία σιγουριά για WD και seagate, νομίζω οτι ειναι εντελώς corrupted η βιομηχανια τους. Μονο οι hitachi μας εμειναν και μαλλον για εκει παω.

ναι,γιατί η hitachi δεν ανήκει στην wd,είναι να μην σου κάτσει

Απάντηση: Re: NAS - Qnap

Βάλε κανένα λινκ φίλε μου με τις πληροφορίες. Με ενδιαφέρει και μένα.

Θα διάβασες και πιο δίπλα που γραφώ ότι και εγώ τις περιπέτειες μου. Με 4χ3ΤΒ καμένους Seagate και ένα 1.5ΤΒ σε δύο μήνες. Σήμερα μάλιστα περιμένω ακόμα ένα δίσκο RMA από Seagate.
Γενικά δυο πράγματα μας σώζουν μόνο, καλές συστοιχίες raid για online data, και πάντα υποχρεωτικά backups. Με τόσο αναξιόπιστους δικούς το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να τους αγοράζουμε διπλούς.

Θα διάβασες και πιο δίπλα που γραφώ ότι και εγώ τις περιπέτειες μου. Με 4χ3ΤΒ καμένους Seagate και ένα 1.5ΤΒ σε δύο μήνες. Σήμερα μάλιστα περιμένω ακόμα ένα δίσκο RMA από Seagate.
Γενικά δυο πράγματα μας σώζουν μόνο, καλές συστοιχίες raid για online data, και πάντα υποχρεωτικά backups. Με τόσο αναξιόπιστους δικούς το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να τους αγοράζουμε διπλούς.

τι να πω ρε συ Τασο, τελικά νομίζω οτι όταν οι δίσκοι οταν πέρασαν τα 2tb έχασαν μεγάλο μέρος τις αξιοπιστίας τους. (για να μην πω το 1tb).

Καλημερα! Υπαρχει καποιο εργαλειο-προγραμμα που να σκαναρει τον δισκο και να δειχνει την κατασταση του πριν τον βαλεις στον server ή κανει αυτοματα το σκαναρισμα το λειτουργικο του server? (synology os, qnap os ή freenas κτλ)

Καλημερα! Υπαρχει καποιο εργαλειο-προγραμμα που να σκαναρει τον δισκο και να δειχνει την κατασταση του πριν τον βαλεις στον server ή κανει αυτοματα το σκαναρισμα το λειτουργικο του server? (synology os, qnap os ή freenas κτλ)

Όταν εντάσεις ένα δίσκο σε RAID συνήθως τρώει κατευθείαν πολύ φόρτο έτσι κι αλλιώς μέχρι να αντιγράφουν τα δεδομένα τις συστοιχίας.
Δε ξέρω τι κάνει επακριβώς το Qnap, αλλά λ.χ. κάποιοι χρήστες θέλουν να κάνουν και ένα πρώτο κανονικό αργό format τους δίσκους.
Γενικά είναι καλή πρακτική τους νέους δίσκους να μην τους εμπιστευόμαστε κατευθείαν.
Πολλοί δίσκοι πεθαίνουν πρώιμα, σχεδόν περιπαικτικά το λέμε και infant mortality rate.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να είμαστε από πάνω από το RAID μας και να το νταντεύουμε όταν κάνουμε αλλαγές στη συστοιχία, νέος δίσκο, αντικατάσταση παλιού κ.ο.κ.

επειδή τωρα το κάνω στο qnap :)
εχει scan disk, στο control panel --> storage management --> volume management.

απλα παιρνει πολυυυυυυ ωρα (απο χθες το βράδυ ειναι στο 15%).

EaseUS partition master > Check partition (Check partition properties, Chkdsk.exe to fix error, Surface test που ειναι αυτο που μας ενδιαφερει περισσοτερο)
Hard Disk sentinel με περισσοτερες δυνατοτητες/επιλογες

Ενα surface test για bad sectors ειναι επιβεβλημενο για καθε νεο δισκο που θα εγκατασταθει σε σερβερ, ολα τα γνωστα και καλα nas os, εχουν επιλογη για scan for bad sectors, πριν βαλουν το δισκο σε raid.

Μια ερώτηση.Σκληροι δίσκοι green σειρά κάνουν δουλειά η είναι μονόδρομος οι red η οι black πού είναι πιο ακριβοί.

αν πας σε raid τοτε οι RED ειναι οι πιο σωστη σειρα απο WD. Βεβαια ο πρώτος που πηρα χτυπησε μεσα σε τρεις μερες, αλλα ελπίζω να ηταν τυχαίο.
οι green γενικα να αποφευγονται σε NAS.

Μια ερώτηση.Σκληροι δίσκοι green σειρά κάνουν δουλειά η είναι μονόδρομος οι red η οι black πού είναι πιο ακριβοί.

Με κάθε επιφύλαξη η απάντηση, γιατί ότι έκατσε καλά σε εμένα δεν σημαίνει ότι κάθεται σε άλλον σήμερα.

Το Qnap TS-459Pro+ μου φοράει από την 1η μέρα 4 3άρηδες EZRX (WD30EZRX-00MMMB080.0). Δουλεύει συνέχει από την ημέρα αγοράς σε 24x7 λειτουργία, με μόνες επανεκινήσεις τα restart λόγω firmware update και διακοπές ρεύματος που το UPS δεν άντεχε να καλύψει σε διάρκεια. Πρόβλημα (φτου φτου φτου) κανένα.
Αλλά επειδή η τριετία τους πλησιάζει και ως γνωστόν οι περισσότεροι σκληροί δίσκοι λειτουργούν ως ωρολογιακοί μηχανισμοί κατά την λήξη της εγγύησης, και ο χώρος μς πιέζει πλέον, έχουν παραγγελθεί από την εγχώρια αγορά, σε λογική τιμή Red 5άρηδες.
Αλλά η διαθεσιμότητα των 5άρηδων στη Ελλάδα είναι ακόμη ομιχλώδης! 6άρηδες υπάρχουν, αλλά θα υπερβώ το όριο του logical volume και δεν έχω διαβάσει ωραία πράγματα γι' αυτή την περίπτωση.

Στο μοντέλο 569L αναφέρει ότι μπορεί να γίνει και media player με XBMC.Το έχει κανείς το συγκεκριμένο μοντέλο να μας ενημερώσει αν παίζει ικανοποιητικά κα ι σαν media player;Συγγνώμη για τις πολλές απορίες αλλα είναι ακριβά τα άτιμα και πρέπει να ξέρεις όσο μπορείς τι παίρνεις

Επειδή το είχα κοιτάξει κι εγώ θετικά πριν αρκετό καιρό το σκεπτικό του NAS με XBMC και απορρίφθηκε από εμένα με την σκέψη ότι δεν θέλω NAS και UPS στο σαλόνι μου. Ξανακοίταξα λοιπόν τώρα τι παίζει.

Αναφέρονται video 'tearing' θέματα που μάλλον οφείλονται στον Intel graphics driver.
Σε παλαιότερο firmware πάντως λέει "-Improve the TS-x69L/Pro XBMC tearing symptom.", εδώ η λίστα αλλαγών στο firmware.