Nεα Nikon D7000

ειναι δυσκολο αλλα αν εχεται καποιοι θεληση διαεση και χρονο θα ηταν καλη προσπαθεια για να μην αναλωνομαστε αδικα σε αντιπαραεσεις με <<ισοδυναμα>> προιοντα

Εγω μεσα ειμαι αν ανοιχτει θεμα και μπουν οροι και κανονες.
Πιστευω θα βοηθουσε πολυ κοσμο γιατι θα εβλεπε τις πραγματικες δυνατοτητες φακων και μηχανων.

Όχι μόνο για την nikon d7000. Και για όποιες άλλες μηχανές ωστέ να έχουμε μέτρο σύγκρισης. Πιστεύω έχουμε σχεδόν όλα τα μοντέλα διαθέσιμα στο φόρουμ και πάρα πολλούς φακούς.
Να ανοίξουμε ένα νήμα με τον εξοπλισμό που προτίθεται να διαθέσει ο καθένας και να ξεκινήσουμε να οργανωθούμε.

Να ανοίξω νήμα νέο ? Από εξοπλισμό και χρόνο μπορώ να διαθέσω. Για να τα ανεβάσουμε με ωραίο τρόπο στο δίκτυο δεν ξέρω.

Λοιπόν ας γράψω κάτι σχετικό. Έχω τη διάθεση αλλά δεν έχω καθόλου χρόνο το επόμενο 20ήμερο. Άρα η όποια συμμετοχή μου σε μια τέτοια διαδικασία είναι αμφίβολη πριν τα Χριστούγεννα.

Από την άλλη είναι σε διαδικασία υλοποίησης μια προσπάθεια από άλλο φωτογραφικό φόρουμ (όχι το dpgr) μια αντίστοιχη δοκιμή με φακούς μεσαίας, υψηλής και πολύ υψηλής κατηγορίας (μιλούμε για AFS 300 2.8 VR κλπ.) στη Θεσσαλονίκη, είτε πάνω σε D700 είτε πάνω σε D3X. Έχουμε επίσης και D90. Επίσης παίζει και το άλλο στρατόπεδο των canonians για ταυτόχρονη δοκιμή με την CANON 5D MII του Τάσου.

Όμως....

Χρειαζόμαστε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες σε κοντινή απόσταση και στο άπειρο. Το πρώτο είναι εύκολο και γίνεται κι εσωτερικά, αλλά πού να εστιάσει στο άπειρο ένας 80-400 ή ένας 300άρης σε εσωτερικό χώρο; Άρα θέλουμε κι εξωτερικές λήψεις.

Μετά...

Θέλουμε μικροεστίαση, άρα Live View. Επομένως πάμε γι αργές διαδικασίες, κι όχι ντιτ, ντιτ, λοκτ, κλατς και πάμε παρακάτω. Κι αυτό θα γίνει για κάθε φακό για κάθε εστιακή απόσταση και επί δυο (κοντινή κι άπειρο).

Επίσης...

Θέλουμε σταθερή στήριξη, άρα καλό τρίποδο. Εγώ όμως δεν έχω πια το Manfrotto.. Κάπου το ξέχασα ή κάπου το έχασα... :bigcry::bigcry::bigcry:

Last edited:
Απάντηση: Re: Nεα Nikon D7000

Λοιπόν ας γράψω κάτι σχετικό. Έχω τη διάθεση αλλά δεν έχω καθόλου χρόνο το επόμενο 20ήμερο. Άρα η όποια συμμετοχή μου σε μια τέτοια διαδικασία είναι αμφίβολη πριν τα Χριστούγεννα.

Από την άλλη είναι σε διαδικασία υλοποίησης μια προσπάθεια από άλλο φωτογραφικό φόρουμ (όχι το dpgr) μια αντίστοιχη δοκιμή με φακούς μεσαίας, υψηλής και πολύ υψηλής κατηγορίας (μιλούμε για AFS 300 2.8 VR κλπ.) στη Θεσσαλονίκη, είτε πάνω σε D700 είτε πάνω σε D3X. Έχουμε επίσης και D90. Επίσης παίζει και το άλλο στρατόπεδο των canonians για ταυτόχρονη δοκιμή με την CANON 5D MII του Τάσου.

Όμως....

Χρειαζόμαστε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες σε κοντινή απόσταση και στο άπειρο. Το πρώτο είναι εύκολο και γίνεται κι εσωτερικά, αλλά πού να εστιάσει στο άπειρο ένας 80-400 ή ένας 300άρης σε εσωτερικό χώρο; Άρα θέλουμε κι εξωτερικές λήψεις.

Μετά...

Θέλουμε μικροεστίαση, άρα Live View. Επομένως πάμε γι αργές διαδικασίες, κι όχι ντιτ, ντιτ, λοκτ, κλατς και πάμε παρακάτω. Κι αυτό θα γίνει για κάθε φακό για κάθε εστιακή απόσταση και επί δυο (κοντινή κι άπειρο).

Επίσης...

Θέλουμε σταθερή στήριξη, άρα καλό τρίποδο. Εγώ όμως δεν έχω πια το Manfrotto.. Κάπου το ξέχασα ή κάπου το έχασα... :bigcry::bigcry::bigcry:

Εξωτερικό χώρο μπορώ να διαθέσω σε σπίτι εξοχικό σε προάστιο της πόλης. Στο στρατόπεδο της canon μπορώ να διαθέσω τις 10d,30d,5d και φακούς αρκετούς . Τρίποδο επίσης υπάρχει σχετικά καλό. Και φώτα οκ αν χρειαστούν.
Επίσης και φουφού για σουβλάκια ανα χείρας :award:

Θα χρειαστει κατι πιο ευελικτο απο ενα συγκεκριμενο εργαστηριο .
Θα μπορουσαμε πχ να φωτιζουμε με μια συγκεκριμενου τυπου και ισχυος λαμπα απο σταθερη αποσταση κλπ αλλα στο σπιτι μας.
Επισης θα πρεπει να κατηγοριοποιησουμε διαφορους φακους και μηχανες καθε εταιριας .
Αν το οργανωσει καποιος που εχει την γνωση , καπου αλλου για να μην καταστρεψουμε το θεμα της 7000 , θα ανεβασω Κ200,40D ,α350 με αρκετους φακους manual και μη.

Mα δεν παιζει ρολο μονο αυτο .... αλλωστε τα τεστ δειχνουν μικρη διαφορα, και αν συνυπολογισεις τις υπολοιπες υπεροχες της A55, για μενα, δεν υπαρχει συγκριση !

Σπαστη οθονη , ηλεκτρονικο σκοπευτρο, 10fps, βιντεο με ταχυτατο autofocus phase detection, GPS, 25p 1080, μικροτερο βαρος και ογκος ... λιγα απο τα ατου της .

Ο καθενας φυσικα , αναλογα με τις αναγκες του , παιρνει αυτο που του ταιριαζει.
Στην εικονα παντως (φωτογραφια) , απο αυτα που βλεπω τουλαχιστον, δεν ειδα κατι που να μ ενθουσιαζει στην Nikon.
Ελαχιστα καλυτερη συμπεριφορα σε ψηλα iso , που μονο σε 100% μεγεθυνση γινεται ορατη (και οχι πολλυ).

:ernaehrung004::ADFADF1:

Με 100% διάθεση πλάκας, θα έλεγε κανείς ότι έχεις αναλάβει κατ' αποκλειστικότητα (πρώτα με τη Νεξ και τώρα με την α55) την προωθητική καμπάνια των νέων μηχανών της Sony!!!

Mα δεν παιζει ρολο μονο αυτο .... αλλωστε τα τεστ δειχνουν μικρη διαφορα, και αν συνυπολογισεις τις υπολοιπες υπεροχες της A55, για μενα, δεν υπαρχει συγκριση !

Σπαστη οθονη , ηλεκτρονικο σκοπευτρο, 10fps, βιντεο με ταχυτατο autofocus phase detection, GPS, 25p 1080, μικροτερο βαρος και ογκος ... λιγα απο τα ατου της .

Ο καθενας φυσικα , αναλογα με τις αναγκες του , παιρνει αυτο που του ταιριαζει.
Στην εικονα παντως (φωτογραφια) , απο αυτα που βλεπω τουλαχιστον, δεν ειδα κατι που να μ ενθουσιαζει στην Nikon.
Ελαχιστα καλυτερη συμπεριφορα σε ψηλα iso , που μονο σε 100% μεγεθυνση γινεται ορατη (και οχι πολλυ).

Ειναι διαφορετικες μηχανες οντως και εξαρταται τι ζηταει κανεις.Αλλα ο αισθητηρας δεν ειναι ο ιδιος αφου η Νικον λεει πως ειναι δικος της (καπου στην παραγωγη εμπλεκεται και η Σονυ) και αυτο δικαιολογει την πολυ καλυτερη στα ματια μου συμπεριφορα στα πολλα ΙΣΟ και την εντυπωσιακη δυναμικη περιοχη της 7000.

:ernaehrung004::ADFADF1:

Με 100% διάθεση πλάκας, θα έλεγε κανείς ότι έχεις αναλάβει κατ' αποκλειστικότητα (πρώτα με τη Νεξ και τώρα με την α55) την προωθητική καμπάνια των νέων μηχανών της Sony!!!

Εμ, πως νομιζεις οτι μπορεσα και ξεφορτωθηκα τις canon ? -bye-

Περαν της πλακας, μ αρεσει να πειραματιζομαι , και μ αρεσει που καποιες εταιρειες ψαχνονται λιγο παραπανω (sony - panasonic).

Δεν σημαινει τιποτα φυσικα αυτο, εγω ημουν παντα λατρης της αλλαγης , της ερευνας και των τεστ.
Δεν "καταληγω" καπου, γιατι απλα μ αρεσει το ταξιδι ...

Λοιπόν... Επειδή κι εμένα μ'αρέσει να πειραματίζομαι [sic] και για να μείνουμε επιτέλους και λίγο on topic, σας ενημερώνω και επισήμως ότι το έκανα το βήμα!

Το σώμα μόνο. Φακοί υπάρχουν... Από δείγματα δε σκαμπάζω, οπότε μόνο κανονικές φώτο προσεχώς!

Ειναι διαφορετικες μηχανες οντως και εξαρταται τι ζηταει κανεις.Αλλα ο αισθητηρας δεν ειναι ο ιδιος αφου η Νικον λεει πως ειναι δικος της (καπου στην παραγωγη εμπλεκεται και η Σονυ) και αυτο δικαιολογει την πολυ καλυτερη στα ματια μου συμπεριφορα στα πολλα ΙΣΟ και την εντυπωσιακη δυναμικη περιοχη της 7000.

Ο αισθητήρας των D7000, K5, A55, A580 είναι σχεδίαση SONY (μόνο αυτή έχει την τεχνογνωσία για dac σε κάθε στήλη) και παραγωγή επίσης SONY. Ομοίως και η παλιότερη γενια D5000, K-x, D300s.
H Nikon ίσως έθεσε καποιους στοχους προδιαγραφές.

Εκεί που μπορεί να διαφέρουν οι υλοποιήσεις είναι

α) στα toppings (φιλτρο antialias, φιλτρο bayer, microlenses).

Στην προγούμενη γενιά (D5000, K-x, SONY Α700 ..) υπήρχαν διαφορές στα microlenses (επηρρεάζουν το ποσοστο του φωτός που καταλήγει στη φωτοευαίσθητη περιοχή του αισθητήρα) με καλυτερη την Nikon. Στην γενιά των D7000, K5, A55, (ίσως έγινε κάποια αποκοινού εξέλιξη) τα αποτελέσματα σε Quantum efficiency είναι παρόμοια στις D7000, K-5 ενω για την Α55 είναι 1/2 στοπ χειρότερα οσο περίπου φως κόβει ο σταθερός καθρέφτης, αν δεν υπήρχε αυτός θα ήταν στα ίδια επίπεδα.

http://www.sensorgen.info/ δες Quantum Efficiency
** Τα στοιχεία προέρχονται απο αναλυση των μετρήσεων της DXO.

Διαφορές (όχι μεγάλες) υπάρχουν στα φιλτρα Bayer οπως προκύπτει απο τις μετρήσεις της DxO (tab color response). Εκει παιζεται ενα παιχνίδι συβιβασμών ανάμεσα

Στην διαπερατότητα συνολικά των R, G, B - όσο μεγαλύτερη τόσο περισσότερο φως φθανει στον αισθητήρα αρα λιγότερος θόρυβος φωτεινότητας. Ομως μεγάλη διαπερατότητα σημαίνει μικρός διαχωρισμός.
Μαλλον καλύτερη η SONY εδώ, (προσπαθώντας και να μετριάσει τις απώλειες του καθρέφτη??).

Τον διαχωρισμό των R, G, B - όσο μεγαλύτερος τόσο πιό καθαρές οι χρωματικές συνιστώσες - λιγότερος χρωματικός θόρυβος (αλλά περισσότερος φωτεινότητας). Μαλλον η χειρότερη εδώ είναι η SONY

Και την ταύτισή των αποδιδόμενων χρωμάτων με την ανθρώπινη όραση. Εδώ η SONY (δες DXO color responce) έχει δείκτη μεταμερισμού 5% καλύτερο απο τις άλλες δύο.

β) Στον προγραμματισμό και fine tuning που επιτρέπει το τσιπ (π.χ. αποθορυβοποίηση, σετάρισμα ενίσχυσης ISO, σημείων κορεσμού κλπ).

Αν ο αισθητήρας της D7000 ηταν της Νικον πως δικαιολογείται οτι και η Κ5 έχει ισάξιες επιδόσεις και παρόμοια συμπεριφορά (γραμική συμπεριφορά σε χαμηλά-ψηλά ISO) ??

Σχεδίαση Νικον είναι ο αισθητήρας της 3100 όπως και των D3, D700, D3s. Και όντως εκει βλέπουμε παρόμοια συμπεριφορά (σχετικά μικρές επιδόσεις στα χαμηλά ISO, αλλά άριστες στα ψηλά).

Αν η A55 δεν είχε τον σταθερό καθρέπτη θα ήταν πολύ κοντα στις άλλες δυο.