Νεκρός 16χρονος από σφαίρα αστυνομικού

Κατεβαίνω στην Κοραή. Τα ΜΑΤ παρεταγμένα. Όρθιοι με τις ασπίδες στα πόδια και με πλήρη εξάρτηση. Παραδίπλα και τα ΕΚΑΜ και τα ΥΜΕΤ. Οι ΜΑΤατζήδες είναι πιτσιρίκια (το πολύ 30ετών) οι δεύτεροι μεγαλύτεροι στην ηλικία (μέχρι 40). Προσπαθώ να πιάσω ψιλή κουβέντα. Οι ΜΑΤατζήδες αντοποκρίνονται.
-Πήρες κάποιο ρεπό;;;
-Ωραίο ανέκδοτο. Εχει να σκάσει το χείλι μου 4 μέρες.
- Από υπηρεσία;
- 7 ώρες ύπνο, και όλες τις άλλες επιφυλακή και εργασία. Δεν έχουμε φύγει καθόλου από το κέντρο. Το φαγητό είναι δύσκολο, το νερό πιο δύσκολο και ρούχα μας φέρνουν από το σπίτι.
-Υπομονή.
-Ναι, υπομονή, τι να κάνουμε… όταν υπάρχουν οι μαλάκες, εμείς την πληρώνουμε.

Το ηθικό τους χαμηλό.

Πάω και στους άλλους, τα βοηθητικά σώματα, αυτούς με τα μπλε. Εδώ οι ηλικίες είναι μεγαλύτερες, τα βλέμματα πιο σκληρά, τυπική αστυνομική συμπεριφορά. Πάω να πιάσω ψιλή κουβέντα. Ο πρώτος παραμένει σιωπηλός. Το ίδιο και ο δεύτερος. Σφίγγα. Ο τρίτος έχει τα νεύρα του και με ψέλνει… μάλλον ευγενικά. Πάω να απαντήσω και νιώθω να φεύγω μέτρα μακριά σπρωγμένος από ασπίδα κάποιου άλλου. Γιατί;; Βγάζω ταυτότητα (και την πολυτεκνική) και τη δείχνω από μακριά. Μαζεύονται 2-3 με μάλλον άσχημες διαθέσεις. Ζητώ τον επικεφαλής… δεν έχω κάνει κάτι. Είναι εκεί κοντά. Μου ζητά να αποχωρήσω. Φεύγω….. προβληματισμένος. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Βλάση τυχερός ήσουν....
μπορούσε κάλλιστα να νομίσουν τα σαΐνια οτι πας να βγάλεις κανένα
όπλο και μετά........

.....Οπότε αυτός ο Λαϊκισμός με τα ανέπαφα μαγαζάκια πιο πάνω..στην 'Πλατεία" ας λείπει.Στο κάτω κάτω κάπου πρέπει να τρώνε και οι "Επαναστάτες"....

Δημήτριε, η αντίθετη άποψη απ την δικιά μας, ή η διαφορετική οπτική του καθενός, είναι λαϊκισμός?

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Νεκρός 16χρονος από σφαίρα αστυνομικού

Ευπρόσδεκτος και να σε φιλοξενήσω ευχαρίστως.Να το ζήσεις και εσύ.

Αλλά να το δείς με τα μάτια σου και όχι μέσω εικόνων...

Ευχαριστώ πολύ. Αλλα δεν είναι η διαμονή το πρόβλημα καθώς Αθηναίος είμαι και εγώ. Το ζώ το κλίμα έντονα εδώ στην Θεσσαλονίκη που είμαι για τις σπουδές μου. Έχω περιγράψει σε αρκετά ποστ το κλίμα απο τις πορείες που παρεβρέθηκα αλλά δυστηχώς χωρίς φωτογραφίες μιας τράβηξα μόνο φίλμ.

Αλλά η αλήθεια είναι οτι διαφορετικά είναι τα πράγματα στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, για πολλούς λόγους που δεν μου είναι τελείως ξεκαθαρισμένοι.

Βρε Δημήτρη, μπες και λίγο στη θέση του υπαλλήλου που μένει χωρίς δουλειά και έχει τα Χριστούγεννα μπροστά του! (βλ. εξτρά έξοδα)

Εκτός κι αν τους πληρώνουν οι αλυσίδες καταστημάτων παρόλο που τα καταστήματα είναι κλειστά (που δεν το νομίζω)...

Re: Απάντηση: Νεκρός 16χρονος από σφαίρα αστυνομικού

Το πλιάτσικο που έγινα αυτόπτυς μάρτυρας σήμερα στη Στουρνάρη,το κατέγραψες Βλάσση?

"15άχρονα" βα βγαίνουν από καμμένο μαγαζί με βιντεογκέιμς στα χέρια.
Μάλιστα όσα δεν χωρούσαν στα άπληστα χέρια τους ,τα πετούσαν στη μ'έση του δρόμου.Μετά πήγαν και στάθηκαν στην είσοδο του Πολυτεχνείου προκλητικά.
Ηταν κόσμος σαν και εσένα που φωτογράφιζε το καμμένο τοπίο.
Ενας νεαρός έβγαλε φωτογραφία τον τοίχο του Πολυτεχνείου και βγαίνει ένας νταής από μέσα ,με φούτερ-κουκούλα και μαντήλι στο πρόσωπο και του ζητησε το κινητό του !(λες και φαινόταν πρόσωπο)

Ερημος δρόμος η Στουρνάρη Βλάσση.Ολα καμμένα,σπασμένα και κλειδωμένα.Το πολυόροφο Πλαίσιο,όλο καμμένο,μέχρι τον τελευταίο όροφο.
Και εκεί υπάρχουν ξέρεις παιδιά εργαζόμενα και εκπαιδευόμενα Βλάσση.Οπότε αυτός ο Λαϊκισμός με τα ανέπαφα μαγαζάκια πιο πάνω..στην 'Πλατεία" ας λείπει.Στο κάτω κάτω κάπου πρέπει να τρώνε και οι "Επαναστάτες".
Ηθελα να αγοράσω κάτι για το pc μου που παραπέει και βρέθηκα στη Βηρυττό !
Και μου λες οτι απαγορεύουν οι "Επαναστάτες" στα συνεργεία του Δήμου να καθαρίσουν τα καμμένα??
Και μιλάς για ψυχραιμία των Αθηναίων Βλάσση?

Την οργή δεν την μέτρησες καλά ούτε την φωτογράφισες φαίνεται..

Αντε γιατί στο τσακ κρατήθηκα να πλακωθώ μεσημεριάτικα.Και θα ήμουν και ο φταίχτης για τα "κανάλια"..

Είμαι πολύ πολύ επιφυλακτικός να γράψω για το πλιάτσικο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δημόσια. Στη Θεσσαλονίκηγ μίλησα με τους φύλακες της Θεολογικής, της Νομικής και της Φιλοσοφικής, οι οποίοι μάλιστα έμειναν στις θέσεις τους την πρώτη νύχτα και είναι μάρτυρες των περιστατικών. Μίλησα επίσης με περίπου 20 καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα μίλησα με αρκετό κόσμο. Πρώτα από όλους μίλησα με τους υπαλλήλους στο Πλαίσιο, οι οποίοι μαζεύονται (έχουν εντολή απέναντι από το κατάστημα) κάθε πρωί. Όπως έμαθα κανείς δεν έχει πρόβλημα καθώς ο Γεράρδος δήλωσε πώς εγγυάται όλες τις θέσεις εργασίας (μπράβο του). Αισθάνονται μάλλον εξαιρετικά ασφαλείς.

Ενώ θέλησα να κάνουμε σοβαρή συζήτηση, αμέσως μου γύρισαν την κουβέντα σε αυτούς που πήγαν τη Δευτέρα να αγοράσουν κάτι από το κατάστημα και το βρήκαν σε αυτά τα χάλια. Γελώντας ανέφεραν μια κυρία η οποία ήλθε να αγοράσει χαρτικά και έψεγε τους καταληψίες, διότι τώρα τί θα κάνω;;; και άλλα παρόμοια. Ο Παπασωτηρίου είναι κατάκλειστος. Η Μικρολαντ επίσης, αλλά όχι καμμένη. Φυσικά η Vodafone και τα καταστήματα ηλεκτρονικών (Ηλεκτρονική Αθηνών; ) έχουν τεράστιες ζημιές, αλλά όχι πλιάτσικο (μιλώ για τη Στουρνάρη). Η Φωτοαγορά πρέπει να έπαθε μεγάλη ζημιά και πλιάτσικο και πολύ φοβάμαι ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας πολύ δύσκολα θα ανασάνει. Ναι, αυτή είναι η αλήθεια για τη Στουρνάρη, το ίδιο όμως κι αυτή που έγραψα παραπάνω.

Για το πλιάτσικο στους άλλους δρόμους δεν έχω συγκεκριμένη άποψη. Μίλησα με όχι περισσότερους από 20 καταστηματάρχες γιατί δεν είχα χρόνο. Άκουσα όμως πολλά που δεν μου άρεσαν καθόλου. Είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που είχα ακούσει ή είχα φανταστεί και ειλικρινά ντρέπομαι για τον κόσμο, αν όντως έγιναν αυτά.

Αλλά ειλικρινά δεν θέλω να μιλήσω γι αυτά.

ΥΣΤ. Αν νομίζετε ότι όσα έγραψα παραπάνω σας θίγουν, ζητώ συγνώμη, δεν είχα τέτοια πρόθεση. Αν είναι διαφορετικά από όσα νομίζετε, δεν φταίω, είναι η δική μου άποψη, ότι υπήρχε συσωρρευμένη ένταση και η οποία βρήκε διέξοδο. Αν νομίζετε ότι δεν άξιζαν στην πόλη μας (κι εγώ στην Αθήνα γεννήθηκα) συμφωνώ μαζί σας.

Last edited:
Αλλά η αλήθεια είναι οτι διαφορετικά είναι τα πράγματα στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, για πολλούς λόγους που δεν μου είναι τελείως ξεκαθαρισμένοι.

Κάποιοι από τους λόγους είναι πιστεύω οι παρακάτω:

Στη Θεσσαλονίκη είναι γενικά πιο συντηρητικά τα πράγματα. Οι όποιες ομάδες αντεξουσιαστών, είναι πολύ μικρότερες.

Επίσης, το κέντρο της Θεσσαλονίκης με το κέντρο της Αθήνας έχουν τεράστιες διαφορές. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ζόρικα εδώ πέρα, οπότε δεν υπάρχει τόση συσσωρευμένη οργή.
Ο μέσος κάτοικος του κέντρου της Αθήνας είναι χαμηλόμισθος και τα βγάζει πέρα "ίσα βάρκα - ίσα νερά". Αντίθετα, ο μέσος κάτοικος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, είναι πολύ πιο άνετος οικονομικά.

Πρόσθεσε σ' όλα αυτά τους λιγότερο έντονους ρυθμούς και τη χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, οπότε το βρίσκω λογικό να μην παίρνουν τόσο μεγάλη έκταση τέτοια φαινόμενα.

Απο την σημερινή ελευθεροτυπία,

ΑΠΟ τον εκδότη (εκδόσεις «Περίπλους»), κ. Διονύση Βίτσο, η γλωσσική παρατήρηση προς όλους μας:

Ακούγοντας τα περί δολοφονικής σφαίρας στην τραγική ιστορία των ημερών που συγκλονίζει τον τόπο, έχει κανείς την εντύπωση ότι όλοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, αποφάσισαν ότι, μετά τουλάχιστον 2.500 χρόνια, ήλθε η ώρα ...να εξοστρακισθεί ο αποστρακισμός από την ελληνική γλώσσα. Κανείς δεν φαίνεται να ξέρει πως αυτό που παθαίνει η σφαίρα, όταν προσκρούει σε σκληρή επιφάνεια και αλλάζει κατεύθυνση είναι αποστρακισμός.

Ενώ αυτό που έπαθε ο Αριστείδης ο Δίκαιος, όταν ο Θεμιστοκλής αποφάσισε να τον ξαποστείλει από την Αθήνα και από τα πόδια του, είναι εξοστρακισμός. Αποστρακίζω σημαίνει, δηλαδή, παρεκκλίνω, εκτρέπω, αποκλίνω. Ενώ το εξοστρακίζω σημαίνει διώχνω μακριά. Ισως, εδώ που φτάσαμε, για να συνεννοηθούμε στα ελληνικά θα πρέπει να πούμε.. τις λέξεις στα αγγλικά:

Το αποστρακίζω είναι το deflect. Και το εξοστρακίζω είναι ostracise

"Γλωσσική παρατήρηση"; Μάλιστα.

Αυτό που έπαθε ο Αριστείδης ο Δίκαιος και λοιποί "ωστρακισθέντες", ήταν οστρακισμός. Το ρήμα στην αρχαία είναι οστρακίζω-ομαι. Υπάρχει και το σύνθετο εξοστρακίζω, με την έννοια του εξοβελισμού, της απομάκρυνσης (έννοια που ταιριάζει και στην περίπτωση της σφαίρας).
Σίγουρα ο κύριος εκδότης θα διαθέτει καλύτερα λεξικά από τα δικά μου, πάντως στο ταπεινό μου 5τομο Liddell-Scott, το "αποστρακίζω" έχει την έννοια "οπτώ τι εις ισχυρόν πυρ έως ου γείνη έξωθεν σκληρόν ως όστρακον" και "εξορίζω δι' οστρακισμού" (ακριβώς όπως τα οστρακίζω-εξοστρακίζω).

Μήπως απλώς βγήκε κάποιος να ακουστεί και η φωνή του? Δεν ξέρω. Εγώ θα εξακολουθώ να χρησιμοποιω το εξοστρακίζω. Και θα αρχίσω με την ανάμνηση αυτής της "γλωσσικής παρατήρησης" από το μυαλό μου.

Last edited:
Θα αναφερθούμε και στο πλιάτσικο εάν συντρέχει λόγος , για μένα δεν συντρέχει ( ήμουν επί 3ημερο μέσα στο πανικό προστατεύοντας το πατσαβουρια που εμπορεύομαι )

η όλη φάση περί πλιάτσικου δεν έχει κανένα άλλο σκοπό πάρα αυτόν της πολιτικής εκμετάλλευσης

ΥΠΗΡΞΕ ναι !!

αλλά δεν είναι το ζητούμενο στο όλον ,,

είναι ένα side effect της κατάστασης

δεν θα ήθελα να επικεντρωθούμε εκεί

ο όροφος που είδατε στα κανάλια με τα κλοπιμαία είναι σχεδόν δίπλα μου

δεν έχει νόημα

ας μιλήσουμε για τον θάνατο του παλικαριού και οτι ουσιαστικό συνέβη γύρω από το γεγονός ,,,

τα εμπορεύματα ποιος τα φακ

Μεταξύ τών υποστηρικτών τών Αναρχικών-προσοχή όχι τών Μαθητών-τάχθηκαν οι κύριοι Νίκος Δήμου και Ακης Γαβριηλίδης...
Ο Γαβριηλίδης είναι αυτός πού θεωρεί την Επανάσταση τού 21 ώς απαράδεκτη επειδή συνέβη ή ´Σφαγή στην Τριπολιτσά´και χαρακτηρίζει τον Ρίτσο ´νεκρόφιλο´και τον Ελύτη ´εθνικιστή´.Ανήκει στούς νεοφιλελευθερους κύκλους.
Ο Γνωστός και μή εξαιρετέος κύριος Δήμου στό Lifo αναφέρει πώς οι αναρχικοί αφουγκράζονται καλυτερα τήν Κοινωνία :'Οι αναρχικοί βλέπουν μακριά. Το ζητούμενο είναι μια κοινωνία ελευθερίας - από την αλλοτρίωση, την ανάγκη, την καταπίεση κάθε μορφής. Η εξουσία, όποια κι αν είναι, πρέπει να συρρικνωθεί στο ελάχιστο'.
Προφανώς και οι δυό τους θεωρούν πώς η νέα γενιά ξεσηκώθηκε για λιγότερο Κράτος και περισσότερη ´ελευθερία της αγοράς´...
Τελικα πάνω στίς διαμαρτυρίες τών μαθητών ο καθένας ότι θυμάται χαίρεται.

Βλάσση προς Θεού δεν θεωρώ πως θίχτηκα απ την αναφορά σου.
Αλλωστε πολλά μάτια,πολλές γωνίες και θεάσεις.

Την οργή μου ως "Ελεύθερος Πολιορκημένος" και την δική μου σημερινή παρατήρηση προσέθεσα.

Υ.Γ. Το πλιάτσικο που έγινε μπροστά μου σήμερα απ τα "σκεπτόμενα" 15χρονα ,ήταν από "άνοιγμα" στα ρολλά του microland...

ας μιλήσουμε για τον θάνατο του παλικαριού και οτι ουσιαστικό συνέβη γύρω από το γεγονός ,,,

τα εμπορεύματα ποιος τα φακ

μα κακώς συνδέονται όλα τα "παρατράγουδα" με το παληκάρι που σκοτώθηκε. Τι σχέση έχει ένα παιδί που έτυχε να διασκεδάζει στα Εξάρχεια με τους αντεξουσιαστές, με τις καταστροφές, με το πλιάτσικο και με τους εκατό χορούς που έχουν στηθεί από διάφορες πλευρές γύρω από το πτώμα του.

Αλλά εδώ και παααρα πολλές δημοσιεύσεις, η συζήτηση έχει ξεφύγει από το αρχικό θέμα, οπότε θεμιτό αντικείμενο συζήτησης είναι πλέον και οι καταστροφές και το πλιάτσικο κλπ. Και φυσικά είναι άτοπο να προβάλλεται ως μέτρο σύγκρισης απέναντι στο πλιάτσικο η αξία της ζωής του παληκαριού που άδοξα χάθηκε: αφού μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά θέματα συζήτησης. Αλλιώς εάν είναι να μην μιλήσουμε για τίποτα. Όλα υπολείπονται της αξίας του υπέρτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής.

μα κακώς συνδέονται όλα τα "παρατράγουδα" με το παληκάρι που σκοτώθηκε. Τι σχέση έχει ένα παιδί που έτυχε να διασκεδάζει στα Εξάρχεια με τους αντεξουσιαστές, με τις καταστροφές, με το πλιάτσικο και με τους εκατό χορούς που έχουν στηθεί από διάφορες πλευρές γύρω από το πτώμα του.

Αλλά εδώ και παααρα πολλές δημοσιεύσεις, η συζήτηση έχει ξεφύγει από το αρχικό θέμα, οπότε θεμιτό αντικείμενο συζήτησης είναι πλέον και οι καταστροφές και το πλιάτσικο κλπ. Και φυσικά είναι άτοπο να προβάλλεται ως μέτρο σύγκρισης απέναντι στο πλιάτσικο η αξία της ζωής του παληκαριού που άδοξα χάθηκε: αφού μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικά θέματα συζήτησης. Αλλιώς εάν είναι να μην μιλήσουμε για τίποτα. Όλα υπολείπονται της αξίας του υπέρτατου αγαθού, της ανθρώπινης ζωής.
ΕΤΣΙ

Συμβούλους προκομμένους,
με πατριωτισμόν να βάλωμεν εις όλα,
να δίδουν ορισμόν.
Οι νόμοι ναν' ο πρώτος,
και μόνος οδηγός, και της πατρίδος ένας, να γένη αρχηγός.
Γιατί κι η αναρχία, ομοιάζει την σκλαβιά,
να ζούμε σαν θηρία, είν' πλιο σκληρή φωτιά.

Απο τον Θουριο.Ρηγα Φεραιου.

Συμφωνώ μέ Send.
Εάν είχε χαθεί ένα παιδί απο οδικό ατύχημα δεν θα υπήρχε συζήτηση...........
Η συζήτηση προέκυψε για τήν δολοφονία ενός παιδιού απο εκπρόσωπο τού κράτους.
Λογικό να επεκτείνεται στον χορό πού έχει στηθεί γύρο απο τό γεγονός αυτό.
Αναρωτιέμαι πάντως πού βρίσκονταν όλοι οι ´αντεξουσιαστές´και ´αναρχικοί´στούς βομβαρδισμούς τής Γιουγκοσλαβίας ,στο Ιράκ,στο Αφγανιστάν ,στην εκμετάλλευση τού Τρίτου Κόσμου.
Αντε μερικοί να φώναζαν γενικώς εναντίον τών ´αφεντικών´ και τών ´συνόρων´εξυπηρετώντας τούς καταπιεστές και βομβαρδίζοντες...
Υπενθυμίζω επίσης πώς έχουν χαθεί δεκάδες ζωές σέ εργατικά ατυχήματα και θάνατοι απο εργατικές ασθένειες λόγω αθλίων συνθηκών εργασίας.
Γι´αυτούς τούς Θανάτους η Ζωή δεν είναι τό Υπέρτατο Αγαθό??
Επιλεκτικά μάς πιάνει ο σεβασμός στην Ανθρώπινη Ζωή??

Last edited: