Νεκρός 16χρονος από σφαίρα αστυνομικού

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Νεκρός 16χρονος από σφαίρα αστυνομικού

προφανώς αναφερόταν στο "φακέλωμα" των αντιφρονούντων.

Το κατάλαβα..

Απλα εξήγησα γιατί βρήκα χυδαίο το περιεχόμενο του πρώτου λινκ.

Επειδή σε παλαιότερο ποστ έκανα δηλώσεις για το indymedia να πώ (όχι οτι πιστέυω οτι ενδιαφέρει κανέναν αλλά για την προσωπική μου ακεραιότητα) οτι ουδέποτε υποστήριξα την ανεξαρτησία του, ούτε αποτελώ αναγνώστη του τακτικό, ούτε παίρνω την πληροφόρησή μου απο αυτό.
Αυτό που πιστεύω όμως είναι οτι πέραν απο τους συντάκτες του, στην πλευρά του φόρουμ που γράφουν διάφοροι, κατα καιρούς βρίσκεις ειδήσεις που δεν εμφανίζονται αλλού. Και αυτοί όπως τα μέλη του Θεσσαλονικιότικου τμήματος (που ώς φοιτητής εδώ αυτό γνώρισα) δεν είναι πάντα συντασόμενοι με τα συμφέροντα του κυρίως πυρήνα του.

Απλά επειδή δεν έχω σχέση με τις απόψεις που εκφράζονται εκεί (και θέλω να πιστέυω οτι οι τοποθετήσεις μου ώς τώρα στο θέμα το καθιστούν προφανές) ήθελα να διαχωρίσω την θέση μου. Γιατί νωρίτερα ο Σπύρος δικαίως εξανίσταται όταν έκανα αναφορά στο indymedia απλά δεν εξηγούσα ακριβώς το νόημα που ήθελα να περάσω.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Νεκρός 16χρονος από σφαίρα αστυνομικού

Σε πληροφορώ οτι στην Κηφισιά ,απο έγκυρες πληροφορίες φίλων μου πού έχουν παιδιά, μαζεύονται μετά τά φροντιστήρια εφηβοι πού μιμούμενοι ´συμμορίες´πλακώνονται στο ξύλο γιά ασήμαντες αφορμές.Και τό ίδιο συμβαίνει και σέ άλλες πιό εύπορες περιοχές.Αυτό το γνωρίζω απο την δουλειά μου.
Εάν ένας αστυνομικός τής περιοχής έβγαζε όπλο και πυροβολούσε ένα απο αυτά τά παιδιά και τό ´καθάριζε´θά δεχόσουν τίς αντίστοιχες μαρτυρίες φίλων του μιάς καί θά προέρχονταν από μή ´βεβαρυμένη περιοχή´??
Kαι εν τέλει δέχομαι ,χάριν τής συζητήσεως τό ´Τεκμήριο Αθωότητας´...
Επρεπε ένας επαγγελματίας να βγάλει όπλο και να πυροβολήσει ή όφειλε να ακολουθήσει τίς εντολές απεμπλοκής πού πήρε απο την Υπηρεσία του..??
Βασικότατο ερώτημα,πού κατά την γνώμη μου πολλοί αρνούνται νά το απαντήσουν και στέκονται στόν εξοστρακισμό ή μή τής σφαίρας ή στό ´Ιστορικό´τού παιδιού πού δέν αφορά κανέναν.

Μάλλον δεν κατάλαβες καθόλου τι εννοούσα. Δεν είναι θεμα ευμάρειας ή όχι, εγώ μίλησα συγκεκριμένα για τα Εξάρχεια, και είπα ότι είναι μια περιοχή με (δικαίως) έντονα αντιαστυνομικά αισθήματα, λόγω της συνεχούς παρουσίας ματ στο δρόμο, και, αναμφισβήτητα, στέκι ακραίων στοιχείων. Διαφώνησα με τον Ηλία νωρίτερα, δεν είπα ότι στα Εξάρχεια ζουν μόνο πρεζόνια και κουκουλοφόροι, είπα ότι κουκουλοφόροι μισθωτοί του κράτους (ναι δεν αρνήθηκα ότι υπάρχουν και τέτοιοι), όπως και ακροαριστερά στοιχεία με ή χωρίς κουκούλες έχουν ως στέκι τα εξάρχεια. Το ευθύ δε συνεπάγεται και το αντίστροφο. Μήπως διασκεδάζουν στην παραλιακή και δεν το ήξερα? Δεν τους κατηγορώ, δεν παίρνω θέση, εξέθεσα ένα απλό γεγονός, ότι ως στέκι αριστερών και αριστεριστών, η Κοινή γνώμη εντός των συνόρων της πλατείας Εξαρχείων δεν είναι δυνατόν να μην γέρνει προς μια συγκεκριμένη πλευρά.

Για το ιστορικό του παιδιού, ο μόνος λόγος που έκανα μια νύξη είναι ό,τι προανέφερα, ότι θεωρώ πολύ λάθος να θεοποιούμε κάποιον και να τον κάνουμε ήρωα χωρίς να ξέρουμε το ποιος είναι. Δεν είπα ότι το παιδί ηταν εγκληματίας, είπα ότι καλό θα είναι να δούμε τι είναι πριν θεσπίσουμε εθνική εορτή τη μέρα του θανάτου του. (Μην αμφιβάλετε ότι αν είχαμε κυβέρνηση Τσίπρα αυτό θα είχε γίνει ήδη..)

Όσο για το γιατί δεν ακολούθησαν τις εντολές του κέντρου, επειδή μετά το σάββατο είχα κόψει τηλεόραση και ραδιόφωνα δεν ηξερα ότι βγήκε απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών των φρουρών με το κέντρο, πίστευα ότι όλα αυτά είναι πράγματα που άκουσε κάποιος από κάποιο δελτίο. Φυσικά και εκεί έιναι όλο το θέμα, γιατί ο φρουρός έδρασε σαν Jack Bauer, ωστόσο το αν υπήρχε εξοστρακισμός ή όχι δεν το θεωρώ τόσο ασήμαντο. Στην πρώτη περίπτωση ευθείας βολής δικάζεται ενας δολοφόνος ενώ στην περίπτωση του εξοστρακισμού ένας επικίνδυνος ηλίθιος.

Last edited:
Η βασική μου αντίρρηση είναι ότι χάνεται το δάσος βλέποντας μόνον το δέντρο.
Οταν όλες οι Ευρωπαϊκές εφημερίδες ανησυχούν γιά ´επέκταση τών εξεγέρσεων ´στην Ευρώπη και ταυτοχρόνως αρχίζουν να διαφαίνονται τά επόμενα (μετά τά πρώτα) σημάδια τής Οικονομικής κρίσης,η πιθανότητα να εμφανιστούν και άλλα τέτοια γεγονότα αυξάνεται..
Και ίσως θάχε νόημα να ξανασκεφτεί ολόκληρη η Ευρώπη πώς η εγκατάλειψη τού Κράτους Δικαιου εδώ και χρόνια ,και η πλήρης παράδοσή της στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο,θά προκαλέσει και άλλες εξεγέρσεις ,πιθανότατα χωρίς εισαγωγικά.
Ο Κένεθ Γκαλμπραιηθ σέ πρόσφατη συνέντευξή του αναφέρει πώς η Ε.Ε. είναι περισσότερο Νεοφιλελευθερη απο τίς Η.Π.Α.
Η Ελλάδα απο τό 1996 ακολουθεί ακριβώς το ίδιο μοντέλο ανεξαρτήτως τού ποιό κόμμα κυβερνά.
Και τώρα αρκετοί υπέρμαχοι τού Νεοφιλελευθερισμού αρχίζουν να συζητούν γιά Κρατικές δομές καί τά τοιαύτα ενώ μέχρι πρότινος τά χλεύαζαν..
Αν θεωρηθεί πώς η παρούσα κρίση ήταν αποτέλεσμα ενός ´Ειδικού Φρουρού´Ράμπο και μόνον ,θά πρόκειται γιά ´Κοινωνική Τύφλωση´.
Αν πάλι ορισμένοι την αντιμετωπίσουν τήν κρίση σέ στενό κομματικό επίπεδο, θα αναλάβουν την Εξουσία χωρίς να ξέρουν τί να τήν κάνουν..
Η εποχή είναι πολύ περίεργη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θά ´κάτσει η μπίλια´.

H κρίση είναι Παγκόσμια και δεν αφορά μόνον την Ελλάδα...
Βέβαια οι ´εντός τών τειχών´ αναμένοντες διορισμό σέ κάποια θέση θα το δούν στενά κομματικά...
Νομίζω πώς θα διαψευσθούν οικτρά γιατί αυτές οι διεφθαρμένες(οτι χρώμα και να έχουν)αντιλήψεις δύσκολα θά μπορέσουν να επιβληθούν πάλι...
Μέ άλλα λόγια το ζήτημα δεν αφορά μόνον μπλέ και πράσινους ...κόκκους,αλλά κάτι παραπάνω.

Last edited:
Έτσι ακριβώς είναι.
Η Ευρώπη γενικότερα έχει ξεκινήσει τις τελευτέες δεκαετίες μία "αμερικανοποίηση" του κράτους. Ακόμα και χώρες με ισχυρό κράτος πρόνοιας όπως η Γερμανία άρχισαν να απεμπλέκονται απο αυτό βήμα βήμα. Και είναι χαρακτηριστικό πιστεύω οτι πρωτεργάτες σε αυτες τις κινήσεις ήταν οι θεωρούμενοι κεντροαριστεροί και σοσιαλιστές.
Και μέσα στους εύπορους και φανταχτερούς κύκλους που κινούνταν, έχαναν επαφή με την πραγματική κατάσταση στην κοινωνία. Και όσο υπήρχε η φούσκα της ανάπτυξης και της οικονομικής ευημερίας κανείς δεν είδε τα θεμέλια της να τρώγονται σιγά σιγά. Και με το που έσκασε αυτή, βρέθηκαν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες στον βούρκο.
Πτυχία χωρίς αντίκρυσμα, δάνεια για επενδύσεις με όρους που δεν θα αποδώσουν κέρδος παρα μόνο στην τράπεζα που παίρνει τους τόκους. Και ένα κράτος πρόνοιας που δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τα αυτονόητα σε ένα βάθος χρόνου.
Εξοθούνται στο περιθώριο άτομα που πίστεψαν στο σύστημα αυτό. Αυτό βλέπουν στην Ευρώπη και φοβούνται. Υπάρχει παντού ένας μεγάλος αριθμός εν δυνάμει εξαγριωμένων πολιτών που "περιμένουν" την κατάλληλη ευκαιρία να εκραγούν.

Η πρόσφατη κρίση χειροτερεύει τα πράγματα. Ο λαός βλέπει το χρηματοπιστωτικό σύστημα να καταρέει απο δικά του λάθη και μαζί να παρασέρνει το σύνολο της οικονομίας. Και να μην τιμωρήτε. Να μην καταδικάζεται. Αλλά να στηρίζεται οικονομικά με κεφάλαια που του είχαν αρνηθεί για θέματα που ο ίδιος επιθυμούσε. Συγκρίνει την άρνηση στα λεφτά για παιδεία, περίθαλψη, συντάξεις με την άμεση χρηματοδότηση στους φταίχτες. Αισθάνεται οτι θα την πληρώσει αυτός και εξοργίζεται.

Οι ξένοι το λενε, εδώ όμως δεν το κατάλαβε κανείς απο την κυβέρνηση. Η μαζικότητα και η βιαιότητα των εκδηλώσεων, δεν θα ήταν τέτοια σε άλλες συνθήκες. Ήταν η αφορμή και όχι η αιτία. Και όσο δεν ασχολήσε με την αιτία, αφορμες θα βρίσκονται πολλές.

Οταν όλες οι Ευρωπαϊκές εφημερίδες ανησυχούν γιά ´επέκταση τών εξεγέρσεων ´στην Ευρώπη και ταυτοχρόνως αρχίζουν να διαφαίνονται τά επόμενα (μετά τά πρώτα) σημάδια τής Οικονομικής κρίσης,η πιθανότητα να εμφανιστούν και άλλα τέτοια γεγονότα αυξάνεται..

Μου προξένησε μεγάλο προβληματισμό η επέκταση των επεισοδίων στην Ευρώπη. Διότι εδώ, εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει πόσοι, πώς και γιατί διαμαρτύρονταν:

Είχαμε ειρηνικές διαμαρτυρίες (κυρίως) από μαθητές για τον θάνατο του Αλέξη. Αυτό δε νομίζω ότι μπορεί να συσχετισθεί με την οικονομική κρίση. Στην καλύτερη περίπτωση να θεωρηθεί αντίδραση στην πλήρη μετάλλαξη της Αστυνομίας από θεσμό προστασίας σε όργανο καταστολής αντιδράσεων. Το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στο πλαίσιο αντιδράσεων για την οικονομία, ώστε να μιλάμε για εύλογη κλιμάκωση.

Επίσης, είχαμε "διαμαρτυρίες" από κουκουλοφόρους και πλιατσικολόγους που έκαψαν το κέντρο. Πόσοι από αυτούς ήταν οικονομικά απεγνωσμένοι πολίτες; Πόσοι ήταν "αναρχικοί" που δεν καταλαβαίνουν ότι οι πράξεις τους φέρνουν το ανίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν; Πόσοι είναι χρηματοδοτούμενα πιόνια; Πόσοι ήταν παρακρατικοί προβοκάτορες;

Ως εκ των ανωτέρω, πόση από την εξέγερση που μεταλαμπαδεύσαμε (νομίζω δεν υπάρχει πιο κατάλληλη λέξη) ήταν πραγματικά αποτέλεσμα του κύματος χρεωκοπιών και ανεργίας που μόλις αρχίζει να σκάει;

Και μια και έγινε συζήτηση για το τεκμήριο αθωότητας και για το θετό δίκαιο το οποίο συχνά δε συνάδει με αυτό των θεών και των ανθρώπων, όπως διαπιστώνει και ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη (άλλο δίκιο, άλλο δικαιοσύνη) να ένα παλιό τραγουδάκι του Γιάννη Νεγρεπόντη:

“Αν έννοια απόλυτη
είναι η καλοσύνη
τότε θα πρέπει απόλυτη
να ‛ν’ κι η δικαιοσύνη
Σε θέση να ναι ο καλός
που καλοσύνη δίνει
πως και γιατί μα και σε ποιόν
ξεκάθαρα να κρίνει
Μα σαν κανείς ξεκάθαρα
αρχίζει να ξεκρίνει
θέλοντας την απόλυτη να ασκεί
δικαιοσύνη
Συνθήκες και παράγοντες
απόλυτα θα κρίνει
μα τότε πια απόλυτη
θα έχει καλοσύνη
Και μήπως είναι άσχετη
κι αυτή η δικαιοσύνη
στο να ασκηθεί απόλυτα
από την καλοσύνη
Οπότε η μεταφυσική
ίσως να κάνει λάθος
κι ο Μαρξ το πράγμα να χει δει
σωστότερα στο βάθος
Και λόγω που ναι σχετικά
δικιο και καλοσύνη
το θέμα είναι αν κανείς
έχει νοημοσύνη
Οπότε αναγκάζεται
στο διπλανό να δίνει
αν σχετικό ή απόλυτο
είν’ το καλό να κρίνει”

Μου προξένησε μεγάλο προβληματισμό η επέκταση των επεισοδίων στην Ευρώπη. Διότι εδώ, εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει πόσοι, πώς και γιατί διαμαρτύρονταν:

Ως εκ των ανωτέρω, πόση από την εξέγερση που μεταλαμπαδεύσαμε (νομίζω δεν υπάρχει πιο κατάλληλη λέξη) ήταν πραγματικά αποτέλεσμα του κύματος χρεωκοπιών και ανεργίας που μόλις αρχίζει να σκάει;

Δέν είναι τόσο το περιεχόμενο μιάς διαμαρτυρίας αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα,πού παίζει ρόλο στήν έκφρασή της.
Και αυτό φοβούνται και στην Ευρώπη..
Οι αφορμές είναι δευτερεύουσες σέ τέτοιες καταστάσεις και πάντα βρίσκονται.

Re: Απάντηση: Νεκρός 16χρονος από σφαίρα αστυνομικού

Δέν είναι τόσο το περιεχόμενο μιάς διαμαρτυρίας αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα,πού παίζει ρόλο στήν έκφρασή της.
Και αυτό φοβούνται και στην Ευρώπη..
Οι αφορμές είναι δευτερεύουσες σέ τέτοιες καταστάσεις και πάντα βρίσκονται.

Φοβούνται περισσότερο το μπαμ τώρα, γιατί πριν 1-2 χρόνια στη Γαλλία τους βγήκε τζούφιο.

Φθηνά τη γλύτωσαν τότε. Τώρα όπως φαίνεται όχι.

Κυκλοφορησε σημερα e-mail που λεει οτι εσβησε χθες ο 24χρονος αστυνομικός που ειχε δεχθει επίθεση κουκουλοφορων πριν 2 χρονια σε συναυλια στο Ελληνικο.
Ισχυει?
Ξερει κατι κανεις?

Είχαμε ειρηνικές διαμαρτυρίες (κυρίως) από μαθητές για τον θάνατο του Αλέξη. Αυτό δε νομίζω ότι μπορεί να συσχετισθεί με την οικονομική κρίση. Στην καλύτερη περίπτωση να θεωρηθεί αντίδραση στην πλήρη μετάλλαξη της Αστυνομίας από θεσμό προστασίας σε όργανο καταστολής αντιδράσεων. Το περιστατικό δεν έλαβε χώρα στο πλαίσιο αντιδράσεων για την οικονομία, ώστε να μιλάμε για εύλογη κλιμάκωση.

Επίσης, είχαμε "διαμαρτυρίες" από κουκουλοφόρους και πλιατσικολόγους που έκαψαν το κέντρο. Πόσοι από αυτούς ήταν οικονομικά απεγνωσμένοι πολίτες; Πόσοι ήταν "αναρχικοί" που δεν καταλαβαίνουν ότι οι πράξεις τους φέρνουν το ανίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν; Πόσοι είναι χρηματοδοτούμενα πιόνια; Πόσοι ήταν παρακρατικοί προβοκάτορες;

Ολοι "γύρω γύρω" είμαστε αλλά κανείς δεν το λέει ευθέως, εξάλου ζούμε και υπο καθεστώς γενικότερης "τρομοκρατίας",γιατί άμα απαντήσεις στο "πόσοι" και καταφέρεις και βγάλεις και συμπέρασαμα θα πρέπει να απαντήσεις και στο πως, γιατί άραγε πως? υπήρξε κινητοποίηση σε ελάχιστο χρόνο, πως συσχετίστηκαν τα ασυσχέτιστα, πως οργανώθηκε και απο που, και τελικά αν το μυαλό του καθενός δεν τιναχθεί στον αέρα απο τα χιλιάδες αναπάντητα ερωτήματα, ποιος περίμενε στην γωνία τον πρώτο μαλάκα που θα την κάνει, για να πυροδοτηθεί μια σειρά αντιδράσεων που το μόνο αποτέλεσμα έχει την νομιμοποίηση της κρίσης και το βούλωμα του στόματος όλων.

Και μια εβδομάδα μετά, και ενώ τα γεγονότα τρέχουν ακόμα, χθές, σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή το θέμα ήταν το 70ωρο, και αυτός που την περασμένη εβδομάδα "έκλαιγε" διαβάζοντας ποιήματα, τώρα υπερασπίζεται τα δικαιώματα του εργαζόμενου, μόνο που σε μισή ώρα ανέλυσε ακριβώς την διαδικασία που απαιτείται για να μπει σε εφαρμογή, και έκλεισε πάλι κλαίγοντας λέγοντας "ώστε με το μπλοκάκι οι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν και δώρο"!
Πολυ "ξεπέτα" δυστυχώς έχει πέσει στα γεγονότα.Το ένα έρχεται και κλειδώνει πάνω στο αμέσως προηγούμενο που ξεχνιέται με συνοπτικές διαδικασίες.

-Κυκλοφορησε σημερα e-mail που λεει οτι εσβησε χθες ο 24χρονος αστυνομικός που ειχε δεχθει επίθεση κουκουλοφορων πριν 2 χρονια σε συναυλια στο Ελληνικο.
Ισχυει? Ξερει κατι κανεις?

-Μούφα μεγάλη.

Ερώτηση, απλή και λογική. Αν είχε κυκλοφορήσει mail που έλεγε ότι εσβησε το παληκάρι της ζαρντινιέρας.... θα απαντούσατε με τόση βεβαιότητα χωρίς να δώθεί άλλη έκταση?? Το ρωτάω αυτό γιατί ο 24χρονος αστυνομικός που έμεινε παράλυτος δεν έδωσε το όνομα του σε κανέναν δρόμο στα Εξάρχεια, δεν πυροδότησε καμιά πορεία στο κέντρο, και δεν μπήκε σε κανένα πρωτοσέλιδο.

Δεν κρίνω, αναφέρω τα γεγονότα, απόδειξη του πόσο "χρωματισμένη" και "φανατισμένη" είναι η ελληνική κοινωνία σήμερα.

http://www.boston.com/bigpicture/2008/12/2008_greek_riots.html

Μία σειρά απο ...ωραίες (καλλιτεχνικά ...όχι για την προβολή της χώρας μας) φωτογραφίες απο τα γεγονότα απο αμερικάνικη ιστοσελίδα

Εξαιρετικές φωτογραφίες, φυσικά καθόλου κολακευτικές...

Διαβάστε τις λεζάντες, είναι ενα καλό μάθημα για τους Έλληνες δημοσιογράφους, σχετικά με το πως προβάλεις αχρωμάτιστα ένα γεγονός. Παρατηρήστε τις περιγραφές. Ούτε χαρακτηρισμοί, ούτε συναισθηματικές εξάρσεις. Μόνο περιγραφή.

αυτός μάλλον δεν έχει μάνα να τον κλάψει..
ούτε φυσικά τα θύματα στα Ζωνιανά...
Οι Αστυνομικού δεν έχουν μάνες, φυτρώνουν στα δέντρα...

Και παραθέτω το πρώτο σχόλιο από κάτω από τις φωτογραφίες, πραγματικά αυτονόητο, αλλά μόνο κάποιος εκτός του χάους της Ελλάδας το βρίσκει τόσο προφανές:

The two major Greek parties are corrupt BUT every 4 years, when it comes to elections, they receive 80% of the total votes! Now there's a contradiction here, don't you think? The problem of the Greek society isn't the corrupt governments, it's the stupidity of the average Greek and his inability to see past his ego. The problem is that he prioritizes his personal benefit over the overall benefit.
Someone said that people get the governments they deserve. And he is totally right.
Concerning the riots, it's all about releasing the pressure. They managed to channel the anger into destruction of the properties of innocent people. Things will come to normal after a few days.

Last edited:
Πάνω σε αυτό που παραθέτεις, δεν είναι τόσο μεγάλη αντίφαση, εάν σκεφτεί κανείς ότι το 80% είναι μόνο οι έγκυρες ψήφοι, και δεν προσμετράται ούτε η αποχή, ούτε τα λευκά (άντε να βγάλω τα άκυρα έξω γιατί μπορεί να είναι και απλώς άκυρα). Όταν σου λένε πχ σε μενού γαμήλιας δεξίωσης, πως μπορείς να επιλέξεις κοτόπουλο ή χοιρινό, δεν μπορεί να βγει στατιστική και να λέει πως 65% των καλεσμένων έχουν αγαπημένο τους φαγητό το κοτόπουλο.
Πώς μπορεί να εκδηλώσει την αντίθεσή τους μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, όταν δεν προβλέπεται τρόπος από το σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο?

Last edited: