Για να δούμε λίγο τι συμβαίνει πραγματικά γιατί αυτά που λένε και γράφουν είναι άνω ποταμών ώρες ώρες.
Έχουμε μια κρίση η οποία οδηγεί σε σημαντικά αυξημένο traffic σε πλατφόρμες video. Αυτή η αύξηση μπορεί να είναι όσο θέλει. Το βασικό πρόβλημα που δημιουργείται είναι αρχικά στους παρόχους περιεχομένου. Αυτοί χρειάζονται μια εξαιρετικά μεγάλη αύξηση στην υποδομή τους, τόσο όσον αφορά την υπολογιστική ισχύ όσο και το bandwidth, δεδομένου του ότι πολλοί πάροχοι δεν είναι καθόλου φιλικοί στα CDNs*.
Το Netflix καλή ώρα, χρησιμοποιεί την υποδομή της Amazon. Η οποία υποδομή, όσο scalable και να είναι, δεν έχει τέτοιο overhead για μεγάλες αυξήσεις ούτε στο traffic ούτε στην υπολογιστική ισχύ. Τα ίδια ισχύουν σε ένα βαθμό και για τη Google. Ωστόσο εδώ συμβαίνει το παράδοξο να μην έχουν πρόβλημα οι παροχές τους αλλά να διαμαρτύρονται οι πάροχοι τελικών συνδέσεων.
Οι πάροχοι -ISPs κατά κόσμον- όταν θέλουν να έχουν ένα σοβαρό δίκτυο χρησιμοποιούν CDNs. Δηλαδή, αποθηκεύουν τοπικά σε ένα storage στο εσωτερικό τους δίκτυο υλικό που οι χρήστες παρακολουθούν ώστε να μην χρειάζεται ο κάθε χρήστης να το ζητάει από το netflix/youtube κλπ κατευθείαν, με αποτέλεσμα το μικρότερο κόστος ως συνεπακόλουθο της μικρότερης χρήσης διεθνών κυκλωμάτων. Το υλικό όταν ο κάθε χρήστης επιθυμεί να το δεί, το τραβάει από το CDN που βρίσκεται στο εσωτερικό δίκτυο του παρόχου του. Το εσωτερικό δίκτυο τώρα, δεν έχει κάποιου είδους ογκοχρέωση για τον ίδιο τον πάροχο ενώ είναι στο χέρι του αποκλειστικά το να αναβαθμίζει τη χωρητικότητα, με σχετικά μικρό κόστος.
Το κόστος διασύνδεσης για τους παρόχους είναι εξαιρετικά μεγάλο. Ενδεικτικά, για τον ΟΤΕ μόνο, το 2019 ήταν πάνω από 300εκ ευρώ. Εξού και η γκρίνια, εξού και τα προβλήματα.
Στη παρούσα φάση, όλοι οι εναλλακτικοί πάροχοι -με κατά πολύ χειρότερη τη Wind- φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Αντίστοιχα όμως, και εμείς ως πελάτες πρέπει να καταλάβουμε το εξής. Τα 25 ευρώ VDSL, επί της ουσίας είναι μετά βίας βιώσιμα χωρίς καθόλου χρήση από τον πελάτη. Οι περισσότεροι κάνουμε non persistent κίνηση, δηλαδή spikes ανάλογα με το τι χρησιμοποιούμε, με αποτέλεσμα τα δίκτυα να επιβαρύνονται ελάχιστα από τον καθένα ξεχωριστά. Όταν χρησιμοποιούμε εφαρμογές που απαιτούν συνεχή χρήση των γραμμών, το κόστος όσο και το traffic αυξάνεται εξαιρετικά.
Οι λύσεις στην αγορά υπάρχουν. Για να καταλάβετε, υπάρχει πάροχος σήμερα που διασυνδέει τα περισσότερα DSLAMs του με 1GbE links, υπάρχει και πάροχος που κάνει το ίδιο με 100GbE. Αντίστοιχα, 10Gbps για τους οπτικούς δακτυλίους μεγάλων αποστάσεων όταν υπάρχουν λύσεις για 200Gbps.