Night photography στη Θεσσαλονίκη;

Το 1/5 του πλάνου είχε ένα παλιομηχανάκι της κακιάς ώρας χαμηλά, και μοιραία κροπαρίστηκε....

attachment.php

Attachments

• Electra.jpg
    Electra.jpg
    149.1 KB · Views: 87
Re: Απάντηση: Re: Night photography στη Θεσσαλονίκη;

πεστε μας με τι μηχανη και με τι φακο τις βγαλατε παιδια !!!

οπως ο ΣΕΝΤ και ο Βλασιδης .

Άστα Βαγγέλη, με τη μικρή αδερφή της δικιάς του τις έβγαλε. Με την Fuji 6500. Καλή, ε? :firstprize:

Παίδες ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Πάντως εγώ νομίζω (ξέρω) ότι δεν έβγαλα OYTE MIA KΑΛΗ. Επεσε πολύ φτιασίδωμα. Ευτυχώς τραβούσα RAW. Το W/B ήταν ένα μαρτύριο. Και επίσης ευτυχώς σε ανάλυση web όλες οι ατέλειες κρύβονται.

Τρείς τέσσερις που θά ήταν τεχνικά καλές (σωστή έκθεση) τις έχασα γιατί κουνήθηκαν είτε απο δικό μου λάθος είτε λόγω αέρα.

Την επόμενη φορά πιστεύω να έχω τρίποδο της προκοπής.
Και μια γκρί κάρτα για custom W/B. A ... και ενα πανάκι για τον φακό. Ηταν λερωμένος όπως ανακάλυψα την Δευτέρα.

@Βαγγέλη Μπέλο.

Η μηχανή είναι η Fuji S6500sd. Και είσαι εσύ η αιτία που στράφηκα σε αυτή την λύση.:grinning-smiley-043

@Sent :

1) Εκείνο το σκουτεράκι μεγάλη δουλειά ηταν να το σπρώξουμε λίγο πιό πέρα ??. Βλέπω κάναμε ακριβώς ίδιο δεξί κροπάρισμα (με ακρίβεια πίξελ θα έλεγα).

2) Μην μου πείς ότι δεν έσβησες τα UFO !!

3) Για τα εξάκτινα: Πες-πες στο τέλος θα με κάνεις να τα συμπαθήσω.
Πάντως αυτό που με ενοχλεί πιό πολύ είναι οτι στο κέντρο του "αστεριού" φαίνεται σαν να έχει γίνει έκρηξη (με αέρια κλπ). Δες σε μεγένθυση την φωτογραφια του φεστιβάλ.

Υ.Γ. Πρέπει να σκεφτούμε έναν τρόπο να ανεβάζουμε μεγάλες φωτο (και σε πίξελ και σε bytes).
Και επίσης λίγο προσοχή ώστε να μην χάνονται τα exif. Οι φωτος του Ilias έχουν όλες, στις δικές μου χάθηκαν στο δρόμο.

Υ.Γ.2. Πολύ μακρινά δεν είναι τα Θεοφάνεια. Δεν βάζουμε στόχο να κάνουμε κάτι και λίγο πιο σύντομα ??.

Βρε ποια ούφο, είπαμε, εσωτερική αντανάκλαση στον φακό σου ήταν, στάνταρ! Δεν πείραξα τίποτα στη δική μου με το Ηλέκτρα, κροπάρισα απλώς το καταραμένο μηχανάκι και έχασε τη μισή του χάρη το ευρυγώνιο πλάνο. Τη θερμοκρασία λευκού τη ρύθμισα ελάχιστα (νομίζω -200 Κέλβιν). Τα exif πιάνουν γύρω στα 20kb νομίζω, οπότε καλύτερα να αναφέρεις απλώς τα σημαντικά από μόνος σου. Ο μεγαλύτερος περιορισμός είναι σε bytes, για να δείξει ένα jpeg στα 900x600 θέλει γύρω στα 200-250kb τουλάχιστον.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Night photography στη Θεσσαλονίκη;

Άστα Βαγγέλη, με τη μικρή αδερφή της δικιάς του τις έβγαλε. Με την Fuji 6500. Καλή, ε? :firstprize:

αμα σου πω οτι απορησα .......:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043
λεω δεν μπορει .......
εδω δουλεψε ακριβος φακος αποκλειεται να ειχε κομπακτ !

αν και να πω την αληθεια σκεφτηκα την R 1 του Βλασιδη !:grinning-smiley-043 χεχε

Απάντηση: Re: Night photography στη Θεσσαλονίκη;

Παίδες ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Πάντως εγώ νομίζω (ξέρω) ότι δεν έβγαλα OYTE MIA KΑΛΗ. Επεσε πολύ φτιασίδωμα. Ευτυχώς τραβούσα RAW. Το W/B ήταν ένα μαρτύριο. Και επίσης ευτυχώς σε ανάλυση web όλες οι ατέλειες κρύβονται.

Τρείς τέσσερις που θά ήταν τεχνικά καλές (σωστή έκθεση) τις έχασα γιατί κουνήθηκαν είτε απο δικό μου λάθος είτε λόγω αέρα.

Την επόμενη φορά πιστεύω να έχω τρίποδο της προκοπής.
Και μια γκρί κάρτα για custom W/B. A ... και ενα πανάκι για τον φακό. Ηταν λερωμένος όπως ανακάλυψα την Δευτέρα.

@Βαγγέλη Μπέλο.

Η μηχανή είναι η Fuji S6500sd. Και είσαι εσύ η αιτία που στράφηκα σε αυτή την λύση.:grinning-smiley-043

@Sent :

1) Εκείνο το σκουτεράκι μεγάλη δουλειά ηταν να το σπρώξουμε λίγο πιό πέρα ??. Βλέπω κάναμε ακριβώς ίδιο δεξί κροπάρισμα (με ακρίβεια πίξελ θα έλεγα).

2) Μην μου πείς ότι δεν έσβησες τα UFO !!

3) Για τα εξάκτινα: Πες-πες στο τέλος θα με κάνεις να τα συμπαθήσω.
Πάντως αυτό που με ενοχλεί πιό πολύ είναι οτι στο κέντρο του "αστεριού" φαίνεται σαν να έχει γίνει έκρηξη (με αέρια κλπ). Δες σε μεγένθυση την φωτογραφια του φεστιβάλ.

Υ.Γ. Πρέπει να σκεφτούμε έναν τρόπο να ανεβάζουμε μεγάλες φωτο (και σε πίξελ και σε bytes).
Και επίσης λίγο προσοχή ώστε να μην χάνονται τα exif. Οι φωτος του Ilias έχουν όλες, στις δικές μου χάθηκαν στο δρόμο.

Υ.Γ.2. Πολύ μακρινά δεν είναι τα Θεοφάνεια. Δεν βάζουμε στόχο να κάνουμε κάτι και λίγο πιο σύντομα ??.

Χαιρομαι που επηρεασα καποιον για να αγορασει κατι και δεν με καταριετε .......:jester::jester::jester::jester::SFGSFGSF:

χεχεχε χωρις πλακα καταπλικτικες φωτος !!!!!!:award:

Εγώ φωτο από Αριστοτέλους δεν ανέβασα, ακριβώς λόγω του μηχανακίου (κι ενός λάστιχου νερού πεταμένου). Μην ξεχνάτε ότι υπήρχε και μια μηχανή, που ευτυχώς την πήρε νωρίς ο ιδιοκτήτης της.

Ηλία Γιαρίμη, αλήθεια είχες προβλήματα στην έκθεση? Διότι έτσι όπως βλέπαμε τις φωτο στην οθόνη σου δεν φαινόταν κάτι τέτοιο....

Την επόμενη φορά κάνε το Blending που μας σύστησες.

Το raw Μπορεί να είναι ψιλομανούρα, αλλά να το συνεχίσεις.

Το γεγονός ότι θεωρείς πως δεν έχεις τραβήξει καλές φωτο, είναι παραπάνω από θετικό. Άρα έχεις μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό σου, άρα θα πιεστείς και θα βγάλεις καλές φωτογραφίες.

Βαγγέλη, με τον Sigma 15-30 EX είναι (full frame φακός που δίνει κάλυψη αντίστοιχη των 24mm στην Canon).

Ηλία, εάν προσέξεις το αντίστοιχο δικό μου καρέ, εάν ακολουθήσεις ελαφρώς διαγωνίως προς τα επάνω το φως πάνω από το περίπτερο του Φεστιβάλ, θα δεις μία ελαφρά μωβ θάμβωση (στη σμίκρυνση πολύ δύσκολα φαίνεται βέβαια), στο κτίριο απέναντι από το Ηλέκτρα. Εάν το προσέξεις, η λάμψη στη δική σου είναι στην ίδια ακριβώς ευθεία, άρα πρόκειται για κλασικό flare και όχι για κομήτή, κατά την άποψή μου.

Παιδιά όλες οι φωτογραφίες είναι τέλειες!!! Καλή παρέα, ωραία θέματα...

Έχω διαβάσει όλο το thread από την αρχή (με μεγάλη προσοχή) και οφείλω να ομολογήσω πως δεν έχω καταλάβει και πολλά πράγματα. Θα ήταν εύκολο να γίνει ένας μικρός οδηγός (πολύ βασικός & περιληπτικός) νυχτερινής φωτογράφισης, μήπως και μπορέσουμε κι εμείς οι άπειροι να δοκιμάσουμε 2-3 πραγματάκια?

Τι χρειαζόμαστε για μια πετυχημένη νυχτερινή φωτογράφηση?

1. Παρέα…. Μην ξεχνούμε ότι είμαστε μόνοι μας με ένα εξοπλισμό που μπορεί να στοιχίζει από εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κάποιοι επιτήδειοι να επιχειρήσουν απαλλοτρίωση. Αλλωστε ένας φωτογράφος να γυρνά τη νύχτα με μηχανές, τρίποδα κλπ. ξεχωρίζει στην ερημιά και στο πλήθος.
2. Μια αξιοπρεπή μηχανή, αλλά όχι κάτι το καταπληκτικό.
3. Σταθερό τρίποδο. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε βαρύ φακό (από 600 γρ. και πάνω) τότε χρειαζόμαστε και καλή κεφαλή, κατά προτίμηση μπίλια. Αλφαδιασμένο τρίποδο ή περίπου. Το στραμπουληγμένο στήσιμο θα οδηγήσει σε στραβό κάδρο. Άρα η φωτο θα περιστραφεί, άρα θα χάσουμε θέμα, άρα μπορεί η τελική φωτογραφία να μην έχει τίποτα από την ελκυστικότητα της αρχικής.
4. Προσεκτική επιλογή της μέρας (δηλ. νύχτας) και της ώρας που θα γίνει η φωτογράφηση. Το καλύτερο είναι να έχει βρέξει και φυσήξει ή να υπάρχει ομίχλη.
5. Σωστό σετάρισμα της μηχανής από πριν. Δηλ. πλήρη φόρτιση της μπαταρίας, καθώς μια έκθεση 5 δευτ. αντιστοιχεί ηλεκτρικά σε 25-50 κανονικές, το κατάλληλο white balance για να μην βγουν όλα πορτοκαλί, και επιλογή κατάλληλης φωτομέτρησης. Όταν έχουμε μια ισχυρή φωτιστική πηγή στο κάδρο (π.χ. προβολέας) τότε επιλέγουμε φωτομέτρηση σποτ. Όταν έχουμε ενιαία κατανομή φωτός επιλέγουμε πολυζωνική.
6. Συμπληρωματικό προς τα παραπάνω, καλή γνώση των μενού της μηχανής. Εδώ ο Ilias διέπρεψε. Με 2 μηχανές στην τσέπη ήξερε ποιο πρόγραμμα χρειάζεται η κάθε μια ώστε να μην έχει υποφωτισμένες φωτογραφίες.
7. Δεν αφήνουμε συνεχώς αναμμένη τη μηχανή, ειδικά αν είναι κόμπακτ. Με εκθέσεις 2-10 δευτ. όλοι οι αισθητήρες ζεσταίνονται. Και υψηλές θερμοκρασίες=θόρυβος. Κλείνουμε τη μηχανή, κάνουμε διάλλειμα, αλλιώς θα δούμε σε πολλές φωτο το άσχημο χρώμα του θορύβου, ακόμη κι αν έχουμε CANON 20D/30D/40D.
8. Αν είναι χειμώνας, γάντια και σκουφί. Το καλοκαίρι ζακετούλα.
9. Ένας μικρός φακός, μια γκροφρέτα, μικρό νερό και άνετα, πολύ άνετα παπούτσια.
:afro::afro:

Εγώ φωτο από Αριστοτέλους δεν ανέβασα, ακριβώς λόγω του μηχανακίου (κι ενός λάστιχου νερού πεταμένου). Μην ξεχνάτε ότι υπήρχε και μια μηχανή, που ευτυχώς την πήρε νωρίς ο ιδιοκτήτης της.

Ηλία Γιαρίμη, αλήθεια είχες προβλήματα στην έκθεση? Διότι έτσι όπως βλέπαμε τις φωτο στην οθόνη σου δεν φαινόταν κάτι τέτοιο....

Την επόμενη φορά κάνε το Blending που μας σύστησες.

Το raw Μπορεί να είναι ψιλομανούρα, αλλά να το συνεχίσεις.

Το γεγονός ότι θεωρείς πως δεν έχεις τραβήξει καλές φωτο, είναι παραπάνω από θετικό. Άρα έχεις μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό σου, άρα θα πιεστείς και θα βγάλεις καλές φωτογραφίες.

Ούτε εγω θα ανέβαζα φωτό απο Αριστοτέλους και το έκανα μόνο και μόνο γιατι δεν είχε ανεβάσει κανείς άλλος.

Ναι έιχα προβλήματα στην έκθεση γιατί με ξεγελούσε η οθόνη της Fuji. Δεν την είχα ρυθμίσει για σκοτεινό περιβάλλον. Οσες φαινόταν σωστές στην οθόνη βγήκαν υποφωτισμένες και φυσικά με αρκετό θόρυβο στα σκοτεινά-ημισκοτεινα σημεία. Βέβαια τράβηξα και δεύτερη φορά το ίδια καρέ αλλά για πειραματικούς λόγους (βλέπε blending παρακάτω) ανέβαζα πολύ την έκθεση (2-3-4 στοπ) και αυτό λίγες φορές βοήθησε.

Το blending (http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=17308) που σύστησα θα το δοκιμάσω σίγουρα. Το θεωρώ σωτήριο για μηχανές του επιπέδου της 6500fd. Αλλά αφενός ο Γκιγιέρμο δεν το ολοκλήρωσε, αφετέρου είναι κομματάκι δύσκολο στην υλοποίηση. Προυποθέτει 2 ίδια καρέ σε RAW με διαφορετική έκθεση πράγμα που δεν είναι εύκολο αν δεν έχεις bracketing σε raw και δυστυχώς η Fuji μου δεν έχει.

Το Raw Development αποδεικνύεται σωτήριο για εμένα. Δεν το θεωρώ ψιλομανούρα αλλά ευχάριστη και σύντομη διαδικασία. Το πράγμα καταντάει μανουριάρικο όταν το αρχικό Raw είναι πολύ Off σε σχέση με αυτό που πρέπει/θέλεις να αποδοθεί.

Last edited:
Συνέχεια φωτογράφησης. Χθεσινές....

Αγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, η νέα παραλία με το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς, και το συντριβάνι με την κόρη που αναφέραμε (ακι δίπλα στο συντριβάνι οι θηλυκοί πειρασμοί που λέγαμε...)

Attachments

• DSC_6417_1.jpg
    DSC_6417_1.jpg
    84.8 KB · Views: 17
  • DSC_6419_1.jpg
    DSC_6419_1.jpg
    83 KB · Views: 16
  • DSC_6421_1.jpg
    DSC_6421_1.jpg
    102 KB · Views: 29
  • DSC_6432_1.jpg
    DSC_6432_1.jpg
    74.8 KB · Views: 25
  • DSC_6430_1.jpg
    DSC_6430_1.jpg
    78.5 KB · Views: 28
Last edited:
Η είσοδος στο Γ' Σώμα Στρατού και 2 λήψεις του πύργου του ΟΤΕ, ο οποίος λόγω του φωτισμού του είναι εξαιρετικά δύσκολο θέμα για φωτογράφηση. Εκεί η τεχνική που ανέφερε ο Ηλίας ίσως δώσει λύση (την άλλη Κυριακή.... θα δούμε).

Attachments

• DSC_6446_1.jpg
    DSC_6446_1.jpg
    116.7 KB · Views: 26
  • DSC_6443_1.jpg
    DSC_6443_1.jpg
    69.5 KB · Views: 28
  • DSC_6440_1.jpg
    DSC_6440_1.jpg
    81.6 KB · Views: 22
Axxx... τα κάδρα με την παραλία και το ΓΣΣ τα λαχτάρισα την προηγούμενη Κυριακή που πέρασα ερχόμενος απο δυτικά. Αν ήξερα χθες ...

Μου ΑΡΕΣΑΝ οι φωτο με τα αγάλματα.

Την "ZeroNoise" τεχνική την δοκίμασα (σε εσωτερικό χώρο) και δουλεύει πολύ καλά. Τόσο για αύξηση Δυναμικής Περιοχής όσο και για εξάλειψη θορύβου στα σκοτεινά.
Βέβαια επειδή η fuji δεν υποστηρίζει raw bracketing με παίδεψε την πρώτη φορά (έιχα 2-3 πιξελ missalignment) αλλά με την δεύτερη το πέτυχα.
Χρειάζεται μία λήψη με σωστή έκθεση (1-2 κλικ πριν το οποιοδήποτε κάψιμο) και μία επιπλέον στα +4EV (16 φορές πιό αργή). Εαν έχεις Raw bracketing με +2..-2 είναι απλό. Επίσης σταθερό WB (οχι auto, στην fuji τουλάχιστον γίνεται μπέρδεμα). Εαν οποιοσδήποτε βρεθεί σε ανάλογη συγκυρία άς κάνει δύο τέτοιες λήψεις και εδώ είμαστε.

Για την ερχόμενη Κυριακή είμαι μέσα (εκτός απροόπτου).

Νομίζω το bracketing λειτουργεί στο -1 μέχρι +1, τουλάχιστον στις περισσότερες.
2 στοπ δεν φτάνουν για την τεχνική;

Νομίζω το bracketing λειτουργεί στο -1 μέχρι +1, τουλάχιστον στις περισσότερες.
2 στοπ δεν φτάνουν για την τεχνική;

Οταν ο Γκιγιέρμο ολοκληρώσει το προγραμμά του (μέσα στο Δεκέμβρη αναφέρει στο site) η απόσταση σε EV θα είναι ρυθμιζόμενη αλλά προς το παρόν είναι αυστηρά καθορισμένη στα 4EV.
ΣΣ. Επίσης σχεδιάζει και ρουτίνα για αυτόματο alignment. Και στα κάπως μακρυνότερα σχέδια περιλαμβάνεται και εξαγωγή εκτός απο tiff και σε raw DNG format.

Πάντως με καλό τρίποδο και μαλακούς χειρισμούς δεν είναι απαραίτητο το bracketing.

ωραιες οι φωτος !

ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΒΓΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΦΟΝΤΟ.....

γενικα ολες ειναι καλες !

ο πυργος ηθελε τεχνικη μιξαρισματος φωτογραφιων δεν θυμαμαι πως την λενε ....
εχει σημεια που φωτιζονται παρα πολυ απο προβολεις και ειναι αδνατο να βγουν ολα τα μερη σωστα φωτισμενα !

Λοιπόν....

απόψε άφησα τη σύζυγο με τα σπόρια σε ένα παιδικό πάρτυ στην Άνω Πόλη, και μια και ήταν πήχτρα η πόλη στην κίνηση, ανέβηκα λίγο πιο πάνω, στα Κάστρα, στο ίδιο σημείο με την παραπάνω συνάντηση. Τρίποδο είχα (πάντα στο αυτοκίνητο), όπως και την μικρή μου lowepro τσαντούλα, μαζί με έναν παμπάλαιο (1959) Auto-Takumar 200/3.5 (μονής επίστρωσης -και αν).
Αυτή τη φορά σκαρφάλωσα πάνω στο τείχος.

594519

Ο Πύργος του ΟΤΕ, το Μακεδονία Παλάς (που θα πρέπει να αλλάξει όνομα έτσι και προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις!) και στο βάθος το ΜΜΘ