Nikon D750

Re: Νέα Nikon D750

Υπάρχει κάποιο link με τη διαδικασία;

προσωπικά την πιο αξιόπιστη λύση θεωρώ ότι θα την βρεις με το S/W της Reikan (focal). Αλλά επειδή κοστίζει αρκετά χρήματα, μπορείς να παίξεις αξιοπρεπώς και με αυτήν την εύκολη διαδικασία http://avclub.gr/forum/showthread.php/121123-Auto-Focus-Fine-Tuning

Σου ξαναβάζω το γνωστό λινκ .. http://avclub.gr/forum/showthread.php/120891-Nikon-D7000-Back-Focus-Problem
και το πιο αναλυτικό ποστ του Doc http://avclub.gr/forum/showthread.php/121123-Auto-Focus-Fine-Tuning

Απλά πρέπει ο χαρακας ή η σελίδα με τα γράμματα να είναι σε κλίση 45 μοιρών οχι σχεδον ορθιος οπως στο πρωτο λινκ ..

Εδώ είναι τα λινκ από προηγούμενη σελίδα.

Καλησπέρα,

Να γράψω μερικές εντυπώσεις από τη μετάβαση σε Nikon D750 από Nikon D3100 :ernaehrung004:

1. To οφθαλμοσκόπιο σε full frame είναι καταπληκτικό, και αυτό ήταν και το 1ο που μου έκανε εντύπωση.

2. Σε διαστάσεις και βάρος, υπάρχει διαφορά αλλά όχι σε σημείο να είναι ενοχλητικό για τη μεταφορά της μηχανής.
Όπου πήγαινα με την D3100 μπορώ και με την D750, ακόμα και για street φωτογράφηση (με prime φακό).

WP_20150502b_13_46_21_Pro.jpg

WP_20150502b_13_50_51_Pro.jpg

(την έχω λιώσει την D3100 !)

3. Πολύ βολική η αναδιπλούμενη οθόνη.

4. Μεγάλη ευκολία όταν πατάς το κουμπί ΟΚ, και βλέπεις την εικόνα που έβγαλες, σε μεγέθυνση 100%,
στο σημείο εστίασης.

5. 2 στοπ περίπου διαφορά σε high iso, δηλαδή iso 3200 στην D3100, ίδιο με το 12800 της D750.
(camera raw, φωτογραφία raw, χωρίς noise reduction, μετατροπή σε 14megapixels της φωτογραφίας της D750)
Δεν είναι επιστημονική η μέτρηση φυσικά :)

6. Πολύ βολικό το γκριπ της D750.

7. Γενική παρατήρηση για την D750, θεωρώ ότι το buffer της είναι αρκετά μικρό για raw αρχεία, 12 φωτογραφίες.
Η κάρτα που έχω είναι μια transcend 64gb, write 60mb/sec, και αφού γεμίσει το buffer είναι αρκετά αργή η λήψη.
Ίσως να χρειάζεται μεγαλύτερο write speed! Όχι όμως ότι θα σε περιορίσει, με λίγη σκέψη πριν τη λήψη
μπορεί να κάνει καλή δουλειά.

8. To wifi που έχει η d750 είναι χρήσιμο αλλά δεν έχει και πολλές δυνατότητες (ακόμα;),
δεν μπορείς να αλλάξεις τις ρυθμίσεις της μηχανής.

9. Ωραία προσθήκη το highlight metering και το power aperture για ομαλή αλλαγή διαφράγματος
στο βίντεο.

Γενικά πολύ καλές οι εντυπώσεις, και έχει και κάποιες μικροδιαφορές από την D610, που νομίζω ότι
κάτι παραπάνω προσφέρουν, αν τις υπολογίσουμε όλες μαζί.

7. Πολύ τσιγκουνιά στη μνήμη φίλε μου. Σαν να βάζεις "κόφτη" στα 150χαω σε AUDI RS4.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Στη μνήμη Buffer εννοώ !!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εγώ τη δουλεύω με 2x SanDisk 32GB 95MB/s και δεν βλέπω σοβαρη διαφορά σε σχέση με αυτό που βλέπεις κι εσύ.

Τότε λοιπόν σειρά έχει ένα μενου U1 με jpeg κτλ, για περιπτώσεις όπου χρειάζεται buffer.
Ημίμετρο βέβαια

Τότε λοιπόν σειρά έχει ένα μενου U1 με jpeg κτλ, για περιπτώσεις όπου χρειάζεται buffer.
Ημίμετρο βέβαια

Μην διστάζεις να δοκιμάσεις RAW 12bit lossy .. σε ISO 400 και πάνω (ισως και στο ISO200 ..) δεν θα δείς διαφορά στην ποιότητα ενω θα σου δώσει εναν σημαντικό/χρήσιμο αερα στο buffer ..

Μην διστάζεις να δοκιμάσεις RAW 12bit lossy .. σε ISO 400 και πάνω (ισως και στο ISO200 ..) δεν θα δείς διαφορά στην ποιότητα ενω θα σου δώσει εναν σημαντικό/χρήσιμο αερα στο buffer ..

Τα 14 bit μόνο στο ISO 100 δίνουν προβάδισμα; Είναι διαπιστωμένο αυτό;
Ρωτάω γιατί το είχα σαν μεγάλο πλεονέκτημα της Νίκον έναντι π.χ. της Sony Full Frame πως στις μηχανές της δίνει 14 bit. Διότι έχει βουήξει το ίντερνετ με κράξιμο κατά της Sony.
Υπάρχει κάπου δοκιμή να δείχνει να τη διαφορά να καταλάβω πρακτικά τι κερδίζει και τι χάνει αντίστοιχα κάθε ρύθμιση;
Είχα διαβάσει για το χρώμα αλλά δεν είχα διαβάσει για τη σχέση με το ISO.

http://blog.kasson.com/?p=8634

http://blog.kasson.com/?p=8770
"My bottom line:

ISO 200 and up, 12 bits is fine.
ISO 100, 12 bits is probably OK for almost everything.
ISO 64: use 14 bits. It won’t cost you much, and it’ll give you peace of mind"

Με δεδομένο οτι η D750 είναι 1 κλικ καθαρότερη (αρα και πιο απαιτητική) βάλε το οριό της στα ISO400 ..

Aυτά για το 12bit lossless των τωρινών μοντέλων. Σε παλιότερα μοντέλα με του πολύ πιο αδύναμους επεξεργαστές (d300) γινόταν αγαρμπο downsampling (διαίρεση ακεραίων ..) και ήταν πιο εμφανή τα κουσούρια των 12bit αρχείων.

Σε 12βιτ lossy (visually lossless το λεει η Nikon) Θεωρητικά πλησιάζει την ονομαστική ανάλυση του RAW της Sony αλλά με καλύτερη - πιο ομαλή κατανομή (της Sony έχει "σκαλοπάτια")

Ομως στην πράξη αν ψαχουλέψεις το αρχείο της Sony είναι το πολύ 11bit τοπικά και με ανάλυση που υπο δυσμενείς συνθήκες (μεγάλο δυναμικό εύρος τοπικα .. δες startrails και οχι μόνο) κατεβαίνει στα 7bit .
Καταλαβαίνεις οτι τουλάχιστον ψυχολογικά η προδιαγραφή του RAW της Sony σε αρωσταίνει ..

Χρήσιμα τα παραπάνω :ernaehrung004:

http://1drv.ms/1bvPiea

Μερικές φωτογραφίες λοιπόν, ίσως ανεβάσω κάποιες και στο άλλο φορουμ και αργότερα και στο flickr.
Έχει κάτω δεξιά (όταν ανοίξετε μια φωτο) ένα κουμπάκι '' i " για να δείτε τις ρυθμίσεις, οι οποίες είναι ενδεικτικές
γιατί σε κάποιες μπορεί να έχω κάνει αρκετή επεξεργασία. Επίσης μπορεί να αργούν λίγο να
φορτώσουν αν κάνετε ζουμ. Αν έχω κάνει crop φαίνεται στις διαστάσεις.
Τέλος, κάποιες φωτογραφίες μπορεί να μην είναι και τόσο σωστές τεχνικά
αλλά την μαθαίνω ακόμα τη συγκεκριμένη μηχανή !

Είμαι ευχαριστημένος και από την διάρκεια της μπαταρίας επίσης να πω.

Zat04 πολύ ωραία :-)
Κάνεις παιχνίδι και με το φως, μια χαρά.

Τη διαφορά ποιότητας με την d3100 που είχες αναφορικά με την εικόνα την βλέπεις έντονη;
Από σώμα δε το συζητώ είναι άλλη κατασκευή. Αλλά είδες διαφορά στο αποτέλεσμα που παίρνεις από τους φακούς σου;

προχθες μου κόλλησε. Πάταγα έκλεινα άνοιγα... τίποτα. Νεκρή. Έπρεπε να βγάλω την μπαταρία και να την ξαναβάλω.... Απογοητευτικό

Στέλιο ήταν ανοιχτή η μικρή οθόνη lcd όταν συνέβη αυτό;
Ίσως να φταίει η μπαταρία.

Δημήτρη βλέπω διαφορά στην ποιότητα της εικόνας αλλά
φαντάζομαι ότι είναι κυρίως λόγω της μετάβασης από 14mpixels σε 24.
Σίγουρα πλέον ανεβάζω iso "άφοβα" χωρίς 2η σκέψη, όταν χρειάζεται,
και επίσης υπάρχει διαφορά στο δυναμικό εύρος, λιγότερος θόρυβος στα σκοτεινά, πχ
σε περιπτώσεις όπου φωτογραφίζω κόντρα στον ήλιο όπως οι 2 πρώτες φωτο που ανέβασα.
Εντάξει δεν αλλάζει η διαδικασία και το γιατί βγάζω μια συγκεκριμένη φωτογραφία, απλά με διευκολύνει περισσότερο
η D750 (όταν την μάθω και λίγο καλύτερα δηλαδή!) και δίνει και κάποιες δυνατότητες παραπάνω, πχ
βίντεο σε υψηλό iso χωρίς έξτρα φωτα.

Με τους φακούς είμαι πολύ ευχαριστημένος, άψογος ο συνδυασμός 35mm + 85mm + κάποιες φορές
ο 70-300mm. Φαντάζομαι όμως ότι θα είχα αντίστοιχη απόδοση οπτικά και με dx (24mpixels), με 20mm φακό πχ + τον 85mm κτλ!

Με τους φακούς είμαι πολύ ευχαριστημένος, άψογος ο συνδυασμός 35mm + 85mm + κάποιες φορές
ο 70-300mm. Φαντάζομαι όμως ότι θα είχα αντίστοιχη απόδοση οπτικά και με dx (24mpixels), με 20mm φακό πχ + τον 85mm κτλ!

θεωρητικά από όσο καταλαβαίνω όχι δεν θα είχες ίδια απόδοση.
Το μέγεθος των pixel και η πυκνότητα τους στο ίδιο εμβαδόν λένε πως επηρεάζουν την οξύτητα.
Για αυτό π.χ. αν δεις μετρήσεις του dxomark αλλάζει το φαινόμενο sharpness (P-Mpix) όταν φοράς τον φακό σε F ή σε DX.
Γενικά η DX χάνει λόγω υπερβολικής πυκνότητας pixel.

Τώρα στην πράξη αν έχει διαφορά...πιστεύω να το κρίνω σύντομα αν πάω από την d3300 (24Mp) στην d750 (24Mp). :drummer:

θεωρητικά από όσο καταλαβαίνω όχι δεν θα είχες ίδια απόδοση.
Το μέγεθος των pixel και η πυκνότητα τους στο ίδιο εμβαδόν λένε πως επηρεάζουν την οξύτητα.
Για αυτό π.χ. αν δεις μετρήσεις του dxomark αλλάζει το φαινόμενο sharpness (P-Mpix) όταν φοράς τον φακό σε F ή σε DX.
Γενικά η DX χάνει λόγω υπερβολικής πυκνότητας pixel.

Τώρα στην πράξη αν έχει διαφορά...πιστεύω να το κρίνω σύντομα αν πάω από την d3300 (24Mp) στην d750 (24Mp). :drummer:

Ναι αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω !

Στέλιο ήταν ανοιχτή η μικρή οθόνη lcd όταν συνέβη αυτό;
Ίσως να φταίει η μπαταρία.

πολύ καλή ερώτηση. Θα το δω την επόμενη φορά που -ελπίζω να μην- το κανει

Έχω μια ερώτηση για το video της d750.
Ακούγεται κάποιος θόρυβος κατά την εγγραφή,
δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό αυτό !

Η ρύθμιση είναι 1080p 60fps αλλά δοκίμασα και τα 24fps, 30fps χωρίς
διαφορά. Η αποθορυβοποίηση ανέμου είναι κλειστή.
Ο φακός δεν έχει Vr.

Το έχω μετατρέψει σε mpeg4 audio, ακούγεται ίδιος ο θόρυβος, είτε
πάιζει το βιντεο είτε παίζει αυτό το audio μόνο.

http://1drv.ms/1APa1QW

Καμιά ιδέα;

Μήπως ο θόρυβος του autofocus?

Όχι γιατί είχα επιλέξει af-s και δεν είχα πατήσει το κουμπί της εστίασης.
Αλλά το δοκίμασα και με κλειστό το autofocus με ίδιο αποτέλεσμα

Κάτι από το liveview κάνει αυτόν τον θόρυβο και τον συλλαμβάνει το μικρόφωνο.

Ακούγεται και στο δείγμα του cameralabs που αφορά το power aperture. Στο background, στο αριστερό κανάλι είναι διακριτό το επαναλαμβανόμενο τσικ-τσικ. Δεν εννοώ τους θορύβους από τη μεταβολή του διαφράγματος. Καθ' όλη τη διάρκεια του βίντεο ακούγεται το τσικ-τσικ στο background.

https://vimeo.com/111396653