Nikon D90 μόλις την άνοιξα!

Η οθονη που εχω δεν αλλιωνει την εικονα απο καμια γωνια θεασης και εχει και τις ρυθμισεις που ανεφερες ολες οπως και θερμοκρασια χρωματος και αλλα....

Μακάρι, κ είναι καλό να είναι κανείς ικανοποιημένος με τον εξοπλισμό του.
Απλά κοιτώντας τις διαθέσιμες οθόνες τους, απο τα χαρακτηριστικά καταλαβαίνουμε οτι δέν έχουν πάνελ IPS ούτε PVA, αλλά Thermal Neumatic. (γωνίες θέασης 170/160, που και αυτο είναι αρκετά τραβηγμένο, εδώ οι IPS που δηλώνουν γωνίες 178/178 μετα απο 45 μοίρες χάνουν)
http://www.plaisio.gr/Compare.aspx?...1954&Products=1863851,1567098,1870831,1758179

Re: Απάντηση: Nikon D90 μόλις την άνοιξα!

Μακάρι, κ είναι καλό να είναι κανείς ικανοποιημένος με τον εξοπλισμό του.
Απλά κοιτώντας τις διαθέσιμες οθόνες τους, απο τα χαρακτηριστικά καταλαβαίνουμε οτι δέν έχουν πάνελ IPS ούτε PVA, αλλά Thermal Neumatic. (γωνίες θέασης 170/160, που και αυτο είναι αρκετά τραβηγμένο, εδώ οι IPS που δηλώνουν γωνίες 178/178 μετα απο 45 μοίρες χάνουν)
http://www.plaisio.gr/Compare.aspx?...1954&Products=1863851,1567098,1870831,1758179

Σίγουρα έχεις δίκιο στο προηγούμενο μήνυμα και δεν αμφιβάλω. Άλλωστε αν η οθόνη μου ήταν τέλεια δεν θα το έψαχνα. Πάντως σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητική αλλά και πολύ καλύτερη από των δύο λάπτοπ.

Επόμενη κίνηση πάντως μάλλον θα είναι μία κάρτα μνήμης eye fi για να έχω wi-fi.

Όλα καλά και όλα ωραία!

Έχω την D90 για περίπου έναν μήνα και σε όλο αυτό το διάστημα το έχω ρίξει στην φωτογράφηση. Γνώρισα την μηχανή κάπως καλύτερα την σετάρισα όπως ήθελα αλλά τελικά κατάλαβα ένα πράγμα.

Σαν τα slides δεν έχει. Την δυναμική περιοχή τις ανοχές αλλά και την ζωντάνια που έχουν οι έγχρωμες διαφάνειες δεν τις έχω από την ψηφιακή... Βέβαια πολύ θα με πείτε γραφικό και έχω ήδη αρχίσει να νιώθω όπως στην μάχη με το CD και το βινύλιο που είναι το άλλο μου χόμπι...

Έχω παρατηρήσει ότι προκειμένου να μην χαθούν τα highlights τις περισσότερες φορές το φωτόμετρο είναι ένα στοπ κάτω. Βέβαια στο pc με λίγο πείραγμα στο brightness και contrast όλα γίνονται τέλεια, αλλά δεν υπάρχει το plug and play perfect του καλοτραβηγμένου slide.

Εντάξει και η D90 δεν είναι D3X ή D4 θα μου πείτε... Αλλά όταν μπαίνω στο Flickr και βλέπω εικόνες από D90 καταλαβαίνω ότι όλες είναι πειραγμένες. Επίσης διαβάζω στο internet πως το θέμα του ενός στοπ υποέκθεσης παίζει σε όλες τις ψηφιακές ανεξαρτήτου μάρκας ή και κατηγορίας πιθανότατα λόγο της μικρής ανοχής στην απώλεια πληροφορίας στα έντονα highlights, των αισθητήρων.... Οπότε προκειμένου να χαθεί ή να καεί η πληροφορία πας ένα στοπ κάτω και μετά το φέρνεις στο pc αναίμακτα.

Τουλάχιστον έτσι πιστεύω ή νομίζω.

ελπιζω οτι τραβας raw…. φωτο χωρις πειραγμα σημερα δεν εχει.
Ολη η δουλεια γινεται στον υπολογιστη.

Φίλε Γιάννη με κάλυψες.

Είχα μία συζήτηση με έναν φίλο μου επαγγελματία φωτογράφο και μου έλεγε το ίδιο. Ακόμα και για κορυφαίες ψηφιακές της αγοράς.

Δεν μπορω να καταλαβω, γιατι φοβαστε το φως και τα χαιλαιτς... αφου το λεει και το ονομα του, πρεπει να ειναι χαι...:music-smiley-005:

Απο τις δυο που ειδα, ειναι ηδη ενα στοπ υποφωτισμενες στα χαιλαιτς και θα ελεγα μεχρι 2 στοπ στους μεσαιους τονους... και ειναι και τοπια που θελουν καλο φως... δες το ιστογραμμα...

Untitled1 by 1L1as, on Flickr

τι ενα στοπ, αυτη δεν εχει καν... λευκα!!!!!

Untitled by 1L1as, on Flickr

και αυτη το ηθελε το φως της λιγο...

Δεν μπορω να καταλαβω, γιατι φοβαστε το φως και τα χαιλαιτς... αφου το λεει και το ονομα του, πρεπει να ειναι χαι...:music-smiley-005:

Απο τις δυο που ειδα, ειναι ηδη ενα στοπ υποφωτισμενες στα χαιλαιτς και θα ελεγα μεχρι 2 στοπ στους μεσαιους τονους... και ειναι και τοπια που θελουν καλο φως... δες το ιστογραμμα...

Untitled1 by 1L1as, on Flickr

τι ενα στοπ, αυτη δεν εχει καν... λευκα!!!!!

Untitled by 1L1as, on Flickr

και αυτη το ηθελε το φως της λιγο...

Ηλία αυτά που γράφεις τα αναγνωρίζω κι εγώ. Απλά μου κάνει εντύπωση ο τρόπος που φωτομετρά η μηχανή, ή τέλος πάντων συμπεριφέρεται. Έχω αρκετές τέτοιες περιπτώσεις.

Με τα ιστογράμματα δεν έχω θέμα. Την βρίσκω την άκρη. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί υποεκθέτει η μηχανή τόσο πολύ. Έχω αρχίσει να υποπτεύομαι ακόμα και τον φακό...

Απάντηση: Re: Nikon D90 μόλις την άνοιξα!

Όλα καλά και όλα ωραία!

Έχω την D90 για περίπου έναν μήνα και σε όλο αυτό το διάστημα το έχω ρίξει στην φωτογράφηση. Γνώρισα την μηχανή κάπως καλύτερα την σετάρισα όπως ήθελα αλλά τελικά κατάλαβα ένα πράγμα.

Σαν τα slides δεν έχει. Την δυναμική περιοχή τις ανοχές αλλά και την ζωντάνια που έχουν οι έγχρωμες διαφάνειες δεν τις έχω από την ψηφιακή... Βέβαια πολύ θα με πείτε γραφικό και έχω ήδη αρχίσει να νιώθω όπως στην μάχη με το CD και το βινύλιο που είναι το άλλο μου χόμπι...

Έχω παρατηρήσει ότι προκειμένου να μην χαθούν τα highlights τις περισσότερες φορές το φωτόμετρο είναι ένα στοπ κάτω. Βέβαια στο pc με λίγο πείραγμα στο brightness και contrast όλα γίνονται τέλεια, αλλά δεν υπάρχει το plug and play perfect του καλοτραβηγμένου slide.

Εντάξει και η D90 δεν είναι D3X ή D4 θα μου πείτε... Αλλά όταν μπαίνω στο Flickr και βλέπω εικόνες από D90 καταλαβαίνω ότι όλες είναι πειραγμένες. Επίσης διαβάζω στο internet πως το θέμα του ενός στοπ υποέκθεσης παίζει σε όλες τις ψηφιακές ανεξαρτήτου μάρκας ή και κατηγορίας πιθανότατα λόγο της μικρής ανοχής στην απώλεια πληροφορίας στα έντονα highlights, των αισθητήρων.... Οπότε προκειμένου να χαθεί ή να καεί η πληροφορία πας ένα στοπ κάτω και μετά το φέρνεις στο pc αναίμακτα.

Τουλάχιστον έτσι πιστεύω ή νομίζω.

Η μηχανή που πήρες, είναι στην κυριολεξία ολόκληρο εργοστάσιο. Δέν μαθαίνεται σε ένα μήνα, ούτε εξαντλούνται οι δυνατότητές της στο επόμενο εξάμηνο. Το δέ σετάρισμά της, ουδεμία σχέση έχει με το σετάρισμα των αναλογικών.
Προτείνω να την επαναφέρεις στα defaults και ν' αρχίσεις να παίζεις με τα μενού της, ώστε να δείς τί μπορεί να σου δώσει η μηχανή και πώς μπορεί να σου το δώσει, κι όχι τί θα ήθελες ή τί συνήθισες μέχρι τώρα με τους τρόπους που ήξερες με τις αναλογικές και με τις διάφορες ποιότητες φίλμς.

Σε δυό dslr Nikons (D80 και D300) που έχω, τα φωτόμετρα υπερφωτίζουν, δέν υποφωτίζουν. Με παραξένεψε το γεγονός των υποφωτισμένων φωτογραφιών σου παραπάνω. Τα exif τα αφαίρεσες και στοιχεία λήψης δέν αναφέρονται, οπότε δέν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα. Θεωρώ όμως οτι, όπως τις βλέπω, οτι μάλλον χρησιμοποίησες λάθος ρυθμίσεις. Και δέν παίζουμε συνεχώς με την αντιστάθμιση έκθεσης.
Θα πώ μόνο οτι στη D300 έχω σχεδόν μόνιμα την αντιστάθμιση έκθεσης στο -0,7 για να μήν υπερφωτίζει. Κι έχουμε τον ίδιο ακριβώς αισθητήρα. Σε όσους κατόχους D90 είπα και χρησιμοποίησαν αυτή τη ρύθμιση και με κοινές όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, είχαμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, παρά τις διαφορές στα φωτόμετρα. Και όσο κι άν σε παραξενέψει, το ίδιο αποτέλεσμα είχα και με D3, D3x και D700 σε όλες τις λήψεις που τραβήξαμε δίπλα - δίπλα με τους κατόχους τους. Γι' αυτό επαναλαμβάνω οτι κάτι άλλο φταίει, κι όχι η μηχανή.

Ήμουν "οπαδός" του slide για πάνω απο 12 χρόνια. Τραβούσα με τη Nikon F4s που την έχω ακόμα, και με γυαλιά 2,8.
Το slide θέλει αυστηρή φωτομέτρηση και δέν συγχωρεί λάθη, σε αντίθεση με τη μηχανή σου.
Όσο για τη ζωντάνια των χρωμάτων κλπ, παίξε με τα picture controls και, με την εμπειρία που έχεις, είμαι σίγουρος οτι θα τη βρείς την άκρη. Κλίκς χρειάζονται. Πολλά κλίκς, που τώρα δέν κοστίζουν, χώρος στο δίσκο όπου θα διατηρείς τις λανθασμένες λήψεις σου για μελέτη και δέν θα τις διαγράφεις, χρόνος για διάβασμα και πειραματισμούς και, τέλος, τα exif των φωτογραφιών που ανεβάζεις στο φόρουμ, ώστε να μπορούν τα μέλη να διατυπώνουν πληρέστερες απόψεις για τις λήψεις σου.

Last edited:
Εμένα δεν μου φαίνεται παράξενο, που είναι λίγο υποφωτισμένες.
Στη μια έχουμε τον ουρανό να είναι στο μισό και λίγο παραπάνω κάδρο. Με ένα τόσο φωτεινό κομμάτι στο κάδρο, είναι επόμενο η μηχανή ( η όποια μηχανή ) να δώσει μια μεγαλύτερη ταχύτητα στην εκφώτιση.
Στην άλλη έχουμε το μισό κάδρο και λίγο παραπάνω να είναι μια σχεδόν λευκή επιφάνια. Δηλαδή μία από τα ίδια Εννοώ ότι αν έχουμε μεγάλες διαφορές φωτεινότητας στο κάδρο μας κάτι θα βγει υποφωτισμένο ή υπερφωτισμένο, με μια απλή φωτομέτρηση από τη μηχανή Στο συγκεκριμένο μάλλον που καλά είναι ρυθμισμένη και υποφώτησε, οπότε στη συνέχεια μπορείς με λίγη επεξεργασία να βελτιώσεις και τα σκοτεινά και να έχεις λεπτομέρεια στα φωτεινά

Υ.Γ Τα exf υπάρχουν Κλικ στη φωτογραφία και πάμε στη σελίδα που έχει ανέβει --- > κλικ για μεγέθυνση ( κάτω δεξιά ) ----> κλικ πάλι για μεγέθυνση ( κάτω δεξιά ) και τα εμφανίζει

Υ.Γ 2 Αυτή με το βότσαλο, ήδη από ότι είδα, την έχεις ανεβάσει στη σελίδα

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/108070-Η-Φωτογραφία-στη-ζωή-μου/page8

βρήκες το τρόπο να έχεις αυτό που θέλεις Δηλάδη και καλή αντίθεση και καλό φωτισμό

Last edited: