Nikon D90 μόλις την άνοιξα!

Re: Απάντηση: Re: Nikon D90 μόλις την άνοιξα!

Η μηχανή που πήρες, είναι στην κυριολεξία ολόκληρο εργοστάσιο. Δέν μαθαίνεται σε ένα μήνα, ούτε εξαντλούνται οι δυνατότητές της στο επόμενο εξάμηνο. Το δέ σετάρισμά της, ουδεμία σχέση έχει με το σετάρισμα των αναλογικών.
Προτείνω να την επαναφέρεις στα defaults και ν' αρχίσεις να παίζεις με τα μενού της, ώστε να δείς τί μπορεί να σου δώσει η μηχανή και πώς μπορεί να σου το δώσει, κι όχι τί θα ήθελες ή τί συνήθισες μέχρι τώρα με τους τρόπους που ήξερες με τις αναλογικές και με τις διάφορες ποιότητες φίλμς.

Σε δυό dslr Nikons (D80 και D300) που έχω, τα φωτόμετρα υπερφωτίζουν, δέν υποφωτίζουν. Με παραξένεψε το γεγονός των υποφωτισμένων φωτογραφιών σου παραπάνω. Τα exif τα αφαίρεσες και στοιχεία λήψης δέν αναφέρονται, οπότε δέν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα. Θεωρώ όμως οτι, όπως τις βλέπω, οτι μάλλον χρησιμοποίησες λάθος ρυθμίσεις. Και δέν παίζουμε συνεχώς με την αντιστάθμιση έκθεσης.
Θα πώ μόνο οτι στη D300 έχω σχεδόν μόνιμα την αντιστάθμιση έκθεσης στο -0,7 για να μήν υπερφωτίζει. Κι έχουμε τον ίδιο ακριβώς αισθητήρα. Σε όσους κατόχους D90 είπα και χρησιμοποίησαν αυτή τη ρύθμιση και με κοινές όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, είχαμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, παρά τις διαφορές στα φωτόμετρα. Και όσο κι άν σε παραξενέψει, το ίδιο αποτέλεσμα είχα και με D3, D3x και D700 σε όλες τις λήψεις που τραβήξαμε δίπλα - δίπλα με τους κατόχους τους. Γι' αυτό επαναλαμβάνω οτι κάτι άλλο φταίει, κι όχι η μηχανή.

Ήμουν "οπαδός" του slide για πάνω απο 12 χρόνια. Τραβούσα με τη Nikon F4s που την έχω ακόμα, και με γυαλιά 2,8.
Το slide θέλει αυστηρή φωτομέτρηση και δέν συγχωρεί λάθη, σε αντίθεση με τη μηχανή σου.
Όσο για τη ζωντάνια των χρωμάτων κλπ, παίξε με τα picture controls και, με την εμπειρία που έχεις, είμαι σίγουρος οτι θα τη βρείς την άκρη. Κλίκς χρειάζονται. Πολλά κλίκς, που τώρα δέν κοστίζουν, χώρος στο δίσκο όπου θα διατηρείς τις λανθασμένες λήψεις σου για μελέτη και δέν θα τις διαγράφεις, χρόνος για διάβασμα και πειραματισμούς και, τέλος, τα exif των φωτογραφιών που ανεβάζεις στο φόρουμ, ώστε να μπορούν τα μέλη να διατυπώνουν πληρέστερες απόψεις για τις λήψεις σου.

Αγαπητέ φίλε

Ευχαριστώ για την πλήρη απάντηση αλλά και για το ότι μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μου. Όντως κοίταξα το πλήθος των φωτογραφιών μου, τώρα που γύρισα, στο pc μου και διαπίστωσα πως οι περισσότερες είναι εντάξει. Σίγουρα μου είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω νοοτροπία γρήγορα μιας και slide τραβάω τα τελευταία 20 χρόνια (από τα 13 μου). Η D90 θα συμφωνήσω ότι είναι εργοστάσιο και πλήρως παραμετροποιήσιμη και σίγουρα έχω να μάθω ακόμα πολλά. Ίσως το λάθος που κάνω κατά την φωτομέτρηση είναι όταν τραβάω ένα τοπίο με 2/3 ουρανό ή 1/2 θα πρέπι να περιμένω ότι θα υποφωτήσει η μηχανή και αντ' αυτού θα πρέπει να παίρνω μέτρηση από 2/3 κάτω από τον ορίζοντα. Τέλος πάντων θα ανεβάσω φωτογραφίες για να τις μελετήσουμε και σίγουρα θα χρειαστώ βοήθεια για να το πιάσω το νόημα που λέει κι ο λαός.

Εμένα δεν μου φαίνεται παράξενο, που είναι λίγο υποφωτισμένες.
Στη μια έχουμε τον ουρανό να είναι στο μισό και λίγο παραπάνω κάδρο. Με ένα τόσο φωτεινό κομμάτι στο κάδρο, είναι επόμενο η μηχανή ( η όποια μηχανή ) να δώσει μια μεγαλύτερη ταχύτητα στην εκφώτιση.
Στην άλλη έχουμε το μισό κάδρο και λίγο παραπάνω να είναι μια σχεδόν λευκή επιφάνια. Δηλαδή μία από τα ίδια Εννοώ ότι αν έχουμε μεγάλες διαφορές φωτεινότητας στο κάδρο μας κάτι θα βγει υποφωτισμένο ή υπερφωτισμένο, με μια απλή φωτομέτρηση από τη μηχανή Στο συγκεκριμένο μάλλον που καλά είναι ρυθμισμένη και υποφώτησε, οπότε στη συνέχεια μπορείς με λίγη επεξεργασία να βελτιώσεις και τα σκοτεινά και να έχεις λεπτομέρεια στα φωτεινά

Υ.Γ Τα exf υπάρχουν Κλικ στη φωτογραφία και πάμε στη σελίδα που έχει ανέβει --- > κλικ για μεγέθυνση ( κάτω δεξιά ) ----> κλικ πάλι για μεγέθυνση ( κάτω δεξιά ) και τα εμφανίζει

Υ.Γ 2 Αυτή με το βότσαλο, ήδη από ότι είδα, την έχεις ανεβάσει στη σελίδα

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/108070-Η-Φωτογραφία-στη-ζωή-μου/page8

βρήκες το τρόπο να έχεις αυτό που θέλεις Δηλάδη και καλή αντίθεση και καλό φωτισμό

Αυτές όλες που έχω ανεβάσει στο λινκ που έγωσες είναι διορθωμένες. Μάλιστα αυτή με το βότσαλο έχει παραπάνω contrast από ότι είχε η σκηνή στην πραγματικότητα κάτι που φαίνεται στην σκιά κάτω από το βότσαλο αλλά και από το χρώμα που δεν είναι τόσο φυσικά.

Last edited:
Παρακάτω σας παραθέτω κάποια παραδείγματα από φωτογραφίες που είχα υποέκθεση. Είναι τραβηγμένες σε raw και τις έχω κάνει jpeg στο View NX χωρίς να αφαιρέσω τα exif

Στη δική μου οθόνη ( και η οθόνη είναι πολύ βασικός παράγοντας στο πως βλέπουμε τις φωτογραφίες μας Δηλαδή οι ρυθμίσεις της τα χρώματα της ) αυτό το λίγο παραπάνω της έδωσε πολύ καλό ανάγλυφο και στο βότσαλο και στο πεζουλάκι Εμένα μου αρέσει πολύ η επεξεργασία που έκανες :SFGSFGSF:

Στις φωτογραφίες, τουλάχιστον σε κάποιες από αυτές, δεν είναι στόχος η πιστή απεικόνιση χρωμάτων

Ναι αυτές είναι πιο έντονα υποφωτισμένες , αν εξαιρέσεις το καμπαναριό Αλλά και αυτές έρχονται , δεν νομίζω να είναι πάνω από ~ 1,5 στοπ

Last edited:
Στη δική μου οθόνη ( και η οθόνη είναι πολύ βασικός παράγοντας στο πως βλέπουμε τις φωτογραφίες μας Δηλαδή οι ρυθμίσεις της τα χρώματα της ) αυτό το λίγο παραπάνω της έδωσε πολύ καλό ανάγλυφο και στο βότσαλο και στο πεζουλάκι Εμένα μου αρέσει πολύ η επεξεργασία που έκανες :SFGSFGSF:

Στις φωτογραφίες, τουλάχιστον σε κάποιες από αυτές, δεν είναι στόχος η πιστή απεικόνιση χρωμάτων

Χρόνη σε ευχαριστώ πολύ! Και σε εμένα φαίνεται πολύ όμορφα παρόλο που δεν έχω και την καλύτερη οθόνη. Τα σχόλια μου ήταν σε σύγκριση με την πρωτότυπη εικόνα που υπάρχει σε αυτό το νήμα σε προηγούμενο μήνυμα.

Τέλος πάντων... Στις παραπάνω φωτογραφίες είναι κάποιες όπως αυτή με το παγκάκι πολύ νωρίς το πρωί που δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο υποφωτισμένη.....

Αυτό που έχω κάνει σαν πρώτη κίνηση είναι ότι έχω ενεργοποιήσει το AEL στο κουμπί λήψης της μισής διαδρομής. Ό λόγος που το έκανα είναι για να φωτομετρώ το θέμα μου (για τα τοπία) να εστιάζω και να κλειδώνω έκθεση και μετά να γυρνάω την μηχανή στον ουρανό. Η Default ρύθμιση ήταν να μην κάνει AELock στο πλήκτρο φωτογράφισης στην μισή διαδρομή με αποτέλεσμα όταν υπήρχε πολύς ουρανός να έχανα την έκθεση. Βέβαια και αυτό είναι παγίδα. Γιατί όταν στο τοπίο έχεις πολλές λευκές πέτρες π.χ. και ανακλαστικές επιφάνειες που είναι πιο έντονες από ένα βαθύ μπλε ουρανό που έχει σκουρήυνει και από το πολωτικό φίλτρο πάλι χάνεις την έκθεση. Οπότε μάλλον κανόνας δεν υπάρχει και θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός....

Μην ξεχνάς ότι οι κανόνες δεν αλλάζουν, και το "οπλοστάσιο" που έχεις μέσα στην μηχανή είναι πολύ ισχυρό. Ως παράδειγμα και μόνο αναφέρω, τρόπο φωτομέτρησης (spot, center weighted, multi...), παρέμβαση στην έκθεση κ.λ.π. Η προεπιλογή μου είναι πάντα spot, το οποίο αλλάζω αναλόγως των συνθηκών, κυρίως όταν δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθώ ιδιαίτερα...

Μην ξεχνάς ότι οι κανόνες δεν αλλάζουν, και το "οπλοστάσιο" που έχεις μέσα στην μηχανή είναι πολύ ισχυρό. Ως παράδειγμα και μόνο αναφέρω, τρόπο φωτομέτρησης (spot, center weighted, multi...), παρέμβαση στην έκθεση κ.λ.π. Η προεπιλογή μου είναι πάντα spot, το οποίο αλλάζω αναλόγως των συνθηκών, κυρίως όταν δεν υπάρχει χρόνος να ασχοληθώ ιδιαίτερα...

Έχεις δίκιο Δημήτρη. Θα πρέπει να μάθω να χειρίζομαι πιο καλά την μηχανή. Άλλωστε και τα φωτόμετρα δεν είναι αλάθητα αλά δεν είναι και πανάκεια.

Απάντηση: Re: Nikon D90 μόλις την άνοιξα!

Έχεις δίκιο Δημήτρη. Θα πρέπει να μάθω να χειρίζομαι πιο καλά την μηχανή. Άλλωστε και τα φωτόμετρα δεν είναι αλάθητα αλά δεν είναι και πανάκεια.
Αυτή είναι μιά λανθασμένη άποψη, για τα φωτόμετρα των σημερινών ψηφιακών, που την είχα κι εγώ στην αρχή, επηρρεασμένος ιδίως απο τους συγγραφείς - φωτογράφους φύσης που, όλοι σχεδόν, το επαναλάμβαναν στερεότυπα αλλά κι εξ εμπειρίας απο τη χρήση φίλμς.

Το πάρα πολύ εξελιγμένο, εν σχέσει μ' αυτό της Nikon F4s, φωτόμετρο της D90, μπορεί και κάνει πάρα πολλές ρυθμίσεις σε κάθε δευτερόλεπτο ανάλογα με το κάδρο και τις διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες που περικλείονται σ' αυτό, τις εναλλαγές των οποίων είναι αδύνατον ακόμα και να προλάβουμε τις σκεφτούμε με την ταχύτητα που "σκέφτεται" κι ενεργεί η μηχανή, πόσο δέ μάλλον να τις εφαρμόσουμε και χειροκίνητα.

Σου πρότεινα παραπάνω reset της μηχανής στα defaults. Αξίζει να πειραματιστείς αρκετά μαζί του, αφήνοντας όλες τις ρυθμίσεις στη μηχανή και παίζοντας μόνο με το ζεύγος διάφραγμα / ευαισθησία. Άλλωστε, κάτι που δέν μπορεί να ρυθμίσει η μηχανή είναι το κάδρο. Κι απ' ότι είδα και σε διπλανό νήμα, εσύ "τό' χεις". Αξίζει να επικεντρωθείς στο κάδρο σου. Η μηχανή κατασκευάσθηκε τόσο έξυπνη ώστε είναι ικανότατη ν' ασχοληθεί με όλα -ανεξαιρέτως- τα υπόλοιπα, πλήρως ανταποκρινόμενη.

Κάποιες προτάσεις για τοπίο:
- Διάφραγμα τοπίου χειροκίνητο, συνήθως 5,6-8, όχι πάνω απο 10 λόγω diffraction limit.
- Προτεραιότητα διαφράγματος.
- ISO 200-400.
- Αντιστάθμιση έκθεσης -0,7 (-2/3).
- Φωτομέτρηση κέντρου βάρους.
- Σημείο εστίασης ένα, που το μετακινείς στην πλήρη γκάμα θέσεων με το joystick μέσα στο κάδρο. Διαπίστωσα οτι ανάλογα με τη θέση του μέσα στο κάδρο και τον φωτισμό του σημείου που αυτό "βλέπει", επηρρεάζει και τις γενικές ρυθμίσεις λήψης.
- Picture control Vivid. Παίξε με τα επι μέρους settings ώστε να πάρεις το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα, ανάλογα με τα γούστα σου. Και πολλά κλίκς. Τουλάχιστον 2-3 για κάθε αλλαγή μικρορύθμισης, για να δείς μετά τις αλλαγές στην οθόνη σου και ν' αποφασίσεις ποιά ρύθμιση θα κρατήσεις.
- Αρχεία RAW+jpg Large-Fine. Ίσως να διαπιστώσεις αρχικά οτι τα jpegs της μηχανής, είναι πλησιέστερα προς τα γούστα σου σε σχέση μ' αυτά που προσπαθείς να πάρεις απο τα RAW. Έτσι, θα εντοπίσεις τυχόν λάθη σου και θα βελτιώσεις τις γνώσεις σου στις ρυθμίσεις του προγράμματος εξαγωγής.
- Εξαγωγή των nef με το Nikon Capture NX σε Vivid. Άν χρησιμοποιείς άλλο πρόγραμμα εξαγωγής, προσπάθησε να το ρυθμίσεις ώστε, τα εξαγόμενα .jpg αρχεία που παίρνεις, να είναι σχεδόν ίδια με τα jpegs της μηχανής σου.

Exifs απο δίπλα δέν μπορώ να δώ, διότι επιτρέπω την εκτέλεση scripts στον υπολογιστή μου μόνο σε επιλεγμένα sites για λόγους ασφαλείας.
Μπορείς όμως άν θέλεις, κάποιες φωτογραφίες με πρόβλημα, να τις βάλεις εδώ συνημμένες ή να γράψεις τα στοιχεία απο κάτω για να τις σχολιάσουμε.
Για κάθε περαιτέρω απορία, εδώ είμαι κι εγώ για να συμβάλω με τις λίγες γνώσεις μου.

Re: Απάντηση: Re: Nikon D90 μόλις την άνοιξα!

Αυτή είναι μιά λανθασμένη άποψη, για τα φωτόμετρα των σημερινών ψηφιακών, που την είχα κι εγώ στην αρχή, επηρρεασμένος ιδίως απο τους συγγραφείς - φωτογράφους φύσης που, όλοι σχεδόν, το επαναλάμβαναν στερεότυπα αλλά κι εξ εμπειρίας απο τη χρήση φίλμς.

Το πάρα πολύ εξελιγμένο, εν σχέσει μ' αυτό της Nikon F4s, φωτόμετρο της D90, μπορεί και κάνει πάρα πολλές ρυθμίσεις σε κάθε δευτερόλεπτο ανάλογα με το κάδρο και τις διαφορετικές φωτιστικές συνθήκες που περικλείονται σ' αυτό, τις εναλλαγές των οποίων είναι αδύνατον ακόμα και να προλάβουμε τις σκεφτούμε με την ταχύτητα που "σκέφτεται" κι ενεργεί η μηχανή, πόσο δέ μάλλον να τις εφαρμόσουμε και χειροκίνητα.

Σου πρότεινα παραπάνω reset της μηχανής στα defaults. Αξίζει να πειραματιστείς αρκετά μαζί του, αφήνοντας όλες τις ρυθμίσεις στη μηχανή και παίζοντας μόνο με το ζεύγος διάφραγμα / ευαισθησία. Άλλωστε, κάτι που δέν μπορεί να ρυθμίσει η μηχανή είναι το κάδρο. Κι απ' ότι είδα και σε διπλανό νήμα, εσύ "τό' χεις". Αξίζει να επικεντρωθείς στο κάδρο σου. Η μηχανή κατασκευάσθηκε τόσο έξυπνη ώστε είναι ικανότατη ν' ασχοληθεί με όλα -ανεξαιρέτως- τα υπόλοιπα, πλήρως ανταποκρινόμενη.

Κάποιες προτάσεις για τοπίο:
- Διάφραγμα τοπίου χειροκίνητο, συνήθως 5,6-8, όχι πάνω απο 10 λόγω diffraction limit.
Πάντα τραβάω τοπία με 5,6-8
- Προτεραιότητα διαφράγματος.
Πάντα δουλεύω με προτεραιότητα διαφράγματος από την εποχή του φιλμ.
- ISO 200-400.
Μόνο στα 200 τραβάω
- Αντιστάθμιση έκθεσης -0,7 (-2/3).
Αντιστάθμιση συνήθως κάνω +1 όπου δω ότι υποφωτίζει το φωτόμετρο
- Φωτομέτρηση κέντρου βάρους.
Φωτομέτρhση χρησιμοποιώ πάντα Matrix
- Σημείο εστίασης ένα, που το μετακινείς στην πλήρη γκάμα θέσεων με το joystick μέσα στο κάδρο. Διαπίστωσα οτι ανάλογα με τη θέση του μέσα στο κάδρο και τον φωτισμό του σημείου που αυτό "βλέπει", επηρρεάζει και τις γενικές ρυθμίσεις λήψης.
Έτσι κάνω κι εγώ
- Picture control Vivid. Παίξε με τα επι μέρους settings ώστε να πάρεις το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα, ανάλογα με τα γούστα σου. Και πολλά κλίκς. Τουλάχιστον 2-3 για κάθε αλλαγή μικρορύθμισης, για να δείς μετά τις αλλαγές στην οθόνη σου και ν' αποφασίσεις ποιά ρύθμιση θα κρατήσεις.
Τραβάω με vivid και +2 σε contrast +1 BRIGHTNESS και +1 saturation
- Αρχεία RAW+jpg Large-Fine. Ίσως να διαπιστώσεις αρχικά οτι τα jpegs της μηχανής, είναι πλησιέστερα προς τα γούστα σου σε σχέση μ' αυτά που προσπαθείς να πάρεις απο τα RAW. Έτσι, θα εντοπίσεις τυχόν λάθη σου και θα βελτιώσεις τις γνώσεις σου στις ρυθμίσεις του προγράμματος εξαγωγής.
Αρχεία μόνο raw τραβάω
- Εξαγωγή των nef με το Nikon Capture NX σε Vivid. Άν χρησιμοποιείς άλλο πρόγραμμα εξαγωγής, προσπάθησε να το ρυθμίσεις ώστε, τα εξαγόμενα .jpg αρχεία που παίρνεις, να είναι σχεδόν ίδια με τα jpegs της μηχανής σου.
Δεν τα κάνω εξαγωγή αλλά copy paste από την κάρτα στο υπολογιστή.

Exifs απο δίπλα δέν μπορώ να δώ, διότι επιτρέπω την εκτέλεση scripts στον υπολογιστή μου μόνο σε επιλεγμένα sites για λόγους ασφαλείας.
Μπορείς όμως άν θέλεις, κάποιες φωτογραφίες με πρόβλημα, να τις βάλεις εδώ συνημμένες ή να γράψεις τα στοιχεία απο κάτω για να τις σχολιάσουμε.
Για κάθε περαιτέρω απορία, εδώ είμαι κι εγώ για να συμβάλω με τις λίγες γνώσεις μου.

Απάντησα στο πως την έχω σετάρει ή πως τραβάω.

File Info 1
File: DSC_0326.NEF
Date Created: 07-Sep-13 5:44:54 PM
Date Modified: 02-Sep-13 3:47:52 PM
File Size: 9.57 MB
Image Size: L (4288 x 2848)
File Info 2
Date Shot: 02-Sep-13 15:47:51.00
World Time: UTC+2, DST:ON
Image Quality: Compressed RAW (12-bit)
Artist:
Copyright:
Image Comment:
Camera Info
Device: Nikon D90
Lens: 28-70mm F/2.8D
Focal Length: 28mm
Focus Mode: AF-A
AF-Area Mode: Single, Wide
VR:
AF Fine Tune:
Exposure
Aperture: F/8
Shutter Speed: 1/1000s
Exposure Mode: Aperture Priority
Exposure Comp.: 0EV
Exposure Tuning:
Metering: Matrix
ISO Sensitivity: ISO 200
Flash
Flash Sync Mode:
Flash Mode:
Flash Exposure Comp.:
Colored Gel Filter:
Image Settings
White Balance: Auto, 0, 0
Color Space: sRGB
High ISO NR: OFF
Long Exposure NR: OFF
Active D-Lighting: Auto
Image Authentication:
Vignette Control:
Picture Control
Picture Control: [VI] VIVID
Base:
Quick Adjust: 0
Sharpening: 4
Contrast: Active D-Lighting
Brightness: Active D-Lighting
Saturation: 0
Hue: 0
Filter Effects:
Toning:
GPS
Latitude:
Longitude:
Altitude:
Heading:
UTC:

File Info 1
File: DSC_0152.NEF
Date Created: 07-Sep-13 5:42:47 PM
Date Modified: 15-Aug-13 11:08:14 AM
File Size: 11.1 MB
File Info 2
Date Shot: 15-Aug-13 11:08:15.00
Artist:
Copyright:
Image Comment:
Camera Info
VR:
AF Fine Tune:
Exposure
Shutter Speed: 1/800s
Exposure Tuning:
Flash
Flash Sync Mode:
Flash Mode:
Flash Exposure Comp.:
Colored Gel Filter:
Image Settings
Active D-Lighting: OFF
Image Authentication:
Vignette Control:
Picture Control
Picture Control: VIVID-02
Base: [VI] VIVID
Quick Adjust:
Sharpening: 6
Contrast: 0
Brightness: 0
Filter Effects:
Toning:
GPS
Latitude:
Longitude:
Altitude:
Heading:
UTC:

File Info 1
File: DSC_0492.NEF
Date Created: 07-Sep-13 5:46:52 PM
Date Modified: 05-Sep-13 12:42:54 PM
File Size: 10.5 MB
File Info 2
Date Shot: 05-Sep-13 12:42:53.00
Artist:
Copyright:
Image Comment:
Camera Info
VR:
AF Fine Tune:
Exposure
Shutter Speed: 1/500s
Exposure Tuning:
Flash
Flash Sync Mode:
Flash Mode:
Flash Exposure Comp.:
Colored Gel Filter:
Image Settings
Image Authentication:
Vignette Control:
Picture Control
Quick Adjust:
Sharpening: 7
Contrast: +2
Brightness: +1
Saturation: +1
Filter Effects:
Toning:
GPS
Latitude:
Longitude:
Altitude:
Heading:
UTC:

File Info 1
File: DSC_0330.NEF
Date Created: 07-Sep-13 5:44:57 PM
Date Modified: 02-Sep-13 3:50:28 PM
File Size: 10.1 MB
File Info 2
Date Shot: 02-Sep-13 15:50:28.00
Artist:
Copyright:
Image Comment:
Camera Info
VR:
AF Fine Tune:
Exposure
Shutter Speed: 1/500s
Exposure Tuning:
Flash
Flash Sync Mode:
Flash Mode:
Flash Exposure Comp.:
Colored Gel Filter:
Image Settings
Active D-Lighting: Auto
Image Authentication:
Vignette Control:
Picture Control
Picture Control: [VI] VIVID
Base:
Quick Adjust: 0
Sharpening: 4
Contrast: Active D-Lighting
Brightness: Active D-Lighting
Filter Effects:
Toning:
GPS
Latitude:
Longitude:
Altitude:
Heading:
UTC:

Και μία που είναι σωστή

File Info 1
File: DSC_0624.NEF
Date Created: 07-Sep-13 5:48:19 PM
Date Modified: 06-Sep-13 6:13:12 PM
File Size: 9.98 MB
File Info 2
Date Shot: 06-Sep-13 18:13:11.00
Artist:
Copyright:
Image Comment:
Camera Info
Focal Length: 70mm
VR:
AF Fine Tune:
Exposure
Aperture: F/5
Shutter Speed: 1/320s
Exposure Tuning:
Flash
Flash Sync Mode:
Flash Mode:
Flash Exposure Comp.:
Colored Gel Filter:
Image Settings
Image Authentication:
Vignette Control:
Picture Control
Quick Adjust:
Sharpening: 7
Contrast: +2
Brightness: +1
Saturation: +1
Filter Effects:
Toning:
GPS
Latitude:
Longitude:
Altitude:
Heading:
UTC:

Το έκανα έτσι για να είναι πιο βολικό για όλους.

Βασικά δεν χρησιμοποιώ το DLighting πια. Δεν μου άρεσε η συμπεριφορά του. Το προτιμώ στο post processing.

Last edited:
Παναγιώτη,
Τις φωτογραφίες απο το άλμπουμ αυτό του Αγίου Όρους, τις τράβηξα με τις περίπου ρυθμίσεις που σου έδωσα παραπάνω, κατ' ευθείαν σε jpg απο τη μηχανή και με παρέα τρία ακόμα μέλη του εδώ φόρουμ.
Στην αναλυτική σελίδα λεπτομερειών της κάθε φωτογραφίας, υπάρχουν τα exif.
Οι μετέπειτα διορθώσεις στον υπολογιστή περιορίζονται σε διόρθωση ορίζοντα και σε μαζική αυτόματη ρύθμιση κοντράστ και φωτεινότητας. Δέν υπάρχει καμμία άλλη επεξεργασία.

Το ίδιο όσον αφορά στον τρόπο λήψης και στην επεξεργασία, συμβαίνει και στο πάνω απο 95% όλων των λήψεων που υπάρχουν στον λογαριασμό μου στη Google.
Ίσως, ρίχνοντας μιά προσεκτική ματιά στα exif, να βοηθηθείς κάπου...

Καλες οι ρυθμισεις και τα επεξεργαστικα, αλλα στο τοπιο το πιο βασικο ειναι το φως, κοινως η ωρα που τραβας ή το αν εχει συννεφια κτλ. Οσες ανεβασες ειναι απο τις 12.20 εως τις 16.00 κοινως τις απαγορευμενες ωρες εκτος απο αυτην που σου αρεσε με τα σκυλια και ειναι στις 18.13 περιπου, αρα στο ματζικ λαιτ (σχεδον).

Με σκληρο και καθετο φως, δεν σωζεσαι ουτε με... κανον (λεμε και καμμια μλκ να γελαμε :flipout:).

Αρα, ξεκινα με το ρησετ που λεει ο Γρηγορης και τραβα το ιδιο καδρο πρωι, μεσημερι, απογευμα και...βραδακι... και μετα συγκρινε... θα δεις οτι περισσοτερα θα σου δωσει να μαθεις να διαβαζεις το φως παρα το... μανιουαλ της μηχανης... (ο μεγας Κεν που τραβαει σε αυτοματο και jpg κατι ξερει... :antlers:).