Re: Απάντηση: Re: Nikon D90 μόλις την άνοιξα!
Αγαπητέ φίλε
Ευχαριστώ για την πλήρη απάντηση αλλά και για το ότι μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μου. Όντως κοίταξα το πλήθος των φωτογραφιών μου, τώρα που γύρισα, στο pc μου και διαπίστωσα πως οι περισσότερες είναι εντάξει. Σίγουρα μου είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω νοοτροπία γρήγορα μιας και slide τραβάω τα τελευταία 20 χρόνια (από τα 13 μου). Η D90 θα συμφωνήσω ότι είναι εργοστάσιο και πλήρως παραμετροποιήσιμη και σίγουρα έχω να μάθω ακόμα πολλά. Ίσως το λάθος που κάνω κατά την φωτομέτρηση είναι όταν τραβάω ένα τοπίο με 2/3 ουρανό ή 1/2 θα πρέπι να περιμένω ότι θα υποφωτήσει η μηχανή και αντ' αυτού θα πρέπει να παίρνω μέτρηση από 2/3 κάτω από τον ορίζοντα. Τέλος πάντων θα ανεβάσω φωτογραφίες για να τις μελετήσουμε και σίγουρα θα χρειαστώ βοήθεια για να το πιάσω το νόημα που λέει κι ο λαός.
Η μηχανή που πήρες, είναι στην κυριολεξία ολόκληρο εργοστάσιο. Δέν μαθαίνεται σε ένα μήνα, ούτε εξαντλούνται οι δυνατότητές της στο επόμενο εξάμηνο. Το δέ σετάρισμά της, ουδεμία σχέση έχει με το σετάρισμα των αναλογικών.
Προτείνω να την επαναφέρεις στα defaults και ν' αρχίσεις να παίζεις με τα μενού της, ώστε να δείς τί μπορεί να σου δώσει η μηχανή και πώς μπορεί να σου το δώσει, κι όχι τί θα ήθελες ή τί συνήθισες μέχρι τώρα με τους τρόπους που ήξερες με τις αναλογικές και με τις διάφορες ποιότητες φίλμς.
Σε δυό dslr Nikons (D80 και D300) που έχω, τα φωτόμετρα υπερφωτίζουν, δέν υποφωτίζουν. Με παραξένεψε το γεγονός των υποφωτισμένων φωτογραφιών σου παραπάνω. Τα exif τα αφαίρεσες και στοιχεία λήψης δέν αναφέρονται, οπότε δέν μπορώ να βγάλω συμπέρασμα. Θεωρώ όμως οτι, όπως τις βλέπω, οτι μάλλον χρησιμοποίησες λάθος ρυθμίσεις. Και δέν παίζουμε συνεχώς με την αντιστάθμιση έκθεσης.
Θα πώ μόνο οτι στη D300 έχω σχεδόν μόνιμα την αντιστάθμιση έκθεσης στο -0,7 για να μήν υπερφωτίζει. Κι έχουμε τον ίδιο ακριβώς αισθητήρα. Σε όσους κατόχους D90 είπα και χρησιμοποίησαν αυτή τη ρύθμιση και με κοινές όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, είχαμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, παρά τις διαφορές στα φωτόμετρα. Και όσο κι άν σε παραξενέψει, το ίδιο αποτέλεσμα είχα και με D3, D3x και D700 σε όλες τις λήψεις που τραβήξαμε δίπλα - δίπλα με τους κατόχους τους. Γι' αυτό επαναλαμβάνω οτι κάτι άλλο φταίει, κι όχι η μηχανή.
Ήμουν "οπαδός" του slide για πάνω απο 12 χρόνια. Τραβούσα με τη Nikon F4s που την έχω ακόμα, και με γυαλιά 2,8.
Το slide θέλει αυστηρή φωτομέτρηση και δέν συγχωρεί λάθη, σε αντίθεση με τη μηχανή σου.
Όσο για τη ζωντάνια των χρωμάτων κλπ, παίξε με τα picture controls και, με την εμπειρία που έχεις, είμαι σίγουρος οτι θα τη βρείς την άκρη. Κλίκς χρειάζονται. Πολλά κλίκς, που τώρα δέν κοστίζουν, χώρος στο δίσκο όπου θα διατηρείς τις λανθασμένες λήψεις σου για μελέτη και δέν θα τις διαγράφεις, χρόνος για διάβασμα και πειραματισμούς και, τέλος, τα exif των φωτογραφιών που ανεβάζεις στο φόρουμ, ώστε να μπορούν τα μέλη να διατυπώνουν πληρέστερες απόψεις για τις λήψεις σου.
Αγαπητέ φίλε
Ευχαριστώ για την πλήρη απάντηση αλλά και για το ότι μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μου. Όντως κοίταξα το πλήθος των φωτογραφιών μου, τώρα που γύρισα, στο pc μου και διαπίστωσα πως οι περισσότερες είναι εντάξει. Σίγουρα μου είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω νοοτροπία γρήγορα μιας και slide τραβάω τα τελευταία 20 χρόνια (από τα 13 μου). Η D90 θα συμφωνήσω ότι είναι εργοστάσιο και πλήρως παραμετροποιήσιμη και σίγουρα έχω να μάθω ακόμα πολλά. Ίσως το λάθος που κάνω κατά την φωτομέτρηση είναι όταν τραβάω ένα τοπίο με 2/3 ουρανό ή 1/2 θα πρέπι να περιμένω ότι θα υποφωτήσει η μηχανή και αντ' αυτού θα πρέπει να παίρνω μέτρηση από 2/3 κάτω από τον ορίζοντα. Τέλος πάντων θα ανεβάσω φωτογραφίες για να τις μελετήσουμε και σίγουρα θα χρειαστώ βοήθεια για να το πιάσω το νόημα που λέει κι ο λαός.