Nikon D90 μόλις την άνοιξα!

panos_adgr

Supreme Member
24 October 2007
4,573
Πειραιάς
Καλημέρα!

Τελικά τα κατάφερα και πήρα την Nikon D90! Πήρα σπασμένο κιτ δηλαδή το σώμα χωρίς τον φακό στα 399 ευρώπουλα!

Άντε από εδώ και πέρα θα συμμετέχω κι εγώ στις φωτογραφικές κατηγορίες!:2thumb22sup::firstprize:

Οπότε από εδώ και στο εξής θα μου δίνετε και συμβουλές για τον ψηφιακό κόσμο της φωτογραφίας.

Πρώτα από όλα αφού μάθω την μηχανή θέλω να μάθω να τραβάω HDR!

Μπορεί να έχουν βγει καλύτερες εισαγωγικές από την D90 αλλά τη ν προτίμησα για λόγους όπως το εσωτερικό drive του autofocus αλλά και επειδή σαν σώμα είναι πολύ καλοδεμένη ποιοτικά για τα χρήματα που μου κόστισε.

Απάντηση: Re: Nikon D90 μόλις την άνοιξα!

Οπότε από εδώ και στο εξής θα μου δίνετε και συμβουλές για τον ψηφιακό κόσμο της φωτογραφίας.

Πρώτα από όλα αφού μάθω την μηχανή θέλω να μάθω να τραβάω HDR!
good HDR = modest HDR

Welcome back!

Καλορύζικη, κάνε αυτό που σου αρέσει χωρίς περιορισμούς!

Ευχαριστώ πολύ!

Ήδη από μία πρώτη ματιά και εξερεύνηση της μηχανής εντυπωσιάστηκα από τις δυνατότητες που σου δίνει μία ψηφιακή μηχανή για να γίνεις πιο δημιουργικός!

Αυτό που με χαροποιεί είναι πως θα μπορώ ξανά να ασχολούμαι με την φωτογραφία αφού δεν θα χρειάζεται να τρέχω για φιλμ και εμφανίσεις αλλά και με τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή φωτογραφία αλλά και τις τεχνικές το ενδιαφέρον μου και η αγάπη για το χόμπι αυτό έχει αυξηθεί!

Μεγειές και καλοτράβηχτη!!!

Ευχαριστώ πολύ! Να ξέρεις πως εσύ αλλά και οι υπόλοιποι φίλοι του φόρουμ με τα θετικά σας σχόλια για τις φωτογραφίες μου μου δώσατε ώθηση και αναζοπυρώσατε το ενδιαφέρον μου και την αγάπη μου για την φωτογραφία που ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει!

Οπότε η κίνηση της αγοράς της D90 και η απόφαση, επηρεάστηκε σαφέστατα και από εσάς.:2thumb22sup:

H μηχανή από την μάνα της έχει ενεργοποιημένο το D-lighting. Ξέρω τι κάνει και σε τι βοηθάει, αλλά θα ήταν καλύτερο να το έχω απενεργοποιημένο ή να το αφήσω ως έχει;

Βρήκα την ευκαιρία σήμερα και πήγα μια βόλτα στην Πειραϊκή για να δοκιμάσω την D90. Τράβηξα μερικές φωτογραφίες σε RAW format και μου άρεσαν πάρα πολύ τα αποτελέσματα. Βέβαια έχω πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να την μάθω και να εκμεταλλεύομαι τις δυνατότητές της αλλά από αυτές τις λίγες φωτογραφίες που τράβηξα είμαι πολύ ευχαριστημένος σχετικά και με τα χρήματα που μου κόστισε.

DSC_0031.jpgDSC_0023.jpg

Last edited:
Με γειά σου φίλε μου!
Η ψηφιακή φωτογραφία μπορεί να έχει κάποιες διαφορές στο workflow απο την αναλογική αλλά για κάποιον που γνωρίζει όπως εσύ είναι λεπτομέρειες που γρήγορα θα τις κατέχεις. Τα σημαντικότερα τα ξέρεισ ήδη όπωσ έχεισ δείξει με την δουλειά σου! Καλές λήψεις!

Με γειά σου φίλε μου!
Η ψηφιακή φωτογραφία μπορεί να έχει κάποιες διαφορές στο workflow απο την αναλογική αλλά για κάποιον που γνωρίζει όπως εσύ είναι λεπτομέρειες που γρήγορα θα τις κατέχεις. Τα σημαντικότερα τα ξέρεισ ήδη όπωσ έχεισ δείξει με την δουλειά σου! Καλές λήψεις!

Alex σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μου αρέσει πάρα πολύ το τι ,μπορεί να σου προσφέρει η ψηφιακή φωτογραφία και περισσότερο όχι στο post processing αλλά εκείνη την στιγμή της λήψης. Αυτήν την στιγμή είμαι πάνω στην φάση που προσπαθώ να βρω τις βέλτιστες ρυθμίσεις.

Πρώτη κίνηση που έχω κάνει είναι η απενεργοποίηση το D-Lighting αφού δεν πιστεύω στα συστήματα που επεμβαίνουν στην φωτεινότητα και την αντίθεση κατά βούληση. Αφού γίνεται και post processing το αφήνω για μετά.

Όλα καλά και όλα ωραία αλλά κάπου εδώ αρχίζουν και οι παραξενιές μου....

Πρώτα από όλα άλλαξα την ρύθμιση στο shutter button για να κλειδώνει την έκθεση στην μισή διαδρομή.... Συνήθειες από την F90X που είχε σημείο εστίασης στο κέντρο και κλείδωνε την έκθεση όταν άλλαζες το κάδρο.

Αλλά το πιο μεγάλο θέμα το έχω με τα δύο λάπτοπ και το desctop. Η κάθε οθόνη έχει άλλη απόδοση και δεν ξέρω πιο αποτέλεσμα είναι το πιο σωστό. Τώρα που είμαι εκτός για ΣΚ με το λαπτοπ οι φωτογραφίες έχουν άλλη φωτεινότητα και χρώμα από όταν τις βλέπω στο desctop.... Όπως αλλιώς φαίνονται και στην οθόνη της μηχανής που δείχνουν πολύ καλύτερα από όλες τις περιπτώσεις. Από τους υπολογιστές μόνο στο Desctop έχω καλά αποτελέσματα αλλά και πάλι είναι πιο σκοτεινές από ότι στην οθόνη της μηχανής.Κάποτε είχα διαβάσει ένα άρθρο που ασχολούνταν με αυτό το θέμα και είχε μία σειρά από τρόπους για να καλιμπράρεις την οθόνη για να έχεις πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Εσείς πως το αντιμετωπίζετε;

Ρίξε μια ματιά εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/109969-Σωστό-Setup-οθόνης-για-επεξεργασία-φωτογραφίας για μια βασική ρύθμιση. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το μοντέλο της οθόνης υπάρχουν στο διαδίκτυο κάποια έτοιμα presets. Η σωστή - αλλά ακριβή - λύση είναι κάποιες ειδικές συσκευές που κάνουν αυτή την δουλειά, όπως τα x-rite της color munki http://xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?id=1115

Edit: Στο lap top μήν περιμένεις πολλά πράγματα, καλύτερα να ασχοληθείς στο desk top.

Last edited:
Δημήτρη ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

Από το λάπτοπ ούτε κι εγώ περιμένω πολλά. Το ένα από τα δύο που είναι και καινούριο από specs είναι πολύ δυνατό αλλά από οθόνη κλαύτα. Το παλιό λάπτοπ που έχω εδώ και μία δεκαετία έχει τρομερή οθόνη αλλά τα έχει φάει τα ψωμιά του. Το desktop είναι πολύ δυνατό μηχάνημα όπως καλή είναι και η οθόνη. Όχι τίποτα το ιδιαίτερο, μία Turbox 1920x1080 21''.

Απλά παρατήρησα κι εγώ όπως και ο φίλος στο νήμα που με παρέπεμψες ότι οι φωτογραφίες στην οθόνη της μηχανής φαίνονται πιο καλά.

Η Turbo-X οθόνη αυτή έχει πάνελ TN 6μπιτο, με μικρες γωνίες θέασης, αλλίωση χρωμάτων με αλλαγή θέσης θέασης, ιδίως απο κάτω που αντιστρέφονται.
Άν ενδιαφέρεσαι κάπως να βλέπεις πιο σωστά τα αποτελέσματα των φωτό που τραβάς, καλύτερα να προσανατολιστείς στην απόκτηση μιας οθόνης με πάνελ IPS, με δυνατότητες ρύθμισης Gamma & RGB, απο HP, DELL, LG.
Tελευταία έχουν πέσει πολύ οι τιμές τους.
https://www.skroutz.gr/c/43/othones...s_or_Dell_or_HP_or_LG/f/111200/IPS-Panel.html