Nikon D90 μόλις την άνοιξα!

Ωραία... Δες και αυτό νωρίς το πρωί... Eδώ τι φταίει;

File Info 1
File: DSC_0425.JPG
Date Created: 5/9/2013 8:13:30 ìì
Date Modified: 5/9/2013 8:13:31 ìì
File Size: 1,83 MB
Image Size: L (4288 x 2848)
File Info 2
Date Shot: 4/9/2013 07:41:20.00
World Time: UTC+2, DST:ON
Image Quality: RAW (12-bit)
Artist:
Copyright:
Image Comment:
Camera Info
Device: Nikon D90
Lens: 28-70mm F/2,8D
Focal Length: 28mm
Focus Mode: AF-A
AF-Area Mode: Single, Wide
VR:
AF Fine Tune:
Exposure
Aperture: F/3,5
Shutter Speed: 1/1250s
Exposure Mode: Aperture Priority
Exposure Comp.: 0EV
Exposure Tuning:
Metering: Matrix
ISO Sensitivity: ISO 200
Flash
Flash Sync Mode:
Flash Mode:
Flash Exposure Comp.:
Colored Gel Filter:
Image Settings
White Balance: Auto, 0, 0
Color Space: sRGB
High ISO NR: OFF
Long Exposure NR: OFF
Active D-Lighting: OFF
Image Authentication:
Vignette Control:
Picture Control
Picture Control: VIVID-02
Base: [VI] VIVID
Quick Adjust:
Sharpening: 7
Contrast: +2
Brightness: +1
Saturation: +2
Hue: 0
Filter Effects:
Toning:
GPS
Latitude:
Longitude:
Altitude:
Heading:
UTC:

Εντάξει... Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες είναι τραβηγμένες μεσημέρι ντάλα ήλιο και σε κάποιες ίσως φταίω κι εγώ... Αλλά το ζητούμενο για εμένα είναι όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζομαι πολύ post processing ειδικά στο θέμα της έκθεσης.

Διάβασε λίγο για δυναμικό εύρος και θα καταλάβεις πολλά.

Αν θέλεις ένα ρεζουμέ γιατί πολλές σου βγαίνουν μουντές...
Πολύ απλά γιατί πολλά κάδρα έχουν περιορισμένο δυναμικό εύρος και οι μηχανές δεν έχουν εντολή να απλώσουν αυτό που βλέπουν σε όλο το φάσμα του ιστογράμματος ας το πούμε. Με δυο λόγια δεν κάνουν auto levels. Αν έχεις μουντό κάδρο, μουντή φωτογραφία θα πάρεις ή σε πιο πεζούς όρους, αν έχεις κάδρο με σταθερή μέση φωτεινότητα, σταθερά μέσης φωτεινότητας φωτογραφία θα πάρεις. Εδώ μπαίνει και το πως δουλεύουν τα φωτόμετρα βέβαια, που σημαίνει ότι ακόμη και αν έχεις φωτεινό κάδρο, η μηχανή το σημείο στο οποίο της είπες να μετρήσει θα προσπαθήσει να το κάνει όσο φωτεινό είναι το 18% γκρί. Το θέμα είναι λίγο πιο πολύπλοκο με matrix, αλλά η ιδέα είναι η ίδια. Οπότε αν είναι όλο το κάδρο φωτεινό, η μηχανή θα το κάνει όλο 18% γκρί φωτεινό.

Εγώ θα σού λεγα ξέχνα τους αυτοματισμούς και τράβα κάδρα σε manual. 99% των κάδρων σου δεν θα έχουν μέτρηση που αλλάζει συχνά οπότε το ρυθμίζεις μία και τραβάς πάντα έτσι. Η μηχανή ποτέ δεν ξέρεις τι θα δεί και θα στραβώσει.
Επίσης μάθε να αγαπάς την οθόνη σου. Δές τι τράβηξες, άλλαξε λίγο την έκθεση (όχι με compensation αλλά με καθαρούς όρους κλείστρου ή διαφράγματος) και ξανατράβα. Μη το φοβάσαι... Τσάμπα είανι δεν πληρώνεις φίλμ.

Σε κάθε περίπτωση, μάθε να αγαπάς το ιστόγραμμα, και μάθε τι είναι τα levels και πως μπορείς να τα φτιάχνεις στο photoshop.
Επίσης, μάθε ν αγαπάς το smart sharpen.

Πολύ βιαστικό δείγμα...

Untitled-1.jpg

Δεν μιλαω τοσο για την εκθεση οσο για τα χρωματα και το κοντραστ. Την εκθεση ειναι ευκολο να την πετυχεις, κοιτωντας στην οθονη της μηχανης αμεσως μετα τη ληψη σε συνδυασμο με το ιστογραμμα και τραβωντας 2 και 3 ληψεις με μικροδιορθωσεις.

Το τι μπορει να παει λαθος στη φωτομετρηση δεν ειναι ευκολο να το πει κανεις, απο μια ξαφνικη γυαλαδα στο καδρο μεχρι και αστοχια της μηχανης...

Γι αυτό μίλησα για δυναμικό εύρος του κάδρου και δυναμικό εύρος της μηχανής σε συνδυασμό με τη φωτομέτρηση.

Τα levels είναι το κλειδί

Επίσης κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον που έχω παρατηρήσει είναι πως τον χαμηλότερο θόρυβο τον έχω στην ρύθμιση LO1 και όχι στα 200 iso παρόλο που η βέλτιστη ρύθμιση που προτείνεται είναι τα 200 iso.

Επίσης κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον που έχω παρατηρήσει είναι πως τον χαμηλότερο θόρυβο τον έχω στην ρύθμιση LO1 και όχι στα 200 iso παρόλο που η βέλτιστη ρύθμιση που προτείνεται είναι τα 200 iso.

Τι εννοείς θόρυβο στα 200 ISO? Αν έχεις θόρυβο εκεί μάλλον έχει θέμα η μηχανή... Κανένα δείγμα? Μήπως ήταν πολύ ζεστή η μέρα και την άκουσε ο αισθητήρας?

Τα LO1 κλπ είανι ψηφιακά φίλτρα που περνάει η μηχανή για να μη χρειάζονται φίλτρα ND σε πολύ φωτεινές σκηνές. Θεωρητικά γίνεται ψηφιακά η επεξεργασία, οπότε παίζουν αλγόριθμοι που μ πορεί να σου κόβουν λεπτομέρεια.

Εντάξει... Η αλήθεια είναι πως οι περισσότερες είναι τραβηγμένες μεσημέρι ντάλα ήλιο και σε κάποιες ίσως φταίω κι εγώ... Αλλά το ζητούμενο για εμένα είναι όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς να χρειάζομαι πολύ post processing ειδικά στο θέμα της έκθεσης.

Παναγιώτη από όσα παραθέτεις συμπεραίνω ότι έχεις χάσει τη χαρά της ίδιας της φωτογράφησης και έχεις επιδοθεί σε ένα αγώνα σύγκρισης μεταξύ των slides και του ψηφιακού. Άστο στην άκρη και συγκεντρώσου να βγάλεις καλές φωτογραφίες.

Από εκεί και πέρα...θα σου θυμίσω ότι στα slides έχεις συσσωρευμένη εμπειρία και οι επιλογές σου ήταν σταθερές. Π.χ. αγόραζες μόνο ένα τύπο slide π.χ. για το καλοκαίρι και τον τραβούσες με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Π.χ. δεν μπορώ να φανταστώ ότι άλλοτε το velvia 50 το τραβούσες στα 50 asa και άλλοτε στα 40. Έτσι δεν είναι; Έτσι και τώρα θα πρέπει να βρεις τον τρόπο να ρυθμίσεις τη φωτομέτρησή σου. Το πιο εύκολο είναι να δεις τις ίδιες φωτο στον ΗΥ και στην οθόνη τη μηχανής. Δες αν συμπίπτουν κι αν όχι λάβε υπόψη σου τη διαφορά αυτή. Αν ο σκοπός σου είανα η ελάχιστη επεξεργασία στον ΗΥ άκου τον Γρηγόρη . Είναι πιστός οπαδός αυτής της σχολής. Αν θέλεις κάτι άλλο εδώ είμαστε.

Τέλος βλέποντας τις φωτογραφίες σου και τα γραφόμενά σου έχω να σου θυμίσω ότι το παρελθόν συνήθως το εξωραίζουμε και παλεύουμε με τα ζόρια του παρόντος. Τί εννοώ με αυτό. Το δυναμικό εύρος ποτέ δεν ήταν το δυνατό σημείο των slides, το αντίθετο μάλιστα. Στο θέμα αυτό τα ψηφιακά έχουν ξεπεράσει τις αντοχές του αρνητικού κατά πολύ και παλεύουν να ξεπεράσουν και τις αντοχές του Α/Μ. Όλοι θυμόμαστε τα καλοφωτισμένα slides, αλλά κανείς δεν θέλει να θυμάται τί γινόταν στα σκοτεινά σημεία των slides. Σκοτάδι και τίποτε άλλο.

Βλέπω επίσης ότι στις φωτο του μηνύματος 43 http://www.avclub.gr/forum/showthre...νοιξα!?p=1056888155&viewfull=1#post1056888155 έγινε κακή χρήση του πολωτικού. Κι αν είχε γίνει το ίδιο στο slide θα το είχε μαυρίσει τελείως. Προσπάθησε να ελέγχεις τις λήψεις σου στην οθόνη και να τις επαναλαμβάνεις όταν βλέπεις ότι κάτι δεν πήγε καλά.

Πάντως το πιο σημαντικό είναι να χαλαρώσεις και να τραβάς -καλές- φωτογραφίες.

Τι εννοείς θόρυβο στα 200 ISO? Αν έχεις θόρυβο εκεί μάλλον έχει θέμα η μηχανή... Κανένα δείγμα? Μήπως ήταν πολύ ζεστή η μέρα και την άκουσε ο αισθητήρας?

Τα LO1 κλπ είανι ψηφιακά φίλτρα που περνάει η μηχανή για να μη χρειάζονται φίλτρα ND σε πολύ φωτεινές σκηνές. Θεωρητικά γίνεται ψηφιακά η επεξεργασία, οπότε παίζουν αλγόριθμοι που μ πορεί να σου κόβουν λεπτομέρεια.

Όχι δεν έχει θέμα η μηχανή. Άλλωστε για δείγματα δες εδώ http://www.flickr.com/photos/panos_adgr/

Παναγιώτη από όσα παραθέτεις συμπεραίνω ότι έχεις χάσει τη χαρά της ίδιας της φωτογράφησης και έχεις επιδοθεί σε ένα αγώνα σύγκρισης μεταξύ των slides και του ψηφιακού. Άστο στην άκρη και συγκεντρώσου να βγάλεις καλές φωτογραφίες.

Από εκεί και πέρα...θα σου θυμίσω ότι στα slides έχεις συσσωρευμένη εμπειρία και οι επιλογές σου ήταν σταθερές. Π.χ. αγόραζες μόνο ένα τύπο slide π.χ. για το καλοκαίρι και τον τραβούσες με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Π.χ. δεν μπορώ να φανταστώ ότι άλλοτε το velvia 50 το τραβούσες στα 50 asa και άλλοτε στα 40. Έτσι δεν είναι; Έτσι και τώρα θα πρέπει να βρεις τον τρόπο να ρυθμίσεις τη φωτομέτρησή σου. Το πιο εύκολο είναι να δεις τις ίδιες φωτο στον ΗΥ και στην οθόνη τη μηχανής. Δες αν συμπίπτουν κι αν όχι λάβε υπόψη σου τη διαφορά αυτή. Αν ο σκοπός σου είανα η ελάχιστη επεξεργασία στον ΗΥ άκου τον Γρηγόρη . Είναι πιστός οπαδός αυτής της σχολής. Αν θέλεις κάτι άλλο εδώ είμαστε.

Τέλος βλέποντας τις φωτογραφίες σου και τα γραφόμενά σου έχω να σου θυμίσω ότι το παρελθόν συνήθως το εξωραίζουμε και παλεύουμε με τα ζόρια του παρόντος. Τί εννοώ με αυτό. Το δυναμικό εύρος ποτέ δεν ήταν το δυνατό σημείο των slides, το αντίθετο μάλιστα. Στο θέμα αυτό τα ψηφιακά έχουν ξεπεράσει τις αντοχές του αρνητικού κατά πολύ και παλεύουν να ξεπεράσουν και τις αντοχές του Α/Μ. Όλοι θυμόμαστε τα καλοφωτισμένα slides, αλλά κανείς δεν θέλει να θυμάται τί γινόταν στα σκοτεινά σημεία των slides. Σκοτάδι και τίποτε άλλο.

Βλέπω επίσης ότι στις φωτο του μηνύματος 43 http://www.avclub.gr/forum/showthre...νοιξα!?p=1056888155&viewfull=1#post1056888155 έγινε κακή χρήση του πολωτικού. Κι αν είχε γίνει το ίδιο στο slide θα το είχε μαυρίσει τελείως. Προσπάθησε να ελέγχεις τις λήψεις σου στην οθόνη και να τις επαναλαμβάνεις όταν βλέπεις ότι κάτι δεν πήγε καλά.

Νομίζω πως στο τέλος θα χρειαστώ φωτο ψυχολόγο... (πλάκα κλάνω)

Όντως κάθε φωτογραφία που τραβάω την συγκρίνω στο μυαλό μου με την F90X και τα slides που τραβούσα.

Πρέπει να συγκεντρωθώ σε αυτό που κάνω και να μάθω να χειρίζομαι την ψηφιακή φωτογραφία σαν ψηφιακή και όχι σαν slides....

Νομίζω πως στο τέλος θα χρειαστώ φωτο ψυχολόγο... (πλάκα κλάνω)

Όντως κάθε φωτογραφία που τραβάω την συγκρίνω στο μυαλό μου με την F90X και τα slides που τραβούσα.

Πρέπει να συγκεντρωθώ σε αυτό που κάνω και να μάθω να χειρίζομαι την ψηφιακή φωτογραφία σαν ψηφιακή και όχι σαν slides....

Υπόψη ότι η f90x είχε μάλλον την απολύτως καλύτερη φωτομέτρηση στις ΝΙΚΟΝ. Καλύτερη από εκείνη της f100. Την έχω και το ξέρω...

Όσο πιο γρήγορα δεις την ψηφιακή επεξεργασία σαν αντίστοιχο της εμφάνισης/επεξεργασίας των φίλμ/slides, τόσο πιο γρήγορα θα γίνεις ευτυχισμένος.

Η καλή φωτογραφία δεν γίνεται μέσα στη μηχανή. Γίνεται μετά...

Υπόψη ότι η f90x είχε μάλλον την απολύτως καλύτερη φωτομέτρηση στις ΝΙΚΟΝ. Καλύτερη από εκείνη της f100. Την έχω και το ξέρω...

+1

Έχω δύο. Μία που χρησιμοποιώ και μία ολοκαίνουργια στο κουτί της! :2thumb22sup:

Όσο πιο γρήγορα δεις την ψηφιακή επεξεργασία σαν αντίστοιχο της εμφάνισης/επεξεργασίας των φίλμ/slides, τόσο πιο γρήγορα θα γίνεις ευτυχισμένος.

Η καλή φωτογραφία δεν γίνεται μέσα στη μηχανή. Γίνεται μετά...

Αυτό μου το έχουν ξαναπεί αλλά δεν λέω να το χωνέψω ακόμα τελείως... Δες το λίνκ που σου έβαλα.http://www.flickr.com/photos/panos_adgr/

Από τις καρέκλες και πάνω είναι όλες με την D90 αλλά διορθωμένες στην φωτεινότητα και το contrast.

Πάντα τραβάω με πολωτικό φίλτρο, και μάλιστα όταν το γυρνάω για να πολώσω το γυρνάω μέχρι να σκουρήνει τελείως ο ουρανός ή να μεγιστοποιήσω την δράση του.

Πάντα τραβάω με πολωτικό φίλτρο, και μάλιστα όταν το γυρνάω για να πολώσω το γυρνάω μέχρι να σκουρήνει τελείως ο ουρανός ή να μεγιστοποιήσω την δράση του.

Υπάρχουν θετικά και αρνητικά αποτελέσματα ενός πολωτικού φίλτρου.

Το πάντα δεν είναι πανάκεια..

Απάντηση: Re: Nikon D90 μόλις την άνοιξα!

Πάντα τραβούσες Παναγιώτη... με τα films και τα slides μέχρι σήμερα.
Σήμερα στο πεδίο, πιθανόν να μήν έχεις την ευχέρεια να χρησιμοποιήσεις την τάδε μάρκα slide με την τάδε ευαισθησία, για κάθε δεδομένη φωτογραφική κατάσταση.
Σήμερα έχεις την D90. Που μπορεί να προσομοιώσει οποιοδήποτε φίλτρο και που παρέχει ταυτόχρονα σώμα, νέα τεχνολογία και καμμιά δεκαπενταρια-εικοσιοκταριά-σαρανταριά (humor) εναλλάξιμες πλάτες, ώστε σε κάθε διαφορετική φωτογραφική συνθήκη να χρησιμοποιείς και την ανάλογη πλάτη που έχει φορτωμένο το ανάλογο film/slide...
Ά ρε τυχεροί νεαροί σημερινοί φωτογράφοι... της τελευταίας εικοσαετίας εννοώ, απο τότε δλδ περίπου που υπάρχει και το 135/36.

Όσοι ακούσατε - διαβάσατε - θυμάστε οτι φωτογραφίζω ανελλιπώς απ' το '74 μέχρι σήμερα που διάγω τα 52 μου, ίσως να θυμάστε τις ιστορίες με την πρώτη μου Lubitel 2... κάπου στα 1974.
Πώς είπατε; Εναλλάξιμες πλάτες τότε στο 6Χ6; Μάλλον ήταν μόνο για πολύ πλούσιους το άθλημα...

Last edited:
εχει η μηχανη σου live histogram ?
Αν οχι, ατυχησες... αν εχει βαλτο παντα στην οθονη σου και ξεχνα τις φωτομετρησεις κλπ.

Επισης, θα σου προτεινα να ριξεις μια ματια σ αυτο το αρθρο που ειχα γραψει προσφατα, για τους νεους αισθητηρες και πως πρεπει να εκθετουμε με αυτους (ακριβως το αντιθετο με τους αναλογικους ).

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/85493-Ψηφιακοι-αισθητηρες-και-σωστη-εκθεση?highlight=

Δε χρειάζεται live ιστόγραμμα. Οτιδήποτε δεν είναι σοβαρά υπο/υπερ εκτεθημένο μπορεί να έρθει πανεύκολα με levels στο φωτομάγαζο χωρίς προβλήματα. Εξαίρεση τα πολύ ψηλά iso που προφανώς θα βγάλουν θόρυβο. όπως άλλωστε έβγαζε κόκκο και το film όταν το pushάραμε σε αντίστοιχες καταστάσεις ... ΟΚ ο κόκκος ήταν πιο όμορφος, αλλά δεν μπορούμε να τά χουμε όλα...