Nikon mirrorless system 1"

Re: Nikon mirrorless system

Καλοριζικη tiniakos, καλη αγορα εκανες...

Πρωτα δειγματα στα 3200 iso, δεν τα λες και ασχημα... ολο το καδρο και κροπ 100%

Σε καλο φως, σουρουπο, αφου εχει πεσει ο ηλιος, σκιερο μερος...

_DSC1482 by 1L1as, on Flickr

Untitled-2 by 1L1as, on Flickr

Σε κλειστο χωρο, κακοφωτισμενο

_DSC1492 by 1L1as, on Flickr

Untitled-1 by 1L1as, on Flickr

Αποθορυβοποιηση μονο αυτη της μηχανης για high iso, καθολου στην επεξεργασια. Αντιθετως εδωσα σαρπεν +70 περιπου στο ACR και διορθωσα καπως την εκθεση.

Η νικον κανει κατι περιεργα στον αισθητηρα της παντως. Υπερεκθετει μονιμως τα σκοτεινα, ακομα και οταν εχει καλο φως. Το black level κατεβαινει μεχρι και -20 στην επεξεργασια για να ερθει στα ισα του. Τουλαχιστον δεν κλιπαρει παραλληλα τα λευκα. Αυτο, χωρις χρηση του D lightning και με φωτομετρηση κεντρου βαρους. Μαλλον ειναι ενας τροπος να κραταει χαμηλα τον θορυβο λογω μικρου αισθητηρα, αλλα δεν ξερω αν περιοριζει αισθητα το δυναμικο ευρος αυτη η συμπεριφορα.

Σήμερα η μεγάλη μου κόρη είχε γυμναστικές επιδείξεις με το γυμναστήριο που πηγαίνει.
Η αμυγδαλίτιδα δήλωνε παρόν με πυρετό,πονοκέφαλο,ατονία,εξάντληση.
Στην αρχή της ημέρας και μετά από το δύσκολο βράδυ που πέρασα ήμουν κάθετα αρνητικός να πάωαλλά οι στιγμές είναι μοναδικές ο χρόνος δεν πάει πίσω και λέω θα πάω και όσο αντέξω.
Η συναγωνίστρια γιατί το σύζυγος είναι λίγο με αυτά που περνάμε είχε φύγει με την κόρη 45 λεπτά πριν και της έδωσα μαζί και την nikon 1 j1 να τραβήξει τίποτα και μάλιστα της λέω είναι πολύ έξυπνη μόνο το κουμπί πάτα.
Την είχα σε Auto με μόνη παρέμβαση το iso 100-800 γιατί με έχει τρομάξει με το 3200 που το έχει παιχνίδι η μηχανή με μία δόση έπαρσης, ώπα ρε nikon 1 δεν είσαι και το no1 εδώ υπάρχουν θηρία ανήμερα που φοβούνται να ανέβουν στα 3200 εσύ που πας.
Όλα ήταν φορτισμένα κάμερες,φωτογραφικές με 2η μπαταρία για την nikon d3100 και κάρτα μνήμης.
Εγώ θα τραβούσα με την nikon d3100 και η γυναίκα μου με τη βιντεοκάμερα και την 1 θα την έδινε
σε κάνα φίλο εκεί να παίζει.Δανείστηκα και από έαν πολύ καλό φίλο τον Tamron AF 18-200mm F3.5-6.3 XR Di II
γιατί ήξερα ότι θα ήμουν μακριά και ήθελα τηλεφακό κατά κάποιο τρόπο και καλά έκανα μάλλον.
Αρχίζοντας τις πρώτες λήψεις για δοκιμή με ξένισε λίγο ο φακός είχα καλομάθει με το 1,8 του 35αρη και την οξύτητα του και μου φαίνονταν τα χρώματα κάπως ξεθωριασμένα ήταν και άγονο το τοπίο (ένα γήπεδο 5χ5 στην εξοχή)
οπότε έβαλα επιλογή vivid στα χρώματα και δεν ξέρω αν έκανα καλά πάντως ζωήρεψε το πράγμα πήρε χρώμα.
Και πάτε τώρα στα καλά μέχρι να αρχίσει η εκδήλωση παίρνω την nikon 1 να τραβήξω κάνα δείγμα σε μέρα αφού δεν είχα προλάβει ακόμη να την χαρώ στο φως του ηλίου και ξετρελάθηκα από την ποιότητα της φωτογραφίας.
Σωστή εστίαση,ζωντανά χρώματα,καλή οξύτητα και ένα αποτέλεσμα που δεν είχε να ζηλέψει από την 3100!
Αλλά άλλες δυνατότητες η 3100 οπότε την έδωσα σε άλλον να τραβάει ότι θέλει.
Ο ήλιος ήταν πλάγια προς μπροστά από τα αριστερά οπότε έκανε ζόρικη την κατάσταση και δεν είχα και το παρασολέιγ του φακού.
Ήταν και συνάδελφοι εκεί από τη δουλειά αλλά και φίλοι και συγγενείς και βλέποντας με οργανωμένο μου είπαν τράβα και τα δικά μας.
Ουάου σκέφτηκα για μια στιγμή ένοιωσα σαν κάποιον άλλο εδώ μέσα, ποιον ?
Μαντέψε μα φυσικά το Βλάση από τη Θεσσαλονίκη που περιέγραψε πρόσφατα κάτι ανάλογο και εδώ να τονίσω και να μην κατηγορήσω την ανοργανωσιά ή καλύτερα την αμέλεια πολλών γονιών που στο τέλος με ρωτούσαν αν είχα τραβήξει γιατί οι βιντεοκάμερες κόλλησαν ή οι φωτογραφικές έμειναν από ενέργεια.Α να τονίσω ότι οι πιο πού παλεύανε με compact, εθεάθη να κυκλοφορεί μία xz-1 και μία nikon d90.
Επαγγελματίας φωτογράφος υπήρχε για φώτο και βίντεο, μάλιστα είχε καθίσει σε πολλές φώτο κόντρα στο ήλιο, τι να πω αυτή είναι pro εγώ amateur κάτι θα ήξερε παραπάνω ή το αποτέλεσμα θα δείξει.
Στα μέσα της εκδήλωσης ο πυρετός ανέβηκε ξανά με συνέπεια να έχω λιποθυμικές τάσεις οπότε και κάθισα σε μία καρέκλα και τραβούσα λιγότερο.
Μετά από λίγο και πίνοντας νερό συνήλθα λίγο αλλά ο ήλιος έκαιγε παρότι ήταν 7,30 το απόγευμα.
Ανεβάζω φώτο από την nikon 1 j1 για σχολιασμό και εντυπώσεις.

9062601270_d026541010_b.jpg

Αυτήν τράβηξα εγώ όπως και την επόμενη

9060366037_64995b1cc7_b.jpg

Εδώ είμαι η αφεντιά μου να τραβάει φώτο

9062586960_afdacf4dd2_b.jpg

και κλείνω με τον πεθερούλη που δεν τον τράβηξα εγώ αλλά τον βάζω για να γίνει διάσημος και να δείτε αποτύπωση της μηχανής στους τόνους του δέρματος

9062580228_1f3dfd5aaf_b.jpg

Last edited:

Πολύ καλά δείγματα παλικάρια, και στα 3200 - και βέβαια τα ημερήσια... Μάλλον ότι καλύτερο σε "μαζεμένο" σώμα με 200 .

καλημέρα,

ο Ηλίας λίγο πιο πάνω μας ξαναλέει για την τάση της μηχανής να φωτίζει τα σκοτεινά. Μπορεί στη Μπρατισλάβα αυτό να ενοχλεί, αλλά εδώ έσωσε τις λήψεις. Βλέπω σωστή για τα δεδομέενα της εκδήλωσης έκθεσης (υπερέκθεση) και επίσης πλήρη καταγραφή των συμβάντων στα σκοτεινά, στις κόντρες με το φως. Για το χρώμα του δέρματος δεν μπορούμε να πούμε κάτι, διότι είναι τέτοια η ώρα που φωτίζει περίεργα (χρωματίζει) το δέρμα. Φωτογραφίες να δώσεις στους άλλους γονείς, αλλά πρόσεξε να μη χαλάσεις τη δουλειά της φωτογράφου. Ανθρωπος είναι κι αυτή και πρέπει να ζήσει.

Μια φιλική συμβουλή. Είναι πολύ καλό να έχεις τριπόδι και να το κουβαλάς μαζί σου σε τέτοιες εκδηλώσεις. Μπορεί να μη το χρησιμοποιήσεις. Όμως οριοθετείς το χώρο σου και ούτε θα σε στριμώξουν, ούτε θα έλθουν άλλοι να κάτσουν όρθιοι μπροστά από τη μηχανή και να σε εμποδίζουν.

Πολύ καλή η ενέργεια να δώσεις τη μικρή μηχανή στη σύζυγο. Αν της άρεσε ακόμη καλύτερα, θα εκτιμήσει περισσότερο αυτό που κάνεις. Εύκολα θα αποδεχθεί αυτό που λέει ο vasada ότι πρέπει να δημιουργήσετε από τώρα ένα φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχείο της οικογένειας. Ίσως θα ήταν καλό να βάλεις και τη μεγάλη στο κόλπο. Να της δώσεις τη μηχανή να παίξει με τις φίλες της αλλά σε χώρο ελεγχόμενο και προς θεού, όχι σε ακρογιάλι και παραλία.

Να χαίρεσαι τον πεθερό σου, φαντάζομαι ότι μετέχει ενεργά στο μεγάλωμα των παιδιών, όπως κι ο δικός μου. Μακάρι να γίνουμε κι εμείς τόσο αξιόλογοι άνθρωποι.

Last edited:

Φωτογραφίες θα δώσω σε 2 συναδέλφους και σε 3 συγγενείς οι οποίοι θα πάρουν βίντεο και φώτο επίσης από τη φωτογράφο.
Εννοείται ότι όλοι χωράνε και χρειάζονται εμείς κάνουμε το πάθος μας και αυτοί τη δουλειά τους.

Πολύ καλή η ενέργεια να δώσεις τη μικρή μηχανή στη σύζυγο. Αν της άρεσε ακόμη καλύτερα, θα εκτιμήσει περισσότερο αυτό που κάνεις.

Χμμ... αρχηγέ μου βάζεις ιδέες, και θα φαίνομαι κι εγώ σε καμιά φωτογραφία!

Εγώ στο τέλος κάθε γεγονότος δίνω σε κάποιον την μηχανή να τραβήξει και εμένα.
Ο νονός της γυναίκας μου πριν 30 χρόνια είχε βιντεοκάμερα μια μεγάλη ώμου πρωτοποριακή για την εποχή.
Έχει πάρα πολύ υλικό από εκδρομές,μπαλέτα,σχολικές γιορτές κτλ.
Ε λοιπόν ο άνθρωπος δεν είναι πουθενά, άντε να υπάρχει σε ένα πλάνο στις 10 κασέτες.

Ο εν λόγω Tamron είναι μετριότατος φακός οπτικό και αρκετά soft. O Nikon 18-200 VR II ειναι αρκετά καλύτερος και αρκετά ακριβότερος, αλλά κατά την γνώμη μου δεν θα δεις τίποτα εντυπωσιακό από τέτοιους superzoom. Εχω δοκιμάσει και τον Tamron και τον ανάλογο Sigma και τους έδωσα πίσω.

Προσωπικά θα προτιμούσα την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η διαδικασία αλλαγής φακών, με αντάλλαγμα καλύτερη ποιότητα ειδικά όταν θελουμε να τραβήξουμε θέματα όπως αυτά που έβαλες πριν (σχολικές επιδείξεις κλπ). Ο nikon 55-200 VR είναι μια καλή σχετικά και φτηνή λύση (για outdoor εκδηλώσεις). Από κει και πάνω υπάρχουν λύσεις για όλα τα βαλάντια τόσο από την Nikon όσο και 3rd party..

Δυναμικο ευρος και ανακτηση σκοτεινων. Πυκνο δασος, βαρια σκια και εντονες ακτινες ηλιου. Οχι και ασχημα για 400 iso και -2/3 EV για να εχεις 1/50 στο f4

_DSC1498_LR.jpg by 1L1as, on Flickr

Μερικα πραγματα που μου αρεσουν στην V1...

Μικρος ογκος και βαρος, αλλα σωστο μεγεθος. Χαιρεσαι να την κουβαλας και λογω αισθησης (μαγνησιο κτλ).
Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Η εστιαση (για τα κυβικα της και οχι μονο). Ακομα και στα σκοταδια, αν βρεις σημειο που το χτυπαει εστω και λιγο φως, εστιαζει με phase detection...!!!!
Εχεις εναν φακο 80-300 σε μεγεθος... pancake... ναι, αυτον τον κιτ 30-110 λεω, δεν πρεπει να υπαρχει μικροτερος και ελαφρυτερος 300ρης...

Μερικα πραγματα που δεν μου αρεσουν (περα απο τα bugs που ηδη εχω αναφερει)...

Ο αισθητηρας... ακομα τον παρατηρω/μαθαινω, αλλα τον κοβω για πλατφορμα δοκιμων που βγηκε στην παραγωγη για λογους beta testing... πως εξηγειται ακομα και στα 100iso να υπερφωτιζει τα σκοτεινα (πανω απο μισο στοπ υπολογιζω) και να εχει και θορυβο....?????

Επισης, δεν σηκωνει τα... πειραγματα... οτι περιθωρια εχεις σε ενα jpg απο APS-C, τα ιδια (και χειροτερα) εχεις και στο RAW της, εκτος και αν εχεις πετυχει καλο φως και σωστη εκθεση (αλλα τοτε τι να το κανεις το πειραγμα?)...

Ισως φταιει και το λαιτρουμ 4 που τωρα το μαθαινω και εχει διαφορετικη μηχανη απο το 3... θα δουμε...

Ας μεινουμε στα αριστα, δηλαδη στην εστιαση... !!!!!

_DSC1561_LR.jpg by 1L1as, on Flickr

100 iso διαλεξε ενω ειχα επιλογη 100-400 auto, και πηρα ταχυτητα 1/125 μολις... γνωστο παραπονο των κατοχων η επιλογη χαμηλου iso εναντι της ταχυτητας... παρ'αυτα, η εστιαση... jet και... deceicive (οπως θα ξερουν οσοι παρακολουθουν ολα τα... νηματα :flipout:):SFGSFGSF:

Κομματακι ακριβη αρχισε να μας βγαινει η μικρη... μπηκα σε ενα μαγαζι, επειδη ηξερα οτι απο κει δεν υπαρχει περιπτωση να αγορασω τιποτα και εφυγα με αυτο...

Πανακριβο για αυτο που ειναι, αλλα χρειαζομουν κατι τετοιο, και το handgrip της κανον που ειχα για λιγο καιρο, παραηταν μεγαλο και αβολο... και αυτο εχει τα προβληματακια του, αλλα τουλαχιστον ειναι... στυλατο!!!

Κατα τα αλλα, καλες και οι λαικα... δε λεω... ειχε ετοιμοπαραδοτη τη μονοκρομ στα 6900Ε... δεν ειχα ψιλα μαζι μου...

Ειχε ομως και μια Μ6, μαυρη, TTL, με 0,85 σκοπευτρο στα 1200Ε και εδειχνε σε αριστη κατασταση... και ειχε φορεμενο εναν 28ρη αν θυμαμαι καλα, αλλα απο εκεινους τους παλιους, τους ασημι και πολυ μικρους... μεσα στην τιμη και αυτος...

...αλλα ο Αλεξ τεμπελιαζει και δεν γραφει κανενα review για τη μηχανη... μονο με ανταπτορες ασχολειται...

M6 0,85x σε άριστη κατάσταση και με 28αρη φακό, σε επίσημο μαγαζί, μόλις 1200 δύσκολα το βλέπω. Εκτός αν ο φακός ήταν κάποιος βιδωτός Canon πχ...

Κατα τα άλλα, review ε? Μα γίνεται να γράψεις ένα review για μια Ferrari? Τί να πείς που δεν έχουν πει ήδη άλλοι? Ίσως γράψω ένα ερωτικό γράμμα στα κοντά... Αν σου πώ οτι βλέπει περισσότερη δράση η Μ6 απο την ΝΕΧ7 τι θα μου πείς? Φαντάσου να πάρω και κανέναν δικό της φακό τι έχει να γίνει...