Nikon mirrorless system 1"

Re: Nikon mirrorless system

Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η στόχευση της σειράς 1... και επιμένω: το m4/3 είναι πιο φθηνό, με μεγαλύτερη ποικιλία φακών και σαφώς καλύτερη φωτογραφική ποιότητα.

μην κρινεις μονο απο το μεγεθος του sensor ...δεν μετράει μονο αυτό σε μια μηχανή.

σε συνδυασμό με ενα καλό φακό, η σειρά 1 μπορει να δωσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε δύσκολες συνθήκες σε μεγεθος τσέπης.

πχ ο 70-300

https://photographylife.com/reviews/nikon-1-70-300mm-f4-5-5-6-vr

CX-70-300-review-Image-2-960x639.jpg
Wow
Ωραιος ο "μικρος"

χμ, ωραιος και ... αγοραιος 1000!:music-smiley-006:(μου κοπηκαν οι χορδες, και ...καθαριζω την ταστιερα)

η τιμολογιακη πολιτικη τις νικον στην σειρα 1 εχ ξιφυγ τιλιους!

Last edited:

Αυτό λέω κι εγώ, δυστυχώς έτσι όπως το έχει στήσει το όλα θέμα, αξίζει μόνο να χτυπάς κανένα κομμάτι όταν κατρακυλήσει η τιμή του - πράγμα που συμβαίνει πολύ γρήγορα. Όσο για φακούς οι έχοντες Nikon ο.κ. αλλά η φορητότητα πάει περίπατο...

Απάντηση: Nikon mirrorless system

Θέλω να κάνω αναβάθμιση στη φωτογραφική μου μηχανή και έχω μπλεχτεί απίστευτα.
Ο προϋπολογισμός είναι μαξ 250 ευρώ (βασικά μπορεί να πάει στα 310 γιατί εκπίπτω το ΦΠΑ αν μιλάμε για καινούργια).
Η τωρινή μηχανή, απλή compact (μισή ίντσα αισθητήρας, 12 ΜΡ, 10x οπτικό ζουμ) έχει παλιώσει και θέλω κάτι καινούργιο γιατί οι φωτογραφίες της είναι καλές μόνο σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού - ακόμη και με συννεφιά έξω είναι μέτριες. Οι ανάγκες μου κυρίως συνοψίζονται στο να μπαίνει σε τσέπη (έστω και οριακά) και να τραβάει -σχετικά- καλά σε σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους χωρίς φλας. Το σχετικά καλά, το εννοώ καλύτερα από αυτό που έχω σήμερα που είναι επιεικώς χάλια.
Διάβασα αρκετά πολλά νήματα και εδώ και σε φόρουμ και site έξω και προφανώς μπερδεύτηκα ακόμη περισσότερο. Οι κλασσικές καλές compact, δηλαδή οι:
Panasonic Lumix LX7
Sony rx100
Nikon coolpix a
Είναι εκτός budget μου ακόμη και μεταχειρισμένες. Οπότε δεν βλέπω κάτι στην αγορά των compact με σχετικά μεγάλο αισθητήρα (δηλαδή τουλάχιστον 1 ίντσα) στον προϋπολογισμό μου.
Επίσης αρκετές mirrorless που είναι μέσα στον προϋπολογισμό μου έρχονται ως κιτ με κάτι φακούς που το κριτήριο για τσέπη πάει περίπατο (ή θα πρέπει να ξεβιδώνεις το φακό και να τον βάζεις στη δίπλα τσέπη :P ) - οι pancake είναι ακριβοί και τους έχω βρει σπάνια έστω και σε δημοπρασία στο ebay, που ακόμη και εκεί μένουν ψηλά σε τιμή.
Μέσα σε όλα είδα ότι το σύστημα 1 της ΝΙΚΟΝ προσφέρει κατά καιρούς ανταγωνιστικές τιμές και έτσι άρχισα να το ψάχνω. Είδα ότι στα μεταχειρισμένα οι διαφορές τιμής στο ebay για τα μοντέλα J1, J2 και J3 είναι ελάχιστες και ότι τις περισσότερες φορές έρχονται με τον αρχικό 10-30 φακό που δεν τον λες και μικρό. Βρήκα μερικές προσφορές με τον pancake των 10 mm αλλά διάβασα ότι η έλλειψη σταθεροποίησης οδηγεί σε ορατή πτώση της ποιότητας του βίντεο που τραβάει, εκτός του ότι αυτές οι προσφορές ήταν κυρίως με το πρώτο μοντέλο J1 που στα reviews εμφάνιζε συγκεκριμένα προβλήματα.
Βλέποντας το J4 όμως, είδα ότι ο νέος 10-30 μαζεύτηκε και πια είναι στα όρια του μεγέθους που θα μπορούσα να κάνω αποδεκτό. Επίσης είδα το κιτ στα 299 ευρώ (που χωρίς το ΦΠΑ είναι 243 ευρώ) που είναι μέσα στα όριά μου.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα πάρω αποδεκτές φωτογραφίες για εκτύπωση σε μέγεθος A5 και μικρότερο από σχετικά σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους πχ μιας μεγάλης εκκλησίας καθώς και σε εξωτερικούς χώρους με αρκετή συννεφιά με αυτή τη μηχανή. Παρακαλώ πριν απαντήσετε λάβετε υπόψη την μηχανή που έχω τώρα και μην τη συγκρίνετε με κάποια dslr που προφανώς θα ήταν πολύ καλύτερη.
Ανοικτός και σε οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι μέσα στο budget μου!

Γιωργο, σκοπευεις να χρησιμοποιήσεις καποιο τρίποδο ? ο 10-30 εχε μεν VR αλλα δεν εινα ιδιαίτερα φωτεινος. Ομως ,αν εχεις και λιγο σταθερο χερι μεχρι 1600 iso θα σου δωσει σαφως αποδεκτες φωτογραφίες για Α5. Επισης τα media markt εχουν την J3 με τον 10-30 στα 199 οποτε αν δεν σε ενδιαφέρει το wifi ειναι καλή ευκαιριούλα γιατι με 150 ακομα μπορεις να αγοράσεις τον 18.5/f1.8 που ειναι πολυ φωτεινός (και καλος φακος).

Απάντηση: Nikon mirrorless system

Για ταξιδιωτική φωτογραφία την θέλω την μηχανή κατά κύριο λόγο, οπότε καθόλου τρίποδο.
Το θέμα είναι ότι ο 10-30 της J3 είναι μεγαλύτερος από τον νεότερο, τόσο που βγαίνει εκτός ορίων μεγέθους που θα ήθελα...
Θα περάσω από κατάστημα να δω και στην πράξη τις διαφορές τους σε μέγεθος πάντως. Τα 199 είναι σούπερ τιμή όπως και να το κάνεις.
Με τον 18.5/f1.8 που δεν έχει σταθεροποίηση το βίντεο πως είναι; κάνει σπασίματα λόγω μη σταθερότητας;
images

Nikon_1_CX_NIKKOR_VR_10-30mm_f_3_5-5_6_PD-ZOOM_Black.jpg

βεβαια φιλος που πηρε την προσφορα στα 199 ευρω την πηρε τελικα εκθεσιακη (που σημαινει την εχουν αγγιζει παιξει πειραξει πολλα χερια).
και τοτε που εψαχνε ουσιαστικα κανεις δεν την ειχε σε στοκ (απλα για να φαινεται η προσφορα ήταν).

Οπότε ας ψαξει αλλα δεν δίνω πολλες ελπιδες.

Να σημειωσω οτι κανεις δεν μπορει να φανταστει ακριβως σε τι συνθηκες φωτισμου θα τραβηξεις οποτε δυσκολα θα σου απαντησει καποιος αντικειμενικα.
Ανεφερες π.χ. εκκλησια που ομως μπορει να διαφερει εντυπωσιακα πολυ ο φωτισμος (π.χ. σε γάμο θα μπορεσεις να εκμεταλλευτεις τα φωτα του επαγγελματια φωτογραφου και θα δεις και εσυ φως).

Να σημειωσω πως σε φως οι φωτογραφιες που βγαινουν απο την j3 ειναι πολυ καλες. Σε ISO > 800 χάνεται η μπαλα....λογικα ομως θα ειναι και παλι καλυτερα απο οποιαδηποτε compact.

Τελος, τόσο η Nikon οσο και η rx100 (που ισως σε καποιο amazon να την βρεις φτηνοτερα - το ιδιο και τη Nikon [amazon.de, amazon.it, amazon.fr] ) εχουν ευέλικτο φλας το οποιο με το ένα δαχτυλο την ώρα που τραβάς το βαζεις να κοιταζει ταβανι (λέγεται bounce flash αυτη η τεχνικη και λειτουργει αν το ταβανι ειναι ασπρο και οχι πολυ ψηλα) και σου βελτιωνει τις φωτογραφιες κατα πολύ).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Με τον 18.5/f1.8 που δεν έχει σταθεροποίηση το βίντεο πως είναι; κάνει σπασίματα λόγω μη σταθερότητας;

Το σπάσιμο έχει να κανει με τον codec του βιντεο και στα ποσα frame per second κινηματογραφείς.
Αν κινηματογραφείς στα 50-60 fps ακομα και κινηση να υπαρχει μεσα στο βιντεο, δύσκολα σπάει το βίντεο. Στα 25 fps αν υπάρχει έντονη κίνηση μπορεί και να σπάσει.
Σε αυτή την έντονη κίνηση συμπεριλαμβάνεται και το κούνημα σε περίπτωση έλλειψης σταθεροποίησης.
Αλλά αν έχεις τόση κίνηση που θα είσαι στα όρια του σπασίματος, ακόμα και να μη σπάσει το βίντεο, και πάλι δε θα μπορείς να το δεις από την ζαλάδα.

Οπότε για βίντεο θέλεις μια σταθεροποίηση. Ακούμπα τη μηχανή στο κεφάλι σου (αστείο το ξέρω) και όχι μόνο στα χέρια σου και ήδη έλυσες το 70% της κίνησης.

Αν θυμάμαι καλά ο Γιάννης ο Σπύρου είχε πει να μην τραβάμε με 50p σε εσωτερικό χώρο λόγω του τεχνητού φωτισμού.

κατοχος τις v1 ,μπορω να πω οτι πιο γρηγορο af δεν υπαρχει,
ειναι βαρια, δεν εχει καλο μενου, ο φακος (10-30) αν και καλος προεξεχη αρκετα
ανεκτο jpg, αλλα εξερετικο raw,
στο iso χωλαινει, μεχρι 400/800 ...ok
ατου το evf, αλλα μαπα οθονη

Re: Απάντηση: Nikon mirrorless system

Για ταξιδιωτική φωτογραφία την θέλω την μηχανή κατά κύριο λόγο, οπότε καθόλου τρίποδο.
Το θέμα είναι ότι ο 10-30 της J3 είναι μεγαλύτερος από τον νεότερο, τόσο που βγαίνει εκτός ορίων μεγέθους που θα ήθελα...
Θα περάσω από κατάστημα να δω και στην πράξη τις διαφορές τους σε μέγεθος πάντως. Τα 199 είναι σούπερ τιμή όπως και να το κάνεις.
images

Nikon_1_CX_NIKKOR_VR_10-30mm_f_3_5-5_6_PD-ZOOM_Black.jpg

κοιτα, αναλογα το χερι που εχεις! Kαι χωρις σταθεροποιηση, στα 18.5mm (~50eq) δεν θα εχεις προβλημα. Η μηχανή ακόμα και με τον παλιο 10-30 παραμενει αρκετά μικρή και χωράει ανετα σε μια τσεπη μπουφάν / σακακιου.

εδω ειναι ο 18.5 και ο 10-30.
j3size.jpg

Προσωπικά και με τους δυο φακούς δεν δυσκολεύτηκα ποτέ σε λήψεις ακομα και με αρκετά χαμηλό φωτισμό. Επειδή και εγώ σιχαίνομαι να κουβαλάω τρίποδα και τριποδάκια, πάντα την εχω σεταρισμένη στα 5fps οποτε αφού τραβήξω 5-10 photos, κρατάω αυτή που ειναι η πιο sharp και συνήθως πάντα θα μου κάτσει κάποια :p

πχ η παρακάτω αφού τόσο ο φωτισμός ηταν πολύ χαμηλός (εσωτερικό καταστήματος χωρις φως) όσο και το θέμα ατίθασο :p Με τον 18.5 παιζει μεγάλος έρωτας και σπάνια βγαίνει απο την μηχανή!

15819674619_50f04297a1_c.jpg

θα διαφωνήσω για τη δυνατότητα μεταφοράς σε τσέπη,
έχοντας την λίγο μεγαλύτερη ΧΜ της fuji μαζί μου σε πρόσφατο επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό,
(και η οποία είναι λίγο μεγαλύτερη, αλλά ο "pancake" φακός αρκετά μικρότερος),
η μεταφορά αλλά κυρίως το βάλε βγάλε σε τσέπη χειμωνιάτικου μπουφάν,ήταν μπελάς ,με αποτέλεσμα μετά την 1η μέρα να μην την κουβαλάω μαζί μου,
και το κυρίως πρόβλημα δεν ήταν το μέγεθος αλλά ο φακός που προεξέχει (αν και pancake στην περίπτωσή μου)

όσο για τη φωτογραφία με το γατί, φοβερή, διαφήμιση για τη μηχανή

Απάντηση: Re: Απάντηση: Nikon mirrorless system

κοιτα, αναλογα το χερι που εχεις! Kαι χωρις σταθεροποιηση, στα 18.5mm (~50eq) δεν θα εχεις προβλημα. Η μηχανή ακόμα και με τον παλιο 10-30 παραμενει αρκετά μικρή και χωράει ανετα σε μια τσεπη μπουφάν / σακακιου.

εδω ειναι ο 18.5 και ο 10-30.
View attachment 114491

Προσωπικά και με τους δυο φακούς δεν δυσκολεύτηκα ποτέ σε λήψεις ακομα και με αρκετά χαμηλό φωτισμό. Επειδή και εγώ σιχαίνομαι να κουβαλάω τρίποδα και τριποδάκια, πάντα την εχω σεταρισμένη στα 5fps οποτε αφού τραβήξω 5-10 photos, κρατάω αυτή που ειναι η πιο sharp και συνήθως πάντα θα μου κάτσει κάποια :p

πχ η παρακάτω αφού τόσο ο φωτισμός ηταν πολύ χαμηλός (εσωτερικό καταστήματος χωρις φως) όσο και το θέμα ατίθασο :p Με τον 18.5 παιζει μεγάλος έρωτας και σπάνια βγαίνει απο την μηχανή!

15819674619_50f04297a1_c.jpg

Καλά από πολύ παλιά πάντα τράβαγα 2-3 φωτογραφίες πολλά πράγματα χειροκίνητα για να κάτσει μια καλή, προφανώς τώρα γίνεται πιο εύκολα.
Πέρασα και από ένα media markt και είδα ότι ο νέος 10-30 της J4 είναι σε μέγεθος όσο ο 18.5 που δείχνεις και οριακά και στην πίσω κολότσεπη τη βάζεις για 2-3 λεπτά πχ για να βγάλεις ένα εισιτήριο.
Μάλλον για αυτή με βλέπω τελικά...η προσφορά με τα 199 ευρώ λογικά δεν παίζει πουθενά ακόμη.
Όλες οι άλλες, παντού όπου έχω ψάξει δεν έχω βρει κάτι σε τιμή μέσα στο budget. Άντε να βρεθεί κάποια rx100 με 280 ευρώ και όχι και σε τέλεια κατάσταση...προτιμώ να πάρω καινούργια την J4!

θα διαφωνήσω για τη δυνατότητα μεταφοράς σε τσέπη,
έχοντας την λίγο μεγαλύτερη ΧΜ της fuji μαζί μου σε πρόσφατο επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό,
(και η οποία είναι λίγο μεγαλύτερη, αλλά ο "pancake" φακός αρκετά μικρότερος),
η μεταφορά αλλά κυρίως το βάλε βγάλε σε τσέπη χειμωνιάτικου μπουφάν,ήταν μπελάς ,με αποτέλεσμα μετά την 1η μέρα να μην την κουβαλάω μαζί μου,
και το κυρίως πρόβλημα δεν ήταν το μέγεθος αλλά ο φακός που προεξέχει (αν και pancake στην περίπτωσή μου)

όσο για τη φωτογραφία με το γατί, φοβερή, διαφήμιση για τη μηχανή
Εντάξει δεν εχεις αλλες επιλογές...μετα κινητό!

(Η μικρές τσέπες :)

Η GM1 μπαίνει μια χαρά σε τσέπη μπουφάν, άρα και η Nikon με τον νέο "μικρό" φακό - για την XM ίσως λίγο πιο δύσκολα, μικροδιαφορές αλλά αν βάλεις και το ύψος+βάρος...

http://j.mp/1a6GJWn

Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη για την GM1 αφου όπως έδειξε και στην συγκριςη μεγεθών που έβαλε η Panasonic έχει πανω κάτω τις ίδιες διαστάσεις με το σύστημα της Νικοn, μεγαλυτερο αισθητηρα με πολυ καλυτερο IQ και πολυ καλο βιντεο, σωμα μαγνησίου κλπ. όμως ειναι ακριβή λύση απο τα φθηνά εισαγωγικα m43 μοντέλα (epm2, epl5) κυριως λογω μεγεθους και ποιότητας κατασκευής, η τιμή της ειναι στα 520 και κατι σημερα μετα απο 1.5 χρόνο που κυκλοφορεί (εγω την πηρα 650 πέρυσι),
παντως το συστημα m43 εχει λύσεις, προτάσεις και επιλογές που στην ουσία καπελώνει το μικρό συστημα της Νικον και για έναν που ξεκινάει σημερα και δεν τον ενδιαφέρει η συμβατότητα με φακους Νικον αλλα θέλει πολυ μικρό μέγεθος και εναλλαξιμότητα φακών θα βρεί την ιδανική λύση σε αυτό εφόσον τον ενδιαφέρει και η καλύτερη ποιοτητα.

Re: Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

θα συμφωνήσω με τον Δημήτρη για την GM1 αφου όπως έδειξε και στην συγκριςη μεγεθών που έβαλε η Panasonic έχει πανω κάτω τις ίδιες διαστάσεις με το σύστημα της Νικοn, μεγαλυτερο αισθητηρα με πολυ καλυτερο IQ και πολυ καλο βιντεο, σωμα μαγνησίου κλπ. όμως ειναι ακριβή λύση απο τα φθηνά εισαγωγικα m43 μοντέλα (epm2, epl5) κυριως λογω μεγεθους και ποιότητας κατασκευής, η τιμή της ειναι στα 520 και κατι σημερα μετα απο 1.5 χρόνο που κυκλοφορεί (εγω την πηρα 650 πέρυσι),
παντως το συστημα m43 εχει λύσεις, προτάσεις και επιλογές που στην ουσία καπελώνει το μικρό συστημα της Νικον και για έναν που ξεκινάει σημερα και δεν τον ενδιαφέρει η συμβατότητα με φακους Νικον αλλα θέλει πολυ μικρό μέγεθος και εναλλαξιμότητα φακών θα βρεί την ιδανική λύση σε αυτό εφόσον τον ενδιαφέρει και η καλύτερη ποιοτητα.

Ειναι καλύτερη μηχανή σε θέμα αισθητήρα, οχι ομως πολύ καλύτερη οπως πιο εξελιγμένα μοντέλα με APS-C (την χαλβαδιάζα οφείλω να ομολογήσω, ομως το σύστημα AF ειναι πολύ μέτριο, χωρις phase detection οπως η Nikon, ειναι και αρκετά αργή οποτε αναθεώρησα).
( http://snapsort.com/compare/Nikon-1-J4-vs-Panasonic-Lumix-DMC-GM1 )

Μιλάμε για τα διπλάσια λεφτά απότι ενα mid-range σύστημα της Nikon οπως η J4 και ο Γιώργος εχει θέσει ενα budget!

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

Σαφως και ειναι καλύτερη μηχανή (την χαλβαδιάζω οφείλω να ομολογήσω, ομως το σύστημα AF ειναι πολύ μέτριο, χωρις phase detection οπως η Nikon και αυτό με μπλόκαρε). Μιλάμε για τα διπλάσια λεφτά απότι ενα mid-range σύστημα της Nikon οπως η J4 και ο Γιώργος εχει θέσει ενα budget!

η τοποθετηση μου ηταν γενική για το σύστημα της Nikon σε συνέχεια αυτών που σχολιασε ο cacau και δεν αναφέρονταν στον Γιώργο αφου είδα το budget και είναι εκτος αυτού η GM1,

τωρα μην γράφουμε ανακρίβειες και με πιάνουν τα γέλια πρωινιάτικα, πριν φτάσεις στο CAF πρεπει να δουλέψεις και λιγο με το νορμαλ SAF που χειρίζεται το 99% των ερασιτεχνών που θα ψωνίσουν τετοια μηχανη και προέρχονται απο pocket μηχανη γιαυτο ψάχνουν και ότι μικρότερο,
η GM1 λοιπον είναι μια απο τις ταχύτερες ακαθρεπτες σε νορμαλ συνθηκες, μαλιστα εστιάζει το βραδυ πολλες φορές με τον καταλληλο φακό εκει που δεν εστιάζει η Olympus ΕΜ1 που στοιχίζει τα τριπλά χρηματα και που έχει και υβριδικό συστημα PDAF CDAF, συμφωνα με την Panasonic εστιάζει σε συνθηκες -3EV αν δεν κανω λαθος (ειναι απο τους λίγους κατασκευαστές που δίνουν προδιαγραφή γιαυτο) και στο CAF αν της βαλεις ένα γρήγορο φακο όπως ο Πανυ 12-35, 35-100 ειναι μια χαρα χωρις να συναγωνίζεται ομως ανάλογες DSLR.
Δοκιμασε την μηχανή σε ενα καταστημα πριν γράφεις για μέτριο AF, αν θελεις και εισαι ΑΘΗΝΑ δοκιμαζεις την δική μου (την εχω βαλει για πωληση σε αγγελία).

Last edited:

Η GM1 εξακολουθεί να είναι πανάκριβη απλά γιατί... μπορεί (πουλάει τρελά)! Οπότε βάζοντας την τσέπη στο παιχνίδι (λεφτά+μηχανή που να χωράει), βεβαίως μια μικρή Nikon με τον νέο "μικρό" pancake είναι πολύ καλή λύση, αλλά πόσο βρίσκεις τέτοια πακέτα? Αλλιώς υπάρχουν και οι μικρές Oly e-pm2/e-pl5 και η sony 5000 που είναι λίγο πιο μεγάλες - όλες αξιόλογες μηχανές.

edit: την e-pl5 την είχα, εξαιρετική μηχανή αλλά την πούλησα επειδή ήταν κάπως βαριά για τσέπη μπουφάν.