Nikon Z6 III

Αν συγκρινεις τους αισθητηρες αυτων των μηχανων (κατηγοριας Ζ6ΙΙΙ, Α7V, R6III) με τα κορυφαια κομματια των εταιρειων (Ζ9,Α1,Α9,R1,R3) και βρισκεις διαφορες στο δυναμικο ευρος μαλλον δεν νοιαζεσαι πολυ για την φωτογραφια αυτη καθαυτη αλλα για τεχνικη συγκριση απλα .
Κανεις φωτογραφος δεν περιοριστηκε απο αυτες τις καμερες .

Να μου πεις για την ικανοτητα του AF οκ να το δεχθω (οπου λογω ηλικιας το αντιλαμβανομαι ως αναγκαιοτητα και εγω για φωτογραφησεις με απαιτησεις ταχυτητας) αλλα τωρα να μου πεις οτι καποιος θεωρει οτι υπαρχει ελλειμα στις καμερες αυτες στο θεμα του δυναμικου ευρους προσωπικα δεν θα τον επαιρνα στα σοβαρα .

Cons:
  • Lower Resolution: At 24.5MP, it lags behind newer competitors like Canon (32.5MP) and Sony (33MP), limiting cropping options and detail in large prints.
  • Dynamic Range Limitations: Dynamic range is not as competitive, showing about 10.5 stops, which can affect highlight recovery and detail in high-contrast scenes.
  • Manual Control Complexity: Adjusting ISO or Exposure Compensation requires a two-step process, which might not be as intuitive as competing systems.
  • Battery Life Constraints: Battery rated for only 360 shots with the viewfinder, requiring users to invest in extra batteries for extended shooting.

Αν συγκρινεις τους αισθητηρες αυτων των μηχανων (κατηγοριας Ζ6ΙΙΙ, Α7V, R6III) με τα κορυφαια κομματια των εταιρειων (Ζ9,Α1,Α9,R1,R3) και βρισκεις διαφορες στο δυναμικο ευρος μαλλον δεν νοιαζεσαι πολυ για την φωτογραφια αυτη καθαυτη αλλα για τεχνικη συγκριση απλα .
Κανεις φωτογραφος δεν περιοριστηκε απο αυτες τις καμερες .

Να μου πεις για την ικανοτητα του AF οκ να το δεχθω (οπου λογω ηλικιας το αντιλαμβανομαι ως αναγκαιοτητα και εγω για φωτογραφησεις με απαιτησεις ταχυτητας) αλλα τωρα να μου πεις οτι καποιος θεωρει οτι υπαρχει ελλειμα στις καμερες αυτες στο θεμα του δυναμικου ευρους προσωπικα δεν θα τον επαιρνα στα σοβαρα .
Κοίτα τι γράφει ο Ο Άμποτ στο link που ανέβασες, προφανώς ο καθένας κάνει τις δικές του διαπιστώσεις και μετρήσεις,

Δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρος ότι αυτά που γράφονται ισχύουν στην πράξη, πιστεύω ότι σε ό,τι αφορά το pixel saturation όλοι οι αισθητήρες έχουν πάνω κάτω την ίδια συμπεριφορά στις πάνω τιμές, επίσης δεν ξέρω αλλά λαμβάνει υπόψη του ότι ο συγκεκριμένος αισθητήρας είναι dual gain και έχει σαν βάση τα 800 ISO, είναι μία καθαρά hybrid μηχανή.

Ναι αν πας να τη χρησιμοποιήσεις με τον "κλασικό" τρόπο, μπορεί να σου κάψει τα λευκά ή τα κόκκινα, αν όμως ξέρεις τι κάνεις δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Κοίτα τι γράφει ο Ο Άμποτ στο link που ανέβασες, προφανώς ο καθένας κάνει τις δικές του διαπιστώσεις και μετρήσεις,

Δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρος ότι αυτά που γράφονται ισχύουν στην πράξη, πιστεύω ότι σε ό,τι αφορά το pixel saturation όλοι οι αισθητήρες έχουν πάνω κάτω την ίδια συμπεριφορά στις πάνω τιμές, επίσης δεν ξέρω αλλά λαμβάνει υπόψη του ότι ο συγκεκριμένος αισθητήρας είναι dual gain και έχει σαν βάση τα 800 ISO, είναι μία καθαρά hybrid μηχανή.

Ναι αν πας να τη χρησιμοποιήσεις με τον "κλασικό" τρόπο, μπορεί να σου κάψει τα λευκά ή τα κόκκινα, αν όμως ξέρεις τι κάνεις δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.
dual gain στα 800 έχει και ο προηγούμενος αισθητήρας που βρίσκεις στην Z6II, Z5II, ZF.. ισως και σε Ζ6I

Καμία αντίρρηση είναι αλλά έχουν σαν 1η βάση τα 100 ISO όχι τα 800 με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εκτός του ότι δεν έχουν το xpeed 7, δεν έχουν partially stacked αισθητήρα, δεν έχουν nraw, δεν δεν έχουν το viewfinder της z6iii,
Για έναν ερασιτέχνη όλα αυτά μπορεί να είναι άχρηστα για έναν επαγγελματία όμως είναι εργαλεία που του διευκολύνουν τη δουλειά.
Όπως έγραψα και πιο πάνω είναι μηχανή που απευθύνεται σε άλλο κοινό.
Εάν έχεις και λίγο παραπάνω θόρυβο στα μαύρα ή στις σκιές δε χάλασε ο κόσμος μπροστά στα οφέλη που παίρνεις.

Υγ αν δοκιμάσει κάποιος να τραβήξει βίντεο σε σκοτεινή αίθουσα με την z6ii z6iii υποθέτω ότι θα διαπιστώσει σημαντικές διαφορές.

Last edited:
Καμία αντίρρηση είναι αλλά έχουν σαν 1η βάση τα 100 ISO όχι τα 800 με ό,τι αυτό συνεπάγεται, εκτός του ότι δεν έχουν το xpeed 7, δεν έχουν partially stacked αισθητήρα, δεν έχουν nraw, δεν δεν έχουν το viewfinder της z6iii,
Για έναν ερασιτέχνη όλα αυτά μπορεί να είναι άχρηστα για έναν επαγγελματία όμως είναι εργαλεία που του διευκολύνουν τη δουλειά.
Όπως έγραψα και πιο πάνω είναι μηχανή που απευθύνεται σε άλλο κοινό.
Εάν έχεις και λίγο παραπάνω θόρυβο στα μαύρα ή στις σκιές δε χάλασε ο κόσμος μπροστά στα οφέλη που παίρνεις.

Υγ αν δοκιμάσει κάποιος να τραβήξει βίντεο σε σκοτεινή αίθουσα με την z6ii z6iii υποθέτω ότι θα διαπιστώσει σημαντικές διαφορές.
Ναι, δε μιλάω συνολικά για αυτά που λες, απλά μια επισήμανση έκανα.
Στα 800 η (expeed7) Ζ5ΙΙ (και η Ζ6ΙΙ ''dual expeed 6'' που είχα, αν δεν κάνω λάθος) θυμάμαι ότι ανέφεραν σαν dual gain iso, και το εχω στο μυαλό μου μέσα από τη χρήση σαν... όταν βάζεις iso 800 είναι σαν να είχες 400 στο θόρυβο που θα πάρεις και αν έβαζες πχ 500 ή 640 iso θα είχες περισσότερο θόρυβο από ότι στην ίδια λήψη με τα 800.

ΥΓ: Και ZF EXPEED 7

//////////////////////////////////////////////////

Ρώτησα και μια Gemini pro να μη κάθομαι να ψάχνω και:

''Πώς να το εκμεταλλευτείς στην πράξη:Αν βρίσκεσαι σε περιβάλλον με λίγο φως και συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεσαι ISO 400, 500 ή 640 για να πετύχεις τη σωστή ταχύτητα κλείστρου... μην τα επιλέξεις. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ανέβα κατευθείαν στο ISO 800. Μόλις χτυπήσεις το ISO 800, το δεύτερο κύκλωμα ενεργοποιείται και ο θόρυβος μειώνεται απότομα. Μια φωτογραφία στο ISO 800 σε αυτές τις μηχανές θα έχει καλύτερη ποιότητα, λιγότερο κόκκο στα σκοτεινά σημεία και καλύτερα χρώματα από ό,τι στο ISO 640.''

''Για Βίντεο (Ειδικά σε N-Log):Αν τραβάς βίντεο χρησιμοποιώντας το χρωματικό προφίλ N-Log (το οποίο υποστηρίζεται εσωτερικά σε 10-bit στις νεότερες Zf και Z5 II), τα "σκαλοπάτια" του Dual Gain αλλάζουν λόγω της λογαριθμικής καμπύλης:

• 1ο Base ISO: Ξεκινάει στο ISO 800.
  • 2ο Base ISO: Ανεβαίνει στο ISO 6400.''
////////////////////////////////

2. Το Dual Gain ISO και το Dynamic Range Trade-off​

Επειδή ο αισθητήρας της Z6 III έχει βελτιστοποιηθεί για την ταχύτητα, η συμπεριφορά της απέναντι στο φως (και άρα στο Dual Gain) διαφέρει:

• Το Σημείο Ενεργοποίησης παραμένει το ίδιο: Το δεύτερο κύκλωμα (High Gain) για τις φωτογραφίες ενεργοποιείται και στη Z6 III ακριβώς στο ISO 800 (και στο ISO 6400 για το N-Log βίντεο).
  • Η "Θυσία" στα Χαμηλά ISO: Λόγω της partially stacked αρχιτεκτονικής, η Z6 III έχει μεγαλύτερο θόρυβο ανάγνωσης (read noise) στα χαμηλά ISO. Αυτό σημαίνει ότι χάνει περίπου 0.5 με 1 στοπ δυναμικού εύρους (Dynamic Range) στα ISO 100 έως 400 σε σύγκριση με τη Zf/Ζ5ΙΙ. Αν προσπαθήσεις να "ανακτήσεις" σκοτεινές σκιές σε φωτογραφία ISO 100 τραβηγμένη με τη Z6 III, θα δεις λίγο περισσότερο θόρυβο από ό,τι αν έκανες ακριβώς το ίδιο αρχείο με τη Zf ή τη Ζ5 II.
  • Απόδοση στα Υψηλά ISO: Μόλις ξεπεράσεις το ISO 800 και ενεργοποιηθεί το Dual Gain, η απόδοση της Z6 III εξισώνεται απόλυτα με τις μηχανές ZF/Z5II''

Last edited:
dual gain στα 800 έχει και ο προηγούμενος αισθητήρας που βρίσκεις στην Z6II, Z5II, ZF.. ισως και σε Ζ6I
Σύμφωνα με το παρακάτω γράφημα η Ζ6 ΙΙΙ υστερεί της Ζ6 ΙΙ, Ζ5 ΙΙ σε ISO από 100-800 γύρω στο μισό στοπ και μετά πάνε πακέτο

IMG_4352.png

Παιδες εδω βγαζαμε διαμαντια εικονα με τις dslr (αν μιλαμε για ποιοτητα εικονας ....) μην τρελλαθουμε τωρα που ξαφνικα ολοι οι φωτογραφοι των 6 ηπειρων εκριναν οτι με την διαφορα ενος στοπ στο DR εγινε η διαφορα.

Για την αναλυση να το καταλαβω μιας και βοηθα παρα πολυ σε πολλους τομεις...(τι να πουνε και τα μικροτερα φορμα δηλαδη)

Αν μιλαμε για φωτογραφια high iso οκ δεκτον αλλα μεχρι εκει.