Nikon Ζ6 - Z7

Απάντηση: Re: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

έγραψα πριν :

<<η πρωτη ηλεκτρονική κουρτίνα και φτάσει η ταχύτητα κλειστρου στο 1/320 απενεργοποiειται αυτόματα το EFCS απο το σώμα αλλά συνεχίζεις κανονικά να φωτογραφίζεις ακόμη και πάνω απο 1/2000 ... για τις Ολυμπους >>

και οπου εχει παρουσιαστεί στα νηματα που εβαλε ο T.Kostas απο Sony μεχρι 1/500 ταχυτητα δεν υπηρχαν διαφορές στο EFCS.

αρα πως θα το δώ ? εκτος και αν εννοεις το φουλ ηλεκτρονικό :grandpa:

θα το ψαξω παντως με την πρώτη ευκαιρία αφου αναφέρθηκε και αν δώ κάτι θα γράψω ανάλογα.

Re: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Ο εφιάλτης μου σε μια μηχανή....
Μετά την αγορά της sony a6000 άρχισα να ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για τις mirrorless. Όσο μου αρέσουν για κάποιες ευκολίες τόσο με ανησυχούν φαινόμενα όπως αυτό στο link (Banding).

Αν δεν κάνω λάθος το μοντέλο του DPreview πρέπει να είναι pre production, χωρίς όμως να έχει να πει κάτι αυτό. Αυτό το φαινόμενο το έχω αντιμετοπίσει ύπο συνθήκες με την a6000 και με ενοχλεί ιδιαίτερα καθώς σε περιορίζει κατά την επεξεργασία σε αρκετά πράγματα όπως όταν αυξάνεις clarity και dehaze σε περιβάλλον ACR....
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω να λυθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Κοιτούσα την Z6 με αρκετό ενδιαφέρον αλλά αν υπάρχουν τέτοια θέματα θα παραμείνω στην λογική της DSLR με κάποια mirrorless μόνο για δεύτερο σώμα...

Βέβαια τα παραπάνω που γράφω είναι εικασίες και σκέψεις οι οποίες έχω μετά την ανάγνωση και προβολή του τεστ του DPreview. Αναμένεται η πραγματική χρήση και εμπειρία των χρηστών.

Πιστεύω θα το δείς αν το ψαξεις .. αλλά θέλει μεγάλες ταχύτητες .. στο 1/8000 είναι πολύ ..

Η εξήγηση είναι η διαφορά επιπέδου .. η μηχανική κουρτίνα απέχει απο το επίπεδο του αισθητήρα ..

https://www.dpreview.com/forums/post/59542514

Το ψαξα λίγο και εδώ πήρα την απάντηση μου γιατί δεν το έχω συναντήσει σε OLYMPUS : https://www.dpreview.com/forums/post/61028526, όπως το θυμόμουν οτι απενεργοποειται το EFCS όταν ξεπεράσει ταχύτητα 1/320 ή οτι ταχϋτητα εχεις δηλώσει ως X-Sync speed στα μενού.

Παραμενει βέβαια η αρχική απορία μου γιατί η νέα Canon έχει max ταχύτητα 1/2000 με φουλ ES αφού δεν υπάρχει κανενα θέμα με κουτσουρεμένο bokeh

Aπό τα δείγματα του test φαίνεται ξεκάθαρα στα +4EV ανέβασμα σκοτεινών. Αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι τα +3ΕV είναι παρόμοια με την 6D που θεωρείται από τις χειρότερες σε τέτοια πουσαρίσματα, αν δεν το διορθώσουν θα είναι πολύ - πολύ κακό.

Το πρόβλημα (εάν τελικά υπάρχει) εμφανίζεται στην ακαραία περίπτωση +6 ΕV και όχι στο +4EV.
Τα δείγματα στο dpreview είναι από μηχανή με beta firmware ή από μηχανή με το τελικό firmware παραγωγής; Διευκρινίζεται κάπου;
Με τα αρχεία jpg που δημιουργεί η μηχανή συμβαίνει;
Με άλλον raw converter παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο;
Με το cnx έχουμε τα ίδια αποτελέσματα;
Οι λήψεις όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο έγιναν με μηχανικό ή με πλήρως ηλεκτρονικό κλείστρο ή με ενεργοποίση της πρώτης "ηλεκτρονικής κουρτίνας";
Πoίο είναι το είδος του φωτισμού που χρησιμοποιήθηκε στο τεστ του dpreview;
Ξεκαθαρίζεται κάτι από αυτά κάπου;
Παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο από κάποιον άλλον σοβαρό reviewer;
Δεν λέω ότι δεν παρατηρήθηκε το πρόβλημα αλλά είμαι πολύ επιφυλακτικός για το σε ποιες συνθήκες εμφανίζεται, εάν εμφανίζεται σε μηχανή παραγωγής και το πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα ενός φωτογράφου μέχρι να διορθωθεί (εάν υφίσταται)με κάποιο firmware.

Re: Απάντηση: Re: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Φυσικά και δεν επηρεάζεται η καθημερινότητα του φωτογράφου από «προβλήματα» που κάποιοι ψάχνουν να ανακαλύψουν.

Aπό τα δείγματα του test φαίνεται ξεκάθαρα στα +4EV ανέβασμα σκοτεινών. Αν σκεφτεί κανείς πως μέχρι τα +3ΕV είναι παρόμοια με την 6D που θεωρείται από τις χειρότερες σε τέτοια πουσαρίσματα, αν δεν το διορθώσουν θα είναι πολύ - πολύ κακό.

Λογικα θαναι παιδικη ασθενεια.

Δεν πιστευω οτι δεν θα το διορθωσουν με καποιο firmware.

Re: Απάντηση: Re: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Το πρόβλημα (εάν τελικά υπάρχει) εμφανίζεται στην ακαραία περίπτωση +6 ΕV και όχι στο +4EV.

To πρόβλημα - εάν τελικά υπάρχει στα τελικά σώματα- εμφανίζεται από τα +4ΕV ξεκάθαρα στα δείγματα του εν λόγω site.
Η καθημερινότητα του φωτογράφου εάν επηρεάζεται εξαρτάται από το... είδος της καθημερινότητας. Και με μια Canon μια χαρά καθημερινότητα έχεις. Το θέμα είναι ότι Nikon πολλοί προτιμούν γι αυτό το έξτρα πουσάρισμα.

Απάντηση: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

JimKasson:

"Έλεγξα το ISO 64 πέντε-stop ώθηση εικόνας σε 300% μεγέθυνση δεν βλέπω καμία banding..

Jim"

Τι συμβαίνει με τα δείγματα του dpreview?

To επιβεβαιώνουν και εδώ, σε συγκεκριμένες δύσκολες συνθήκες, που πάντως όπως γράφει δεν το παρουσιάζει η D850.

Όπως λέει κι ο τελευταίος, πιθανόν να φταίνε τα ενσωματωμένα PDAF cells, πράγμα που έχουμε δει και σε άλλες εταιρείες.

Kαι αυτοί του cameradigitalword δεν φαίνονται να είναι βέβαιοι. Το είδαν λένε στα αρχεία που επεξεργάστηκαν με το ACR ενώ όταν τα ίδια αρχεία τα άνοιξαν με το capture nx σε άλλες περιπτώσεις δεν φάνηκε καθόλου και σε άλλες το φαινόμενο παρουσιάστηκε πολύ περιορισμένο. Σημειωτέον επίσης ότι τα ΑCR Lightroom δεν υποστηρίζουν ακόμη πλήρως τα αρχεία της Z7. Ίδωμεν.

Στις δοκιμές του JimKasson δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του dpreview για banding στα αρχεία της z7 ούτε με 6.5 στοπ ανέβασμα στα σκοτεινά τόσο σε raw 14bit όσο και σε raw 12 bit.

https://blog.kasson.com/nikon-z6-7/nikon-z7-banding/

Μα είναι γνωστό πως όταν η pdaf εστίαση γίνεται απ' ευθείας από τον αισθητήρα η ακρίβεια είναι μεγαλύτερη. Και όπου υποστηρίζεται συνδιαστικά με cdaf είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Θυμάμαι τις δοκιμές της Canon 70D παλιότερα, όπου η ακρίβεια από το σκόπευτρο ήταν χειρότερη εκείνης από την οθόνη με dual pixel af, ακόμα κι αν είχες κάνει af fine tuning. Kαι πάλι με dual pixel af δεν ήταν πάντα τόσο ακριβής όσο με manual εστίαση με μεγένθυση από την οθόνη (σε περιπτώσει ακίνητου θέματος, macro κλπ).

Oυσιαστικά πρόκειται για μία από τις ελάχιστες αδυναμίες της D850, η μή ύπαρξη on sensor phase detect, όπως έχουν οι dslr της Canon. Προφανώς κρατούσε το χαρακτηριστικό για τις Z.

Λογικό μου ακούγεται, θέλει δουλειά ακόμα, ας ελπίσουμε σε Firmware updates που να βελτιώνει την κατάσταση.