Ο παράγοντας "προσωπικό γούστο" στο Hi-End. Κάποιες σκέψεις...

Δημήτρη Ν. το παράδειγμα που δίνεις είναι μια περίπτωση στο εκατομμύριο και δεν μπορούε να το εκλάβουμε σαν γενίκευση. Δεν γίνοναι έτσι όλες οι ηχογραφήσεις.
Οι σπουδαιότερες ηχογραφήσεις της παλιάς καλής εποχής έγιναν χωρίς επεμβάσεις και άλλα κακά. Επομένως και μπορούμε να ξέρουμε τί ακούμε, αλλά, με την κατάλληλη εμπειρία και γνώση, ξέρουμε και να κρίνουμε και να συγκρίνουμε έχοντας σαν γνώμονα τον φυσικό ήχο. Λ.Σ.

Διάβασα με χαρά μου πολλές ωραίες σεβαστές απόψεις.
Διάβασα για ακρίβεια αναπαραγωγής, για όργανα, για ανθρώπινες φωνές, για κιθάρες σε δωμάτια, για κλασσικές μουσικές σε άιθουσες και άλλα ευγενή πράματα και δραστηριότητες.
Επειδή όμως είμαι χωρικός και μου αρέσουν και τα μπας κλάς πανηγύρια με χάλκινα... και τα διάφορα συνοδευτικά τσιπουράκια... δεν διαβάζω τίποτα γι´αυτά.
Ρε σεις όλοι της Γαλλικής Ακαδημίας είσαστε???:grinning-smiley-043

Και τελειώνοντας για να μη σας κουράσω, ποτέ μα ποτέ (και ούτε πρόκειται) δεν άκουσα ένα σύστημα να μπορεί να πάιξει το 10% ενός γιούφτικου νταουλιού... ή για πιο κυριλέ καταστάσεις... αξιοπρέπως ένα ντραμ σετ.
Πλέον... βλέπω περισσή ευκολία αναπαραγωγής, φωνών, βιολιών, πιάνου, εγχόρδων (π.χ άρπας...) και δυσκο(ι)λια στα παραπάνω...
Και επειδή οι περισσότεροι του συναφιού μας θεωρούν τα παραπάνω ευγενή όργανα αλλά και τις φωνές δύσκολα να αναπαραχθούν σωστά, εγώ νομίζω πως κάτι δεν πάει καλά...
Σα να πήραμε λάθος δρόμο ένα πράμα...

Το πόστ φίλοι μου μην το θεωρήσετε ειρωνικό.
Δεν είναι.
Απλά γράφω κάποιες διαπιστώσεις μου και συμπεράσματα.

...Απλά γράφω κάποιες διαπιστώσεις μου και συμπεράσματα.

Φίλε Τζόννυ έχεις απόλυτο δίκιο!
Εξ'άλλου, ποτέ δεν συμβάδησε η πολιτισμική ανάπτυξη με την τεχνολογική. :antlers:
Δυστυχώς!

Καλά τσίπουρα! -bye-

Πρώτα πάμε μερικές φορές στο Μέγαρο , εαν έχουμε σύστημα που χαρακtηρίζεται ως laid-back αράζουμε στις 10-15 σειρές, αλλιώς στις 3-5. Μετά πάμε και ακούμε λαμπάτους ενισχυτές κιθάρας με κιθάρες όπως Feder,Gibson αλλά και πιo ανώμαλες Jackson, ESP κτλ. Υστερα περνάμε μια βόλτα από το Παράφωνο. Τέλος επιστρέφουμε σπίτι κάπως έτσι και βλέπουμε τί πουλιά πιάσαμε...Κάτι σαν το KINO (χεχεχε):

big%20ear%5B3%5D.jpg

Last edited:
Re: Απάντηση: Ο παράγοντας "προσωπικό γούστο" στο Hi-End. Κάποιες σκέψεις...

Πανηγύρια με χάλκινα και γύφτους με νταούλια, τόσα χρόνια στο Παρίσι εμείς δεν ακούσαμε.

Για να τα πάρεις όλα αυτά σωστά,
το σύστημα πρέπει να είναι για τα πανηγύρια!:flipout:

Re: Απάντηση: Ο παράγοντας "προσωπικό γούστο" στο Hi-End. Κάποιες σκέψεις...

Επειδή όμως είμαι χωρικός και μου αρέσουν και τα μπας κλάς πανηγύρια με χάλκινα... και τα διάφορα συνοδευτικά τσιπουράκια... δεν διαβάζω τίποτα γι´αυτά.

Δεν διαβάζεις καλά τότε...

:blink:
Έχω ακούσει ζωντανή ακουστική μουσική Jazz, Blues, Rock, Ethnic των ιθαγενών του Περού, Ινδιάνικη ethnic, Heavy Metal, Ελληνική παραδοσιακή μουσική και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος...

Γιααααα δες πάλι! :flipout:

15αύγουστος με τη μπύρα στο ένα χέρι, το γουρουνοπούλα στο άλλο, το τσιγάρο στο τρίτο και να χτυπάς παλαμάκια...
Αχμ... Guybrush θυμήσου να σου μάθω το Viscicitude... :flipout:

Διαφωνω οτι ειναι αποψη και ειναι λαθος αν το πιστευετε αυτο.
οπως λενε και οι λεξεις, υψιλη πιστοτητα, δηλαδη ποιο συστημα φερνει ποιο κοντα την πραγματικοτητα. Ποσο δυσκολο ειναι αυτο να το καταλαβουν μερικοι?(οι περισσοτεροι θα εγραφα)

Τα ρέστα μου...

αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια κάπου 5-6 χρόνια τώρα.

Κανείς δεν ξέρει τι θέλει ο μουσικός
Κανείς δεν ξέρει αν ήξερε τι θέλει ο μουσικός, αν το κατάλαβε ο ηχολήπτης
Κανείς δεν ξέρει αν το κατάλαβε ο ηχολήπτης αν είχε τη γνώση και τον εξοπλισμό να το κάνει
Κανείς δεν ξέρει αν την ώρα που το έκανε του μίλησε κάποιος στ αυτί ή χάζευε τα προσόντα της τραγουδίστριας και του γλύστρησε κανα fader παραπάνω
Κανείς δεν ξέρει αν τον πήρε στην άκρη ο παραγωγός και του είπε "άσε τι λέει ο μουσικός, εμένα θα ακούς και θα κάνεις αυτό που σου λέω γιατί εγώ πλερώνω το στούδιο"
στη συνέχεια
κανείς δεν ξέρει αν κατάλαβε ο ηχολήπτης τι του είπε ο παραγωγός.
...
επαναλάβατε τα τρία ανωτέρω στάδια

στη συνέχεια
στη διαδικασία του master κανείς δεν ξέρει τι είπαν κατά σειρά ο μουσικός, ο ηχολήπτης, ο παραγωγός και οι φιλενάδες τους στον μηχανικό του master.

επαναλάβατε σχετικώς...

τέλος κατά τη διάρκεια της κοπής κανείς δεν ξέρει αν το στούντιο που στείλανε να κάψουνε ένα εκατομύριο δισκάκια έκανε κάτι λάθος και φόρεσε 300 δράμια τζίτερ στο αποτέλεσμα

(όλα αυτά που λέω δεν βγαίνουν από το κεφάλι μου, υπάρχουν πολλές συνεντεύξεις στο διαδίκτυο από πρωτοκλασάτα ονόματα της ηχοληψίας αλλά και σε σχετικά περιοδικά γιά το πως ηχογραφούσε ο τάδε και ο τάδε μουσικός)

Εσείς ψάξτε μετά να βρείτε την αληθοφάνεια και το hiend.

Γενικά στην διαδικασία αγοράς μουσικής, ο τελικός καταναλωτής θεωρείται ότι αποδέχεται το τελικό προϊόν ως είναι και τελεία και παύλα.
Πουθενά δεν υπάρχει δέσμευση της αλυσίδας παραγωγής ότι όλα γίνονται με σκοπό την πιστή παραγωγή αλλά και να εννοτείται κανείς δεν δεσμεύεται γιά την επιτυχία.

Και δεν ακούνε όλοι βιολάκια και κλαρινέτα, κλαρίνα ή νταούλια.
Ακούνε και τύμπανα πολλές φορές ηχογραφημένα από το διπλανό δωμάτιο ή μετά από 3-4 προσέσορες στη σειρά, κιθάρες σε ηλεκτρικούς ενισχυτές, μικροφωνιασμένους ή όχι, ή κατευθείαν στην κονσόλα ή μέσα από 40 ψηφιακούς προσομοιωτές, ή ό,τι μπορεί να σκεφτεί κάποιος και να καταφέρει να το περάσει ως άποψη.

Ο μουσικός μπαίνει σε ένα δωμάτιο. Μεσολαβεί ένα κενό, μία συνάρτηση σχεδόν άπειρων παραγόντων, ένα black box, και από την άλλη ο αγοραστής παίρνει ένα δίσκο.
Εσείς θέλετε τώρα να ερμηνεύσετε τι έχει συμβεί στο black box ή τι ήθελε ο μουσικός.
Νομίζω ποιό εύκολα θα βρεί κανείς πως έγινε το big bang.

Γι' αυτό επιμένουμε σε "καθαρές" ηχογραφήσεις, με λίγα μικρόφωνα και λίγη επεξεργασία. Ακούστε καμιά δουλειά direct to 2 track (ή direct to 5 track) σε χώρο με σωστή ακουστική, και μετά τα ξαναλέμε.

Όσο για το αν καταλαβαίνουμε τι έχει μέσα το black box, συζητάγα με έναν ηχολήπτη για ένα cd, και μου είπε ότι μπόρεσε να καταλάβει και τα μικρόφωνα και το reverb που χρησιμοποίησαν στο στούντιο. Μάλλον είναι θέμα πείρας...

ούτε πρόκειται να γίνουμε όσα cd και να ακούσουμε

θέλω να πω ότι αν δεν έχεις ακούσει όλα τα reverb που κυκλοφοράνε δεν πρόκειται και να έχεις ελπίδα να τα αναγνωρίσεις.

Εδώ δεν γίνεται συζήτηση μεταξύ ηχοληπτών.
γίνεται μεταξύ ακροατών.

Και έχουμε καταντήσει να έχουμε συστήσει ερασιχτεχνική κομπανία κουρέων ωών....

Last edited:
Γι' αυτό επιμένουμε σε "καθαρές" ηχογραφήσεις, με λίγα μικρόφωνα και λίγη επεξεργασία.

και άμα ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ οι μουσικές που παίζονται στις καθαρές ηχογραφήσεις ?

Αν σε κάποιον αρέσουν οι clash ή οι sex pistols δηλαδή τι θα γίνει ?

ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω τι προσπαθειτε να αποδειξετε και σε ποιον(βγαζω την ουρα μου απ εξω γιατι το hiend δεν το εχω καταλαβει ακομα)?

τα συστηματα φτιαχνονται για τα αυτια των αλλων ή για τα δικα μας (εννοιοτε και των γειτονων)?

Δεν υποτιθεται οτι κανουμε το κεφι μας?Παιχνιδια για μεγαλα παιδια ειναι αυτα, για αυτο και καταλαβαινω της διαμαχες επιπέδου παιδικης χαρας (το δικο μου καλυτερο απ το δικο σου, ο θειος μου ο πυροσβεστης έχει ενα καλυτερο κτλπ) αλλα μέχρι εκει. Το θαψιμο που παρατηρω εδω και καιρο, με συστηματα χιλιαδων ευρω, το θεωρώ ντροπη και εννοιοτε απόρια αγνης ζηλιας και αντικρουομενων συμφεροντων. Υποθέτω για να φτασει καποιο σε αυτο το επιπεδο εχει πέσει μεράκι, αγάπη, θησειες κτλπ, ποιος ειμαι εγώ να το κρινω και μαλιστά κακοπροαιρετα?

το big bang ηταν χάλια παραγωγη

Last edited:
ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω τι προσπαθειτε να αποδειξετε και σε ποιον(βγαζω την ουρα μου απ εξω γιατι το hiend δεν το εχω καταλαβει ακομα)?

τα συστηματα φτιαχνονται για τα αυτια των αλλων ή για τα δικα μας (εννοιοτε και των γειτονων)?

Δεν υποτιθεται οτι κανουμε το κεφι μας?Παιχνιδια για μεγαλα παιδια ειναι αυτα, για αυτο και καταλαβαινω της διαμαχες επιπέδου παιδικης χαρας (το δικο μου καλυτερο απ το δικο σου, ο θειος μου ο πυροσβεστης έχει ενα καλυτερο κτλπ) αλλα μέχρι εκει. Το θαψιμο που παρατηρω εδω και καιρο, με συστηματα χιλιαδων ευρω, το θεωρώ ντροπη και εννοιτε απόρια αγνης ζηλιας και αντικρουομενων συμφεροντων. Υποθέτω για να φτασει καποιο σε αυτο το επιπεδο εχει πέσει μεράκι, αγάπη, θησειες κτλπ, ποιος ειμαι εγώ να το κρινω και μαλιστά κακοπροαιρετα?

σε ποιόν αναφέρεσαι ?

στους κρίτες που βλέπω σε διάφορα thread. Παντως όχι σε εσας. Και να προσθέσω οτι στην τελική, το προσωπικο γουστο εξ ορισμού θα πρέπει να ειναι το απολυτο κριτηριο, την δικη μας απολαυση ζηταμε.

Δεν υποτιθεται οτι κανουμε το κεφι μας?Παιχνιδια για μεγαλα παιδια ειναι αυτα, για αυτο και καταλαβαινω της διαμαχες επιπέδου παιδικης χαρας (το δικο μου καλυτερο απ το δικο σου, ο θειος μου ο πυροσβεστης έχει ενα καλυτερο κτλπ) αλλα μέχρι εκει. Το θαψιμο που παρατηρω εδω και καιρο, με συστηματα χιλιαδων ευρω, το θεωρώ ντροπη και εννοιοτε απόρια αγνης ζηλιας και αντικρουομενων συμφεροντων. Υποθέτω για να φτασει καποιο σε αυτο το επιπεδο εχει πέσει μεράκι, αγάπη, θησειες κτλπ, ποιος ειμαι εγώ να το κρινω και μαλιστά κακοπροαιρετα?

Αυτό ακριβώς ήταν το point μου εξ' αρχής.
Κάθε φορά που κρίνουμε ένα σύστημα, εκ των πραγμάτων κρίνουμε εξ' ιδίων τα αλλότρια...

Υ.Γ. Και ποιοι είμαστε εμείς για να κρίνουμε δηλαδής;

Supersonic δεν είναι έτσι. Στην εποχή του τέλειος ήχος για πάντα μπορεί να συμβαίνουν αυτά που λες, αλλά υπάρχει μια αμυθητη δισκογραφία της παλιάς καλής εποχής που μόνο σε αυτήν αν μπορούσες να αρκεστείς θα ήσουν πανευτυχής. Εκεί τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Καμία σχέση με τα όσα συμβαίνουν τώρα.
Εκεί ξέρει ο καθένας να κάνει σωστά τη δουλιά του. Εκεί αποφάσιζαν όλοι οι 'εμπλεκόμενοι' για όλα τα στάδια και το τελικό αποτέλεσμα.
Γιαυτό τονίζουμε την αξία που έχουν οι παλιές εκδόσεις των δίσκων καθώς και οι αξιοπρεπείς επανεκδόσεις που σέβονται την παράδοση και δεν σου πουλάν απλά χοντρό βινύλιο ή χρυσο cd. Λ.Σ.

Μετά από 9 σελίδες, κατάφερα να κάνω τον Υπέρηχα να ξεμυτίσει...:D

Ο οποίος τα λέει πολύ σωστά. Και δυστυχώς, οι περισσότερες μουσικές που μας αρέσουν, δεν είναι "καθαρές ηχογραφήσεις"...