Ο τάφος της Αμφίπολης

Ποιος/ποια ετάφη στον τυμβο της Αμφίπολης

• Total voters
    107
Καλά δεν καταλάβατε τι λέει; Λέει ότι κάποιον είχαν θάψει εκεί και το μνημείο μετά χτίστηκε από πάνω. Επίσης λέει ότι το μνημέιο έχει δύο φάσεις, πρώτα μια μικρή παλιότερη και μετά -στη ρωμαϊκή περίοδο- το ανακαίνισαν και το ξαναχρησιμοποίησαν.
Δηλαδή, κατά την Παλαγγιά, έχουμε ΤΡΕΙΣ τάφους στην ίδια θέση.

Καλά δεν καταλάβατε τι λέει; Λέει ότι κάποιον είχαν θάψει εκεί και το μνημείο μετά χτίστηκε από πάνω. Επίσης λέει ότι το μνημέιο έχει δύο φάσεις, πρώτα μια μικρή παλιότερη και μετά -στη ρωμαϊκή περίοδο- το ανακαίνισαν και το ξαναχρησιμοποίησαν.
O Νεκρος μεσα ειναι ο παλαιος ενοικος ή μεταγενεστερος; Στεκει δηλαδη να αφησανε τον παλιο νεκρο και να θαψανε εναν ακομη μαζι του απο πανω στον τριτο θαλαμο; Αλλιως αν ειναι ο νεος ενοικος και ανακατασκευασανε ετσι τον ταφο , τοτε μαλλον ηταν σημαντικος και οχι ο πεταλωτης του χωριου.

Υποθέσεις
1) Ο άσημος γονιός κάποιου που στη πορεία έγινε σημαντικός? Και όταν πέθανε / σκοτώθηκε τάφηκε στο ίδιο μέρος και "αναβαθμίστηκε" ο Τάφος, σε Τύμβο?
2) Κάποιος μεγάλος που έπεσε σε δυσμένεια απο το ισχύον καθεστώς (πιθανώς και να θανατώθηκε) και στη πάροδο των χρόνων, με τη πτώση του καθεστώτος, αναγνωρίστηκε η αξία του?

Last edited:
Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

Καλά, ας ολοκληρώσει την κωλοτούμπα της η κυρία για εκείνο που αρχικά υποστήριζε, ότι πρόκειται για τύμβο σχετιζόμενο με τη μάχη των Φιλίππων, και μετά ας έρθει να μιλήσει. Ίδιες αστήρικτες υποθέσεις όπως έκανε και για τη Βεργίνα βλέπω να επαναλαμβάνονται. Ωραια επιστήμονας.

Re: Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

Τάσο, μερικοί επιστήμονες, διότι η Παλαγγιά είναι επιστήμονας αρχαιολόγος, σχεδόν πάντα βρίσκονται στη λάθος πλευρά, ή κάνουν τις λάθος εκτιμήσεις.

Προσωπικά θεωρώ ότι το ταφικό μνημείο προοριζόταν για τον Αλέξανδρο.

Το'χει τερματίσει το μαλακιομετρο αυτή.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

Τάσο, μερικοί επιστήμονες, διότι η Παλαγγιά είναι επιστήμονας αρχαιολόγος, σχεδόν πάντα βρίσκονται στη λάθος πλευρά, ή κάνουν τις λάθος εκτιμήσεις.

Έχω την αίσθηση ότι οι θέσεις της εν λόγω (δεν είναι η μόνη, ασφαλώς) εκκινούν από το "οι άλλοι τα λένε λάθος". Το οποίο δεν είναι καθόλου επιστημονικό.

Πού ακριβώς στηριζόταν η προηγούμενη "θέση" ή εκτίμησή της, όπως το λες, για την Αμφίπολη και τη μάχη των Φιλίππων; Όπως φάνηκε, δεν ήταν παρά μια υπόθεση, η οποία εμφανίζεται ως "θέση" λόγω του κύρους εκείνου που την κάνει.

Τασο χωρις να θελω να κανω το δικηγορο της Κας Παλαγγια θα θυμισω οτι και απο την αλλη πλευρα ειχαν πει οτι ο ταφος ειναι ασύλητος και θα βρουμε τα κοκκαλακια των επιδοξων τυμβορυχων...σαν μικρα παιδια κανουν και οι δυο πλευρες....θα πρεπε να υπαρχει γενικα λιγη σοβαροτητα

Κύριοι,το όλο σκηνικό όπως παρουσιάστηκε από την αρχή,υπονοούσε όλοι-ξέρουμε-τι.

Οποιαδήποτε ανακάλυψη και σενάριο λοιπόν απομακρύνεται από τον αρχικό πόθο,στεναχωρεί και φέρνει γκρίνια.
Οκ,ανακαλύψαμε ένα μνημείο αρκετά μεγάλο,δημιουργήθηκαν προσδοκίες κλπ.

Εγώ να πω την αμαρτία μου,το θεωρώ λίγο για τον Αλέξανδρο.
Η άμαξα και μόνο που τον μετέφερε νεκρό,πρέπει να κόστισε περισσότερα.

Κι επιπλέον,κάποιος τόσο κοσμογυρισμένος θα είχε δει και τα τεράστια μνημεία στην Ασία (που η Αμφίπολη μπροστά τους είναι κλάσμα),οπότε δεν νομίζω να προόριζε για τον εαυτό του κάτι τέτοιο.
Το έχω ξαναγράψει και πιο πίσω,από την στιγμή που υπάρχουν τύμβοι σαν τον κινέζικο πχ.,με τα 10.000 αγάλματα (που είναι μόνο το αρχικό στρώμα),δεν περιμένω κάτι ανάλογο αλλά όσο να ´ναι ούτε κάτι τόσο "φτωχό" (τηρουμένων των αναλογιών πάντα,έτσι; ).

(Οι υψηλές προσδοκίες μας έφαγαν,ξέρω... :flipout:)

Τασο χωρις να θελω να κανω το δικηγορο της Κας Παλαγγια θα θυμισω οτι και απο την αλλη πλευρα ειχαν πει οτι ο ταφος ειναι ασύλητος και θα βρουμε τα κοκκαλακια των επιδοξων τυμβορυχων...σαν μικρα παιδια κανουν και οι δυο πλευρες....θα πρεπε να υπαρχει γενικα λιγη σοβαροτητα

To θεμα ειναι οτι μιλανε οι εξω απ'τον χορο και ειναι προφανες γιατί, επειδή δεν συμμετέχουν.

Το έχουμε αυτό οι Ελληνες, όλοι θεώρουμε τους εαυτούς μας master στον τομέα μας.

Κι επιπλέον,κάποιος τόσο κοσμογυρισμένος θα είχε δει και τα τεράστια μνημεία στην Ασία (που η Αμφίπολη μπροστά τους είναι κλάσμα),οπότε δεν νομίζω να προόριζε για τον εαυτό του κάτι τέτοιο.

Δεν θα έλεγα και "κλάσμα" την Αμφίπολη σε σύγκριση πχ με τους τάφους των Αχαιμενιδών στην Περσία.
tombs.jpg

Τάφοι σκαλισμένοι σε έναν βράχο είναι, δεν λέω, λιτούς δεν τους λες, αλλά οπωσδήποτε καμία σχέση με φαραωνικού επιπέδου μνημεία.

Χώρια που ο θάνατος του Αλέξανδρου ήρθε αναπάντεχα και ακολούθησε μια πολύ ταραγμένη πολιτικά περίοδος. Οπωσδήποτε εάν συνδεθεί ο τάφος με τον λέοντα στην κορυφή του λόφου, φαίνεται πιο μεγαλειώδες ως μνημείο από τον τάφο του Φιλίππου.

Απλά ο καθεαυτό τάφος δεν φαίνεται να συνάδει με το υπόλοιπο μνήμα.... είναι πολύ λιτός. Γι' αυτό μου φαίνεται πιο λογική η εξήγηση που δόθηκε για ηρώο, που κατασκευάστηκε στη συνέχεια πάνω από τον τάφο του ήρωα. Εξ ου και οι ορθομαρμαρώσεις κλπ (το μόνο βάσιμο επιχείρημα της Παλαγγιά για κατασκευή των ρωμαϊκών χρόνων). Μου φαίνεται ως ο προφανής τρόπος να μετατρέψεις σε πολυτελές μνημείο μια υπάρχουσα λιτή σήραγγα.

Το ερώτημα είναι.... για ποιον ήρωα κατασκευάζεις τέτοιο πράγμα?

Με τους υπόλοιπους κενούς χώρους που "έδειξαν" τα σόναρ, τα ραντάρ και τα λοιπά μαραφέτια τι γίνεται?
Μήπως βιαζόμαστε να πούμε "αυτό ήταν"?

(Τάσο δες τα εισερχόμενά σου βρε!)

Δεν θα έλεγα και "κλάσμα" την Αμφίπολη σε σύγκριση πχ με τους τάφους των Αχαιμενιδών στην Περσία.
tombs.jpg

Τάφοι σκαλισμένοι σε έναν βράχο είναι, δεν λέω, λιτούς δεν τους λες, αλλά οπωσδήποτε καμία σχέση με φαραωνικού επιπέδου μνημεία.

Χώρια που ο θάνατος του Αλέξανδρου ήρθε αναπάντεχα και ακολούθησε μια πολύ ταραγμένη πολιτικά περίοδος. Οπωσδήποτε εάν συνδεθεί ο τάφος με τον λέοντα στην κορυφή του λόφου, φαίνεται πιο μεγαλειώδες ως μνημείο από τον τάφο του Φιλίππου.

Απλά ο καθεαυτό τάφος δεν φαίνεται να συνάδει με το υπόλοιπο μνήμα.... είναι πολύ λιτός. Γι' αυτό μου φαίνεται πιο λογική η εξήγηση που δόθηκε για ηρώο, που κατασκευάστηκε στη συνέχεια πάνω από τον τάφο του ήρωα. Εξ ου και οι ορθομαρμαρώσεις κλπ (το μόνο βάσιμο επιχείρημα της Παλαγγιά για κατασκευή των ρωμαϊκών χρόνων). Μου φαίνεται ως ο προφανής τρόπος να μετατρέψεις σε πολυτελές μνημείο μια υπάρχουσα λιτή σήραγγα.

Το ερώτημα είναι.... για ποιον ήρωα κατασκευάζεις τέτοιο πράγμα?

Δεν διαφωνώ στο παραμικρό.
Όταν όμως βλέπω κάτι σαν το παρακάτω,είναι αναπόφευκτο να μην κάνω συγκρίσεις.
Με πιάνει ένα παράπονο,πώς να το πω...
(Κι αυτός στα 39 τα τίναξε,ψάχνοντας το μυστικό της αιώνιας ζωής που τελικά τον έφαγε. )

warriors17.jpgIMG_9234.jpg

Άλλη κουλτούρα!
Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι ο Κινέζος αυτοκράτορας ήταν η επαφή του ουρανού με τη γη.

Καμία σχέση με την ελληνική κοσμοθεωρία και ιδίως τα πιστεύω τους για τον άλλο κόσμο.

Μα το είπα πρώτος,δεν ψάχνουμε για αναλογία.
Αλλά ο κάθε ηγέτης του τότε γνωστού κόσμου,όσο προσγειωμένος και όσο κι αν έχει άλλη θεωρία αν έχει δει κάτι τέτοιο,αλλάζει.

Που δεν θα τους έλεγα και προσγειωμένους αν λάβω υπ' όψιν μου την υπερπαραγωγή και θαύμα της τότε μηχανικής νεκράμαξα του...
Κι αν βάλω στην υπόθεση πως στο κόλπο υπήρχαν και Αιγύπτιοι που μόνο προσγειωμένοι δεν είναι,τότε...

Στο θέμα μας,όλοι λίγο πολύ,δεν περιμένουμε πιο μεγαλειώδες το μνημείο του;
Εγώ προσωπικά ναι,δεν μου φτάνουν δυο αγάλματα,ένα ψηφιδωτό κι ένα κλειστοφοβικό κιβώτιο.

Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

Καμία σχέση με την ελληνική κοσμοθεωρία και ιδίως τα πιστεύω τους για τον άλλο κόσμο.

Μωρέ δες το μήνυμα που σου έστειλα να μου πεις τη γνώμη σου για το πως να διαμορφώσω την canon και άσε τις κοσμοθεωρίες! :flipout:

Μα το είπα πρώτος,δεν ψάχνουμε για αναλογία.
Αλλά ο κάθε ηγέτης του τότε γνωστού κόσμου,όσο προσγειωμένος και όσο κι αν έχει άλλη θεωρία αν έχει δει κάτι τέτοιο,αλλάζει.

Μα 1ον) δεν έφτασε στην Κίνα ο άνθρωπος για να δει αυτό το πράγμα, μέχρι τον Ινδό ποταμό έφτασε η χάρη του, 2ον) ο στρατός από τερακότα ήταν ....θαμμένος, πού να τον δει συνεπώς κανείς και 3ον) και κυριότερο ο στρατός από τερακότα είναι ....100 και βάλε χρόνια μεταγενέστερος.