Ο Θάνατος των Video Club

Απάντηση: Ο θάνατος των Video Club

Λοιπόν με προκαλείτε να πω πράγματα τα οποία για λόγους δεοντολογίας ως προς τους ιδιοκτήτες της Maiandros θα ήταν άδικο να το κάνω. Υπάρχουν πολλοί που μπορεί να εκμεταλλευτούν τα λεγόμενα μου και πιστεύω τουλάχιστον αυτό να το καταλαβαίνετε. Αυτό που έμεινε να σας πω είναι και τι τζίρο κάνει η εταιρεία. Δεν είναι δυνατόν να λεχθούν τέτοια πράγματα στο Forum.
Ξέρετε έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες. Δοκιμάσατε ποτέ να πάτε πίσω από τον πάγκο ενός video club να δείτε τι αντιμετωπίζει καθημερινά. ?Προσωπικά γνωρίζω πολλούς επαγγελματίες που θέλανε να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας αλλά στο τέλος παρέδωσαν πνεύμα.

Αποκαλείτε τον ιδιοκτήτη video club μη επαγγελματία (για να μη το πω αλλιώς) που σας δίνει αντίγραφο dvd.Ναι εν μέρη είναι. Εσείς που κατεβάζετε τις ταινίες δωρεάν από το internet έτσι τόσο απλά και γρήγορα πως νιώθετε για τον εαυτό σας?

Ecodrifter, ωραία αυτά που έγραψες και προτείνεις, αλλά σε μια άλλη χώρα ίσως γινόταν, εδώ όχι. Κράτα μόνο αυτό. Πολλά μπορούν να κάνουν οι εταιρίες διανομής. Παίζονται παιχνίδια όμως με πολύ μεγάλα ποσά. Να ξέρεις ότι η εταιρεία μας προσπαθεί να υιοθετήσει όλα αυτά που λες αν και σε μερικούς συναδέλφους θα ακούγονται αρκετά ρομαντικά.

Αν αυτή τη στιγμή οι εταιρία μου κυκλοφορήσει μόνο Blu-ray και φυσικά έχει τη δυνατότητα ,θα πουλήσει το 1/5 από τα κανονικά dvd. Χώρια που τα έξοδα κατασκευής λόγω εξωτερικού authoring menu κτλ κοστίζουν σχεδόν τετραπλάσια αυτή τη στιγμή. Από ότι καταλαβαίνετε κάποιος πρέπει να θυσιάσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα με το νέο Format.
Υπάρχει κανείς?

Η "Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων" είχε κυκλοφορήσει το 2000 σε vhs και διακινήθηκε από τη New star που είχε έδρα στην Καλλιθέα στην Αθηνα. Τα ίχνη της αγνοούνται και δεν μπορώ να μπω στη λογική κάθε εταιρείας γιατί δεν έχει κυκλοφορήσει τη συγκεκριμένη ταινία και σε dvd.

Re: Ο θάνατος των Video Club

Ο Superfly δεν αποκάλεσε σκουπίδια τις ταινίες της Μαίανδρος. Μίλησε γενικά. Άρα δεν βλέπω το λόγο να αποσυρθεί το παρόν θέμα.

Re: Απάντηση: Ο θάνατος των Video Club

Καλημέρα

Λοιπόν κύριοι διαχειριστές θα παρακαλούσα εφόσον βλέπετε ότι κάποιος συκοφαντεί τα προϊόντα κατ’ επανάληψη το ελάχιστο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να κατεβάσετε το post.Ο κύριος Super fly έχει επανειλημμένως αποκαλέσει σκουπίδια τις ταινίες της Maiandros. Εφόσον δεν κάνετε καμία κίνηση πιστεύω ότι απλά συμφωνείτε.

Αν και δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με τον καθένα ξεχωριστά σε αυτή την περίπτωση θα κάνω μια εξαίρεση. Superfly, προτείνω να προσγειωθείς γιατί με αυτά που γράφεις στο τέλος απλά δεν θα τα διαβάζει κανείς. Ο καθένας από εμάς κάνει μια δουλειά. Δηλαδή οι πολιτικοί μηχανικοί είναι όλοι καλά παιδιά?
Οι μεγαλύτερες κομπίνες γίνονται εντός πολεοδομίας…Έλεος
Να είστε σοβαροί και να γράφετε με βάση τη λογική και όχι την εγωιστική προσέγγιση. που έχει ο καθένας για το θέμα.

Κυρια Μελιδου θα σας ζητουσα να διαβαζετε πιο προσεκτικα τις απαντησεις των μελων πριν προβειτε σε αφορισμους και χαρακτηρισμους.

Το μελος superfly χαρακτηρισε σαν σκουπιδια τις ταινιες που το κοινο ζητα.....

Αλλα και τις ταινιες της εταιρειας σας να χαρακτηριζε σκουπιδια ειναι προσωπικο του δικαιωμα. Ο χαρακτηρισμος ταινιων ειναι κατι τελειως προσωπικο και δεν μπορει να μπει σε καλουπια.
Εγω μπορει να τις λατρευω εσεις παλι οχι.

Θα παρακαλουσα να μην ξαναπροσπαθησετε να διαβαλλετε τα λεγομενα συνφορουμιτη σας πριν τουλαχιστον εχετε κατανοησει τι εννοει.

Στο κατω κατω απεξαρτηθειτε απο την ιδιοτητα σας ως εργαζομενη στον γραπτο σας λογο.

Δεν ειμαστε οι εργοδοτες σας.
Δεν μπορει να θελετε να κανετε το δικηγορο του διαβολου και να μην δεχεστε καμια κριτικη παρα μονο σαν κακοπροαιρετη....

Αυτη ειναι η δευτερη προειδοποιηση που σας κανω δημοσια για προσωπικη αντιπαραθεση. Τριτη δεν θα υπαρξει.

Έγω έχω χάσει και τη μπάλα.

Στο πρώτο post "στα videoclub μαζεύτηκε κάθε καρυδιάς καρύδι (ειδήμων)"

τώρα "να δοκιμάσουμε να καθήσουμε πίσω από το πάγκο, να δούμε τη γλύκα...":nounder:

Απάντηση: Ο θάνατος των Video Club

Εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι :
1. Οι εταιρείες διανομείς δίνουν στο ελληνικό κοινό μόνο ότι μπορεί να φέρει κέρδος, ενώ επεμβαίνουν πολλές φορές στο υλικό κ το "σερβίρουν" σε φθηνότερη έκδοση,
2. Οι ιδιοκτήτες ενοικίασης ταινιών προσφέρουν με το μέγιστο δυνατό κέρδος το προϊόν των εταιρειών διανομής, ενώ κάποιοι αντί να πάρουν 10 τίτλους αυθεντικούς προς ενοικίαση, προτιμούν να πάρουν 1-2 κ να φτιάξουν αντίγραφα, τα οποία κ νοικιάζουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ποιοί φταίνε σε αυτή την κατάσταση ;;

Εμείς από ότι φαίνεται, οι καταναλωτές που τους ανεχόμαστε κ δεν αντιδρούμε.

Άλλο παράδειγμα είναι στην περιοχή μου (κέντρο Πειραιά όπως προανέφερα) είναι μαγαζί μεγάλης αλυσίδας να νοικιάζει μεν μόνο γνήσιους τίτλους, μάλιστα σε αρκετά πάντα κομμάτια και όταν "περάσει η μπογιά" του τίτλου, τότε να βγάζει στο σφυρί τα περισσότερα κομμάτια κ να κρατά 1-2 μόνο. Τιμή πώλησης στα 8.90 ευρώ, κάτι που όλοι ξέρουμε ότι είναι παράνομο, αφού τα προς ενοικίαση δισκάκια δεν πωλούνται βάση νόμου. Αυτό γίνεται όχι ημέρες ή μήνες, αλλά χρόνια...

Αποκαλείτε τον ιδιοκτήτη video club μη επαγγελματία (για να μη το πω αλλιώς) που σας δίνει αντίγραφο dvd.Ναι εν μέρη είναι. Εσείς που κατεβάζετε τις ταινίες δωρεάν από το internet έτσι τόσο απλά και γρήγορα πως νιώθετε για τον εαυτό σας?

Εγώ που δηλώνω οπαδός του downloading δεν έβαλα καμία ταμπέλα σε κανένα video club. Είπα τα αυτονόητα. Δεν με καλύπτουν αυτά που μου προσφέρει (ανεξαρτήτως τιμής και τελικά εδώ είναι το ζουμί) οπότε καλύπτομαι από οπουδήποτε αλλού. Προσοχή δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα εικόνας και ήχου. Συγκεκριμένα σε εμένα αυτό είναι δευτερεύον. Ας μπορούσα -για παράδειγμα- να βρω στο videoclub της γειτονιάς μου τον Ναπολέοντα του Αμπέλ Γκανς στο σωστό του φορμάτ και ας το έβλεπα και σε VHS. Δεν εχει να κάνει με συναισθήματα η κουβέντα μας. Έχει να κάνει καθαρά με την αγορά και τους νόμους της. Και επαναλαμβάνω δεν είναι δωρεάν. Αν υπολογίσουμε το κόστος που έχει το download θα δούμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πλησιάζει το κόστος της ενοικίασης dvd, ή στην καλύτερη κυμαίνεται κοντά στο μισό. Δεν είναι οικονομικό όμως το θέμα. Είναι ποιοτικό. Με το ίδιο -ή έστω το μισό- κόστος στη μία περίπτωση έχω πρόσβαση σε οτιδήποτε έχει βγει σε HD και SD, ΚΑΙ με ελληνικούς υπότιτλους, στην άλλη περίπτωση έχω οτιδήποτε έχει αποφασίσει να φέρει ο videoclubάς (τριτογενές φίλτρο) από οτιδήποτε του έχει επιτρέψει να νοικιάσει η ΕΠΟΕ (δευτερογενές φίλτρο) από οτιδήποτε έχει βγάλει ο κάθε διανομέας στην Ελλάδα (πρωτογενές φίλτρο). Να με συγχωρείτε αλλά το δικαίωμα του τι θα δω και πως θα το δω, δεν το έχω εκχωρήσει σε κανέναν από τους τρεις.

Αν αυτή τη στιγμή οι εταιρία μου κυκλοφορήσει μόνο Blu-ray και φυσικά έχει τη δυνατότητα ,θα πουλήσει το 1/5 από τα κανονικά dvd. Χώρια που τα έξοδα κατασκευής λόγω εξωτερικού authoring menu κτλ κοστίζουν σχεδόν τετραπλάσια αυτή τη στιγμή. Από ότι καταλαβαίνετε κάποιος πρέπει να θυσιάσει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα με το νέο Format.
Υπάρχει κανείς?

Και γιατί να προχωρήσει η εταιρία σου σε authoring; Μήπως όταν πρωτοβγήκε το dvd υπήρχε καθόλου authoring στην Ελλάδα; Εγώ θυμάμαι το πρώτο authoring με την ταινία "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού" να γίνεται πολύ μετά την πρώτη κυκλοφορία ξένου dvd στην χώρα μας, και ενώ dvd ενοικιάζονταν για καμιά διετία πριν. Ας έρθει η εταιρία σου σε επαφή με εταιρίες του εξωτερικού, ας τους προμηθεύσει με ελληνικούς υπότιτλους για την ταινία (και για τα extras δεν θα ήταν άσχημα) και ας αφήσει αυτούς να κάνουν το authoring. Αλλά εδώ εξηγούνται πολλά. Όπως για παράδειγμα πως γίνεται και σε τόσες κυκλοφορίες blue ray στο εξωτερικό, υπάρχουν υπότιτλοι μέχρι και στα Ισλανδικά και για ελληνικά ούτε λόγος. Επειδή όμως δεν έχω στοιχεία το σταματώ εδώ.

Το μόνο που θα πω είναι πως αν δώσετε προς ενοικίαση αξιόλογες ταινίες και documentaries σε blue ray με ελληνικούς υπότιτλους στην τρέχουσα τιμή για ενοικίαση dvd το λογικό είναι ο κόσμος να το νοικιάσει, χωρίς να σκεφτεί που έγινε το authoring και χωρίς να καταφύγει στο downloading. Και αντί να εκμεταλλεύεστε το γεγονός ότι το authoring (άρα και το copying) είναι ακόμα ακριβό σπορ για να επιτρέψει τις αντιγραφές, κάθεστε και ομφαλοσκοπείτε περιμένοντας να πέσουν οι τιμές. Μόνο που τότε θα είναι αργά γιατί τότε θα έχετε να αντιμετωπίσετε και το φτηνό copying. Στην ουσία χάνετε μια ευκαιρία να βγείτε μια κίνηση μπροστά από τους παραδοσιακούς παίκτες στην Ελλάδα, αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη.

Η "Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων" είχε κυκλοφορήσει το 2000 σε vhs και διακινήθηκε από τη New star που είχε έδρα στην Καλλιθέα στην Αθηνα. Τα ίχνη της αγνοούνται και δεν μπορώ να μπω στη λογική κάθε εταιρείας γιατί δεν έχει κυκλοφορήσει τη συγκεκριμένη ταινία και σε dvd.

Η ταινία του Αβδελιώδη θα κυκλοφόρησει σύντομα σε DVD (αν δεν έχει ήδη βγει), μαζί με το πρώτο του έργο "Το δέντρο που πληγώναμε" (άλλη πολύ σπουδαία ταινία) από τα Μαστίχα Shop.

Last edited:

Και για μένα το HD δεν είναι το πρωτεύων στοιχείο που αναζητώ.

Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει ένας προγραμματισμός, μια επικοινωνία με´κάθε τρόπο με το φορέα που θα μου παρέχει υπηρεσίες και να μη αντιμετωπίζουν ως ηλίθιο.

´Κι εξηγούμαι:
1. Εστω ότι δεν υπάρχει μια ταινία που ζητώ στο βίντεο κλαμπ. Έχω την απαίτηση να γνωρίζω πότε μπορώ να την έχω. εχω την απαίτηση να γνωρίζω ποιές ταινίες θα έλθουν στο βίντεο κλαμπ ποιό μήνα.
2. Εχω την απαίτηση από τη στιγμή που το ζήτησα κι έχει το βίντεο κλαμπ όλα τα στοιχεία μου να επικοινωνεί εκείνο μαζί μου. Η λογική "όποιος προλάβει" δεν με εκφράζει, ούτε κι είναι δείγμα καλών υπηρεσιών.
3. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνω σε τρία καταστήματα και να ζητώ ταινία με το όνομα του σκηνοθέτη και τον τίτλο της ταινίας (Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα) και να μου λένε ότι τέτοια ταινία δεν υπάρχει. Σεβασμός .... επαγγελματισμός;

Πω πω Βλάσση έτσι όπως μας τα περιγράφεις πρέπει να είναι πολύ άσχημα τα πράγματα πάνω. Εδώ στην Αθήνα, όχι μόνο την ήξεραν την συγκεκριμένη αλλά την ειχαν και σε επάρκεια. Και μένω σε σχετικά εργατικό προάστειο (Ν. Φιλαδέλφεια) και όχι σε περιοχή ανάλογη της Καλαμαριάς.

Και για μένα το HD δεν είναι το πρωτεύων στοιχείο που αναζητώ.

Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει ένας προγραμματισμός, μια επικοινωνία με´κάθε τρόπο με το φορέα που θα μου παρέχει υπηρεσίες και να μη αντιμετωπίζουν ως ηλίθιο.

´Κι εξηγούμαι:
1. Εστω ότι δεν υπάρχει μια ταινία που ζητώ στο βίντεο κλαμπ. Έχω την απαίτηση να γνωρίζω πότε μπορώ να την έχω. εχω την απαίτηση να γνωρίζω ποιές ταινίες θα έλθουν στο βίντεο κλαμπ ποιό μήνα.
2. Εχω την απαίτηση από τη στιγμή που το ζήτησα κι έχει το βίντεο κλαμπ όλα τα στοιχεία μου να επικοινωνεί εκείνο μαζί μου. Η λογική "όποιος προλάβει" δεν με εκφράζει, ούτε κι είναι δείγμα καλών υπηρεσιών.
3. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνω σε τρία καταστήματα και να ζητώ ταινία με το όνομα του σκηνοθέτη και τον τίτλο της ταινίας (Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα) και να μου λένε ότι τέτοια ταινία δεν υπάρχει. Σεβασμός .... επαγγελματισμός;

πες τα Βλασση.....

θεωρω την οικογενεια μου απο του πλεον καλους πελατες συγκεκριμενου video club με τζιρο εκ μερους μου ,λόγω 3 παιδιων απο την μια και αγαπης προς στην μεγαλη οθονη απο την αλλη, γυρο στα 50 ευρω τον μηνα μαλιστα μου εξομολογηθηκαν οτι ειμαι μακραν ο καλυτερος πελατης τους...

ειχα παρακαλεσει λοιπον οταν ερθει μια ταινια να με παρουν για να την δω...εδω και 20 μερες δεν με χουν παρει αλλα ουτε και εγω σκοπευω να ξαναπαω..

τελος

Απλα να αναφερω καποια στοιχεια ,μιας και ειμαι κατοχος videoclub.Η ενοικιαση το 2002 ηταν 2 ευρο και το 2009 ειναι 2 ευρο.Τα dvd το 2002 κοστιζαν σε εμας 26 ευρο μεσο ορο και τωρα πανω απο 40.Το 2002 δεν υπηρχαν dvd σε εφημεριδες ,πειρατικα dvd να πωλουνται στον δρομο απο μαυρους και downloading.Ακομα ο κοσμος εβλεπε και παλιες ταινιες και δεν υπηρχε η πιεση να εχεις 10 φορες το blockbuster στο μαγαζι αφου υπηρχε διασπορα στις ενοικιασεις.Τωρα αν δωσεις 10 ταινιες οι 8 ειναι του τελευταιου διμηνου.Η πτωση σε ενα μεσο videoclub ειναι 60% την τελευταια τριετια και μεχρι τo καλοκαιρι θα εχουν κλεισει το 30% των videoclub.Αυτα απλα προς ενημερωση.

Απλα να αναφερω καποια στοιχεια ,μιας και ειμαι κατοχος videoclub.Η ενοικιαση το 2002 ηταν 2 ευρο και το 2009 ειναι 2 ευρο.Τα dvd το 2002 κοστιζαν σε εμας 26 ευρο μεσο ορο και τωρα πανω απο 40.Το 2002 δεν υπηρχαν dvd σε εφημεριδες ,πειρατικα dvd να πωλουνται στον δρομο απο μαυρους και downloading.Ακομα ο κοσμος εβλεπε και παλιες ταινιες και δεν υπηρχε η πιεση να εχεις 10 φορες το blockbuster στο μαγαζι αφου υπηρχε διασπορα στις ενοικιασεις.Τωρα αν δωσεις 10 ταινιες οι 8 ειναι του τελευταιου διμηνου.Η πτωση σε ενα μεσο videoclub ειναι 60% την τελευταια τριετια και μεχρι τo καλοκαιρι θα εχουν κλεισει το 30% των videoclub.Αυτα απλα προς ενημερωση.

To 2002 υπήρχαν περιοδικά που έδιναν σε προσφορά DVD. Το 2002 η μέση διαγώνιος στις τηλεοράσεις που πωλούνταν ήταν στις 25". Το 2002 η τεχνολογία που κυριαρχούσε στις τηλεοράσεις ήταν η CRT. Το 2002 ένας SD προτζέκτορας DLP τεχνολογίας κόστιζε 3200 ευρώ, καθιστώντας τον αριθμό κατόχων προτζέκτορα πολύ περιορισμένο. Α, το 2002 δεν υπήρχε VHS κασέτα στα περισσότερα video clubs.
Το 2009 η μέση διαγώνιος στις τηλεοράσεις είναι στις 37", σχεδόν καμία τηλεόραση που πωλείται δεν είναι αποκλειστικά SD, η αγορά ενός HDReady προβολέα κοστίζει κάτω από χιλιάρικο και το dvd έχει σαν μέσο ξεπερασμένες δυνατότητες.

Με αυτά που γράφω παραπάνω δεν προσπαθώ να αντικρούσω τα λεγόμενα του kyrliot. Ορμόμενος όμως απο αυτά, αντιλαμβάνομαι ότι το πρόβλημα έγγυται κυρίως στην δυνατότητα των εταιριών διανομής και των video club να αφουγκραστούν την αγορά με την ίδια αποτελεσματικότητα που το έκαναν παλιότερα. Γιατί το dvd αφομοιώθηκε τόσο γρήγορα όταν βγήκε ενώ το blue ray ακόμα να βρει το δρόμο στις προθήκες των video clubs; Έχεις ένα μέσο που "έρχεται" και ένα μέσο που "φεύγει". Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς ότι το μέσο που "φεύγει" είναι το λάθος άλογο για να ποντάρει τα λεφτά του;

Αν εγώ είχα video club και έβλεπα ότι δεν έχω την πληθώρα blue ray που έχει στη διάθεσή του ο συνάδελφός μου στην Γερμανία ή την Αγγλία, το πρώτο πράγμα που θα έκανα είναι να καταγγείλω στις μητρικές εταιρίες διανομής την συμπεριφορά των εδώ αντιπροσώπων τους. Έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα από κάποιον φορέα; Και αν ναι ποια είναι η απάντηση που πήρε; Θέσατε το θέμα των ελληνικών υποτίτλων στις ξένες κυκλοφορίες των blue ray ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε σε δικές σας εισαγωγές; Σκεφτήκατε ποτέ να κινηθείτε νομικά κατά των εταιριών διανομής και να τους κάνετε ασφαλιστικά μέτρα για διαφυγόντα κέρδη λόγω της πολιτικής που αυτές ακολουθούν έναντι του blue ray;

Οι εταιριες θελουν το αμεσο κερδος και αυτη την στιγμη το blu-ray δεν το δινει στην Ελλαδα,οποτε πανε σαν χελωνες.Στο δικο μου μαγαζι ,που ειναι σε μεσου οικονομικου επιπεδου συνοικια,που εχω και 50 τιτλους blu-ray,τα βλεπω εγω και 3 -οχι 4 -πελατες ,φυσικα δεν βγαζουν τα λεφτα τους.Αν το blu-ray ηταν σε αλλη μορφη και οχι δισκακι (σαν την αλλαγη κασσετα σε dvd) ισως ο απλος πελατης να το εβλεπε διαφορετικα.

Μα τότε γιατί το downloading να παρουσιάζεται ως πρόβλημα τη στιγμή που στη συνοικία σου δεν υπάρχει ενδιαφέρον για HD? Γιατί με το φτωχό μου το μυαλό μου φαίνεται πιο εύκολο (και χωρίς πολυ μεγαλύτερο κόστος) να πάω σε ένα dvd club και να νοικιάσω την ταινία που θέλω παρά να την "αγοράσω" (πιο ακριβά) από κάποιον πλανόδιο, ή να την ψάξω στο internet (όχι ιδιαίτερα πιο φτηνά) και να κάνει και 10 ώρες να κατέβει. Άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Στην δική μου περίπτωση το internet με καλύπτει περισσότερο τόσο σε θέμα ποιότητας όσο και σε θέμα ποσότητας. Βρίσκω περισσότερους τίτλους από αυτούς που με ενδιαφέρουν και αρκετούς από αυτούς και σε HD.

Πάντως επιμένω στο blue ray γιατί έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα είναι το μόνο πεδίο ανταγωνισμού με το internet που σας έχει απομείνει. Και αυτό γιατί ένα blue ray δεν μπορείς να το νοικιάσεις απο το εξωτερικό. Μόνο να το αγοράσεις ή να το κατεβάσεις. Στην πρώτη περίπτωση το πληρώνεις ακριβά, στην δέυτερη είσαι παράνομος ενώ και οι δύο περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
Κατά τη γνώμη μου είναι απλά θέμα κακού μάρκετινγκ που οι πελάτες που έχεις για τα 50 blue ray σου είναι μονο 3. Οι συσκευές κοστίζουν όσο κόστιζαν τα dvd players όταν πρωτοβγήκαν, ενώ στο εξωτερικό έχουν βγει ένα κάρο τίτλοι.

Μια ταινια σε divx,γιατι αυτο βλεπει ο μεσος πελατης απο το ιντερνετ, "ερχεται" στο σπιτι σε 10-15 λεπτα και με ενσωματωμενους ελληνικους υποτιτλους.

Το divx το πρωτο είδα το 1999. Τοτε το λανσάρανε ως το "φτηνό dvd" γιατί χωρούσε σε ένα CD (με τα κόστη των άδειων dvd σε υψηλά ακόμα επίπεδα τότε αυτό έπαιζε μεγάλο ρόλο για την διατήρηση αρχείου ταινιών) και κατέβαινε και αποθηκεύονταν γρήγορα. Η ποιότητά του όμως ήταν υποδεέστερη από αυτή του dvd, δεν είχε extras, και απλά βλεπόταν σε τηλεοράσεις CRT. Σε plasma ή LCD μεγάλων ιντσών (>40") απλά δεν βλέπεται πια. Απορώ πως μπορεί το divx να θεωρηθεί ως ο δήμιος του dvd. Ειδικά τη στιγμή που το αντίστοιχο HD format (mkv) ήδη αποτελεί εναλλακτική για τα blue ray. Aπό την άλλη βέβαια το you tube τείνει να χτυπάει νούμερα τηλεθέασης που εμείς στη ΝΕΤ τα βλέπουμε με το κυάλι οπότε σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Ο "Ηλιας του 16" που ειναι ελληνικη καινουργια ταινια βγηκε στο ιντερνετ 9 μερες πριν την επισημη κυκλοφορια του dvd στην Ελλαδα ,σε divx απο το οριτζιναλ dvd και ειχε 4500 downloads σε μια εβδομαδα μονο απο ενα γνωστο tracker ,ποσο μαλλον γενικα απο το ιντερνετ.

Το να βγει κάτι στο internet πριν την επίσημη κυκλοφορία του βρωμαει από μακρυά ότι έχει να κάνει με διαροή μέσα από την εταιρία διανομής. Αλλά αυτό μικρό ρόλο παίζει. Και διαροή να μην υπήρχε, θα έβγαινε μόλις ενοικιάζονταν τα πρώτα dvd. Νομίζω όμως ότι κάποιος ο οποίος έχει πληρώσει μια τηλεόραση 40", ενδεχομένως και ενα όχι ακριβό homecinema δύσκολα θα κάτσει να δει divx. Κρίνω από εμένα που τα divx τα σταμάτησα ήδη από το 2000 ακόμα. Τα μόνα που έχω σε divx είναι κάτι μουσικά video clips και κάτι μικρού μήκους ταινίες που δεν μπορώ να βρω αλλιώς. Και αυτά αποτελούν ήδη μεγάλο συμβιβασμό.

Όσο σκέφτομαι τόσο περισσότερα βρίσκω. Λοιπόν:

Εχουμε 775.000 μετανάστες από την Αλβανία. 20.000 από αυτούς έχουν κάρτες συνδρομής στο ALBSAT και πληρώνουν γι αυτό 160 ευρώ το χρόνο και δεν σπάνε. Και πληρώνουν όχι για να βλέπουν οι ίδιοι αλλά οι μεγάλοι σε ηλικία που κραοτύν τα παιδιά τους. Γι αυτούς έχουν προνοήσει τα βίντεοκλάμπς, για παραγωγές από τη χώρα τους (που υπάρχουν το ξέρω);;;; Μιλούμε για 775.000 άτομα. Οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πληρώνουν για υπηρεσίες στη γλώσσα τους. Π.χ. οι αλβανόφωνες εφημερίδες στην Ελλάδα πωλούν συνολικά 90.000-105.000 φύλλα την εβδομάδα κι είναι τίγκα στις διαφημίσεις.

Το ίδιο συμβαίνει με τους ρωσόφωνους. Υπάρχει κάτι στη γλώσσα τους;;;; Που εκεί μάλιστα η παραγωγή είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη. Κι οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ακόμη περισσότερα. Το ξέρω, διότι πληρώνουν 4 ευρώ για να δουν ταινίες που φέρνουν από τη Ρωσία και την Ουκρανία σε διάφορους τυχάρπαστους.

Οι φοιτητές; Με βάση πρόσφατες έρευνες το 93,6% των φοιτητών διαθέτει ΗΥ και το 85% περίπου τον έχει εκεί που σπουδάζει. Άρα υπάρχουν πολλές εγκατεστημένες θέσεις για παρακολούθηση DVDs. Αλήθεια σκέφτηκε κάποιος καταστηματάρχης να πάει να βρει αυτούς τους φοιτητές και να τους προσφέρει κάτι διαφορετικό από το blockbuster ή από την κωμωδιούλα και τη σαχλαμαρίτσα; Ειδικά σε επαρχιακές πόλεις, όπου οι φοιτητές αποτελούν πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού; Μιλούμε ότι υπάρχουν 16 πανεπιστήμια σε 24 πόλεις εκτός Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών.

Και να φέρω παράδειγμα. Στην πόλη που εργάζομαι (Φλώρινα) οι εγκατεστημένοι μόνιμα φοιτητές αποτελούν το 11% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Κινηματογράφος δεν υπάρχει. Βίντεοκλαμπς υπάρχουν 3-4 αλλά ίδια με αυτά στην υπόλοιπη χώρα. Δείτε τώρα... οι ίδιοι οι φοιτητές πιέζουν τόσο τη Λέσχη ΠΟλιτισμού (μη κερδοσκοπικό σωματείο στην πόλη), τα βίντεοκλαμπς, και το πανεπιστήμιο για να φέρουν έργα "άλλα". Ανταποκρίνεται η Λέσχη Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο. Το 2008 έγινε πρόγραμμα με προβολή 10 ταινιών με θέμα την πολιτική βία. Απευθυνθήκαμε στα βίντεοκλαμπ για να αγοράσουμε τους τίτλους με δικαιώματα μαζικής προβολής (ό,τι προβλέπει ο νόμος) χωρίς εισιτήριο. Δεν τα έχω ο ένας, δεν θα μου τα στείλει η εταιρεία ο δεύτερος, δεν γουστάρω ο τρίτος. τελικά αγοράστηκαν από την Αθήνα έναντι 1867 ευρώ + ΦΠΑ (οι 10 ταινίες). Οι φοιτητές τις είδαν υποτίθεται δωρεάν, διότι το εισιτήριο του αστικού ΚΤΕΛ είναι 65 λεπτά (το πάσο) άρα τους κόστισε 1,30 στον καθένα η ταινία. Και ήταν πολλοί. Από 82 μέχρι 170 άτομα. Γι αυτό το κοινό οι τοπικοί δείχνουν ότι αδιαφορούν.

Το ίδιο συμβαίνει σε κάθε πόλη. Δηλαδή κοστίζει τόσο πολύ ή χρειάζεται τέτοια φαντασία να βγει ο καταστηματάρχης (που σκοτώνει μύγες κατά δήλωσή του) από το μαγαζί με τη μεγάλη τζαμαρία και τα πολλά φώτα και να έλθει στο χώρο να δει τί θέλει το κοινό του, και με βάση αυτά που του ζητούν να φέρει εμπόρευμα; Τί είναι δηλ. το βίντεο κλαμπ; Ένας πάγκος που δίνει dvds με πολλά φώτα και μεγάλες τζαμαρίες; Αν δεν έλθει ο πελάτης στο κατάστημα, γιατί να μην πάει ο καταστηματάρχης να βρει τον πελάτη; Γιατί να υπάρχει δεδομένο εμπόρευμα κι όχι σύμφωνα με τις προτιμήσεις του πελάτη; Αυτό μου θυμίζει ή κρατικό μονοπώλιο ή κομμουνισμό, πάντως ελεύθερη αγορά καθόλου. Κι αντί να πηγαίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση τί γίνεται; καταργούμε ακόμη και τους άσχετους υπαλλήλους και βάζουμε ένα μηχάνημα να δίνει ταινίες. Με ένα σύστημα αναζήτησης άθλιο.... άρα η δυνατότητα αναζήτησης και η ποικιλία συμπιέζεται ακόμη περισσότερο.

Last edited:

Και μιλώ εγώ που είμαι απολύτως νόμιμος. Αν δηλ. το κατάστημα φέρεται έτσι σε κάθε πελάτη του, ο οποίος δίνει χρήματα μόνο στο σύστημα και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα παράνομα, τότε έχει δίκιο το κατάστημα;

Προσωπικα δεν δινω δεκαρα εαν κλεισει η audio visual και η odeon.οταν το dark night στην ιδια εκδοση ειχε τα χριστουγεννα 25 ευρω στην ελλαδα και 12 λιρες στη αγγλια (με την ισοτιμια σχεδον ισοσκελισμενη)

Η παραπάνω άποψη και άλλες ανάλογες που εκφράστηκαν αποτέλεσαν την αφορμή για τη δεύτερη παρέμβασή μου στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι κάποια ερωτήματα που από καιρό ήθελα να υποβάλλω, αλλά δεν ήξερα σε ποιόν. Εκμεταλλεύομαι την παρουσία στο φόρουμ μιας insider, της HelenMel, για να τα υποβάλλω καταρχήν σ' αυτήν, αλλά φυσικά και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του φόρουμ.

Τα DVD στην Ελλάδα έχουν απ' τις ακριβότερες τιμές πώλησης στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια. Τα πράγματα φυσικά γίνονται χειρότερα αν λάβουμε υπόψη μας και το σχετικά χαμηλό επίπεδο των εισοδημάτων μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Προσωπικά δεν θα αγόραζα ποτέ DVD απ' την Ελλάδα, αν δεν με ανάγκαζαν σε ορισμένες περιπτώσεις τα υψηλά ταχυδρομικά έξοδα για παραγελίες απ' το εξωτερικό ή η παντελής έλλειψη υποτίτλων, ακόμη και ξένων, σε ορισμένες ταινίες. Έχω αγοράσει dvd, με ελληνικούς υπότιτλους, ακόμη και από τη Σουηδία- από τις ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη- σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές απ' ότι τα αντίστοιχα ελληνικής παραγωγής. Και φυσικά το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει μόνο στα dvd, είναι συχνή η συζήτηση τελευταία για τις πολύ υψηλές τιμές μας σε μια σειρά από προιόντα. Αρκετοί ειδικοί το αποδίδουν στο μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς. Ωραία, αν αυτό αποτελεί μια εξήγηση για την περίπτωση του Ενωμένου Βασιλείου που επικαλείται ο Superfly, τότε πως εξηγείται η περίπτωση της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας κ.α. που δεν αποτελούν μεγαλύτερες αγορές.

Έστω, όμως, ότι δεχόμαστε τη δικαιολογία της μικρής αγοράς για να δικαιολογήσουμε το γενικά υψηλό επίπεδο τιμών. Πως, όμως, να εξηγήσουμε τις σχεδόν ίδιες τιμές σε όλα τα σχετικά καταστήματα για το ίδιο dvd, όταν στο εξωτερικό η σχέση ανάμεσα στο φθηνότερο προς ακριβότερο κατάστημα για το ίδιο προιόν συχνά κυμαίνεται στο 1:2 ή και παραπάνω; Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός λένε οι ειδκοί. Και γιατί μόνο στην Ψωροκώσταινα δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός; Από τις σχετικές εξηγήσεις που έχουν προταθεί, μόνο μια βρίσκω ότι έχει σχετική ισχύ: ότι οι Έλληνες γενικά είμαστε πολύ "ανοιχτοχέρηδες" και χωρίς σχετική συνείδηση καταναλωτές. Δηλαδή αν ο Έλληνας δει να του χρεώνουν μια υπέρογκη τιμή για ένα προιόν σε κάποιο κατάστημα θα το δεχθεί αδιαμαρτύρητα, ενώ στις περισσότερες χώρες της υπόλοιπης θα αρνηθεί και θα αναζητήσει ένα κατάστημα που προσφέρει χαμηλότερη τιμή για το ίδιο ή για αντίστοιχο προιόν, δίνοντας έτσι κίνητρο στον ανταγωνισμό να λειτουργήσει. Φυσικά και αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια και σίγουρα δεν αποτελεί επαρκή εξήγηση για τη μη λειτουργία του ανταγωνισμού.

Ένα τελευταίο ερώτημα για το χώρο πάντα της αγοράς dvd στην Ελλάδα. Τα περισσότερα dvd που παράγονται στην Ελλάδα είναι απλές εκδόσεις που περιέχουν μόνο (ή σχεδόν μόνο) την ταινία. Θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι αυτές οι εκδόσεις είναι οι περισσότερο ευάλωτες στην υποκατάσταση τους από νόμιμο ή παράνομο "κατέβασμα" ή τα dvd των εφημερίδων; Αυτός που είναι διατεθειμένος να ξοδέψει κάποια χρήματα για την αγορά μιας ταινίας, ασφαλώς και δεν αναζητά την λιτότερη δυνατή έκδοσή της. Οι υπόλοιποι μπορούν απλά να δούν την ταινία που τους ενδιαφέρει με αρκετούς εναλλακτικούς τρόπους. Μήπως θα έπρεπε λοιπόν να προτιμώνται οι πλούσεις εκδόσεις (δύο δίσκων όταν είναι εφικτό) σε προσιτές εννοείται τιμές; H ακόμη να αρχίσει να αναπτύσσεται και μια μικρότερη, αλλά δυναμική, αγορά για συλλέκτες, με συσκευασίες υψηλής αισθητικής αξίας και συνοδευτικά συλλεκτικά αντικείμενα. Στη χώρα μας διαθέτουμε ικανότατους καλλιτέχνες και τεχνίτες για κάτι τέτοιο και σίγουρα θα υπήρχε σχετικό ενδιαφέρον και απ' το εξωτερικό. Όπως σημείωσα και στην προηγούμενη παρέμβασή μου έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλοί συλλέκτες παγκόσμια που αναζητούν μανιωδώς εκδόσεις με υψηλή αισθητική αξία, περιορισμένων αντιτύπων και πλούσιου περιεχομένου, αν δε απαιτούν υπότιτλους συνήθως αρκούνται στην ύπαρξη αγγλικών.

Πριν κλείσω μια παρατήρηση για το blu-ray που προέκυψε από τις παρεμβάσεις φίλων στο φόρουμ. Οι εταιρείες και οι "υποψιασμένοι" καταναλωτές λογικά επενδύουν σ' αυτό, καθώς η φιλοδοξία του είναι να αντικαταστήσει το sd dvd και κανένας δεν ποντάρει σ' ένα γέρικο άλογο. Το πρόβλημα στην περίπτωση του BR, σύμφωνα και με όσα παρέθεσα στην προηγούμενη παρέμβασή μου, είναι ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν τόσο γρήγορα, ώστε πιθανότατα δεν θα το αφήσουν να φτάσει ούτε στην εφηβική ηλικία. Οι νέοι τεράστιας χωρητικότητας σκληροί δίσκοι, οι επερχόμενες απίστευτες ταχύτητες στο διαδίκτυο (βλ. ήδη το mkv που ανάφεραν κάποιοι), το video on demand, η συγχώνευση των συσκευών ψυχαγωγίας κλπ. δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Σχετική είναι η πρόσφατη αναγγελία από τη Warner ότι ψηφιοποιεί σταδιακά το αρχείο όλων των ταινιών της και τις προσφέρει, κατόπιν παραγγελίας, είτε με 14, 95 USD για "κατέβασμα και αποθήκευση" ή με 19,95 USD για εγγραφή σε DVD και παράδοση στο σπίτι. Απ' αυτό μπορείτε να υποψιαστείτε τι μας περιμένει στο (όχι και τόσο και μακρινό) μέλλον. (Σχετικό- Άσχετο: Ακόμη και οι εφημερίδες, λέει, επενδύουν περισσότερες πλέον στις ηλεκτρονικές τουυς εκδόσεις).

Last edited: