Οδήγηση ATC SCM40

Το έχω ξαναπροτείνει, όποιος επιθυμεί ας πάρει τον SIA2-150 σπίτι του να οδηγήσει τα 40αρια του και να βγάλει συμπέρασμα για έναν ενισχυτή που φτιάχτηκε με αυτά και όλα τα παρόμοια ATC κατά νου.

Καλησπέρα και πάλι,

τον Bryston 4b sst2 τον άκουσα σε σύγκριση με αρκετούς γνωστούς ενισχυτές των 150-200 Watts (πάντα με SCM40) και η βασική του διαφορά από αυτούς αν μπορώ να το εκφράσω σωστά, είναι η εκπληκτική ροή της μουσικής. (ανάλυση, χροιές, μίκρο και μάκρο δυναμικά τα θεωρώ δεδομένα).

Το αρκετά ικανοποιημένος που ανέφερα, ήταν ατυχής έκφραση καθώς έχω συνέχεια στο κεφάλι μου πως θα βελτιώσω τα υπόλοιπα για να είμαι ικανοποιημένος με το συνολικό αποτέλεσμα. Με προβληματίζει κυρίως η ηχητική περιποίηση του κάκιστου χώρου ακρόασης που διαθέτω (δωμάτιο 4,3 Χ 3,8 m με ελάχιστη ηχητική απορρόφηση και διάχυση).

Αλλά για πείτε, ποιό άλλο ηχείο δαπέδου θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτό τον χώρο σε αληθοφανείς εντάσεις αναπαραγωγής?

modright said:
Εχεις προσδιορισει τι ειναι αυτο που λειπει και σε κραταει μακρια απο το απολυτα
ικανοποιημενος? Μηπως γενικα καποιος αερας αλλαγης σε σπρωχνει να αντικαταστησεις κατι?

Θα έλεγα ότι θα ήθελα να εξαλείψω κάτι… τον τοίχο που ενώνει το σαλόνι με το υπνοδωμάτιο!

AUDIOLYTIC said:
Η αγορα ειναι γεματη με καλα ηχεια.Οταν θελουμε πασει θυσια ψηλες σταθμες,δεν παμε για ηχεια των 85db ευαισθησιας η,κανω καπου λαθος;

Όπως το πάρει κανείς…έχω μέχρι και ATC7 ως desktop speakers και τα οδηγώ με SANSUI AU-X711 (2x 100W), -μάλλον θα τους βάλω τον SIA2-150..

AUDIOLYTIC said:
Τα πολλα βατ που θελει το 40,τα θελει λογω της χαμηλης ευαισθησιας του και για να πετυχουμε ψηλες σταθμες,τιποτα λιγοτερο,τιποτα παρισοτερο.Ο κατασκευαστης διδει ευαισθησια 85db και αποκριση χαμηλων τα 48Hz(-6db).Που υπαρχει το προβλημα εκτος των τελικων εντασεων;Ουτε τοσο χαμηλα κατεβαινει,ουτε πολυ κατω απο τα 8Ω φαινεται να πεφτει βασει του τι διαβαζουμε στη σελιδα του κατασκευαστη.Αποψη μου βεβαια,αλλα προσωπικα δεν βλεπω τον λογο-και αυτο δεν ισχυει μονο για το 40-γιατι ενα ηχειο με οκταρι γουφερ να χρειαζεται ενα "πυρηνικο αντιδραστηρα" να οδηγηθει.

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι..
Η λέξη κλειδί είναι η Επιτάχυνση. Θέλω στιγμιαία να επιταχύνω το ηχείο που έχει από την φύση του αδράνεια. Άρα θέλω στιγμιαία μεγάλο ρεύμα που θα το πετύχω ανεβάζοντας πολύ γρήγορα την τάση εξόδου του ενισχυτή και απολύτως πιστά σε σχέση με το ακουστικό σήμα. Για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν με πείθουν και οι σχεδιάσεις που είναι τάξη Α μέχρι κάποια Watts και στην συνέχεια περνούν σε ΑΒ. Είναι πολύ πιθανό να ακούσεις τον μισό ήχο μιας νότας σε τάξη Α και τον άλλο μισό σε τάξη ΑΒ!
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι το damping factor δηλαδή η αντίσταση εξόδου του ενισχυτή. Με μεγάλο damping factor= μικρή αντίσταση εξόδου υπάρχει καλύτερη συμπεριφορά του ηχείου. Και σε ποιοτικούς ισχυρούς ενισχυτές αυτά τα χαρακτηριστικά είναι συνήθως καλύτερα από τους ασθενέστερους.

Τέλος θα γίνω και εγώ γραφικός και θα υποστηρίξω ότι τα ATC παίζουν καλύτερα όσο πιο πολλά ποιοτικά watts δέχονται.
Αλλά και αυτό να μην ισχύει, και μόνο το γεγονός ότι δεν συμπιέζουν την πληροφορία σε υψηλές εντάσεις, σε κάνει να ακούς δυνατά και...πιο δυνατά χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι, παρά μόνο όταν κοιτάξεις την θέση του ρυθμιστικού έντασης ή σου χτυπήσει το κουδούνι ο αγανακτισμένος ένοικος της απέναντι πολυκατοικίας…

Y.Γ. Προς κύριο Ζαφειρόπουλο. (THEMILOC)..Το benchmark αλλάζει εκπληκτικά προς το καλύτερο με ένα σωστό καλώδιο ρεύματος. (τουλάχιστον στον δικό μου χώρο

Last edited by a moderator:
Όπως το πάρει κανείς…έχω μέχρι και ATC7 ως desktop speakers και τα οδηγώ με SANSUI AU-X711 (2x 100W), -μάλλον θα τους βάλω τον SIA2-150..

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι..
Η λέξη κλειδί είναι η Επιτάχυνση. Θέλω στιγμιαία να επιταχύνω το ηχείο που έχει από την φύση του αδράνεια. Άρα θέλω στιγμιαία μεγάλο ρεύμα που θα το πετύχω ανεβάζοντας πολύ γρήγορα την τάση εξόδου του ενισχυτή και απολύτως πιστά σε σχέση με το ακουστικό σήμα. Για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν με πείθουν και οι σχεδιάσεις που είναι τάξη Α μέχρι κάποια Watts και στην συνέχεια περνούν σε ΑΒ. Είναι πολύ πιθανό να ακούσεις τον μισό ήχο μιας νότας σε τάξη Α και τον άλλο μισό σε τάξη ΑΒ!
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι το damping factor δηλαδή η αντίσταση εξόδου του ενισχυτή. Με μεγάλο damping factor= μικρή αντίσταση εξόδου υπάρχει καλύτερη συμπεριφορά του ηχείου. Και σε ποιοτικούς ισχυρούς ενισχυτές αυτά τα χαρακτηριστικά είναι συνήθως καλύτερα από τους ασθενέστερους.

Τέλος θα γίνω και εγώ γραφικός και θα υποστηρίξω ότι τα ATC παίζουν καλύτερα όσο πιο πολλά ποιοτικά watts δέχονται.
Αλλά και αυτό να μην ισχύει, και μόνο το γεγονός ότι δεν συμπιέζουν την πληροφορία σε υψηλές εντάσεις, σε κάνει να ακούς δυνατά και...πιο δυνατά χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι, παρά μόνο όταν κοιτάξεις την θέση του ρυθμιστικού έντασης ή σου χτυπήσει το κουδούνι ο αγανακτισμένος ένοικος της απέναντι πολυκατοικίας…

Εχω την εντυπωση οτι συμφωνεις μαζι μου.....διαφωνωντας!!!!!!!! :ernaehrung004:

Εγώ πάλι γιατί είχα καλύτερο αποτέλεσμα με τα 2x50rms τάξης Α του σετ Clearaudio Balance, παρά με τα 2x570rms του Wyred4Sound ST-1000;

Δεν είναι τόσο βατοβόρα τα 40άρια όσο φημολογείται.

Εγώ πάλι γιατί είχα καλύτερο αποτέλεσμα με τα 2x50rms τάξης Α του σετ Clearaudio Balance, παρά με τα 2x570rms του Wyred4Sound ST-1000;

Δεν είναι τόσο βατοβόρα τα 40άρια όσο φημολογείται.

Δεν διαφωνούμε, αν είχες όμως έναν SUPER Clearaudio Balance με 2x250W σε τάξη Α ποιο νομίζεις οτι θα ήταν το αποτέλεσμα?

και για να μεταφέρω την γνώμη κάποιου που είναι στον χώρο της πώλησης συστημάτων ήχου, τα SCM40 -και λιγότερο τα άλλα μοντέλα της entry series έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα:
έχουμε άνα ηχείο των 2200 Eur που παίζει άριστα με ενισχυτικά πολύ μεγαλύτερης κατηγορίας τιμής. Ο πελάτης όμως υποθέτει (εσφαλμένα) ότι τα ίδια χρήματα για ενισχυτή είναι το λογικό...

ελπιζω καποτε να καταλαβη ο κοσμος οτι ολοι οι classd δεν παιζουν το ιδιο οπως δεν παιζουν το ιδιο οι χιλιαδες Α/Β και Α ταξης ενισχυτες.

Ξαναδιάβασε προσεκτικά το κείμενο που κάνεις quote στο ποστ σου και θα διαπιστώσεις οτι επουδενεί δεν προχώρησα σε συμπεράσματα.
Δέν έχω τίποτα με τα διακόπτικά, αντιθέτως τα θαυμάζω και πιστεύω οτι στο μέλλον θα σβήσουν όλα τα άλλα απο τον χάρτη θα περιμένω το μέλλον και βλέπουμε..

Δεν διαφωνούμε, αν είχες όμως έναν SUPER Clearaudio Balance με 2x250W σε τάξη Α ποιο νομίζεις οτι θα ήταν το αποτέλεσμα?

Οι επιδόσεις που αναφέρεις σε κλάση Α προυποθέτουν υδρόψυκτο τέρας των 300 κιλών με τιμή βραχονησίδας..

Να διευκρινήσω, ότι ο Wyred4Sound μού άρεσε πολύ. Τα 40άρια ήταν μικρά...

Το αποτέλεσμα ήταν να δώσω τα 40άρια και να κρατήσω τον W4S.

Gort, μαζί σου είμαι (τάξη Α και ξερό ψωμί), αλλά οι καλές υλοποιήσεις ClassD είναι ήδη εδώ, όχι στο μέλλον.

Το αποτέλεσμα θα ήταν να έδινα τα 40άρια για να πάρω μεγαλύτερα ηχεία.

Νομίζω ότι αν ξεφύγουμε από το τεχνοοικονομικό θέμα, θα αντιληφθείς οτι τα Watt είναι ένα πολύ σχετικό θέμα. Γιατί οι ενισχυτές να μην λειτουργούν στο 0,1 Watt ή στα 10 kWatt?
Για εμένα η απάντηση έρχεται από την μηχανική συμπεριφορά των ηχείων.
Πρώτα φτιάχτηκαν οι ηλεκτρομηχανικοί μετατροπείς και μετά σκέφτηκαν πως θα τους οδηγήσουν.
Κατά την γνώμη μου, η ATC είναι στον σωστό δρόμο. Φτιάχνω ένα ηχείο με χαμηλές παραμορφώσεις και τα ηλεκτρονικά θα έρθουν αργά ή γρήγορα.
Όταν θα έρθει η πέμπτη γενιά ICE POWER το 2020, οι άλλοι κατασκευαστές ηχείων θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση...

Φίλε Tzo
Συμφωνώ αλλα όχι με τα ATC.
To μέλλον το αναφέρω γιατι υπολογίζω ο Luxman να με "βγάλει" το λιγότερο 25 χρονάκια ακόμα..

Last edited:
Το ξαναλέω οτι τα έχω ήδη πεί όλα αναλυτικότατα ΕΔΩ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=66614
Το όλο θέμα το έχω εξαντλήσει στο συγκεκριμένο νήμα, δεν θυμάμαι σε ποιά σελίδα ψάξε λιγάκι και θα ανταμειφθείς πολυσιοπάροχα...

Κατά την γνώμη μου, η ATC είναι στον σωστό δρόμο. Φτιάχνω ένα ηχείο με χαμηλές παραμορφώσεις και τα ηλεκτρονικά θα έρθουν αργά ή γρήγορα.
Όταν θα έρθει η πέμπτη γενιά ICE POWER το 2020, οι άλλοι κατασκευαστές ηχείων θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση...
Τετοια σχολια δεν θα εκανe ουτε η ιδια η ATC :smile:
Mακαρι τα ηχεια καποτε να φτασουν οσον αφορα τις παραμορφωσεις εκει που ηταν τα ηλεκτρονικα πριν δεκαδες χρονια...............ποσο μαλλον εδω που ειναι σημερα.Ουαι και αλλοιμονο εαν τα ηλεκτρονικα του μελλοντος καθοριζονταν απο τα ηχεια του σημερα...............

Last edited:
NAI αλλα υπάρχει και ένα άλλο που περιγράφει πώς έπαιξε με τα ATC λίγο πιο πρίν.