Οι 10 πιο αγαπημένες ταινίες του 20ου αιώνα!

thinredline

New member
15 October 2012
87
Σε ένα άλλο φόρουμ είχα κάνει μια σειρά από threads:
Οι 10 πιο αγαπημένες ταινίες της δεκαετίας 90, 80, 70, κοκ.
Στο τέλος έκανα αυτό το θέμα, όπου μαζεύτηκαν από τις παραπάνω λίστες οι 10 πιο αγαπημένες από ολόκληρο τον 20ο αιώνα.

Ταινίες που έχουμε δει πολλές φορές επειδή τις αγαπάμε!
Ταινίες που θα ξαναβλέπουμε επειδή τις αγαπάμε!
Ταινίες που δε βαριόμαστε, που μπορεί να ανατριχιάζουμε όταν τις βλέπουμε την 100στή φορά!
Οι 10 ταινίες που θα φυλάγαμε, αν μας ανάγκαζαν να φυλάξουμε μόνο 10!

Προσοχή: Δε μιλάμε για ταινίες που θεωρείτε πως είναι οι καλύτερες που έγιναν ποτέ, αλλά για τις πιο αγαπημένες. Υπάρχει διαφορά.

Η δική μου λίστα:
(Οι 2 πρώτες είναι με σειρά προτεραιότητας)

1. Ε.Τ. -Τhe Extra Terrestrial (η επιτομή της μαγείας του κινηματογράφου)
2. Beauty and the Beast (Disney)
-Fantasia
-Indiana Jones & temple of Doom
-The Empire Strikes Back
-Amadeus
-Jurassic Park
-Terminator 2
-Batman Returns
-Titanic

Όπως ήταν αναμενόμενο, κατέληξα σε 10 ταινίες που είδα στην παιδική/εφηβικη μου ηλικία, γιατί αυτές είναι συνήθως που μας σημαδεύουν και θα θυμόμαστε
πάντα.

Οι δικές σας ποιές είναι;

πιθανον αυτες να συνεπεσαν με την παιδικη εφηβικη σου ηλικια και να εχουν αξια.
ειναι εντελως σχετικο το θεμα με το σε ποια δεκαετια ενηλικιωθηκες.
θα σε στεναχωρεσω αλλα οι ταινιες δεν μου λενε τιποτα απολυτως και πιστευω για παρα πολλους δεν σημαινουν τιποτα.

Μα ρε chief το διευκρίνησε ο φίλος, ότι πρόκειται για προσωπικές επιλογές και όχι για αριστουργήματα της 7ης τέχνης.
Τέλος πάντων, παραθέτω 34 δικές μου επιλογές, που είναι ταινίες που εγώ έχω δει τις περισσότερες φορές σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές προβολές. Όποιες 10 και να διαλέξετε από αυτές, θα μείνω απόλυτα ικανοποιημένος...

Battleship Potemkin -1925
Metropolis -1927
M -1931
Casablanca -1942
Out of the Past -1947
Ladri di biciclette -1948
The Third Man -1949
Le salaire de la peur -1953
The Searchers -1956
The Seventh Seal -1957
Vertigo -1958
North by Northwest -1959
Les quatre cents coups -1959
Psycho -1960
A Shot in the Dark -1964
The Good, the Bad and the Ugly -1966
Blow-Up -1966
Bullitt -1968
Battle of Britain -1969
The Wild Bunch -1969
Easy Rider -1969
A Clockwork Orange -1971
The Getaway -1972
Mean Streets -1973
The Day of the Jackal -1973
The Outlaw Josey Wales -1976
Animal House -1978
Mad Max -1979
The Blues Brothers -1980
Das Boot -1981
Blade Runner -1982
Runaway Train -1985
Heat -1995
Dark City -1998​

Ταινίες σίγουρα συνδεδεμένες με καταστάσεις και γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή μου... Και για να σας προλάβω, σίγουρα δεν έχουν όλες την ίδια βαρύτητα από καλλιτεχνικής πλευράς ούτε όλες υπήρξαν ορόσημα και σημεία αναφοράς. Είπαμε, αγαπημένες...

1. Braveheart
2. Saving Private Ryan
3. Pulp Fiction
4. Se7en
5. The Usual Suspects
6. The Godfather
7. Scarface
8. Goodfellas
9. Snatch.
10. The Shining

Πάνω κάτω συμφώνω. Αν και είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσει κανείς. Ίσως να έβαζα και τον πολίτη Kane.

Αντιπολεμικη:
"ΑΡΠΑ ΤΗΣ ΒΙΡΜΑΝΙΑΣ"
Επος:
"RUN"
Ιλιγγος:
"VERTICO"
Στιλ:
"ΓΕΡΤΡΟΥΔΗ"
Κωμωδια:
"ΤΟ ΠΑΡΤΥ"
Ποιηση:
"ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ"
Ερωτας:
"ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ"
Τρυφεροτητα:
"ΤΑ 400 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ"
Western:
"ΟΙ 7 ΣΑΜΟΥΡΑΪ"
Οι ατακες:
"ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ"
Ο ρεαλισμος:
"ΚΛΕΦΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ"
Η συγκινηση:
"ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ"
Η τεχνη:
"ΣΙΩΠΗ"
Ξανα και ξανα και ξανα:
"Ο ΠΡΩΤΑΡΗΣ"
Η παρτιδα σκακι:
"ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ"
Η σκηνη στο μπανιο:
"PSYCHO"
Ανατροπες:
"BLOW UP"
Το μεγαλειο:
"ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ"
Ο δασκαλος:
"ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ"
Ο Φελινι:
"DOLCE VITA"
O Xορος
ΝΟΤΟΣ

Re: Απάντηση: Οι 10 πιο αγαπημένες ταινίες του 20ου αιώνα!

Αντιπολεμικη:
"ΑΡΠΑ ΤΗΣ ΒΙΡΜΑΝΙΑΣ"
Επος:
"RUN"
Ιλιγγος:
"VERTICO"
Στιλ:
"ΓΕΡΤΡΟΥΔΗ"
Κωμωδια:
"ΤΟ ΠΑΡΤΥ"
Ποιηση:
"ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ"
Ερωτας:
"ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ"
Τρυφεροτητα:
"ΤΑ 400 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ"
Western:
"ΟΙ 7 ΣΑΜΟΥΡΑΪ"
Οι ατακες:
"ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ"
Ο ρεαλισμος:
"ΚΛΕΦΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ"
Η συγκινηση:
"ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ"
Η τεχνη:
"ΣΙΩΠΗ"
Ξανα και ξανα και ξανα:
"Ο ΠΡΩΤΑΡΗΣ"
Η παρτιδα σκακι:
"ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ"
Η σκηνη στο μπανιο:
"PSYCHO"
Ανατροπες:
"BLOW UP"
Το μεγαλειο:
"ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ"
Ο δασκαλος:
"ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ"
Ο Φελινι:
"DOLCE VITA"
O Xορος
ΝΟΤΟΣ

Στελάρα, :grinning-smiley-043

πιθανον αυτες να συνεπεσαν με την παιδικη εφηβικη σου ηλικια και να εχουν αξια.
ειναι εντελως σχετικο το θεμα με το σε ποια δεκαετια ενηλικιωθηκες.
θα σε στεναχωρεσω αλλα οι ταινιες δεν μου λενε τιποτα απολυτως και πιστευω για παρα πολλους δεν σημαινουν τιποτα.

Όπως είπε και ο grio, ναι, το διευκρίνησα..
Αλλά μπορείς να πεις ότι θες για τις 9, αλλά η μία τουλάχιστον, το E.T. λέει πολλά για πολλούς!
Στάθηκε ορόσημο στην ιστορία του κινηματογράφου, όταν προβλήθηκε στις Κάννες είχε 10λεπτο χειροκρότημα στο τέλος του από ένα στεκόμενο κοινό (κάτι πολύ σπάνιο και ιδιαίτερα στις Κάννες), επίσης είναι νο. 24 στη λίστα του AFI (American Film Institute) με τις 100 καλύτερες Αμερικάνικες ταινίες που έγιναν ποτέ..
Απλώς μου φάνηκε υπερβολικό το "για παρα πολλους δεν σημαινουν τιποτα"..

Από όλους τους παραπάνω, μόνο ο tsatasos ήταν τυπικότατος στα όρια που έθεσε το θέμα..:grinning-smiley-043

Last edited:
Από όλους τους παραπάνω, μόνο ο tsatasos ήταν τυπικότατος στα όρια που έθεσε το θέμα..:grinning-smiley-043
Δεν σου αρκεί που ανταποκριθήκαμε; Σε περιορισμούς, θα μας επιτρέψεις να μην είμαστε και τόσο …τυπικοί.
-bye-

Yπαρχει ενα θεμα που δημιουργειται εξαιτιας μιας προσθηκης στον τιτλο του νηματος.
"Οι 10 πιο αγαπημενες ταινιες του 20ου αιωνα"

Πρεπει να εισαι 100αρης για να προφτασουν να σε αγγιξουν ΟΛΕΣ οι κινηματογραφικες επιτομες.
Θα εισαι ψευτης αν πεις οτι το Metropolis (του Λανγκ) σε εχει συνταραξει. Γιατι ξεπεραστηκε !!!
Δεν συζηταω καν για το Ταξιδι στην Σεληνη (του Μελιε) το 1902, δεν ημασταν καν σπερματα.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ, αυτες οι δυο ταινιες ηταν σταθμος για αυτο που απολαμβανουμε OΛΟΙ εμεις σημερα.
Ας μην ηταν αυτες οι δυο ταινιες ...... και δεν θα υπηρχε καν το ποστ (ισως ουτε το AVclub).

Απο την αλλη, κανεις δεν περναει εφηβεια καθε 10 η 20 χρονια ωστε να τον συγκλονισει κατι
πρωτογνωρο, κατι που ΔΕΝ ανεμενε να δει. Αρα, εαν εχω γενννηθει στα μεσα της δεκαετιας
του 60 , θα με συνταραξουν ΟΛΑ τα εργα που ακολουθησαν ΜΕΤΑ απο αυτην την δεκαετια.
Τα προηγουμενα, οσο ανεπαναληπτα και αν ηταν, εχουν δωσει την θεση τους στην ιστορια.
ΜΟΙΡΑΙΑ .... ξεπεραστηκαν. Ποσο συναρπαστικη να ειναι μια Metropolis, 60 χρονια μετα ????
Εδω, το Day of the Triffids βλεπουμε και ξεκαρδιζομαστε στα γελια. Οταν ομως ειχει βγει, (1962)
ο κοσμος στην Αμερικη φοβοταν να αγορασει γλαστρες και φικους (!!!!!!) Μονο για γελια δεν
ηταν. Το ιδιο και η περιφημη ραδιοφωνικη εκπομπη της Εισβολης των Αρειανων απο τον
ανεπαναληπτο Orson Welles to 1938.

Γιατι τα λεω ολα αυτα ?

Θα ηταν ορθοτερο ο τιτλος του ποστ να ειναι "Οι 10 ταινιες που αγαπησαμε πιο πολυ" σκετα-νετα
ωστε να μην χρειαζεται να συγκρινουμε κινηματογραφικους σταθμους με εφηβικους ερωτες.
Βαζοντας την λεξη 20ος αιωνας ..... βαζουμε κατω απο κρισαρα τις εφηβικες μας συμπαθειες.
Κρισαρα του ΠΟΙΑ ταινια πρεπει να θεωρηθει σταθμος και ποια οχι. ΜΑ .... μπορουμε να το κανουμε ?
Πρεπει να γινομαστε 15αρηδες, καθε 15 χρονια, απο το 1902 μεχρι σημερα (πατωντας format στον
σκληρο δισκο της μνημης μας) και στο τελος να αραδιασουμε μονοκοπανια ΟΛΕΣ τις ταινιες που
μας αφησαν με ανοιχτο στομα.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ..... !!!!

Παρολα αυτα, το νηματακι εχει μια ρομαντικη διαθεση που (ως "εφηβος") εκτιμω ΠΟΛΥ.
Δεν θα αραδιασω 10 ταινιες στην σειρα γιατι φοβαμαι οτι θα ξεχασω καμια (και θα κλαιω μετα).
Ομως, τρεις ταινιες σταθμοι ΜΟΝΟ για SciFi, νομιζω οτι ειναι

1) Trip to the Moon - George Melies - 1902
2) Metropolis - Fritz Lang - 1927
3) 2001 - A Space Odyssey - 1968

(ΜΟΝΟ η τελευταια εχει συναισθηματικο αντικτυπο επανω μου, εξηγησα το γιατι !)

Last edited:
νομιζω επιασες ακριβως το πνευμα μου στην πιο πανω τοποθετηση μου.

κατω απο το πρισμα αυτο αναφερω την πιο αγαπημενη για μενα που ειναι το 2001 και αν μπορεσω καποια στιγμη ισως συμμαζεψω το μυαλο μου ωστε να εξοστρακισει δεκαδες αριστουργηματα και να κρατησει αλλες εννια.

Star Wars (και οι 6 αλλα πιο πολυ οι 3 παλιές)
Indiana Jones 1
Independance Day
Party (ο ορισμος της κωμωδιας)
Μonty Pythons (σχεδόν όλα)
Pulp Fiction
Se7en (το καλύτερο αστυνομικό θρίλερ)
Police Academy 1&2 :p
Top secret (εχω ξεκαρδιστει πιτσιρικας απειρες φορες)
Terminator 1&2
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Jurassic Park 1
Alien 1

1. Στη φωλιά του κούκου - Απλά η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, αξεπέραστη ερμηνεία από τον Νίκολσον
2. City lights 1931 - Η μόνη ταινία που σε κάνει να κλαις και να γελάς ταυτόχρονα, τουλάχιστον αριστουργηματική.
3. Vertigo - Αξεπέραστος αφηγηματικός ρυθμός και ανατροπές, η ταινία που έχω ξαναδεί τις περισσότερες φορές και η καλύτερη του Χίτσκοκ
4. Splendor in the grass - Μέγας σκηνοθέτης ο Elia kazan, πολύ συγκινητική ιστορία
5. Δόκτωρ Ζιβάγκο - Απλά η καλύτερη επική ταινία όλων των εποχών
6. Once upon a time in America - Φοβερό σενάριο, σκηνοθεσία και μια από τις καλύτερες ερμηνείες του Ντε νίρο
7. Κάλπικη λίρα - Η καλύτερη ελληνική ταινία όλων των εποχών
8. Η λίστα του Σίντλερ - πολύ ανθρώπινη ταινία, η καλύτερη του Σπίλμπεργκ
9. Τιτανικός - Η ταινία που ισορροπεί καλύτερα από κάθε άλλη την τεχνολογία με το συναίσθημα
10. Η έκτη αίσθηση - τρομερή σεναριακή ανατροπή, αξεπέραστο θρίλερ από όλους και δυστυχώς και από τον ίδιο τον Σιάμαλαν.

Re: Απάντηση: Οι 10 πιο αγαπημένες ταινίες του 20ου αιώνα!

Αντιπολεμικη:
"ΑΡΠΑ ΤΗΣ ΒΙΡΜΑΝΙΑΣ"

Στελιο τα σεβη μου,
αυτη την Αρπα που μπορουμε να τη βρουμε, για δωσε συντεταγμενες πλιζ

Yπαρχει ενα θεμα που δημιουργειται εξαιτιας μιας προσθηκης στον τιτλο του νηματος.
"Οι 10 πιο αγαπημενες ταινιες του 20ου αιωνα"

Πρεπει να εισαι 100αρης για να προφτασουν να σε αγγιξουν ΟΛΕΣ οι κινηματογραφικες επιτομες.
Θα εισαι ψευτης αν πεις οτι το Metropolis (του Λανγκ) σε εχει συνταραξει. Γιατι ξεπεραστηκε !!!
Δεν συζηταω καν για το Ταξιδι στην Σεληνη (του Μελιε) το 1902, δεν ημασταν καν σπερματα.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ, αυτες οι δυο ταινιες ηταν σταθμος για αυτο που απολαμβανουμε OΛΟΙ εμεις σημερα.
Ας μην ηταν αυτες οι δυο ταινιες ...... και δεν θα υπηρχε καν το ποστ (ισως ουτε το AVclub).

Απο την αλλη, κανεις δεν περναει εφηβεια καθε 10 η 20 χρονια ωστε να τον συγκλονισει κατι
πρωτογνωρο, κατι που ΔΕΝ ανεμενε να δει. Αρα, εαν εχω γενννηθει στα μεσα της δεκαετιας
του 60 , θα με συνταραξουν ΟΛΑ τα εργα που ακολουθησαν ΜΕΤΑ απο αυτην την δεκαετια.
Τα προηγουμενα, οσο ανεπαναληπτα και αν ηταν, εχουν δωσει την θεση τους στην ιστορια.
ΜΟΙΡΑΙΑ .... ξεπεραστηκαν. Ποσο συναρπαστικη να ειναι μια Metropolis, 60 χρονια μετα ????
Εδω, το Day of the Triffids βλεπουμε και ξεκαρδιζομαστε στα γελια. Οταν ομως ειχει βγει, (1962)
ο κοσμος στην Αμερικη φοβοταν να αγορασει γλαστρες και φικους (!!!!!!) Μονο για γελια δεν
ηταν. Το ιδιο και η περιφημη ραδιοφωνικη εκπομπη της Εισβολης των Αρειανων απο τον
ανεπαναληπτο Orson Welles to 1938.

Γιατι τα λεω ολα αυτα ?

Θα ηταν ορθοτερο ο τιτλος του ποστ να ειναι "Οι 10 ταινιες που αγαπησαμε πιο πολυ" σκετα-νετα
ωστε να μην χρειαζεται να συγκρινουμε κινηματογραφικους σταθμους με εφηβικους ερωτες.
Βαζοντας την λεξη 20ος αιωνας ..... βαζουμε κατω απο κρισαρα τις εφηβικες μας συμπαθειες.
Κρισαρα του ΠΟΙΑ ταινια πρεπει να θεωρηθει σταθμος και ποια οχι. ΜΑ .... μπορουμε να το κανουμε ?
Πρεπει να γινομαστε 15αρηδες, καθε 15 χρονια, απο το 1902 μεχρι σημερα (πατωντας format στον
σκληρο δισκο της μνημης μας) και στο τελος να αραδιασουμε μονοκοπανια ΟΛΕΣ τις ταινιες που
μας αφησαν με ανοιχτο στομα.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ..... !!!!

Παρολα αυτα, το νηματακι εχει μια ρομαντικη διαθεση που (ως "εφηβος") εκτιμω ΠΟΛΥ.
Δεν θα αραδιασω 10 ταινιες στην σειρα γιατι φοβαμαι οτι θα ξεχασω καμια (και θα κλαιω μετα).
Ομως, τρεις ταινιες σταθμοι ΜΟΝΟ για SciFi, νομιζω οτι ειναι

1) Trip to the Moon - George Melies - 1902
2) Metropolis - Fritz Lang - 1927
3) 2001 - A Space Odyssey - 1968

(ΜΟΝΟ η τελευταια εχει συναισθηματικο αντικτυπο επανω μου, εξηγησα το γιατι !)

SR71B διαφωνώ κάθετα.
Δεν κατάλαβα, δηλαδή δε μπορεί να αγαπήσoυμε κάποια παλιά ταινία; Πρέπει σώνει και καλά να έχει βγει από την ημερομηνία γέννησής μας και μετά;
Προσωπικά δε μου αρέσουν καθόλου οι τελευταίες ταινίες και ο κινηματογράφος όπως έχει γίνει και προτιμώ πολύ περισσότερο παλιές ταινίες..
Αν πχ έλεγα μια λιστα με τις 50 πιο αγαπημένες ταινίες δε θα ήταν μέσα ούτε Avatar, ούτε Dark Knight , ούτε δεν ξέρω και γω τί άλλο, αλλά ταινίες όπως North by Northwest, Cleopatra, 10 commandments, The Sound Of Music, Superman, The Wizard of Oz κτλ, όλες ταινίες που έχουν βγει ΠΡΙΝ από την ημερομηνία γέννησής μου (γεννήθηκα το 80).

Λες:
"Αρα, εαν εχω γενννηθει στα μεσα της δεκαετιας
Τα προηγουμενα, οσο ανεπαναληπτα και αν ηταν, εχουν δωσει την θεση τους στην ιστορια"

Αυτό προσωπικά για μένα δε στέκει, εκτός πια και αν όλες οι ταινίες που έβλεπες στη μέχρι τώρα ζωή σου ήταν πρώτης προβολής.
Δηλαδή αποκλείεται στα 5-6 χρόνια σου να είδες μια ταινία του 50 και να αγάπησες;
Αποκλείεται στα 10 σου να είδες μια ταινία του 40 και να αγάπησες;
Γιατί εγώ θυμάμαι στην παιδική μου ηλικία, εκτός από τις ταινίες δεκαετίας 80 έβλεπα και παλιές που έβαζε η τηλεόραση, από Χονδρό-Λιγνό, Τσάρλι τσάπλιν και Παναγία των παρισίων (1939) μέχρι τα θρησκευτικά-ιστορικά έπη που έβαζε το Πάσχα.

Άλλο παράδειγμα:
Η ανηψιά μου στις μέρες μας. Είδε τη Φαντασία (1940), και την αγάπησε, την έχει δει τόσες φορές και την ξέρει απ'έξω κι ανακατωτά.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου δε θα έπρεπε να την αγαπήσει γιατί από τότε έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και έχουμε φτάσει στην Pixar και τα computer animation, οπότε η Φαντασία είναι πια κάτι πολύ ξεπερασμένο κτλ..

και τέλος, να πω ότι το "του 20ου αιώνα" το έβαλα καθαρά για να περιορίσω χρονικά από 1900-2000.
και όπως τόνισα και με κόκκινα στο πρώτο ποστ μου, σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στους σταθμούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Αν κάποια από τις ταινίες που συμπεριλάβετε, τύχει να είναι και "σταθμός", έχει καλώς..

Last edited:
ΤhinRedLine

Εαν δεν εχω δει σινεμα στην ζωη μου και δω το Μetropolis (στα 15 μου) θα με ΣΥΝΑΡΠΑΣΕΙ.
Εαν, ομως, δω την Οδυσσεια του Διαστηματος και ΜΕΤΑ το Μetropolis .... ΔΕΝ θα με συναρπασει (το Metropolis).

Εαν χρειαζεται να εξηγησω και αυτο .... τοτε .... τζαμπα σπαταλησα ιντερνετικη γραφιδα.

Το οτι υπαρχει μια ανηψια που βλεπει Φαντασια του Disney δεν αλλαζει πολλα πραγματα γιατι ειναι CARTOON.
Ανετα, ακομα και σημερα, βλεπεται ο Superman του 1936 ..... EINAI ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ..... δηλαδη, διαχρονικο
ΔΕΝ παλιωνει η μαγεια του.

Επισης,
την παλια ταινια (του 40) την ΑΓΑΠΑΣ γιατι οι συγχρονοι ερωτες (ταινιες) ειναι ΤΟΣΟ ΧΑΛΙΑ. Το σκεφτηκες αυτο ?
Ειναι εντελως φυσιολογικη αντιδραση (απαιτηση) απεναντι σε συγχρονες υπερπαραγωγες που ανετα θα μπορουσαν
να χαρακτηρισουν πανακριβα ντοκυμαντερ ΑΛΛΑ ΟΧΙ κινηματογραφικα εργα με πλοκη, υποθεση και ανατροπες.
Καλα κανεις, λοιπον, και αγαπας ταινιες του 40 ..... αλλα εμβαθυνε λιγο περισσοτερο στις πραγματικες αιτιες.
Εαν ειναι να μιλησουμε μονο για SciFi .... υπαρχουν ταινιες με τρομερη ευρηματικοτητα (The THING), σασπενς
αλλα ΑΣΤΕΙΑ ΕΦΕ. Μπορεις να ξετρελλαθεις με μια πενηνταρα .... αλλα .... οχι για την αλαβαστρινη επιδερμιδα της.
Μπορεις να ερωτευθεις μια 16αρα .... αλλα .... οχι για την εμπειρια της στα προκαταρκτικα. Ε .... το ιδιο ισχυει και
στις ταινιες . ΔΕΝ μπορεις να τα χεις ολα ..... εγω, συγκεκριμενα, εκανα μια ασχημη επιλογη (τα special effects,
δηλαδη την 16αρα αλλα .... εφυγε περιπατο το story concept και οι σεναριακες ανατροπες, δηλαδη, η 50αρα)
αλλα ΔΕΝ απαιτω απο τους αλλους την ωριμοτητα που απεμπολισα (η δεν θελω να αποκτησω).

Εσυ ...... τι ακριβως προσδοκας απο τον κινηματογραφο .....
Παραμυθι για μικρους και μεγαλους (E.T) ? Η ΚΑΤΙ με πολυ αναπαντεχο concept (TRON, Matrix, κλπ) ?

Οσο για τις επιλογες σου (North by Northwest, The sound of music, Wizard of Oz) ειναι και δικες μου επιλογες.
Απλα δεν μπαινω στον κοπο να εκλεξω "Κυβερνηση". Μερικες δεκαδες "πολιτικοι" απο καθε χωρο ..... ΜΟΥ ΑΡΚΟΥΝ.

Και μια τελευταια απορια.
Οταν γραφεις "το εβαλα καθαρα για να περιορισω χρονικα απο 1900-2000" .....
υπηρχε κινηματογραφος και τον 18ο αιωνα ? Πως το περιορισες δηλαδη, οταν
εβαλες ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ιστορια του κινηματογραφου μεσα στην ερωτηση σου ?

Last edited:
νομιζω ειναι εντελως ανωφελη η συζητηση οταν συμπεριλαμβανονται ταινιες οπως terminator empire stikes back batman etc...

ΤhinRedLine

Εαν δεν εχω δει σινεμα στην ζωη μου και δω το Μetropolis (στα 15 μου) θα με ΣΥΝΑΡΠΑΣΕΙ.
Εαν, ομως, δω την Οδυσσεια του Διαστηματος και ΜΕΤΑ το Μetropolis .... ΔΕΝ θα με συναρπασει (το Metropolis).

Εαν χρειαζεται να εξηγησω και αυτο .... τοτε .... τζαμπα σπαταλησα ιντερνετικη γραφιδα.

Το οτι υπαρχει μια ανηψια που βλεπει Φαντασια του Disney δεν αλλαζει πολλα πραγματα γιατι ειναι CARTOON.
Ανετα, ακομα και σημερα, βλεπεται ο Superman του 1936 ..... EINAI ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ..... δηλαδη, διαχρονικο
ΔΕΝ παλιωνει η μαγεια του.

Επισης,
την παλια ταινια (του 40) την ΑΓΑΠΑΣ γιατι οι συγχρονοι ερωτες (ταινιες) ειναι ΤΟΣΟ ΧΑΛΙΑ. Το σκεφτηκες αυτο ?
Ειναι εντελως φυσιολογικη αντιδραση (απαιτηση) απεναντι σε συγχρονες υπερπαραγωγες που ανετα θα μπορουσαν
να χαρακτηρισουν πανακριβα ντοκυμαντερ ΑΛΛΑ ΟΧΙ κινηματογραφικα εργα με πλοκη, υποθεση και ανατροπες.
Καλα κανεις, λοιπον, και αγαπας ταινιες του 40 ..... αλλα εμβαθυνε λιγο περισσοτερο στις πραγματικες αιτιες.
Εαν ειναι να μιλησουμε μονο για SciFi .... υπαρχουν ταινιες με τρομερη ευρηματικοτητα (The THING), σασπενς
αλλα ΑΣΤΕΙΑ ΕΦΕ. Μπορεις να ξετρελλαθεις με μια πενηνταρα .... αλλα .... οχι για την αλαβαστρινη επιδερμιδα της.
Μπορεις να ερωτευθεις μια 16αρα .... αλλα .... οχι για την εμπειρια της στα προκαταρκτικα. Ε .... το ιδιο ισχυει και
στις ταινιες . ΔΕΝ μπορεις να τα χεις ολα ..... εγω, συγκεκριμενα, εκανα μια ασχημη επιλογη (τα special effects,
δηλαδη την 16αρα αλλα .... εφυγε περιπατο το story concept και οι σεναριακες ανατροπες, δηλαδη, η 50αρα)
αλλα ΔΕΝ απαιτω απο τους αλλους την ωριμοτητα που απεμπολισα (η δεν θελω να αποκτησω).

Εσυ ...... τι ακριβως προσδοκας απο τον κινηματογραφο .....
Παραμυθι για μικρους και μεγαλους (E.T) ? Η ΚΑΤΙ με πολυ αναπαντεχο concept (TRON, Matrix, κλπ) ?

Οσο για τις επιλογες σου (North by Northwest, The sound of music, Wizard of Oz) ειναι και δικες μου επιλογες.
Απλα δεν μπαινω στον κοπο να εκλεξω "Κυβερνηση". Μερικες δεκαδες "πολιτικοι" απο καθε χωρο ..... ΜΟΥ ΑΡΚΟΥΝ.

Και μια τελευταια απορια.
Οταν γραφεις "το εβαλα καθαρα για να περιορισω χρονικα απο 1900-2000" .....
υπηρχε κινηματογραφος και τον 18ο αιωνα ? Πως το περιορισες δηλαδη, οταν
εβαλες ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ιστορια του κινηματογραφου μεσα στην ερωτηση σου ?

εννοώ, ότι δε συμπεριλαμβάνονται ταινίες από το 2000 και μετά, γιατί ως γνωστόν οι περισσότεροι θα ανέτρεχαν σε ταινίες που είδαν πρόσφατα και ενθουσιάστηκαν..

όσο για αυτό που λες περί εφφέ και μετρόπολις κτλ, οκ.. Έχουμε διαφορετικές απόψεις.. Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε.
Απλώς δε μου άρεσε πως έλαβες ως δεδομένο ότι σε όλους μας πια θα αρέσουν ταινίες που ήρθαν μετέπειτα από κάποιες άλλες και επομένως τις εκτόπισαν..
Γιατί πχ μπορεί το Clash of the Titans να έχει τέλεια εφφέ αλλά εγώ αγαπάω, εκτιμώ και θαυμάζω πολύ περισσότερο το Jason and the Argonauts (του 1960 νομίζω).
Μπορεί το Avatar να έχει τέλεια εφφέ αλλά ομοίως αγαπώ και εκτιμώ περισσότερο το Star Wars (το original όχι τη special edition), με τις μινιατούρες, τις κούκλες κτλ.. To Avatar δε μου λέει απολύτως τίποτα πέρα του εντυπωσιασμού..
Μπορεί ξέρω γω το The hangover να θεωρείται η κωμωδία της 10ετίας, αλλά εγώ αγαπάω το Bringing Up Baby (1938).

Επίσης, συγχώρεσέ με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω συγχέεις το "αγαπάω" με το "εντυπωσιάζομαι".
Ξαναλέω, το θέμα δεν είναι για ταινίες που μας εντυπωσίασαν με τα εφφέ τους, ή με την ιδιοφυία του σεναρίου τους, ή επειδή ήταν επανάσταση στην ιστορία του κινηματογράφου.

@supersonic
Να'σαι καλά..

Last edited:
όταν ο καθένας γουστάρει τα δικά του χωρίς κανένα "αντικειμενικό" κριτήριο δεν υπάρχει σημείο επαφής.
εσύ γουστάρεις τα δικά σου, εγώ τα δικά μου.
Εσύ θα βάλεις τη Μισαλλοδοξία και εγώ θα βάλω το Ρόδα τσάντα και κοπάνα.
Να δω που θα βρεθούμε.
Εκτός αν το κάνουμε για να γεμίζουμε σελίδες.