Yπαρχει ενα θεμα που δημιουργειται εξαιτιας μιας προσθηκης στον τιτλο του νηματος.
"Οι 10 πιο αγαπημενες ταινιες του 20ου αιωνα"
Πρεπει να εισαι 100αρης για να προφτασουν να σε αγγιξουν ΟΛΕΣ οι κινηματογραφικες επιτομες.
Θα εισαι ψευτης αν πεις οτι το Metropolis (του Λανγκ) σε εχει συνταραξει. Γιατι ξεπεραστηκε !!!
Δεν συζηταω καν για το Ταξιδι στην Σεληνη (του Μελιε) το 1902, δεν ημασταν καν σπερματα.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ, αυτες οι δυο ταινιες ηταν σταθμος για αυτο που απολαμβανουμε OΛΟΙ εμεις σημερα.
Ας μην ηταν αυτες οι δυο ταινιες ...... και δεν θα υπηρχε καν το ποστ (ισως ουτε το AVclub).
Απο την αλλη, κανεις δεν περναει εφηβεια καθε 10 η 20 χρονια ωστε να τον συγκλονισει κατι
πρωτογνωρο, κατι που ΔΕΝ ανεμενε να δει. Αρα, εαν εχω γενννηθει στα μεσα της δεκαετιας
του 60 , θα με συνταραξουν ΟΛΑ τα εργα που ακολουθησαν ΜΕΤΑ απο αυτην την δεκαετια.
Τα προηγουμενα, οσο ανεπαναληπτα και αν ηταν, εχουν δωσει την θεση τους στην ιστορια.
ΜΟΙΡΑΙΑ .... ξεπεραστηκαν. Ποσο συναρπαστικη να ειναι μια Metropolis, 60 χρονια μετα ????
Εδω, το Day of the Triffids βλεπουμε και ξεκαρδιζομαστε στα γελια. Οταν ομως ειχει βγει, (1962)
ο κοσμος στην Αμερικη φοβοταν να αγορασει γλαστρες και φικους (!!!!!!) Μονο για γελια δεν
ηταν. Το ιδιο και η περιφημη ραδιοφωνικη εκπομπη της Εισβολης των Αρειανων απο τον
ανεπαναληπτο Orson Welles to 1938.
Γιατι τα λεω ολα αυτα ?
Θα ηταν ορθοτερο ο τιτλος του ποστ να ειναι "Οι 10 ταινιες που αγαπησαμε πιο πολυ" σκετα-νετα
ωστε να μην χρειαζεται να συγκρινουμε κινηματογραφικους σταθμους με εφηβικους ερωτες.
Βαζοντας την λεξη 20ος αιωνας ..... βαζουμε κατω απο κρισαρα τις εφηβικες μας συμπαθειες.
Κρισαρα του ΠΟΙΑ ταινια πρεπει να θεωρηθει σταθμος και ποια οχι. ΜΑ .... μπορουμε να το κανουμε ?
Πρεπει να γινομαστε 15αρηδες, καθε 15 χρονια, απο το 1902 μεχρι σημερα (πατωντας format στον
σκληρο δισκο της μνημης μας) και στο τελος να αραδιασουμε μονοκοπανια ΟΛΕΣ τις ταινιες που
μας αφησαν με ανοιχτο στομα.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ..... !!!!
Παρολα αυτα, το νηματακι εχει μια ρομαντικη διαθεση που (ως "εφηβος") εκτιμω ΠΟΛΥ.
Δεν θα αραδιασω 10 ταινιες στην σειρα γιατι φοβαμαι οτι θα ξεχασω καμια (και θα κλαιω μετα).
Ομως, τρεις ταινιες σταθμοι ΜΟΝΟ για SciFi, νομιζω οτι ειναι
1) Trip to the Moon - George Melies - 1902
2) Metropolis - Fritz Lang - 1927
3) 2001 - A Space Odyssey - 1968
(ΜΟΝΟ η τελευταια εχει συναισθηματικο αντικτυπο επανω μου, εξηγησα το γιατι !)
SR71B διαφωνώ κάθετα.
Δεν κατάλαβα, δηλαδή δε μπορεί να αγαπήσoυμε κάποια παλιά ταινία; Πρέπει σώνει και καλά να έχει βγει από την ημερομηνία γέννησής μας και μετά;
Προσωπικά δε μου αρέσουν καθόλου οι τελευταίες ταινίες και ο κινηματογράφος όπως έχει γίνει και προτιμώ πολύ περισσότερο παλιές ταινίες..
Αν πχ έλεγα μια λιστα με τις 50 πιο αγαπημένες ταινίες δε θα ήταν μέσα ούτε Avatar, ούτε Dark Knight , ούτε δεν ξέρω και γω τί άλλο, αλλά ταινίες όπως
North by Northwest, Cleopatra, 10 commandments, The Sound Of Music, Superman, The Wizard of Oz κτλ, όλες ταινίες που έχουν βγει
ΠΡΙΝ από την ημερομηνία γέννησής μου (γεννήθηκα το 80).
Λες:
"Αρα, εαν εχω γενννηθει στα μεσα της δεκαετιας
του 60 , θα με συνταραξουν ΟΛΑ τα εργα που ακολουθησαν ΜΕΤΑ απο αυτην την δεκαετια.
Τα προηγουμενα, οσο ανεπαναληπτα και αν ηταν, εχουν δωσει την θεση τους στην ιστορια"
Αυτό προσωπικά για μένα δε στέκει, εκτός πια και αν όλες οι ταινίες που έβλεπες στη μέχρι τώρα ζωή σου ήταν πρώτης προβολής.
Δηλαδή αποκλείεται στα 5-6 χρόνια σου να είδες μια ταινία του 50 και να αγάπησες;
Αποκλείεται στα 10 σου να είδες μια ταινία του 40 και να αγάπησες;
Γιατί εγώ θυμάμαι στην παιδική μου ηλικία, εκτός από τις ταινίες δεκαετίας 80 έβλεπα και παλιές που έβαζε η τηλεόραση, από Χονδρό-Λιγνό, Τσάρλι τσάπλιν και Παναγία των παρισίων (1939) μέχρι τα θρησκευτικά-ιστορικά έπη που έβαζε το Πάσχα.
Άλλο παράδειγμα:
Η ανηψιά μου στις μέρες μας. Είδε τη Φαντασία (1940), και την αγάπησε, την έχει δει τόσες φορές και την ξέρει απ'έξω κι ανακατωτά.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου δε θα έπρεπε να την αγαπήσει γιατί από τότε έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και έχουμε φτάσει στην Pixar και τα computer animation, οπότε η Φαντασία είναι πια κάτι πολύ ξεπερασμένο κτλ..
και τέλος, να πω ότι το "του 20ου αιώνα" το έβαλα καθαρά για να περιορίσω χρονικά από 1900-2000.
και όπως τόνισα και με κόκκινα στο πρώτο ποστ μου, σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στους σταθμούς στην ιστορία του κινηματογράφου. Αν κάποια από τις ταινίες που συμπεριλάβετε, τύχει να είναι και "σταθμός", έχει καλώς..