Οι χλιδάνεργοι!

Έπρεπε να πήγαινες σε άλλο μαγαζί της εταιρίας και να τα έκανες πουτ@ν@. Και μετά να τον έπαιρνες τηλέφωνο και να του έδινες αναφορά. Και να το έπαιζες και τρελίτσα του στυλ μα σε αυτό μου "είπατε να πάω"...

Δουλεύω σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας εδώ και 4+ χρόνια. Η εταιρία πληρώνει τα νόμιμα σε υπερωρίες, νυχτερινά, προσαυξήσεις κλπ.
Έχω πτυχίο πληροφορικής και μεταπτυχιακό στις τηλεπικοινωνίες. Ξεκίνησα να δουλεύω με 900 ευρώ καθαρά. Μετά απο 4+ χρόνια ο μισθός μου είναι 1300 ευρώ χωρίς προσαυξήσεις λόγω υπερωριών κλπ. Χλιδάνεργος είναι για μένα εκείνος που έχει τα ίδια προσόντα με μένα αλλά επειδή στην Αγγλία (όπου και σπούδασα με έξοδα των γονιών μου) μπορούσαμε να βρούμε σχετικά εύκολα δουλειά αν καθόμασταν, με 35.000 λίρες το χρόνο τότε (περι τα 55.000 ευρώ δλδ 4000 ευρώ μηνιαίως!), προτιμά να μη δεχτεί τα ψωρο-900 ευρώ το μήνα και να συνεχίσει να τρέφεται απο τη μαμα και το μπαμπα.

Είμαι 30 χρονών παντρεμενος, με γυναίκα που βγάζει περισσότερα απο μένα! Μήπως να κάτσω σπίτι, να κορνιζάρω τα πτυχία και να κάνω τις δουλει´ς του σπιτιού?

Για μένα η δουλειά (η οποιαδήποτε δουλειά) είναι σημείο αξιοπρέπειας. Δε θα συνιστούσα σε κανένα να μη δουλεψει για 700 ευρώ, αντί να κάθεται στο σπίτι, όσο κι αν δεν τα είχε "ανάγκη" αυτά τα λεφτά. Θεωρώ τον πτυχιούχο άνεργο, ξεκάθαρα ΑΕΡΓΟ! Όταν έψαχνα για δουλειά το 2003, και για 2 μήνες δεν είχα βρεί τίποτα, ήθελα να ξεκινήσω να δουλεύω σερβιτόρος που ήταν πιο εύκολο και άμεσο να βρεθεί ως προσωρινή απασχόληση. Δε με άφηνε η νυν σύζυγος λέγοντας "με πτύχιο και μαστερ θα πας βρε αγάπη μου σερβιτόρος?". Τότε είμασταν ακόμη "νιάτα" χωρίς υποχρεώσεις και μας έθρεφαν οι γονείς. Αν τώρα είχα (χτύπα ξύλο) πρόβλημα ανεργίας, δε νομίζω οτι θα με συμβούλευε το ίδιο, μιας και έχουμε αυξημένες υποχρεώσεις, και αυξημένο εγωϊσμό για να δεχθούμε οικονομική ενίσχυση απο τους γονείς μας. Πως αλλάζουν οι συνθήκες τον άνθρωπο ε?

Γι'αυτό θεωρώ οτι το πρόβλημα τον χλιδάνεργων δεν είναι ούτε των εργοδοτών αλλά ούτε των ίδιων των χλιδάνεργων. Είναι κοινωνικό φαινόμαινο που διατηρείται απο τη μοντέρνα κουλτούρα των Ελλήνων. Των Ελλήνων των σπουδαγμένων στα "εξωτερικά", των Ελλήνων των σπουδαγμένων "σε ΑΕΙ κι όχι κανένα παρακατιανό ΤΕΙ", ή των Ελλήνων που είχαν εν γένει συνηθίσει να βγαίνουν ως φοιτητές σε "in clubs", να σκάνε στον παρκαδόρο 20 ευρώ να προσέχει το αμάξι του μπαμπά κλπ.

Η δουλειά δεν είναι ντροπή! Ντροπή είναι να αισθάνεσαι οτι αντί για δουλειά σου προσφέρουν δουλεία, κι έτσι να μένεις ά(ν)εργος και να βρίζεις κι απο πάνω το σύστημα που σε εξώθησε να σκάσειε ενα σωρο λεφτά να σπουδάσεις και να μη σου έχει μια θέση με 3000 ευρώ να σε περιμένει στην πατρίδα.

Καλό θα ήταν να μην απαξιώνουμε ούτε τις εταιρείες αλλά ούτε τον εργαζόμενο. Φυσικά δεν ομιλώ περί της συγκεκριμένης αφού δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσον ανταποκρίνεται στην παραγματικότητα. Οπως υπάρχουν εταιρείες που δεν τηρούν τον νόμο ή εκμεταλεύονται τον εργαζόμενο, έτσι υπάρχουν και νέοι που βαριούνται να δουλέψουν. Διευθυντής και με 5 χιλιάρικα μισθό δεν γίνεται να ξεκινήσει κανείς. Η λαϊκή ρήση λέει "τα αγαθά κόποις κτώνται", και δεν καταλαβαίνω πως για μερικούς αυτό δεν πρέπει να ισχύει.

Και φυσικά +1 σ' αυτά που λέει ο spyridy!

Last edited:
Δουλεύω σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας εδώ και 4+ χρόνια. Η εταιρία πληρώνει τα νόμιμα σε υπερωρίες, νυχτερινά, προσαυξήσεις κλπ.
Έχω πτυχίο πληροφορικής και μεταπτυχιακό στις τηλεπικοινωνίες. Ξεκίνησα να δουλεύω με 900 ευρώ καθαρά. Μετά απο 4+ χρόνια ο μισθός μου είναι 1300 ευρώ χωρίς προσαυξήσεις λόγω υπερωριών κλπ. Χλιδάνεργος είναι για μένα εκείνος που έχει τα ίδια προσόντα με μένα αλλά επειδή στην Αγγλία (όπου και σπούδασα με έξοδα των γονιών μου) μπορούσαμε να βρούμε σχετικά εύκολα δουλειά αν καθόμασταν, με 35.000 λίρες το χρόνο τότε (περι τα 55.000 ευρώ δλδ 4000 ευρώ μηνιαίως!), προτιμά να μη δεχτεί τα ψωρο-900 ευρώ το μήνα και να συνεχίσει να τρέφεται απο τη μαμα και το μπαμπα.

Είμαι 30 χρονών παντρεμενος, με γυναίκα που βγάζει περισσότερα απο μένα! Μήπως να κάτσω σπίτι, να κορνιζάρω τα πτυχία και να κάνω τις δουλει´ς του σπιτιού?

Για μένα η δουλειά (η οποιαδήποτε δουλειά) είναι σημείο αξιοπρέπειας. Δε θα συνιστούσα σε κανένα να μη δουλεψει για 700 ευρώ, αντί να κάθεται στο σπίτι, όσο κι αν δεν τα είχε "ανάγκη" αυτά τα λεφτά. Θεωρώ τον πτυχιούχο άνεργο, ξεκάθαρα ΑΕΡΓΟ! Όταν έψαχνα για δουλειά το 2003, και για 2 μήνες δεν είχα βρεί τίποτα, ήθελα να ξεκινήσω να δουλεύω σερβιτόρος που ήταν πιο εύκολο και άμεσο να βρεθεί ως προσωρινή απασχόληση. Δε με άφηνε η νυν σύζυγος λέγοντας "με πτύχιο και μαστερ θα πας βρε αγάπη μου σερβιτόρος?". Τότε είμασταν ακόμη "νιάτα" χωρίς υποχρεώσεις και μας έθρεφαν οι γονείς. Αν τώρα είχα (χτύπα ξύλο) πρόβλημα ανεργίας, δε νομίζω οτι θα με συμβούλευε το ίδιο, μιας και έχουμε αυξημένες υποχρεώσεις, και αυξημένο εγωϊσμό για να δεχθούμε οικονομική ενίσχυση απο τους γονείς μας. Πως αλλάζουν οι συνθήκες τον άνθρωπο ε?

Γι'αυτό θεωρώ οτι το πρόβλημα τον χλιδάνεργων δεν είναι ούτε των εργοδοτών αλλά ούτε των ίδιων των χλιδάνεργων. Είναι κοινωνικό φαινόμαινο που διατηρείται απο τη μοντέρνα κουλτούρα των Ελλήνων. Των Ελλήνων των σπουδαγμένων στα "εξωτερικά", των Ελλήνων των σπουδαγμένων "σε ΑΕΙ κι όχι κανένα παρακατιανό ΤΕΙ", ή των Ελλήνων που είχαν εν γένει συνηθίσει να βγαίνουν ως φοιτητές σε "in clubs", να σκάνε στον παρκαδόρο 20 ευρώ να προσέχει το αμάξι του μπαμπά κλπ.

Η δουλειά δεν είναι ντροπή! Ντροπή είναι να αισθάνεσαι οτι αντί για δουλειά σου προσφέρουν δουλεία, κι έτσι να μένεις ά(ν)εργος και να βρίζεις κι απο πάνω το σύστημα που σε εξώθησε να σκάσειε ενα σωρο λεφτά να σπουδάσεις και να μη σου έχει μια θέση με 3000 ευρώ να σε περιμένει στην πατρίδα.

Nαι η δουλεια δεν ειναι ντροπη αλλα καποιοι εχουν δωσει λεφτα για τις σπουδες τους και καποια στιγμη πρεπει να κανουν αποσβεση....δεν ειναι λοιπον ουτε η μεγαλομανεια των συγχρονων ελληνων ουτε ο υπερμετρος εγωισμος που του κανει να δισταζουν να αποδεχτουν τετοιες δουλειες

Ας μην επετρεπε η πολιτεια να δινονται πτυχια με το κιλο...αφου ομως δινονται καλως η κακως ο αλλος εχει απαιτησεις..

Και φυσικα θα μου πεις..αν δηλαδη καθεσαι στο σπιτι και πινεις φραπε βοηθαει σε τιποτα...οχι δεν βοηθαει αλλα εγω δεν εξεταζω αυτη την περιπτωση...εξεταζω αυτον που θελει να διεκδικησει κατι καλυτερο απο αυτα που του σερβιρουν....ειπα το παραδειγμα με τον αδελφο μου..ναι εκατσε 5 μηνες αλλα δεν εξυνε τα τετοια του....διαβαζε...πηρε ακομα μεγαλυτερο πτυχιο ξενης γλωσσας...ασχοληθηκε και λιγο περα απο το αντικειμενο του και στην τελικη ανεβαινε με το τρενο καθε μερα αθηνα να δινει συνεντευξεις και να αφηνει βιογραφικα...ολα αυτα δεν θελουν χρονο ?....δηλαδη αν απο τη στιγμη που υπηρχε μια μικρη οικονομικη ανεση ηταν καλυτερα να παει να κανει delivery και να μαζεψει 1000 ε...η να παει στην ταδε εταιρεια της πλακας και μετα απο 20 χρ να αναρωτιεται γιατι δεν εκανε καριερα ?

Αυτοι ειναι χλιδανεργοι η οχι ? Και αν οχι πως θα τους ξεχωρισεις εσυ ενα τριτος παρατηρητης απο τους αλλους ? Επειδη το κινητο θα ειναι λιγο πιαλιοτερο μοντελο ?

Kαι τελωσπαντων αυτοι οι χλιδανεργοι που λες για ποσο θα παραμεινουν ετσι ?Δεν θα τελειωσουν τα χρηματα των γονιων ?

+10000
έχοντας σπουδάσει UK, στη συνέχεια δουλεύοντας σε εταιρία κινητής 5 χρόνια στο κομμάτι της πληροφορικής, και τώρα σε άλλη εταιρία κινητής μπορώ να πω ότι έχεις δίκιο.

Re: Απάντηση: Οι χλιδάνεργοι!

Καλό θα ήταν να μην απαξιώνουμε ούτε τις εταιρείες αλλά ούτε τον εργαζόμενο. Φυσικά δεν ομιλώ περί της συγκεκριμένης αφού δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσον ανταποκρίνεται στην παραγματικότητα. Οπως υπάρχουν εταιρείες που δεν τηρούν τον νόμο ή εκμεταλεύονται τον εργαζόμενο, έτσι υπάρχουν και νέοι που βαριούνται να δουλέψουν. Διευθυντής και με 5 χιλιάρικα μισθό δεν γίνεται να ξεκινήσει κανείς. Η λαϊκή ρήση λέει "τα αγαθά κόποις κτώνται", και δεν καταλαβαίνω πως για μερικούς αυτό δεν πρέπει να ισχύει.

Και φυσικά +1 σ' αυτά που λέει ο spyridy!

Πρεπει να δουμε για ποιους μιλαμε τελωσπαντων

Γιαυτους που ψαχνουν κατι καλυτερο (οπως η ''Μαρια'') η για εκεινους που δεν ψαχνουν καθολου ?

Το χλιδανεργοι οπως το καταλαβα εγω αναφεροταν στους πρωτους

Δηλαδή ο κύριος αυτός χλευάζει όσους δέν θέλουν τά 700 ευρώ.Προφανώς έχει εκτιμήσει ότι μέ τά 700 ευρώ ζεί ένας άνθρωπος ικανοποιητικά..
Εχει καταντήσει κουραστικό ο κάθε πιτουροκέφαλος να προσβάλλει ως τεμπέληδες ανθρώπους πού θέλουν αξιοπρεπείς μισθούς..
Γιά όλα λοιπόν φταίνε οι πολίτες πού είναι τεμπέληδες γι´αυτό δέν προκόβει ο τόπος...
Αυτό είναι μιά ακροδεξιά,χωρίς εισαγωγικά αντίληψη πού αθωώνει Κυβερνήσεις,Κεφάλαιο και πάει λέγοντας..
Πώς γίνεται όμως και όλες οι έρευνες δείχνουν ότι ο Ελληνας είναι από τούς πιό σκληρά εργαζομένους σέ ολόκληρη τήν Ευρώπη??
Γιά πέ μας κάτι καί γιά την μείωση τής φορολόγησης τών Τραπεζών ρέ μεγάλε ή γιά τίς φορολογικές ελαφρύνσεις τών μεγάλων εταιρειών ή γιά τήν μαύρη εργασία καί τήν εκμετάλλευση τών μεταναστών..
Αλλά σε αυτά τήν κάνει αβαβά ο αρθρογράφος..
Η ευθύνη στούς ´κακομαθημένους´πολίτες...
Μάλιστα..
Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος τού υπαγόρευσε τό κείμενο?????????????????

μολις διαβασα το κειμενο στην αρχη ..... σκεφτηκα καποια παρομοια πραγματα να γραψω !!!

με καλυψες απολυτα !!!!!:grinning-smiley-043

Προπαγανδιστικές ανοησίες.Προσβλητικές ανοησίες παράλληλα για τις χιλιάδες άνεργες "Μαρίες",που περιγράφονται σαν κοκότες πολυτελείας.
Εχοντας γνωρίσει σαν επαγγελματίας,εκατοντάδες κοπέλλες ,που διεκδικούσαν μιά θέση στον ήλιο δεν συνάντησα το είδος που περιγράφεται στο "εξαιρετικό" mail.
Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της συντριπτικής πλειοψηφίας ανέργων νέων,που προέρχονται απο εργατικές,αγροτικές ή μικροαστικές οικογένειες;
Λίγη κριτική σκέψη δεν θα έβλαπτε...

ΕΥΓΕ !!!

συμφωνω οτι καποιοι θελουν να ονομασουν τα μορφωμενα και προθυμα να δουλεψουν κοριτσια ... σε πολυτελειας κοπροσκυλα που δεν καταδεχονται να κανουν ευτελη εργασια με τον *** ρεαλιστικα καλο μισθο **** εντος παρενθεσως ......

των 700 ευρω !!!!!!!

το συνχρονο Δουλεμποριο μας βαρει την Πορτα ........:rifle::rifle:

Πρεπει να δουμε για ποιους μιλαμε τελωσπαντων

Γιαυτους που ψαχνουν κατι καλυτερο (οπως η ''Μαρια'') η για εκεινους που δεν ψαχνουν καθολου ?

Το χλιδανεργοι οπως το καταλαβα εγω αναφεροταν στους πρωτους

Νομίζω πως στο αρχικό πόστ εκ του οποίου σχολιάζουμε, δεν αναφέρεται τίνος μορφωτικού επιπέδου ήταν οι υποψήφιοι. Αρα η κουβέντα που κάνουμε είναι υποθετική. Εγώ υπέθεσα πως η συγκεκριμένη θέση προσφέρεται σε αποφοίτους μέσης εκπαίδευσης ή έστω ανώτερης εκπαίδευσης

Για μένα είναι σαφές πως κάποιοι άνθρωποι που έχουν λιώσει τον απ' αυτό τους για να τελειώσουν μάστερ, ντοκτορά, και έχουν επενδύσει πολύ χρόνο και χρήμα, έχουν κάθε λόγο να απαιτούν κάτι περισσότερο από την προσφερόμενη αγορά εργασίας. Αυτό όμως δεν απαξιώνει οποιαδήποτε εργασία γιατί όπως είπε πολύ σωστά ο spyridy, καμμιά δουλειά (τίμια δουλειά) δεν είναι ντροπή. Ολοι από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουν. Είναι θέμα timing. Αν δεν έχεις καθόλου εισοδήματα, τότε και τα 700 ευρώ μπορεί να φαντάζουν όαση. Αν όμως έχεις μπορεί και να περιμένεις.

Αν όμως είσαι στην κατηγορία αυτών που τελείωσαν ένα ΑΕΙ της πλάκας χωρίς καμμιά ουσιαστικά εμπειρία που τα πλήρωνε όλα ο μπαμπάς ή από αυτούς που τέλειωσαν το λύκειο και περιμένεις να προσληφθείς με παχουλό μισθό γιατί δεν καταδέχεσαι να δουλέψεις για λιγότερα, ε μάλλον συμπεριλαμβάνεσαι στην κατηγορία των χλιδάνεργων.

Σιγά ρε παιδιά που φτάσαμε στο δουλεμπόριο με την μία..

Η αλήθεια πάντα βρίσκεται κάπου στη μέση.Η έχει έστω δύο πλευρές,σαν το νόμισμα ένα πράγμα.

Και δεν μιλάω για τους πτυχιούχους στο να κάνουν καριέρα ζωής με 700 ευρούλια.Αλλά αμα είσαι απόφοιτος Λυκείου´ή προσωρινά άνεργος ,καλό θα ήταν μια 5άωρη απασχόληση ώστε να μη βαραίνεις την οικογένειά σου.Ολοι περάσαμε από αυτό..

Έλα ρε σεις που κάθεστε και ασχολείστε με ένα γελοίο προπαγανδιστικό κείμενο που μόνο σκοπό έχει να ισοπεδώσει, να συκοφαντήσει, να διαστρεβλώσει και να αποπροσανατολίσει. Προφανώς υπάρχουν εκεί έξω δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που περιμένουν όλους εμάς τα ρεμάλια να ευαρεστηθούμε να τις καταλάβουμε. Αλλά εμείς εκεί, βράχοι, έχουμε το ψώνιο να βλέπουμε τους δείκτες ανεργίας να αυξάνονται συνεχώς. Είναι ένα πρόβλημα που χρήζει ψυχανάλυσης οπωσδήποτε. Σε λίγο θα ανοίξουν και ειδικά ψυχιατρεία για την περίπτωσή μας...

Nαι η δουλεια δεν ειναι ντροπη αλλα καποιοι εχουν δωσει λεφτα για τις σπουδες τους και καποια στιγμη πρεπει να κανουν αποσβεση....δεν ειναι λοιπον ουτε η μεγαλομανεια των συγχρονων ελληνων ουτε ο υπερμετρος εγωισμος που του κανει να δισταζουν να αποδεχτουν τετοιες δουλειες

Ας μην επετρεπε η πολιτεια να δινονται πτυχια με το κιλο...αφου ομως δινονται καλως η κακως ο αλλος εχει απαιτησεις..
Εδώ θα διαφωνήσω ολίγον μαζί σου. Η πολιτεία σου επέτρεψε να σπουδάσεις στο εξωτερικό εφόσον το επιθυμείς. Δε σου είπε όμως οτι με το που θα τελειώσεις θα σε περιμένει και μια καρέκλα με τις προϋποθέσεις που θα θέσεις εσύ. Απο την άλλη, αν η πολιτεία δε σου επέτρεπε να σπουδάσεις στο εξωτερικό τότε όλοι θα μιλάγαμε για φασισμό και περιορισμό ελευθερίας. Θα λέγαμε μάλιστα "Άσε με να σπουδάσω κι ας μην έχω δουλειά! Στην τελική η παιδεία είναι δικαίωμά όλων και δεν αποκτάται μόνο με πρωταρχικό σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση". Είναι αλήθεια οτι η παιδεία αποκτάται κυρίως για την ολοκλήρωση του ατόμου. Αυτή είναι η "δική μου" αλήθεια.

Απο την άλλη το κράτος ευθύνεται που δεν έχει χτίσει ενα σύστημα που δεν επιτρέπει σε όλους όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν ενα τριτοβάθμιο ίδρυμα. Έτσι λέμε τώρα.... όταν (και αν) το κάνει, θα κατηγορούμε πάλι το κράτος γιατί το επέτρεψε, εφόσον δεν έχει εξασφαλίσει μια θέση για αυτούς τους "μελλοντικούς ανέργους"! Φαύλος κύκλος!

Το περι "απόσβεσης" το προσπερνάω, μιας και αν το βλέπουμε με "επενδυτικό μάτι" τότε θα πρέπει να ξέρουμε εκ των προτέρον οτι οι επενδύσεις έχουν ρίσκο! Μπορεί να κάνεις απόσβεση αλλά μπορεί να πέσεις κι έξω. Κανείς δεν σου υπόσχεται "εγγυημένη απόδοση"! Ούτε καν τα αμοιβαία κεφάλαια! :grandpa:

+10000
έχοντας σπουδάσει UK, στη συνέχεια δουλεύοντας σε εταιρία κινητής 5 χρόνια στο κομμάτι της πληροφορικής, και τώρα σε άλλη εταιρία κινητής μπορώ να πω ότι έχεις δίκιο.

Παιδιά και εγώ όταν έκανα αναφορά σε δύο συγκεκριμένες δεν σημαινει οτι υποστηρίζω οτι τα πράγματα είναι παντού έτσι.Εχω βρεθεί και σε εταιρείες που σέβονταν τον εργαζόμενο.Μιλησα για μια περίπτωση και σε συγκεκριμένη περίοδο .

Και κάτι ακόμα φίλε Kostas_P.
Τα τμήματα Πληροφορικής και Οικονομικό που εργάζομαι είναι τα πλέον "κλειστά" και "προστατευμένα" σε μια εταιρεία.Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε τι γίνεται και κατά πόσο μια εταιρεία παρέχει δυνατότητες εξέλιξης στο προσωπικό της πρέπει να δούμε τι γίνεται στον τομέα πωλήσεων
Εκεί κυρίως βγάζουν το άχτι τους οι εργοδότες και μιλάμε για βλακεία.Αν ήμουν επιχειρηματίας το πρώτο τμήμα που θα καλοπλήρωνα θα ήταν οι πωλήσεις.

Εδώ θα διαφωνήσω ολίγον μαζί σου. Η πολιτεία σου επέτρεψε να σπουδάσεις στο εξωτερικό εφόσον το επιθυμείς. Δε σου είπε όμως οτι με το που θα τελειώσεις θα σε περιμένει και μια καρέκλα με τις προϋποθέσεις που θα θέσεις εσύ. Απο την άλλη, αν η πολιτεία δε σου επέτρεπε να σπουδάσεις στο εξωτερικό τότε όλοι θα μιλάγαμε για φασισμό και περιορισμό ελευθερίας. Θα λέγαμε μάλιστα "Άσε με να σπουδάσω κι ας μην έχω δουλειά! Στην τελική η παιδεία είναι δικαίωμά όλων και δεν αποκτάται μόνο με πρωταρχικό σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση". Είναι αλήθεια οτι η παιδεία αποκτάται κυρίως για την ολοκλήρωση του ατόμου. Αυτή είναι η "δική μου" αλήθεια.

Απο την άλλη το κράτος ευθύνεται που δεν έχει χτίσει ενα σύστημα που δεν επιτρέπει σε όλους όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν ενα τριτοβάθμιο ίδρυμα. Έτσι λέμε τώρα.... όταν (και αν) το κάνει, θα κατηγορούμε πάλι το κράτος γιατί το επέτρεψε, εφόσον δεν έχει εξασφαλίσει μια θέση για αυτούς τους "μελλοντικούς ανέργους"! Φαύλος κύκλος!

Το περι "απόσβεσης" το προσπερνάω, μιας και αν το βλέπουμε με "επενδυτικό μάτι" τότε θα πρέπει να ξέρουμε εκ των προτέρον οτι οι επενδύσεις έχουν ρίσκο! Μπορεί να κάνεις απόσβεση αλλά μπορεί να πέσεις κι έξω. Κανείς δεν σου υπόσχεται "εγγυημένη απόδοση"! Ούτε καν τα αμοιβαία κεφάλαια! :grandpa:

Ενας στους 3 νέους στην Ελλάδα είναι άνεργος, γεγονός που προσδίδει εκρηκτικές διαστάσεις στο πρόβλημα.

Αλλες δεξιότητες απαιτεί η αγορά και άλλες διαθέτουν τις περισσότερες φορές οι υποψήφιοι για την αγορά εργασίας
Στην Ελλάδα το ποσοστό των νέων ανέργων είναι σχεδόν τριπλάσιο, αγγίζοντας το 33%, σε σύγκριση με αυτό των άλλων ηλικιακών ομάδων. Η χώρα μας, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, προσφέρει στους νέους ηλικίας έως 34 ετών σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης και τους επιφυλάσσει υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ετσι το δεύτερο τρίμηνο του 2006 στην Ελλάδα η διαφορά μεταξύ του ποσοστού ανεργίας των νέων και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας κυμαίνεται μεταξύ 7% και 25,2% και ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ε.Ε. των 15 (3,5% - 14,5%).

Τους λείπουν δεξιότητες

Οι ίδιοι οι νέοι πιστεύουν ότι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο δεν βρίσκουν εργασία είναι το ότι οι διαθέσιμες ευκαιρίες είναι περιορισμένες. Αποδίδουν δηλαδή το υψηλό ποσοστό ανεργίας που τους πλήττει στο συνολικό ποσοστό ανεργίας.

Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, επιρρίπτουν ευθύνες στην αναντιστοιχία που παρατηρείται ανάμεσα στις συγκεκριμένες δεξιότητες που αναζητούν και σε εκείνες που τους παρέχει το υφιστάμενο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι επιχειρήσεις επιθυμούν να προσλαμβάνουν νέους εξοικειωμένους με τις νέες τεχνολογίες, καλές βασικές γνώσεις του αντικειμένου τους, καθώς και ικανότητα να εφαρμόζουν νέες γνώσεις.

Φοβούνται τους... μισθούς

Σύμφωνα με μελέτη της κ. Δάφνης Νικολίτσα που δημοσιεύεται στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, η υψηλή ανεργία των νέων στην Ελλάδα οφείλεται στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την εκπαίδευση ώς την είσοδο στην αγορά εργασίας, στις υψηλές εργοδοτικές εισφορές, αλλά και στο ύψος των αποδοχών. Η κοινωνική κινητικότητα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό της συμμετοχής των νέων στην εκπαίδευση, το οποίο έφθασε στο 41% το β' τρίμηνο του 2006, για τους νέους 20-24 ετών δεν βελτίωσε αντίστοιχα τις συνθήκες στην αγορά εργασίας. Και τούτο γιατί η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες εκπαίδευσης οδηγεί σε βελτίωση της παραγωγικότητας μόνον αν οι εκπαιδευόμενοι αξιοποιούνται στη συνέχεια εργασιακώς. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας ανταμείβει κυρίως την αυξημένη παραγωγικότητα που προκύπτει από την προϋπηρεσία των εργαζομένων και όχι από την κατάρτισή τους.

Οσον αφορά τη διαδικασία μετάβασης από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, πιο γρήγορα τακτοποιούνται οι απόφοιτοι των σχολών με προγράμματα σπουδών σχεδιασμένα για τη μετάδοση τόσο γενικών δεξιοτήτων όσο και ειδικών γνώσεων που απαιτούνται στην αγορά εργασίας. Στην έρευνα σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. των 15 τα δύο στάδια (της εκπαίδευσης και της εργασίας) δεν είναι τόσο διακριτά, καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό νέων εργάζονται και σπουδάζουν ταυτόχρονα. Αντιθέτως, στην Ελλάδα οι σπουδαστές δεν εργάζονται κατά την περίοδο των σπουδών τους ή εργάζονται σε τομείς διαφορετικούς από εκείνους των σπουδών τους.

Αναφορικά με τη συμβολή των εργοδοτικών εισφορών στο κόστος εργασίας και κατ' επέκταση στη συμβολή τους στο επίπεδο απασχόλησης, η μελέτη διαπιστώνει ότι «οι εργοδοτικές εισφορές στην Ελλάδα είναι υψηλές σε σύγκριση με το μέσο όρο στην Ε.Ε. των 15, καθώς αυξήθηκαν από το 21,75%, που ήταν έως το 1987, στο 28% σήμερα. Το μέσο ποσοστό στην Ε.Ε. των 15 είναι 23%.

Σε άλλες χώρες -τονίζεται στη μελέτη- προκειμένου να τονωθεί η ζήτηση για ανειδίκευτη εργασία, οι εργοδοτικές εισφορές για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό είναι χαμηλότερες από τις εισφορές για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά, στο Βέλγιο είναι 15,5% έναντι 30,4% που είναι οι κανονικές, και στη Γαλλία είναι 17,6% έναντι 42,3%.

Βεβαια καποια αλλα κρατη φροντιζουν να υπαρχουν τετοιες προυποθεσεις που θα διευκολυνουν τον εργοδοτη να σε προσλαβει και αυτη η αποσβεση με τους δικου σου ορους να μην ειναι εξωπραγματικο σεναριο...η να μην υπαρχουν χλιδανεργοι

Re: Απάντηση: Οι χλιδάνεργοι!

Σιγά ρε παιδιά που φτάσαμε στο δουλεμπόριο με την μία..

Η αλήθεια πάντα βρίσκεται κάπου στη μέση.Η έχει έστω δύο πλευρές,σαν το νόμισμα ένα πράγμα.

Και δεν μιλάω για τους πτυχιούχους στο να κάνουν καριέρα ζωής με 700 ευρούλια.Αλλά αμα είσαι απόφοιτος Λυκείου´ή προσωρινά άνεργος ,καλό θα ήταν μια 5άωρη απασχόληση ώστε να μη βαραίνεις την οικογένειά σου.Ολοι περάσαμε από αυτό..

Χωρίς αυτό να σημαίνει Δημήτρη οτι ακόμα και κάποιος που είναι απόφοιτος λυκείου δεν έχει το δικαίωμα για μια καλύτερη και περισσότερο προσοδοφόρα εργασία.

Δεν κατάλαβα τι θες να πεις σε σχέση με την παρατήρησή μου...

Απλως σχολιο στο -> αποσβεση,επενδυση ,ρισκο......καποια κρατη φροντιζουν να διευκολυνουν τον εργοδοτη αρα και την επαγγελματικη αποκατασταση και να μην χρειαζεται να αποκαλουμε τις σπουδες επενδυση και μαλιστα ''υψηλου ρισκου''...γενικο σχολιο μωρε...

Παιδιά και εγώ όταν έκανα αναφορά σε δύο συγκεκριμένες δεν σημαινει οτι υποστηρίζω οτι τα πράγματα είναι παντού έτσι.Εχω βρεθεί και σε εταιρείες που σέβονταν τον εργαζόμενο.Μιλησα για μια περίπτωση και σε συγκεκριμένη περίοδο .

Και κάτι ακόμα φίλε Kostas_P.
Τα τμήματα Πληροφορικής και Οικονομικό που εργάζομαι είναι τα πλέον "κλειστά" και "προστατευμένα" σε μια εταιρεία.Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε τι γίνεται και κατά πόσο μια εταιρεία παρέχει δυνατότητες εξέλιξης στο προσωπικό της πρέπει να δούμε τι γίνεται στον τομέα πωλήσεων
Εκεί κυρίως βγάζουν το άχτι τους οι εργοδότες και μιλάμε για βλακεία.Αν ήμουν επιχειρηματίας το πρώτο τμήμα που θα καλοπλήρωνα θα ήταν οι πωλήσεις.

θα συμφωνήσω εν μέρη μαζί σου για τα πλέον κλειστά και προστατευμένα τμήματα, αλλά -προσωπικά- δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι μια εταιρία στηρίζεται αποκλειστικά στις πωλήσεις και ότι αυτό θα πρέπει να είναι το τμήμα που θα πάρει τα περισσότερα.
Βέβαια θα μου πεις, ανάλογα την εταιρία που έχεις...συμφωνώ. Όμως μια εταιρία για να δουλεύει άρτια πρέπει όλα τα μέρη της να δουλεύουν σωστά και να αμοίβονται σωστά.
Εμένα μου έρχεται στο μυαλό το παράδειγμα με το αυτοκίνητο, δεν μπορεί να έχεις μέσα ενα super στερεοφωνικό με 15 ηχεία και 2 sub και μέσα στη μηχανή να έχεις μια μπαταρία που δεν μπορεί να τα υποστηρίξει.
Θέλω να πω ότι ότι χωρίς να υποτιμάμε τη δουλειά των πωλητών και όλων των άλλων σε μια εταιρία ότι όλα τα τμήματα θα πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Οι χλιδάνεργοι!

Χωρίς αυτό να σημαίνει Δημήτρη οτι ακόμα και κάποιος που είναι απόφοιτος λυκείου δεν έχει το δικαίωμα για μια καλύτερη και περισσότερο προσοδοφόρα εργασία.

Συμφωνώ..
Ολοι έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή και προσοδοφόρα εργασία.

Απλά καμμιά φορά ,κάποια στιγμή όλοι μας ξεκινάμε από κάπου.Αυτό τονίζω.Γιατί υπάρχουν και αυτοί που θέλουν με την μία ένα πόστο διευθυντού με 5000 αμοιβή .Μην εθελοτυφλούμε.Υπάρχουν και τυπάκια που δεν πάνε καν στην δουλειά του πατέρα τους γιατί δεν τους "πάει" και αράζουν με το φρέντο τους μέχρι να "κάτσει κάτι καλό".Το έχω δεί και ζήσει και γι αυτό το αναφέρω..

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος δυστυχώς......

Η άλλοι είναι οι managerόκαφροι

Το 2001 είχα την πάρα πολύ μεγάλη "τύχη" να συνεργαστώ με μια απο τις δύο που υπήρχαν τότε μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας η οποία και με προσέλαβε αφού πρώτα με προσέβαλε βάζοντας με στην διαδικασια συνεχόμενων ψυχολογικών και άλλων τεστ για μια διάρκεια περίπου δύο εβδομάδων και με ερωτήσεις του τύπου αν μου αρέσουν οι ανδρογυναίκες ή αν αρέσκομαι στο να βασανίζω ζώα...

Έλα σε συ, αυτά είναι εύκολα. Εμένα με είχαν ρωτήσει αν υπάρχει Θεός...