Οι Υποτιμημένοι Κραδασμοί

AUDIOLYTIC

AVClub Fanatic
13 August 2010
10,320
...... είναι από τις απλούστερες αν όχι η απλούστερη κατασκευή αναπαραγωγής μουσικής.
Σε γενικες γραμες ναι, αλλα εχει και τα "περιεργα" κολπα της.

• Like
Reactions: vlad66

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,673
Αυτός είναι και ο λόγος - μαζί βέβαια με την ηχογραφημένη σε βινύλιο μουσική και την πιστότητα στην αναπαραγωγή της - που το πικαπ δύσκολα θα μας αφήσει χρόνους... Χωρίς να παρεξηγηθώ το πικάπ στη βάση του και στις θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας του είναι από τις απλούστερες αν όχι η απλούστερη κατασκευή αναπαραγωγής μουσικής.
Συμφωνώ μαζί σου αλλά όχι απόλυτα .
Πιάσε στα χέρια σου ένα dual 1219 και μπες στον κόπο να το μετρήσεις ,να το λύσεις ,να το αναστήσεις ,να μπεις γενικότερα στην φιλοσοφία του κατασκευαστή θα χρειαστούν μέρες διαβάσματος πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα ΕΜΤ και ένα Denon DP 💯 και όπως λέει ο τίτλος του νήματος οι υποτιμημένοι κραδασμοί https://audio-database.com/DENON-COLUMBIA/player/dp-100-e.html
Είναι αδύνατον να κατασκευαστούν αυτά σήμερα όχι ότι δεν μπορούν αλλά κατασκευαστικά το κόστος παραγωγής θα ήταν αυξημένο .
Έχουν καταφέρει όμως κάτι άλλο …Σήμερα .
Να απομονώσουν τους κραδασμούς με συνδυασμό υλικών απομονώνοντας το μοτέρ και εντέλει ακόμη και ένα απλό hardware έξυπνα κατασκευασμένο μπορεί να κερδίσει …Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στα πικαπ μην βλέπεις την τρέλα μας να αναστήσουμε παλιότερα πικαπ .
Κάποια πράγματα έχουν μια ανάλυση του παρελθόντος ,αναμνήσεις κτλ .
Απλά θα πρέπει σήμερα σε ένα πικαπ να επικεντρωθούμε σε αυτά που ακούγονται περισσότερο.
Το θέμα της αξιοπιστίας είναι ένα τελείως διαφορετικό κεφάλαιο και σηκώνει πολύ συζήτηση .

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,786
Πληροφορίες για τα EMT μόνο από τους μηχανικούς της Denon ,αυτοί τα συντηρούσαν παλιότερα όταν επισκεπτόταν τα studio και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Γερμανίας .
Αλλά τι να το κάνεις …Όταν οι περισσότεροι έχουν βγει στην σύνταξη και ενδεχόμενα να έχει χαθεί η τεχνογνωσία .
Αν δεν ξέρεις ,που μάλλον δεν ξέρεις, μην κάνεις τέτοιους αφορισμούς.

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,786
Γιώργο Χρόνια πολλά και με υγεία

Η χρήση τόσο χαμηλών συχνοτήτων πηγάζει από την χαμηλή ταχύτητα περιστροφής
και το σύνολο των συντονισμών που εμφανίζει η ανάρτηση και ο βραχίονας.
Τις συχνότητες αυτές τις δηλώνει και η ιδία η ΕΜΤ, ενώ η μέτρηση που δημοσίευσε
είναι σε αυτό εύρος (με τον τότε εξοπλισμό της Brüel & Kjær, διότι το HP35665A
ήταν πολύ ακριβό ακόμα και για την ΕΜΤ).
Ντίνο, περιόρισα την έκταση στα 100Ηz και τον Χ άξονα σε Linear για ευκολία "ανάγνωσης" FFT 29.12.2024.JPGκαι έχουμε:

Ηz dBVrms
9,20 -114,00
15,75 -112,90
21,00 -111,88
24 -111,51
28 -111,45
30,25 -107,72
44 -107,41
49,75 -49,23
100 -96,83

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
909
Πάτρα
Γιώργο, σωστό θα ήταν να ρυθμιστεί ο κάθετος άξονας μόνο σε dB.
Η βάση θα αντιστοιχεί στα 0db, δηλαδή την πιο ήσυχη μέτρηση που μπορεί να επιτευχθεί με το ΕΜΤ κλειστό.
Κάθε τι πάνω από αυτό θα είναι πρόσθετη δόνηση.
Η μέτρηση θα είναι αυξητική και όχι αρνητική συγκριτικά με κάποιο μέγιστο επίπεδο δόνησης που ουσιαστικά δεν έχουμε.
Η μέτρηση θα μοιάζει κάπως έτσι.

Υ.Γ Να διευκρινίσουμε σε όσους παρακολουθούν την προσπάθειά σου,
πως ο στόχος είναι να μετρήσεις το ποσό δονήσεων που παράγει το ίδιο το πλατώ
και όχι ο επηρεασμός από εξωτερικές δονήσεις.

Attachments

• Β&Κ ΕΜΤ 950.jpg
    Β&Κ ΕΜΤ 950.jpg
    30.3 KB · Views: 7

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,673
Αν δεν ξέρεις ,που μάλλον δεν ξέρεις, μην κάνεις τέτοιους αφορισμούς.
Για δονήσεις και κραδασμούς ακόμη και για ένα 1️⃣ αντικείμενο όπως αυτό που προσπαθείς να μετρήσεις δωρεάν μαθήματα .Εχω τον τρόπο να προσαρμόζω τα πάντα .
Είναι καλύτερα ότι αφορά τους κραδασμούς να ρωτάς επαγγελματία που έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του εδώ και χρόνια ακόμη και στους ξένους και την εκπαίδευση στους νεότερους και όχι να αφορίζεις αν δεν γνωρίζεις τον συνομιλητή σου ,τόσο απλά .
Υ.Σ Συγνώμη κιόλας αν σου έδωσα την πληροφορία ποιος συντηρούσε και μέτραγε το πικαπ σου .
Γιατί όπως είπα στο περίπου το κάνουν όλοι !!!

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,786
Για δονήσεις και κραδασμούς ακόμη και για ένα 1️⃣ αντικείμενο όπως αυτό που προσπαθείς να μετρήσεις δωρεάν μαθήματα .Εχω τον τρόπο να προσαρμόζω τα πάντα .
Είναι καλύτερα ότι αφορά τους κραδασμούς να ρωτάς επαγγελματία που έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του εδώ και χρόνια ακόμη και στους ξένους και την εκπαίδευση στους νεότερους και όχι να αφορίζεις αν δεν γνωρίζεις τον συνομιλητή σου ,τόσο απλά .
Υ.Σ Συγνώμη κιόλας αν σου έδωσα την πληροφορία ποιος συντηρούσε και μέτραγε το πικαπ σου .
Γιατί όπως είπα στο περίπου το κάνουν όλοι !!!
Συνεχίζεις ακάθεκτος να λες ανακρίβειες. Με τα ΕΜΤ ασχολούμαι από το 1997 που αγόρασα το ΕΜΤ 950 και, σχετικά γρήγορα μετά, τα 930 και 927.
Σε βεβαιώνω λοιπόν πως υπάρχουν σοβαρότατοι τεχνικοί που έχουν και τη γνώση αλλά και τα ειδικά εργαλεία της ΕΜΤ για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων και να διορθώσουν αν κάτι δεν πάει καλά.
Να ένας π.χ από τον οποίο αγόρασα τα 930 και 927.

Last edited by a moderator:

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,673
Συνεχίζεις ακάθεκτος να λες ανακρίβειες. Με τα ΕΜΤ ασχολούμαι από το 1997 που αγόρασα το ΕΜΤ 950 και, σχετικά γρήγορα μετά, τα 930 και 927.
Σε βεβαιώνω λοιπόν πως υπάρχουν σοβαρότατοι τεχνικοί που έχουν και τη γνώση αλλά και τα ειδικά εργαλεία της ΕΜΤ για τον έλεγχο όλων των παραμέτρων και να διορθώσουν αν κάτι δεν πάει καλά.
Να ένας π.χ από τον οποίο αγόρασα τα 930 και 927.
Σεβαστή η προσπάθεια σου αλλά διαφωνώ κάθετα (Έχω το δικαίωμα )όταν θεωρούμε εξωγενή παράγοντα τα υλικά που αποσβένουν τους κραδασμούς ,όλα αυτά μπορούν να μετρηθούν μεμονωμένα αλλά επηρεάζουν άμεσα και το πλατό που θέλεις να μετρήσεις ,έχει να κάνει και με την συνολική σχεδίαση .
Αφού λοιπόν είχες το 950 …
Δεν είναι τυχαία η αναφορά μου για τους Τεχνικούς της Denon αφού το ΕΜΤ 950 βασιζόταν στο Denon DP 100 💯 το οποίο φυσικά φορούσε ελατήρια και αμορτισέρ ,αυτά λοιπόν τα ελατήρια -αμορτισέρ μπορείς να τα μετρήσεις με ένα μέτρο ;Γιατί ορισμένοι το κάνουν 🤣Γνωρίζουν να τα επισκευάσουν ;φυσικά μιλούσα για αυτό το μοντέλο .αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία για μια άλλη μέρα.) όπως λέει και το stereophile .
Καλή χρονιά δεν είπαμε !!!
https://www.stereophile.com/content/listening-108

geovar

AVClub Addicted Member
24 February 2008
1,786
Σεβαστή η προσπάθεια σου αλλά διαφωνώ κάθετα (Έχω το δικαίωμα )όταν θεωρούμε εξωγενή παράγοντα τα υλικά που αποσβένουν τους κραδασμούς ,όλα αυτά μπορούν να μετρηθούν μεμονωμένα αλλά επηρεάζουν άμεσα και το πλατό που θέλεις να μετρήσεις ,έχει να κάνει και με την συνολική σχεδίαση .
Δεν είναι τυχαία η αναφορά μου για τους Τεχνικούς της Denon αφού το ΕΜΤ 950 βασιζόταν στο Denon DP 100 💯 το οποίο φυσικά φορούσε ελατήρια και αμορτισέρ ,αυτά λοιπόν τα ελατήρια -αμορτισέρ μπορείς να τα μετρήσεις με ένα μέτρο ;Γιατί ορισμένοι το κάνουν 🤣Γνωρίζουν να τα επισκευάσουν ;φυσικά μιλούσα για αυτό το μοντέλο .αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία για μια άλλη μέρα.) όπως λέει και το stereophile .
Το ΕΜΤ 950 βγήκε στην "αγορά" το 1976 και το DP100 το 1981, πέντε χρόνια μετά το 950 δηλαδή. Σχεδιαστικά δε, δεν έχουν σχεδόν καθόλου σχέση.

Last edited:
  • Like
Reactions: Sonorus

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,673
Το ΕΜΤ 950 βγήκε στην "αγορά" το 1976 και το DP100 το 1981, πέντε χρόνια μετά το 950 δηλαδή. Σχεδιαστικά δε, δεν έχουν σχεδόν καθόλου σχέση.
Χρονολογικά ναι .
Αλλά το DP100 υπήρχε πολύ πιο πριν βγει στην παραγωγή γιατί το ζήτησαν (ελάχιστα κομμάτια )
Όλα αυτά τα επαγγελματικά βασίστηκαν όμως στο στάνταρ πικαπ της ΝΗΚ στην Ιαπωνία.
IMG_1325.jpeg
Νομίζεις τυχαία την αναφορά του Stereophile ?
Ή του παρακάτω ⬇️

Πικάπ Denon 100M γνωστό και ως Digital EMT 927;​

https://www.monoandstereo.com/denon-100m-turntable-aka-digital-emt-927/

AUDIOLYTIC

AVClub Fanatic
13 August 2010
10,320
Μακη, αυτο που εχει στη φωτογραφια που ανεβασες ειναι το DN302F (και οχι το DP100 που λες) και κατασκευαστηκε το 1970.
19 χρονια πριν , δηλαδη το 1951 , η ΕΜΤ ειχε το γνωστο σε ολους ( ? ) ΕΜΤ927 .

Αυτα, προς αποκατασταση του "ποιος την εχει ........ παλαιοτερη " και για κανενα αλλο λογο.

Η μετεπειτα εξελιξη των δυο εταιρειων στο θεμα επαγγελματικων πικαπ , ειναι ευκολα προσβασιμη για οποιον θελει να διαβασει και να μαθει καποια πραγματα.

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
17,348
Αγιοι Αναργυροι

δεν έχεις καταλάβει τι μετράει ο geovar

ακόμα και αν είχε πικάπ με αμορτισέρ, αυτά θα ήταν εκτός μέτρησης.. το ίδιο και αν είχε πικάπ με ανάρτηση (χωρίς αμορτισέρ), το ίδιο και σε μάζας.

καλή χρονιά με υγεία σε όλους !!

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,673
Ναι 👍 το 302 NF ,ανέφερα απλά το πιο παλιότερο μοντέλο .
Η μετεπειτα εξελιξη των δυο εταιρειων στο θεμα επαγγελματικων πικαπ , ειναι ευκολα προσβασιμη για οποιον θελει να διαβασει και να μαθει καποια πραγματα.
Σωστά ,όπως πυκνά συχνά οι Ιάπωνες επισκεπτόντουσαν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα studio της Γερμανίας .

Ναι αλλα η Ντενον προηγηθηκε του Μπιγκ Μπανγκ.
Ειναι κατι σαν τον Τσακ Νορις των ηλεκτρονικων
Ακριβώς και στα ψηφιακά …προ του CD από το 1972.
Τι να κάνουμε τώρα ,από ότι βλέπεις είμαι φαν τους γιατί απλούστατα είναι ψαγμένη εταιρία ,τόσο απλά .

• Haha
Reactions: chocbhed

Sonorus

Super Moderator
Staff member
28 August 2010
8,810
Θεσσαλονίκη
@MakisM Νομίζω ότι έχεις εξαντλήσει τα εκτός θέματος περιθώρια. Ας αφήσουμε το νήμα στην ησυχία του. Από δω και στο εξής θα σβήνει οτιδήποτε εκτός θέματος. Όχι χωρίς συνέπειες όμως....

Καλή χρονιά.

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,673
@MakisM Νομίζω ότι έχεις εξαντλήσει τα εκτός θέματος περιθώρια. Ας αφήσουμε το νήμα στην ησυχία του. Από δω και στο εξής θα σβήνει οτιδήποτε εκτός θέματος. Όχι χωρίς συνέπειες όμως....

Καλή χρονιά.
Κανένα πρόβλημα ειδικότερα όταν κάποια πράγματα που αναφέρω δεν γίνονται αντιληπτά .
Πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να ανοίξω ειδικό νήμα για την απόσβεση των κραδασμών που όπως και να το κάνουμε γίνονται αντιληπτοί και ακούγονται .
ΟΧΙ όμως τώρα γιατί απλούστατα πέρα από την εργασία μου ασχολούμαι και με το παρακάτω νήμα .
Καλή χρονιά !!!

• Like

Sonorus

Super Moderator
Staff member
28 August 2010
8,810
Θεσσαλονίκη
Κανένα πρόβλημα ειδικότερα όταν κάποια πράγματα που αναφέρω δεν γίνονται αντιληπτά .
Πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να ανοίξω ειδικό νήμα για την απόσβεση των κραδασμών που όπως και να το κάνουμε γίνονται αντιληπτοί και ακούγονται .
ΟΧΙ όμως τώρα γιατί απλούστατα πέρα από την εργασία μου ασχολούμαι και με το παρακάτω νήμα .
Καλή χρονιά !!!
Μάκη φυσικά και μπορείς να ανοίξεις νέο νήμα με το σχετικό θέμα.

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,673
Μάκη φυσικά και μπορείς να ανοίξεις νέο νήμα με το σχετικό θέμα.
Ευχαριστώ και συγνώμη για την αγένειά μου .
Η πρόθεση μου ήταν να βοηθήσω .

• Like