Οικιακό εργαστήριο

Σας ευχαριστώ όλους .Νεκτάριε οι διαστάσει του πάγκου είναι 1,60 πλάτος 80 βάθος και 100 κιλά + το βάρος ,δυο τρύπες δεξιά και αριστερά για να βάζω την μέγγενη από όποια μεριά θέλω, υποδοχή για αλλά δυο συρτάρια. Θέλω να μου πείτε τι γνώμη σας αν αξίζει να βάψω τα συρτάρια (κόντρα πλακέ) και με τι ; (λαδομπογιά).

Καλημερίζω τους μάστορες αυτού τού φόρουμ, που το περιδιαβάζω εδώ και λίγο καιρό χωρίς να συμμετέχω. Χαίρομαι να γνωρίζω ανθρώπους μερακλήδες κι επινοητικούς, και πιστεύω πως ο καθένας μας --ανεξέρτητα από ηλικία, επάγγελμα, και γνώσεις -- κάτι έχει να μάθει απ τούς άλλους. Και γι αυτό το σκοπό η συνεισφορά τών forums είναι αξιόλογη -- οι παλιές «συντεχνίες» σε μιά νέα μορφή, ίσως…
Ξέχασα να συστηθώ: Λέγομαι Βαγγέλης καί είμαι Σαμιώτης.
Εδώ και τρία χρόνια έστησα σιγά σιγά ένα μικρό εργαστήρι παραδοσιακής ξυλουργικής, ανακαινίζοντας το παλιό πλυσταριό τού σπιτιού μου. Λίγο στενός ο χώρος, αλλά όλα τα καλά χωράνε… Ό,τι βλέπετε τό ᾽χω σχεδιάσει και τό ´χω φτιάξει μόνος μου, με εργαλεία χειρός. Το μόνο ηλεκτρικό εργαλείο που πραγματικά χρειάζομαι είναι μιά πριονοκορδέλα -- που την έχω σχεδόν επιλέξει και σύντομα θα την πάρω, ελπίζω.
Επισυνἀπτω λίγες φωτογραφίες απ το «ντουλγκεράδικό» μου (το μαραγκούδικο, στην τοπική μας διάλεκτο) και πιστεύω πως θά χουμε κάμποσα να πούμε από δώ και μπρός.

Attachments

• WorkshopFullViewEM.jpg
    WorkshopFullViewEM.jpg
    173.8 KB · Views: 328
  • Bench Prospettiva Original.EM.jpg
    Bench Prospettiva Original.EM.jpg
    105.7 KB · Views: 326
  • _MG_3339.jpg
    _MG_3339.jpg
    192.7 KB · Views: 327
  • Prionodochos.Finished.3.jpg
    Prionodochos.Finished.3.jpg
    111.5 KB · Views: 327
  • _MG_3325.ΓŽβ€’ΓŽΕ“.jpg
    _MG_3325.ΓŽβ€’ΓŽΕ“.jpg
    94.9 KB · Views: 329
Βαγγελη απο τη Σαμο, καθε εργαστηριο ειναι μοναδικο με ξεχωριστο χαρακτηρα. Αλλα ειναι συγχρονα με πολλα εργαλεια, αλλα καλαισθητα και αλλα ενας χαμος απο εργαλεια, κατασκευες και σκονη.
Το δικο σου οχι μονο ειναι ξεχωριστο αλλα ειναι σαν βγαλμενο απο τα καλυτερα σχεδια παραδοσιακων εργαστηριων. Το βλεπω ως ενα περιβαλλον αφιερωμενο στις κατασκευες, που σε κανει να ξεχνας τα παντα.
Οσο για τις κατασκευες του χωρου σου, καταλαβαινω οτι εχεις να δειξεις πολλα ακομη στο χωρο των ξυλοκατασκευων.

:firstprize:

Εγώ βλέπω τις τεράστιες χελιδονοουρές στον κάτω μέρος του πάγκου οι οποίες με παραπέμπουν σε χρόνια επαγγελματία ή τουλάχιστον σε πολύ μερακλή κ γνώστη μάστορα.

Καλημερίζω τους μάστορες αυτού τού φόρουμ, που το περιδιαβάζω εδώ και λίγο καιρό χωρίς να συμμετέχω. Χαίρομαι να γνωρίζω ανθρώπους μερακλήδες κι επινοητικούς, και πιστεύω πως ο καθένας μας --ανεξέρτητα από ηλικία, επάγγελμα, και γνώσεις -- κάτι έχει να μάθει απ τούς άλλους. Και γι αυτό το σκοπό η συνεισφορά τών forums είναι αξιόλογη -- οι παλιές «συντεχνίες» σε μιά νέα μορφή, ίσως…
Εδώ και τρία χρόνια έστησα σιγά σιγά ένα μικρό εργαστήρι παραδοσιακής ξυλουργικής, ανακαινίζοντας το παλιό πλυσταριό τού σπιτιού μου. Λίγο στενός ο χώρος, αλλά όλα τα καλά χωράνε… Ό,τι βλέπετε τό αΎ½χω σχεδιάσει και τό ´χω φτιάξει μόνος μου, με εργαλεία χειρός. Το μόνο ηλεκτρικό εργαλείο που πραγματικά χρειάζομαι είναι μιά πριονοκορδέλα -- που την έχω σχεδόν επιλέξει και σύντομα θα την πάρω, ελπίζω.
ΕπισυναΌ€πτω λίγες φωτογραφίες απ το «ντουλγκεράδικό» μου (το μαραγκούδικο, στην τοπική μας διάλεκτο) και πιστεύω πως θά χουμε κάμποσα να πούμε από δώ και μπρός.

Βαγγελη καλως μας ηρθες!

Το εργαστηρι σου ειναι απο τα ομορφοτερα που εχω δει.
Καλα ποσταρισματα!

Θα μεταφερω τα ποστ καλωσορισματος εδω για να διατηρηθει το νημα καθαρο!
http://avclub.gr/forum/showthread.php/148441-Καλωσορισμα-νεων-μαστορων

Εδώ και τρία χρόνια έστησα σιγά σιγά ένα μικρό εργαστήρι παραδοσιακής ξυλουργικής, ανακαινίζοντας το παλιό πλυσταριό τού σπιτιού μου. Λίγο στενός ο χώρος, αλλά όλα τα καλά χωράνε… Ό,τι βλέπετε τό ᾽χω σχεδιάσει και τό ´χω φτιάξει μόνος μου, με εργαλεία χειρός. Το μόνο ηλεκτρικό εργαλείο που πραγματικά χρειάζομαι είναι μιά πριονοκορδέλα -- που την έχω σχεδόν επιλέξει και σύντομα θα την πάρω, ελπίζω.
Επισυνἀπτω λίγες φωτογραφίες απ το «ντουλγκεράδικό» μου (το μαραγκούδικο, στην τοπική μας διάλεκτο) και πιστεύω πως θά χουμε κάμποσα να πούμε από δώ και μπρός.

Κάπου στο "Ταξιδεύοντας" ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες και πατριώτης, λέει αναφερόμενος σε κάποια εκπληκτικά χτίσματα (κάστρα, πύργους, σπίτια) ότι αυτά είναι . . . "Τα θηκάρια μεγάλων ψυχών" !
Φίλε Βαγγέλη, αισθάνομαι ότι αυτό περιγράφει πιο καλά από 'μένα αυτό που με έκανες να σκεφτώ βλέποντας το δικό σου "Θηκάρι" !
Έυχομαι να ξιφουλκείς από αυτό, πάντα πιο κοντά προς το "όνειρο" !
Απλά . . . Εύγε ! ! !

Φίλε Seafalco, ευχαριστώ για τον ζεστό και ποιητικό τρόπο που ανταποκρίνεσαι στο εργόχειρό μου.
Και για να εκφραστώ κι εγώ στο ίδιο μήκος κύματος: «Λίγη καθαρή καρδιά ζητάει το Απίθανο για να φανερωθεί».
Ε, αυτή την καθαρή καρδιά μπορεί ν αξιωθούμε κάποια μέρα να την κερδίσουμε κάνοντας το όποιο εργόχειρό μας με μεράκι … ή, όπως μού πε ὀταν ήμουν παιδί ένας παλιός μάστορας (τώρα συχωρεμένος): «με καρδιά, με ψυχή, και με φιλότιμο»

Απάντηση: Re: Οικιακό εργαστήριο

Κάπου στο "Ταξιδεύοντας" ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες και πατριώτης, λέει αναφερόμενος σε κάποια εκπληκτικά χτίσματα (κάστρα, πύργους, σπίτια) ότι αυτά είναι . . . "Τα θηκάρια μεγάλων ψυχών" !
Φίλε Βαγγέλη, αισθάνομαι ότι αυτό περιγράφει πιο καλά από 'μένα αυτό που με έκανες να σκεφτώ βλέποντας το δικό σου "Θηκάρι" !
Έυχομαι να ξιφουλκείς από αυτό, πάντα πιο κοντά προς το "όνειρο" !
Απλά . . . Εύγε ! ! !

Φίλε Seafalco, ευχαριστώ για τον ζεστό και ποιητικό τρόπο που ανταποκρίνεσαι στο εργόχειρό μου.
Και για να εκφραστώ κι εγώ στο ίδιο μήκος κύματος: «Λίγη καθαρή καρδιά ζητάει το Απίθανο για να φανερωθεί».
Ε, αυτή την καθαρή καρδιά μπορεί ν αξιωθούμε κάποια μέρα να την κερδίσουμε κάνοντας το όποιο εργόχειρό μας με μεράκι … ή, όπως μού πε ὀταν ήμουν παιδί ένας παλιός μάστορας (τώρα συχωρεμένος): «με καρδιά, με ψυχή, και με φιλότιμο»

Δύο υπέροχες αναρτήσεις που ομορφαίνουν την συζήτηση σε αντίθεσή με κάποιες άλλες που με χαλάνε και με ξενερώνουν και με κάνουν να αναρωτιέμαι αν αξίζει να συνεχίσω να συμμετέχω ή όχι.:SFGSFGSF:

Έλα ντε.
Πεστα ρε Παναγιώτη.
Αυτές τις ρημάδες τις σωληνομέγγενες, ακόμα τις περιμένουμε.

Sent from my iPad using Tapatalk

'Ετσι, ακριβώς όπως το λές ! :)
Και αυτό :
Κάτι είναι κι αυτό… ό,τι πραγματικά αγαπάς, αργά ή γρήγορα έρχεται και σε βρίσκει μόνο του.
. . . είναι μεγάλη αλήθεια! Απλά πρέπει να της δοθεί ο χρόνος να "καρπίσει"!
"Κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό, και αυτό έχει το τρόπο να έρθει να σε βρεί" !
Λένε στο χωρίο μου και η μέχρι τώρα πείρα μου το επαληθεύει μέχρι κεραίας! :D

Για το εργαστήρι όμως τώρα για να είμαι και εντός θέματος:
Έχω την ισχυρή υποψία ότι έχουμε χάσει πολύ και ενδιαφέρον υλικό από τη κατασκευή όλων αυτών των "εργαλείων" !
Αν τότε που έφτιαχνες παγκους κλπ είχες τραβήξει κάποιοες φωτογραφίες θα ήταν καλό να τις δούμε !
Επιπλέον αυτού βλέπω σχέδια στα σκαριά ( κάποια hold fast) ψιλοδιακρίνονται, ίσως και μια μεταλική μέγγενη ψιλοφαίνεται που το κόβω να συνεργάζεται με dogs των οποίων φρόντισες να υπάρχουν άφθονες υποδοχές στο πάγκο !
Είναι στο πρόγραμμα, εγκατάσταση πλάγιας μέγγενης με πτυσόμενη γλώσσα/ dog, υποψιάζομαι σωστά ?
Και μια ερώτηση για τις συνδέσεις στα πόδια του παγκου, βλέπω η μια πλευρά (μεγάλες τραβέρσες) έχει κάτι "θηριώδεις" χελιδονουρές, στις εγκάρσιες τραβέρσες όμως δεν βλέπω, αυτές έχουν συνδεθεί με τα πόδια με μόρσες απλές και κόλα ή έχεις βάλει και κρυφές σφήνες μέσα ?
Μια ερώτηση για τη περιστρεφόμενη μεγγενη του σιδερά που έχεις πάνω σε ένα τάκο στο μικρό πάγκο, είναι στερεωμένη εκεί (δεν βοηθάνε οι φωτό) ή απλά "κάθεται" ?
Αλλά σε "ζάλισα" :)
Καλή συνέχεια ! :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παναγιώτη να 'σαι καλά !
Αυθόρμητο ήταν, οι εικόνες σε πάνε κατ' ευθείαν σε κάτι "παραμυθένιο", αν δε, δεις προσεκτικά τι υπάρχει μέσα, τα τόσα εργαλεία που κουβαλάνε "ψυχή" μέσα τους, τότε αρχίζεις και κοιτάς από που θα προβάλει ο "Τζεπέτο" ! :D
Πραγματικά μια τέλεια υπενθύμιση για τις παλιές αξίες που παντα έχουν θέση στο μοντέρνο κόσμο μας, για να μην πώ ότι χωρίς τους, αυτός φτωχαίνει από ψυχή και θεμέλια !

Re: Απάντηση: Re: Οικιακό εργαστήριο

Στἐλιο: τώρα είδα τον επιπλέον σχολιασμό/ερωτηματολόγιό σου. Έχε λίγο υπομονή, για καμμιά-δυό ωρίτσες, να σού δώσω τις πρώτες απαντήσεις (βράδυασε κι έχω κάμποση δουλειά ακόμα, συν το ότι ξέχασα να φάω σήμερα… μαστορεύω γαρ.)
Νίκο και Νεκ: stay tuned, μην παραξελιγώνεστε, αλλά καθήστε δώ και μήν κουνιέστε!!!
«Θα ξσναεπανέλθωμεν πάλι» που έλεγε κι ο Ζαμπέτας.
Παιδιά, συμπαθάτε με, αλλά πρέπει να μαγειρέψω να φάω, γιατί hungry bear does not dance, που λένε και στο χωριό μου :2thumb22sup:

Το πιο ωραιο εργαστηριο που εχει παρουσιαστει μακραν.
Ευχομαι να περασεις μεσα του πολλες απολαυστικες και δημιουργικες ωρες.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Περί αυτού . . . ουδεμίαν αμφιβολίαν έχωμεν ! :)
Αυτές οι δουλιές δεν γίνονται ούτε από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ούτε και αν δε βάλεις "ψυχούλα" !
Οπότε το θέμα μάλλον θα είναι, το πόσες ώρες περνάς εκτός του αναπτερωτηρίου ψυχής και ηθικού ! ! ! :D

Εδώ και τρία χρόνια έστησα σιγά σιγά ένα μικρό εργαστήρι παραδοσιακής ξυλουργικής, ανακαινίζοντας το παλιό πλυσταριό τού σπιτιού μου. Λίγο στενός ο χώρος, αλλά όλα τα καλά χωράνε… Ό,τι βλέπετε τό αΎ½χω σχεδιάσει και τό ´χω φτιάξει μόνος μου, με εργαλεία χειρός. Το μόνο ηλεκτρικό εργαλείο που πραγματικά χρειάζομαι είναι μιά πριονοκορδέλα -- που την έχω σχεδόν επιλέξει και σύντομα θα την πάρω, ελπίζω.
ΕπισυναΌ€πτω λίγες φωτογραφίες απ το «ντουλγκεράδικό» μου (το μαραγκούδικο, στην τοπική μας διάλεκτο) και πιστεύω πως θά χουμε κάμποσα να πούμε από δώ και μπρός.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ...Μπραβο σου...ονειρο για πολλους απο εμας...!!!
Εργαστηριο που ειναι σαν να εχει βγει απο αλλη εποχη...ή οπως τα λεω εγω...εργαστηριο ψυχολογος...γιατρευεις την ψυχη προτζεκτ με προτζεκτ...